INKASSZÓ


eljenmajusegy # 2022.12.16. 10:23

Gerbera , direkt volt a FELÉ! DDD

Vadsuhanc # 2022.12.16. 11:47

Kedves eljenmájusegy!

Kér rövid kérdésem lenne!

Tudod-e igazolni, hogy a Takarékszövetkezet (ahogyan írod ) INKASSZÓ előtt tudomást szerzett az adós haláláról? Irattal, pecséttel, nyomtatvánnyal stb.

Tudod-e igazolni, hogy a végrehajtó az(ahogyan írod ) INKASSZÓ előtt tudomást szerzett az adós haláláról?

drbjozsef # 2022.12.16. 12:03

(ahol az INKASSZÓ = hatósági átutalási megbízás, és helyesen az inkasszó kiadása lenne, ami akár 34 nappal is megelőzhette a tényleges levonást)

Vadsuhanc # 2022.12.16. 12:19

Kedves drbjozsef!

Igen, de, ha a kérdező rokona tudja igazolni, hogy a hatósági átutalási megbízás nkasszó ) kiadása előtt a végrehajtó vagy a Takarékszövetkezet tudott az adós haláláról, akkor az intézkedés törvénytelen. Ha nem tudja igazolni ezeket akkor az intézkedés törvényes. Így valóban csak az igényper jöhet szóba. ( hozzáteszem én mindenképpen élnék ezzel a lehetőséggel a 8 napos határidőn belül ).

Szomorú örökös # 2022.12.16. 12:27

eljenmajusegy

hozzád meg visszatérek egy szóra:

Én meg befejeztem, mert a „szegény sógornőt” már oly annyira sajnáltatni akarod a férjével együtt felelőtlenül felvett hitelek miatt, hogy ezt meg már az én gyomrom nem bírja tovább bevenni. :-D

eljenmajusegy # 2022.12.16. 13:54

vadsuhanc , en nem , de a sogornom igen.
Hogy irattal , pecsétes papírral , azt nem tudom , de -mint régebben írtam- , a férje halála után megkérdezte a végrehajtó irodát ,hogy ezentúl a sárga csekkekre meg mindig a férj nevet írja feladónak , vagy a sajátját? Azt mondtak neki hogy a sajátját írhatja , ez az egyik tartozással kapcsolatban , amit a végrehajtón keresztül fizet, a másikra , aminek a kapcsán most ez az inkasszó volt es amit közvetlenül a koveteleskezelonek fizetnek , azt mondta a végrehajtó iroda hogy hívja fel a koveteleskezelot es kérdezze őket.
Felhívta es megkérdezte , de ott azt mondtak neki hogy nem adhatnak semmilyen felvilagositast ebben az ügyben mert NEM Õ AZ ADÓS. Ettől függetlenül tovább fizette a részleteket , nem tudom milyen nevet irt ra.

Vadsuhanc # 2022.12.16. 14:16

Kedves éljenmájusegy !

Az első dolga legyen kedves rokonodnak, hogy a lehető leghamarabb menjen be a végrehajtó irodába egy pár soros levéllel - amit átvetet - és a levélhez csatolja a halotti anyakönyvi kivonatot. Ez a legfontosabb.....A halotti bizonyítvány átadása igazoltan a végrehajtónak!

A másik amit jó lenne tudni, hogy a közjegyző intézkedett-e már a pénzintézetnél az elhalt bankszámlájával kapcsolatban ( ha igen mikor ). Ehhez tudni kell, hogy az elhalt adós családtagjai nyilatkoztak-e már az elhalt vagyonáról... ( mi volt a nevén, bankszámla stb )

Az hatósági átutalási megbízás ( a Te szóhasználatod szerint INKASSZÓ ) kiadása óta eltelt-e már a 8 nap?

Tudod az a baj, hogy a végrehajtó törvényesen intézkedett az eddigiek alapján... A másik, hogy én meg értem, hogy hol van az átbaszás... Én melletted (mellettetek állok ), csak éppen a törvény ír mást....

eljenmajusegy # 2022.12.16. 15:12

Vadsuhanc , az első mar megtörtént , a másodikat nem tudom , a 8 nap(ami egyébként kabaré), mitől szamitando? A tényleges levonástól vagy mikor a végrehajtó a levelet megírta? Es munkanap vagy csak simán nap? Felhaborito hogy elvárják a laikusoktól hogy naprakészek legyenek a VH törvényekben! Szopja ki az ujjából hogy van ilyen igenyper?Es arra nyolc nap a határidő?

eljenmajusegy # 2022.12.16. 15:20

Valoszinu hogy a végrehajtó tudta hogy kijönnek a VH törvény modositassal kedd éjfélkor ,csak esetleg nem volt biztos benne hogy mi lesz benne, ezért sietett ugyanazon a napon levenni az összes pénzt amit csak lehet.
A másik(ez a férjemnek tűnt fel), hogy miért nem az adósnak címezte a levelet a végrehajtó? (Mert tudta hogy az illető mar nem el)

Szomorú örökös # 2022.12.16. 18:42

Felhaborito hogy elvárják a laikusoktól hogy naprakészek legyenek a VH törvényekben!
Szopja ki az ujjából hogy van ilyen igenyper?Es arra nyolc nap a határidő?

Hogy is van az a szép mondat, hogy a jogszabály nem ismerete..."
Érdekes, amikor a hitel kellett, akkor tudta, hogy kit és hol kell keresnie.
Ha fizette volna tisztességesen, akkor lehet nem jutott volna ide.

Vadsuhanc # 2022.12.16. 19:40

éljenmájusegy!

Hidd el értem miről beszélsz amikor a végrehajtó tisztességtelenségét emlegeted. De ez nem vezet a megoldáshoz. Hidd el azt is, hogyan kell törvényesen kibaszni az emberrel.

Jelen esetben a rokonod ott tart, hogy elvitték a pénzét az elhalt férje elleni végrehajtási eljárásban, Ő viszont ebben a végrehajtási eljárásban semmiféle joggal nem rendelkezik jelenleg mert nem jogutódja az adósnak.

Szóval.. Azt állítod, hogy a hatósági átutalási megbízásról szóló értesítést az elhalt feleségének címezte a végrehajtó és neki kézbesítették ki és az elhalt adósnak nem jött ilyen levél?

  • Pontosítsuk már, hogy kié volt a számla. Az elhalté a feleségé vagy közös néven. Rémlik, hogy írtad, de most nincs erőm visszakeresni.
gerbera317 # 2022.12.16. 20:16

A Vht. rendelkezik úgy, hogy inkasszó esetén a számla nem adós társtulajdonosát értesíteni kell. Azért, hogy érvényesíthesse az igényperre való jogát. Ez a levélben is benne van. A nyolc nap az értesítés átvételével indul. Lehet, hogy nektek ez vicc, de szólok, hogy krvára nem az.

eljenmajusegy # 2022.12.16. 20:17

Vadsuhanc, a feleségnek jött az ajánlott level .A számlán o volt a tulajdonos , a testveremnek csak hozzaferese vagy valami hasonló jogcíme volt, bar az o neve is szerepelt rajta. Elnézést ha nem vagyok tisztában ezekkel az elnevezésekkel , de mar vagy 40 eve nem elek otthon es nem kell otthoni bankugyletekkel foglalkoznom...
A testveremnek nem jött ertesites , a sodornom meg ra is kérdezett a postai ,de azt mondtak neki hogy meg ha jött is volna , nem adhatnak ki neki mert a címzett mar nem el.

eljenmajusegy # 2022.12.16. 20:23

Koszi gerbera. Ez a 8 nap qrva keves.
Egyébként ez munkanap? Vagy csak dátumtól szamitjak?

Majordomus # 2022.12.16. 21:21

Egyszer azt írod hogy rendesen fizették a törlesztést máskor meg azt hogy szeptembertől decemberig nem fizettek.
.
Ha fizette volna rendesen, nem lett volna incasso...

Majordomus # 2022.12.16. 21:25

"régebben írtam , volt egy időszak amikor nem tudtak fizetni , de valamikor tavaly megegyeztek a koveteleskezelovel"

Ott csúszott el valami.
Szerintem arra indult az incasso.

eljenmajusegy # 2022.12.16. 21:39

Majordomus , amikor nem tudtak fizetni , mikor a testverem munkanélküli lett , az valamikor 2020 táján történt, nem hiszem hogy a mostani inkasszó annak lenne a következménye, főleg hogy tavaly tavasszal megegyeztek a koveteleskezelovel a részletekben es azóta rendszeresen fizettek.

Mi mondtuk a sogornomnek hogy ne fizesse a részleteket ,most szeptembertől , ill.oktobertol amikortol a testverem meghalt, azért írtam először hogy nem fizettek , de aztán mondta hogy o ennek ellenére fizetett mindent rendesen.

Vadsuhanc # 2022.12.16. 21:48

éljenmájusegy!

A legfontosabb, hogy a sógornőd menjen be a Takarékba és a számlájával kapcsolatosan intézkedjen. Azt, hogy mit pontosan

  • Ahhoz tudni kellene , hogy a számla kinek a nevén volt pontosan! Csak a sógornőd volt a számlatulajdonos és férjének volt felhatalmazása a pénzfelvételre ( Nálunk is így van ) vagy mindkettőjük nevén volt-e a számla azaz társtulajdonosok voltak-e?

Azt is jó lenne tudni, hogy ha nem társtulajdonosok voltak akkor a férjnek pontosan mire volt meghatalmazása a számlával kapcsolatban.....

Vadsuhanc # 2022.12.16. 21:50

A nyolc nap az nyolc nap mint írták az átvételtől számítva..........

Vadsuhanc # 2022.12.16. 22:11

Tisztelt gerbera317!

Azért annak lenne jelentősége, hogy az elhaltnak küldött-e levelet az intézkedésről a végrehajtó nem? Akkor meg főleg, ha az úgy ment vissza, hogy az adós elhunyt. Nyilván a pénzt nem kapná vissza ettől nagy hirtelen a kérdező sógornője (lehet, hogy soha ), de a végrehajtót minden bizonnyal intézkedésre kényszerítené (pld a Vht.39.§.(4) bekezdés alapján ügygondnok kijelölése).
És akkor még felmerül az is, hogy a végrehajtó intézkedése ellen történő jogorvoslat előterjesztésére a határidő nyitva marad-e?

Vadsuhanc # 2022.12.16. 22:13

Kiegészítés...

És akkor még felmerül az is, hogy a végrehajtó intézkedése ellen történő jogorvoslat előterjesztésére a határidő nyitva marad-e, ”tekintettel arra, hogy az adós elhalálozott?

eljenmajusegy # 2022.12.17. 03:03

vadsuhanc , mi van akkor , ha a sogornom bemondja a hagyatékin hogy visszautasítja az orokseget? Végülis két falusi ház negyed=negyedresze az egész. Egy masik negyed a gyerekeke , az egyik ház( amelyikben laknak) fele az enyém , a másik ház fele meg másvalakie.
Akkor hogy számolnak el vele hogy mar a hagyatéki elott kifizettettek vele az férje adossagat?( a gyerekekről nem beszelve)

eljenmajusegy # 2022.12.17. 03:48

A következő fejlemény történt: a sogornom kapott egy E-mailt a koveteleskezelotol , mert az októberi befizetes négy napot csúszott. Hat persze , szept utolsó napjaiban volt a temetés , volt egy csomó intézkednivaló , ezt a csekket meg 3-an kell feladni.
Mindegy , azt írja az illető , hogy de ha továbbra is rendszeresen fizetik a részleteket , akkor a megállapodás marad a regiben.
Mi van?
Elment az októberi részlet is , a novemberi is , a decemberi is , Leszednek nekik 670 000 Ft-ot , de a részleteket továbbra is fizesse? Ez is olyan , hogy miből?

Szomorú örökös # 2022.12.17. 05:08

eljenmajusegy

a sogornom kapott egy E-mailt a koveteleskezelotol , mert az októberi befizetes négy napot csúszott. Hat persze , szept utolsó napjaiban volt a temetés , volt egy csomó intézkednivaló , ezt a csekket meg 3-an kell feladni.

A határidő azért határidő, hogy be kell tartani. Egy autó átírásánál is nagyon szigorúan veszik a 15 napot. Ha nem íratod át, akkor kivonják a forgalomból. Végrehajtásnál a követeléskezelő nem a szociális osztály, tudomásul kell venni.

Vadsuhanc # 2022.12.17. 08:50

éljenmájusegy!

Biztos, hogy csak egy tartozásról van szó?

Kicsit csapongasz, így nem lehet. Vagy végigviszel egy-egy vonalat vagy hagyd a fenébe az egészet. Én megtanultam, hogy ha itt töketlenkedek akkor annak később visszafordíthatatlan következményei lesznek.

Az örökségről lemondhat a sógornőd, de akkor maradnak a gyermekek stb. A végén az állam. Később meg visszaveszitek az államtól az elhalt testvéred részét?

Szóval mit szeretnétek..? Mert az idő telik vészesen és azzal, hogy csak idegeskedtek rajta, de nem tesztek semmit attól nem oldódik meg még részben sem az ügy.....