Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


AncsaTulajdonos # 2015.10.13. 05:40

Végrehajtáson vásároltam ingatlant, bejegyezték már több, mint fél éve a tulajdonjogomat, de még nem adta birtokba a lakást a végrehajtó a moratórium miatt. Jelenleg albérletet fizetek és törlesztem a hitelt az új lakásomra, amiben más lakik. Szedhetek bérleti díat tőle, amíg nem adja birtokba a végrehajtó? Milyen lehetőségeim vannak?

mmvj # 2015.10.12. 16:04

"14/2008. (VI. 27.) IRM rendelet
a tanúk költségtérítéséről:
(3) A 2. § (2) bekezdése, valamint e § (1) és (2) bekezdése szerinti útiköltséget a közlekedési eszköz igénybevételére jogosító jegy vagy a közlekedési eszköz viteldíjáról szóló számla bemutatásával kell igazolni."
azt kérdezd meg, hogy kocsival mehetsz-e, mert van olyan is, de ezt máshol találtam: "Gépjármű igénybevétele esetén útiköltségként a gépjármű motorjának hengerőrtartalma szerint a külön jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány figyelembevételével közúton a tanú lakóhelye alapján a legrövidebb oda-vissza útra a km
távolság és az APEH által közzétett hivatalos üzemanyagár szorzatát, valamint a parkolás
díját kell megtéríteni. A gépjármű motorjának hengerőrtartalmát és hajtóanyagának fajtáját a
jármű forgalmi engedélyével kell igazolni.
Ha ugyanarra a kihallgatásra több tanú egy gépjárművel utazik, akkor az útiköltséget csak az
egyikük esetében lehet megtéríteni. "
jogerős volt a kilakoltatás, a végrehajtó átadta az ingatlant, és ebből akkora ügy van, hogy beidéznek? ez nagyon durva!

jamya # 2015.10.12. 11:07

A helyzet: lakóingatlan, fele az enyém(nem ott lakom), fele a társtulajdonosé, aki viszont bejelentetten ott lakik. Ugyanakkor édesanyámnak haszonélvezeti joga van rajta. A tulajdonodtárs adósságai miatt 2011 óta árverezés alatt van az Ő fele, "lakottan" meghirdetve. Megvenném az árverezésen a végrehajtás alatt lévő felet 70%-os áron.
Első kérdésem: ha igy megvettem, valamennyi fenti adósságot törölnek a tulajdoni lapról? Még akkor is, ha ez a 70% nem fedezi mindet?
2.kérdésem: ha igy a tulajdonomba kerül az egész ház, hogyan távolithatom el(majd a haszonélvezet megszűnése után) a volt tulajdonostársat?
3.kérdés: mint majdani teljes tulajdonos, megakadályozhatom-e a haszonélvezőt abban, hogy a fenti tulajdonostársat BÉRLŐVÉ fogadja?
Köszönöm válaszát!
Margitai Jánosné, 06-28-415-011

recece0609 # 2015.10.12. 10:22

Én szerdán megyek kihallgatásra az ügyészségre, beidéztek mint tanút gondolom a múltkori kipakolás miatt.Ha költségtérítést kérek cirka 200km ahhoz kell számlát vigyek a tankolásról?

ius latratus # 2015.10.11. 18:56

Na persze.

mmvj # 2015.10.11. 14:31

korábban már leírtam a folyamatot:
"akkor az én történetem röviden, okulásként: tavaly árverez beköltözhető 1/1 lakást.árverést megnyer. kilakoltatási moratórium belép. adós nem közreműködő, nem költözik, mert "joga van ott lakni". várakozás. várakozás. ingatlan tulajdona átírva. adós megkeresése személyesen, telefonon, megoldás keresése. adós passzív. várakozás. várakozás. adósnak (ez fontos!!!) tértivevényes ajánlott levél küldése saját kézbe: felszólítás lakáshasználat megfizetésére, illetve ennek több hónapos elmaradt összege miatt az ingatlan 15 napon belüli elhagyására. levél átvéve, válasz nincs. várakozás. várakozást megun, 21 ezer forintos illetékbélyeg megvesz, elballag a bíróságra, pert megindít lakáshasználat megfizetése, illetve ennek több hónapos elmaradt összege miatt az ingatlan 15 napon belüli elhagyása tárgyban. tárgyalás kitűzve, felperes (én) megjelenik, adós részéről senki.bírósági meghagyás kérése (ez is fontos), a bíró megítéli a keresetlevélben foglaltakat. végzést kiküld. várakozás. fellebbezés nincs. bírósági meghagyás jogerős. na most itt tartunk. ha a jogerős végzés megérkezik, elcsattogok a végrehajtóhoz, és kérem annak eszközlését.....azóta az ügy a végrehajtónál, sínen vagyunk, csak a vonat ne jöjjön :)"
tavasszal jogerős lett a bírósági meghagyás, és mivel az adós is és az élettársa is be voltak jelentve az ingatlanba, mindkettőtől kértem a lakáshasználati díjat, egyetemlegesen, és így ítélte meg a bíróság. + kértem mindkettőjük kilakoltatását. ez történt meg, illetve ahogy írtam majdnem, mert nem akarták megvárni a rendőrséget, kicsivel előbb átadták a kulcsokat.

Bori Bori # 2015.10.11. 13:52

Gratulálok! Mennyi időt vártál erre az eseményre?

"egyetemleges fizetési kötelezettséget kértem a lakáshasználat és egyéb felmerült költségek miatt"

Ezt mikor kérted és hogy?

mmvj # 2015.10.11. 12:59

a héten sikerült birtokba vennem az ingatlant. a kilakoltatást a bírósági végzés alapján rendelték el. az adósok - itt már nem csak az eredeti adós számít, akinek a hitelek és más tartozások miatt elárverezték a lakását, hanem az élettársa is adós lett, mivel egyetemleges fizetési kötelezettséget kértem a lakáshasználat és egyéb felmerült költségek miatt, így mindketten elég tetemes tartozást halmoztak fel felém - a karhatalmi kilakoltatás előtt pár órával önként átadták az ingatlant. amikor beléptem a lakásba, nem tudtam, sírjak vagy hányjak: büdös és mocsok mindenhol.... na de nem baj, egy jó festés csodát fog tenni :) kitartást mindenkinek!

recece0609 # 2015.10.06. 07:37

Itt egyébként aki értelmes és használható tanácsot ad az Gerbera és K.B.S a maga szűkszavú módján :) a többi csak okoskodás, találgatás és rosszindulatú duma .Miért a becsületes vásárló volna a szemét aki kisemmizi az ártatlan adóst aki arra nem képes ,hogy a saját adósságával foglalkozzon .Aki az árverésig eljut az 100%-ig maga tehet róla!

recece0609 # 2015.10.06. 07:12

max.2 hét.

Georgo # 2015.10.06. 05:40

Kedves Mindenki!

Tapasztalat alapján általában mennyi időn belül történik meg egy folyamatos árverés alatt lévő ingatlan ismételt árverésre kerülése aztuán, hogy kértem az aktiválást és átutaltam az előleget?

A végrehajtót sem a megadott e-mail címén sem a telefonszámán nem lehet elérni, hogy nála érdeklődjek.

Köszönöm!

Vh-ügyes # 2015.10.05. 17:57

Moyoko 2015.10.05. 09:33

a rengeteg eszeddel még azt sem veszed észre mikor tanácsot adok neked...

ha magadra árvereztetsz (mondjuk 100eFt közokirati adósság miatt valamelyik haverod...) és "árverés hatályával, árverésen kívül" (Vht.157.§) beköltözhetően megveszi valaki (mondjuk a nejed őnagysága) akkor van-e moratórium vagy nincs...? és ha nincs, ki megy az utcára...?

nem baj, ha nincs hozzá tehetséged, csak akkor tanulj meg szépen kérni...

mmvj # 2015.10.05. 15:42

kedves sorstársaim, akik azon gondolkodnak, hogy beperlik a nem költöző adóst: csak biztatni tudlak Titeket! olvassatok vissza, korábban leírtam a történetemet. én most már sínen vagyok, és úgy néz ki, nem jön a vonat :)

Vh-ügyes # 2015.10.05. 15:05

ildidi

az hogy valaki érzi magában az ERŐT nem jelenti automatikusan, hogy jedi...

ildidi # 2015.10.05. 12:12

Ius latratus

Sokba fog nektek kerülni ez a hosszan elhúzódó moratórium!
Eddig nem mentem bíróságra, türelmetlenűl ugyan de mindeg jogi lépés nélkűl vártam, de mivel most sem akarják átadni visszamenőleg is perelek!
Ha mégsem nyerném meg a pert, akkor sincs sok vesztenivalóm mindenképpen 100 000 körűl lesz a buktám! De ha nyerek akkor közel 2 millió!
Ismerek egy játékot a neve Ki nevet a végén? Jó játék mindig is szerettem! Én mindenképpen nyerek ha később is de garantált!

ius latratus # 2015.10.05. 11:11

Moyoko

ezért gusztustalan amit te meg a ius művel mert mi mindent a törvényi előírásnak megfelelően cselekedtünk, és be is tartottuk a törvényeket idáig.
Ha segíteni nem akartok, legalább ne ártsatok, kárörvendjetek.

Mit művelek én?
Ja, hogy szóltam időben, hogy máshová rendezzétek az erőiteket? Hát az tényleg undorító egy dolog volt részemről.
Nem is értem, hogy hogy bírom magam elviselni, de tényleg.
(Egy egyesületnek egyébként mindkét ügyvédünk dolgozik, s most meg fogsz lepődni: árverési vevőket is képviselnek, de nem ilyen világverte, istentelenül elcseszett módon, ahogy itt azt előadjátok. Vessetek magatokra, aki szerencsétlen, azt az isten is megveti.)

spamrulez # 2015.10.05. 08:19

Moyoko,

"én sem adnám át az ingatlant ( ingyen) Legalább egy fél évnyi albérlet pénzt elkérnék."

nézőpont kérdése, nekem nem eszeveszett sürgős a dolog. ki tudom várni, hogy FMH díjjal, perköltséggel, végrehajtási költséggel, kamatokkal együtt hajtsák be az adóson amennyit "ingyen" próbált meg lakni. évekig adósrabszolga marad ezzel a hozáállással.

Moyoko # 2015.10.05. 07:33

vh-ügyes

amennyiben türelmetlen tulajdonosok vagytok, gondolkozzatok el azon, ha titeket árvereznének, vonatkozna e rátok a moratórium...

Én mint már meg írtam nem hiszem hogy eljutnék az árverésig mert minden fűszálat megragadnék előtte, de ha még is eljutnák odáig és ennyi ideig véd a moratórium mert még mindig mákom volt akkor tuti én sem adnám át az ingatlant ( ingyen) Legalább egy fél évnyi albérlet pénzt elkérnék.
Tehát én meg értem a birtokost teljes mértékben, nem is a birtokosra voltam mérges hanem a politikai alapon meghozott törvényre, ami vissza menőleg is érvényesítette a törvényt. Mert ha tudom az árverés kezdetekor hogy bizonytalan az ingatlan átvételének az időpontja tuti nem licitálok. Szerintem a sorstársak is pont így látják a dolgot, és ezért gusztustalan amit te meg a ius művel mert mi mindent a törvényi előírásnak megfelelően cselekedtünk, és be is tartottuk a törvényeket idáig.
Ha segíteni nem akartok, legalább ne ártsatok, kárörvendjetek.
De a volt tulajdonos törvénysértően viselkedik és jelen pillanatban a jogalkotás szemet huny egy törvény sértéssel szemben, sőt pártolja. Érdekes jogállam nem?
focitominak igaza van csak szerintem sokkal előbb kellet volna bíróságra, vinnie és nekünk is vinnünk az ügyet, hiszen a mostani birtokos rosszhiszemű lakásfoglaló, melyre semmilyen moratórium nem vonatkozik. Ha a bíróság ezt kimondja akkor bármikor kilakoltatható akár a téli moratórium ideje alatt is.

Ja és keversz engem focitomival ő bíróságra akarja vinni az ügyet én mondtam hogy simán ki kell zárni a volt tulajt. Ami mi esetünkben lenne törvénysértés (magán laksértés 1-5 évig terjedő szabadság vesztéssel is büntethető) De ezt is okosan kell tenned, és akkor nem az de ebbe most nem akarok bele menni.

spamrulez # 2015.10.05. 06:37

Vh-ügyes,
segíts kérlek megérteni, hogy az adósok miért nem költöznek ki az elárverezett lakásokból önként, ha a nagy devizahitel mentők is azt mondják, hogy a jogerős árverés = game over:

Dr. Léhmann: "Az ítélet meghozataláig pedig a bíróság a végrehajtási eljárást azért függeszti fel, mert mindenképpen nagyobb hátrány az, ha visszafordíthatatlan árverési eladás után a felperesnek kedvező ítéletet hoz a bíróság, mint az, ha hosszabb-rövidebb ideig a végrehajtást nem folytatják, és a bank számára születik kedvező ítélet."
http://www.civilkontroll.com/…jelentosege/

"Nagy választóvonal a jogerős árverés, mert ezt követően már az ingatlan nem csak pénz jár vissza, ha érvénytelen a szerződés."
http://batorprogram.hu/…ekoztato.htm

Vh-ügyes # 2015.10.05. 04:43

focitomi

immár 8 nap telt el...
hogy áll a helyzet?

tudod, megígérted... :)

("Úgy lesz, ügyeském ;)")

Vanda5 # 2015.10.04. 20:50

Köszönöm, értem.

Vh-ügyes # 2015.10.04. 20:39

az attól függ hány karakter a válasz...
(ha érti mire gondolok, írok... ha nem érti, úgy jobb a telefon...)

Vanda5 # 2015.10.04. 20:27

Ha szépen kérem Vh-ügyest válaszol a kérdésemre ezen a fórumon vagy telefonon keressem meg a válaszokért?

Vh-ügyes # 2015.10.04. 20:13

amennyiben türelmetlen tulajdonosok vagytok, gondolkozzatok el azon, ha titeket árvereznének, vonatkozna e rátok a moratórium...

ius latratus # 2015.10.04. 20:03

Vanda5

Úgy érzem saķkot kaptam.

Majdnem matt. Csak még nem léptek. Jó ez így, vagy nem, nos, nem tisztem dönteni. De már augusztus végén, szeptember elején tudtuk, hogy ismét a vandák (bocs) fognak szívni.
Persze majd itt kapsz harcostársat, aki arra buzdít: harcolj!, de kár a töltényért.