Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


focitomi # 2015.09.10. 17:52

Moyoko

Az lehet a baj, hogy nagyon „kavalkádos” bejelentést tettél…, legalábbis amit itt előzőekben megosztottál velünk ( ildidinek javasoltál) az eléggé…., hogy is mondjam…., nem a lényeget tartalmazta… A jegyző „elveszett” a beadványod (bejelentésed?) mondanivalójában….
Bár ha tényleg hivatkoztál a konkrét §-ra és bekezdésre, akkor azért nem értem, hogy mi nem világos egy jogásznak (? ahogy írtad) vagy jegyzőnek…. Lehetséges, hogy nem tudnak olvasni…

Moyoko # 2015.09.10. 17:08

focitomi

én egy hete levelezek a város jogászával ő folyamatosan azt akarja nekem igazolni hogy én benyújtottam a kérvényem a végrehajtónak és ezt előbb én bizonyítsam neki. Már minden féle képp leírtam neki hogy mit kérek érti is de ő szerinte nekem nem az kell amit te kaptál. Holnap bemegyek személyesen és elfogadom azt amit adni akar de jeleztem neki írásban hogy én nem azt kértem. De ebből még bajom lehet ha nem fogadja el a végrehajtó. Ezért kértem tőletek hogy nektek mit is igazolt.
Na mind 1 párat kell aludni és minden kiderül.

focitomi # 2015.09.10. 16:28

Az igazság az, hogy előzetesen felhívtam a jegyzőt és jól elbeszélgettünk a „történetről”, ill. még a bejelentésemnél finoman magyarázatot fűztem a törvény szövegéhez, hogy egyértelmű legyen miről kell az igazolás. Egyébként szerencsém volt, mert egy segítőkész jegyzővel kerültem szembe.

Moyoko # 2015.09.10. 15:53

Azért hangsújozom a bejelentést mert szerintem az egész törvény értelme az hogy a jegyző tudjon róla hogy jelen esetbe más fogja már birtokolni az ingatlant. Gondolom ennek a magáncsőd eljárásban lesz vagy van szerepe. És a törvény szövegét is én így értelmeztem.

Moyoko # 2015.09.10. 15:48

:):) focitomi én pont ezt az igazolást kérem a spamrulez küldött egyet emailban az övé más őneki azt igazolták le hogy benyújtotta a birtokbaadási kérvényt a végrehajtónak, neked meg azt hogy bejelenteted a jegyzőnek a (és itt a bejelentésen van a hangsúj) hogy birtokba adási kérvényt adtál be a végrehajtónak.

Remélem érthető voltam ha spamrulez is meg osztaná az igazolást érthetőbb lennék.

A lényeg nekem azt akarja igazolni a jegyző hogy én valóban benyújtottam egy kérelmet a végrehajtónak.

focitomi # 2015.09.10. 15:27

Moyoko

Az alábbiakban vázolom a részemre kiállított igazolás dokumentumot:

Hivatal fejléc, iktatószám, ügyintéző, elérhetőség
Cím: Igazolás
Szöveg: ………. Polgármesteri Hivatal Jegyzője (cím) igazolom, hogy focitomi (szül hely:……, szül. idő:….., Anyja neve: ……….) …………………….. szám alatti lakos 2015 szeptember 1. napján bejelentette, hogy a ………………………………………….. hrsz: ………. szám alatti lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő az illetékes végrehajtónál.

Ezt az igazolást focitomi kérelmére, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 154/A. § (11) bekezdése alapján állítottam ki.

………………………., 2015. szeptember 2.
jegyző aláírása

Előzőekben becsatoltam a törvény(12) bekezdését, abban egy részlet a fontos, mégpedig: „…a jegyző által igazolt bejelentéstől…”
Ezt, ha értelmezitek, akkor a jegyzőnek azt a dátumot kell igazolnia, amikor beadtad a bejelentést, az csak egy dolog, hogy van 8 napja erre, de akkor is a bejelentés napját kell megadnia. A dátumot fel kell tűntetni az igazolás szövegében!
A bejelentésben minden általam fontosnak vélt adatot megadtam pl.: település, utca, házszám, hrsz, név, szül. hely, idő, árverési jegyzőkönyv száma, végrehajtó neve, végrehajtó azonosítója, törvényi hivatkozás, stb.

Moyoko # 2015.09.10. 08:39

Sziasztok

Valaki nem tudna nekem egy kiállított igazolást elküldeni persze a személyiségre és az ingatlanra szóló részt kitakarva, mert az én jegyzőm a mai napig nem adta ki az igazolást.
Érdekelne kinek mit igazolt le.

spamrulez # 2015.09.10. 05:01

focitomi,
"nem a jegyző reagálásának dátuma a lényeg", legyen igazad!
akkor az enyém is elsejei.

ildidi # 2015.09.09. 18:43

focitomi
Ha emiatt maradok le az idei kiürítésről akkor tuti nem hagyom annyiba mert személyesen voltam 3-án és nem vette el! Meg szerintem nem is kell az árverési jegyzőkönyv ami miatt 8 i érkeztetést írt. Meg az elsőbbségi feladási dátumon is rajta va a csütörtöki dátum.
Szerdán leadom kiváncsi vagyok mit mond a végrehajtó!

focitomi # 2015.09.09. 18:26

Ildidi

A bejelentés dátumát kell visszaigazolnia a jegyzőnek, tehát esetedben az érkeztetés dátuma lesz... Kicseszés veled, bár nem biztos, hogy lesz jelentősége…
A törvény ide vonatkozó pontja:
„…12)480 A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerinti, a jegyző által igazolt bejelentéstől számított 60 nap eltelt…”
Tehát nem a jegyző reagálásának dátuma a lényeg, ezt szajkózom egy ideje…
Akinek nem szerepel a dátum az igazolás szövegében, az kérjen másik igazolást, amin szerepel az érkeztetés dátuma! Ezért vittem be személyesen elsején a bejelentést,na meg azért mert a jegyző nem tudott arra válaszolni, hogy ha feladom augusztusi dátummal a levelet és ledátumozom, akkor elfogadhatja e ha egy szeptember 1-i törvényre hivatkozom és elsejét szeretnék igazoltatni. Továbbá a posta sem 100%-os biztonsággal kézbesít…

ildidi # 2015.09.09. 17:54

A jegyzőtől jött papír dátuma vagy anyik nap beadtam? Mert a múlthét csütörtön adtam fel a postán pénteken megkapták, utána felhívtak hogy kell az eredeti árverési jegyzőkönyv amit közjegyzőnél tegnap hitelesítettem és rögtön beadtam meg is kaptam a tegnapi dátummal de az érkeztetést is a 8-ai dátummal írta rá a nő! Melyik dátumtól számit a 60 nap? Ha egyáltalán vonatkozik ránk!

focitomi # 2015.09.09. 16:52

Az enyém elsejei…
Akkor kapkodásban hozták a 2013 november 5-i döntést, november 8-a a módosító jogszabály kihirdetés dátuma, másnap lett a kezdő időpont, november 9 …
Most viszont az a kérdés, hogy engedik vagy sem az idén…

spamrulez # 2015.09.09. 16:39

focitomi, POZITÍVAN!!!

2013-ban nov10-én lépett hatályba a moratórium. a jegyzői igazolásom negyedikei, lesz 6 nap nov 10-ig ;)

focitomi # 2015.09.09. 16:25

spamrulez

Tartok tőle, hogy így lesz... Novemberi időpontok viszont "gyanúsak" lesznek, 2013-ban már láttuk mi történt...

spamrulez # 2015.09.09. 16:17

"De nem csak az én „végrehajtóm” utalt arra, hogy esetünkben valami történik szeptember 16-tól"

én úgy tippelem, hogy moratórium alatt szeptember 15-ig nem tehetnek semmit, viszont szeptember 16-tól kitűzik a kiürítési időpontokat (a jegyzői igazolástól számított 60 napra).
aki nem adja le az igazolást, ott pedig nem csinálnak semmit.

de ez csak tipp.

focitomi # 2015.09.09. 16:12

Moyoko

A migránsok elvonják a figyelmet...
Azért az eljárások folytatása sajnos még ne egyenlő a kilakoltatással..., de részemről, legyen úgy! Gondolkodom, hogy állásfoglalást kérek az MBVK-tól, hogy a mi eseteink folyamatba lévő ügyeknek minősülnek vagy sem.

Moyoko # 2015.09.09. 15:53

Milyen érdekes egy média sem foglalkozik a közelgő kilakoltatásról, illetve az újból induló árverésekről. Se újság cikk se semmi.

focitomi # 2015.09.09. 15:32

ildidi

A törvény elég egyértelműen fogalmaz: ”… az igazolást az árverési vevő köteles megküldeni a végrehajtónak…”
Mi van ha átadod? Ha rád nem vonatkozik, akkor nem veszi figyelembe... Ennyi! A végrehajtó nem tehet mást, mint a törvény szerint jár el… Tehát ha te beadod és mégsem kellett volna, akkor nem a beadott dokumentum fogja meghatározni az ügymenetet! Mondjuk az nincs meghatározva, hogy mennyi időn belül kell átadni, de nyílván célszerű mielőbb megtenni.

Moyoko # 2015.09.09. 12:33

Ildidi

Én nem adom át csak ha kéri, mert a dátum már rajta van, attól él a 60 nap, akár az 59-napon is az orra alá nyomhatod.

Ha nem kéri és átadja akkor minden ok, úgy is szol ha kell neki vagy sem.

ildidi # 2015.09.09. 11:38

Ma végre magkaptam a jegyzőtől az igazolást.
Arra gondoltam ha nem kéri a végrehajtó nem adnám neki oda. Mi a véleményetek? A jövőhéten szerdán megyek hozzá!

ildidi # 2015.09.07. 18:55

Focitomi

Köszi a tanácsokat egy részére magam is gondoltam.

focitomi # 2015.09.07. 17:13

Business Law
Őszintén szólva úgy tervezem, hogy a birtokbaadást követően vágnék bele a rosszhiszemű, jogalap nélküli bortokossal szembeni használati díj pernek… Ugye addig bármi történhet az ingatlannal. Mondjuk úgy, hogy sérülékeny és nincs lehetőségem megvédeni….

focitomi # 2015.09.07. 17:00

Business Law

Elvileg, szeptember 16-tól folytatódnak a végrehajtási eljárások… Ugyanakkor kérdés, hogy ahol „csak” a birtokbaadások maradtak el, azok az ügyek milyen jogállásúak. Folyamatban lévő ügy vagy sem. Ha igen akkor sajnos vonatkozik ránk is a bejelentés a jegyző felé, amit 60 nap „semmittevés” követ…
De nem csak az én „végrehajtóm” utalt arra, hogy esetünkben valami történik szeptember 16-tól, így most reménykedünk, bár semmi törvényi hivatkozásunk nincs ennek alátámasztására…

focitomi # 2015.09.07. 16:37

Moyoko
Megkövetlek, ha úgy lesz…

focitomi # 2015.09.07. 16:30

ildidi

Valószínűleg én is megtenném a helyedben amit kérnek, de….

  1. Nem kell ezt megtenned a törvény szerint (erre nyomatékosan hívd fel a figyelmüket)
  2. Kérd, hogy írásban is kérjék tőled a jegyzőkönyv hitelesített változatát (amíg nem kapod meg az írásos kérelmet / hiánypótlás felszólítást?/, addig ne add ki a kezedből) Kérd meg őket, hogy hivatkozzanak rá, hogy milyen jogszabály alapján kérik be a jegyzőkönyvet.
  3. Tájékoztasd őket, hogy a költségeidet amit pl. a közjegyzőnél „otthagysz”, kiesel a munkából, stb. megtéríteted, ha bebizonyosodik, hogy nem lett volna szükség erre a hitelesített jegyzőkönyvre /akkor is jelezd, ha eszed ágába sem jut ilyen követelés a későbbiekben /
  4. Miért nem jó ha beviszed az eredetit és ott lemásolják?
  5. Ne fogadd el a holnapi dátumot beadási napnak, ugyanis a törvény szerint nem kell csatolni a hiteles jegyzőkönyvet. Ha szerintük igen, akkor hivatkozzanak a törvényre.
  6. Végül mond el, hogy tudsz öt-hat esetről, ahol ez simán ment jegyzőkönyv nélkül… Csak, hogy ne érezzék magukat olyan kényelmesen… :)
  7. maradj végig higgadt és határozott :)