végrehajtás kérdések

Aniita # 2017.02.05. 16:31

@Grave7 Köszönöm. :)

Vadsuhanc # 2017.02.05. 12:24

Tisztelt Fórumozók!

A Vht.52.§. b) pontja alapján az eljárás szünetel ha
.. „az adós meghalt, vagy a nem természetes személy adós megszűnt, és a végrehajtást kérő nem kérte a jogutódlás megállapítását.

A Vht. 53. § (1) szerint .. „A végrehajtó a végrehajtás szüneteléséről - az okát is feltüntető - jegyzőkönyvet készít, és a jegyzőkönyv másolatát megküldi a feleknek.

Kérdésem az, hogy amennyiben ilyen jegyzőkönyv nem készült vagy a feleknek nem küldték meg annak van-e jogkövetkezménye ?

Pontosabban egy végrehajtás megszüntetése iránt kezdeményezett perben szükséges-e a végrehajtótól beszerezni ezt a jegyzőkönyvet, vagy elég a perben okirattal ( adós halotti anyakönyvi kivonata és a vh kérő jogutódlás megállapítását kérő bírósághoz benyújtott kérelmének időpontját ) igazolni, hogy a két időpont között több mint öt év eltelt?

Köszönöm.

Grave7 # 2017.02.04. 17:04

@Aniita:
Egyszer kell kifizetni az egyetemleges tartozást, de lehet vannak nem egyetemleges végrehajtási költségek is, amit mindegyik adósnak külön kell fizetnie.

Ha jól értem a leírásodból, mindegyik adós esetében letiltásból térül a tartozás. Ha a levont összegeket munkáltatók/folyósítók közvetlenül a végrehajtást kérőnek utalják, akkor a végrehajtást kérő kötelezettsége, hogy a havi térüléseket rendszeresen bejelentse a végrehajtónak. Ennek hiányában a végrehajtó nem is tudja nyomon követni, hogy mikor-mennyivel csökken a tartozás.

Az egyszerű megoldás: végrehajtást kérővel beszélni, írásban közölje végrehajtóval, melyik ügyben, mikor, mennyit kapott meg.
Ha ezt nem teszi meg (vagy hiányosan), az adósoknak kell igazolást kérniük munkáltatóiktól a letiltás utalásáról (dátum, összeg, számlaszám, közlemény), majd ezzel felkeresni a végrehajtót és a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását kérni. (Eredménye lehet: végrehajtást kérő elismeri; nem nyilatkozik -> bíróság dönt; nem ismeri el -> perelni kell.

Miután a végrehajtónál megvan az információ (végrehajtást kérőtől vagy bíróságtól), hogy melyik adós mennyit fizetett, akkor tudja összesíteni a levonásokat.

Netelek001 # 2017.02.04. 16:10

tudom hogy csak 12 havi részletet adhat a vh.
de a jegyőkönyvet 40hónapra töltöttük ki és mondta a VH hogy majd az Intrium bele egyezése kell, vagy megadja vagy nem. Nos azt mondta 2héten belül kapok levelet ez ügyben azóta 2 hónap telt el, tehát gondolom Intrium bele egyezett a 40hónapba.

gerbera317 # 2017.02.04. 13:12

Éppenséggel adhat, semmi nem tiltja. Csak egy ilyentől a vh-kérő biztosan felszisszen, ezért eleve nem ad.
Az egyösszegű végtörlesztést szeretik a faktorcégek, és többnyire kedvezménnyel honorálják, de az ügyletben nem a végrehajtó közvetít.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.04. 11:53

A végrehajtó nem engedélyezhet 40 havi részletfizetést.

Netelek001 # 2017.02.04. 10:20

Üdvözlök mindenkit !
nem szeretnék bonyolultan fogalmazni, rögtön térnék is a lényegre.
voltak ügyeim Intriummal amit figyelmen kivül hagytam, egyéb gondok miatt és MOKK által fizetési meghagyás lett a vége végrehajtóhoz került. Bementem a végrehajtóhoz megeggyeztem vele havi részletekben. kb 40havi részletben. Ha kifizetném eggy összegben a fennálló tartozást és szeretnék kapni valami kamatkedvezményt vagy valamit akkor ilyenre lenne lehetőségem? kivel kellene erről beszélnem? végrehajtó azt mondta Intriummal beszéljek ő kérte a vh-t! köszönöm

Vadsuhanc # 2017.02.03. 21:51

Természetesen KBS válasza, így is helytálló ! De nem tartom kizártnak ( még azonos végrehajtó esetén sem ), hogy az eljárások nem találkoztak.

Vadsuhanc # 2017.02.03. 21:48

Anita!

Azért egy lényeges körülményeket nem írtál. Minden adós ( adósságot fizető ) ellen ugyanaz a végrehajtó jár el ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 19:59

Természetesen csak egyszer kell kifizetni a tartozást.

Aniita # 2017.02.03. 18:53

Nem tudom, azért kérdeztem. Csak több ember fizeti ugyanazt a követelést évek óta és nem fogy, hanem csak nő, nem is kevés összeggel. (tudom, hogy kamatozik és vannak egyéb költségek is.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 18:47

Ugye, csak viccelsz?

Aniita # 2017.02.03. 18:39

Tisztelt Szakértők!

Lenne egy kérdésem végrehajtással kapcsolatban, hátha itt valaki tud erre válaszolni vagy vmi kiinduló pontot adni.
Egy végrehajtást kérő több személyre ugyanazt a főkövetelés+kamatok végrehajtását kérte jogerős fizetési meghagyás alapján az illetékes végrehajtónál.Mikor telik le a végrehajtás? Ha minden személy kifizeti a főkövetelést+kamatok+vh költséget vagy időközönként összesítik adott ugyanazon ügyre a különböző személyektől behajtott összegeket? Mert az ugye adott, hogy a végrehajtónál külön személyenként van nyilvántartva és végrehajtva, nem pedig egy ügyre lebontva. Ha nem összesítik a levonásokat, akkor van-e rá lehetőségem ezt kérvényezni, és ha igen melyik hatóságnál?

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel

G. Ilona # 2017.02.02. 10:29

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 18:22

Elvileg lehetséges. De a gyakorlatban nem fogja a végrehajtó követni a vállalkozót, hogy lefoglalja a megrendelővel szembeni követelését, még mielőtt az készpénzben fizetne a vállalkozónak.
Személymotozásnak ugyanis még elvileg sincs helye.

G. Ilona # 2017.02.01. 15:55

Tehát lehetséges, köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 15:52

Nehezen.

G. Ilona # 2017.02.01. 15:51

Tisztelt Szakértők!

Előre elnézést a helytelen megfogalmazásért! Egy katás egyéni vállalkozó csak készpénzes számlát állít ki az elvégzett munkáiról, bankszámlája nincs. Mint magánszemély van tartozása (lakáshitel, közmű stb.), a végrehajtó tilthat-e le ezekből?

Köszönöm.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 13:10

Tisztelt gerbera317!

Két kérdésem lenne és kérlek tisztelj meg válaszoddal.

Első kérdésem az lenne, hogy a VÜSZ.25. § (1) alapján történő egyesítésről valamint a 27. §. alapján történő egyesítés megszüntetéséről ( elkülönítésétől ) kell-e a végrehajtónak írásban intézkedni és azt az adósnak igazolhatóan megküldeni? ( nem találtam erre jogszabályt ) Van-e jogkövetkezménye, ha nem teszi ?

Második kérdésem, hogy miből lehet megállapítani, hogy a a végrehajtási kérelem előterjesztésekor a végrehajtást kérő milyen devizanemben kéri a végrehajtást, ha az szerepel a kérelemben, hogy xxx.xxxx. chf tőke ( amely a mai napon yyyy forint ) majd továbbiakban csak Chf-ben sorolja a többit, kamatot, késedelmi díjat, költséget stb. ( forintban nem ) és megjegyzi, hogy a tényleges megfizetéskor kell átszámolni a megfizetéskor érvényben lévő árfolyam alapján.

Helyesen gondolom-e, hogy így devizában kéri a végrehajtást ?

Nagyon szépen köszönöm, ha megtisztelsz válaszoddal. És köszönöm a tanácsod, amely alapján ( még nem jogerősen ) de édesanyám tartozásával kapcsolatosan a vh. záradék törölve lett. (Első kérdésem indokolása)

luxa # 2017.02.01. 12:40

Nagyon köszönöm a választ!

Elnézést, de sajnos napokkal utólag kezdtem ezen dilemmázni, hogy jól van ez így, vagy nem.

De az itt kapott válasszal tisztán látom, köszönöm szépen, minden jót kívánok!

gerbera317 # 2017.02.01. 12:32

Miért kaptál volna belőle?

12. § (1) A végrehajtási kérelmet - a 18. § (3) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - a kellő példányban, megfelelően kitöltött végrehajtható okirat nyomtatványon kell előterjeszteni.
(3) A bíróság a szóban előterjesztett kérelmet a végrehajtható okirat nyomtatvány kitöltésével foglalja írásba.
(4) A bíróság a kérelem beérkezésétől, hiánypótlás esetén a hiányok pótlásától számított 15 napon belül dönt a végrehajtási kérelemről.

Ha ezek után a bíróság elrendeli a végrehajtást:
18. § (3) A végrehajtási lap eredeti példánya a bíróságnál marad. A végrehajtási lapról annyi kiadmányt kell készíteni, hogy a végrehajtó, az önálló bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó ügyben a Kar hivatali szerve, valamint minden végrehajtást kérő és adós (a továbbiakban együtt: felek) egy-egy példányt kapjanak.

Tehát majd csak ebből fogsz kapni. Nem látom be, miért itt kérdezősködsz, ha ugyanezt a bíróságnál is megkérdezhetted volna.

luxa # 2017.02.01. 12:18

Tisztelt Szakértők, Hozzáértők!

Viszonylag egyszerű kérdésre keresem a választ, remélem valaki tud ebben segíteni.

Végrehajtási eljárást indítottam a bírósági panasznapom. Az ügyintéző számítógépen töltötte ki a végrehajtási lapot.

A végén egy helyen kellett aláírnom és meglepődésemre nem kaptam belőle egyetlen példányt sem.

Azt szeretném megtudni, hogy ennek ez a menete? A végrehajtást kérő ügyfél mikor kap belőle példányt, hiszen így olyan, mintha el sem indítottam volna, mert jelenleg nincs a kezembe semmi nyoma.

Elnézést ha nagyon egyszerű a probléma, de szükségem volna a tanácsukra, mert nem tudom mitévő legyek, köszönöm szépen!

drbjozsef # 2017.02.01. 07:00

jani61,

és azt is érdemes tudnod, hogy Viszonylag! könnyedén milliárdos lehetsz. A hogyanra viszont neked kell rájönni. Valamint nem kockázatmentes.

vagy Viszonylag! könnyedén atomfizikus is lehetsz. A hogyanra viszont neked kell rájönni. Valamint nem kockázatmentes.

Meg vannak még ilyenek, a boldogságról még nem is írtam - ha már Oravecz Nóra ide is betette a lábát.

runningman # 2017.02.01. 01:12

jani61

Viszonylag! könnyedén kihúzhatod a bank alól az ingatlant. A hogyanra viszont neked kell rájönni. Valamint nem kockázatmentes.

gerbera317 # 2017.01.31. 08:20

nekem van róla a cégem által vezetett utalások, de pl a végrehajtónak fizetett jutalékról is eddig kaptam értesítőt illetve a tartozásról ha kifutott
Ja, te biztosan érted...
Ha viszont az a kérdésed, hogy ellátatlan marad-e egy végrehajtási ügy amiatt, hogy a végrehajtó nyarlani megy/megbetegszik/meghal/lsesittelik, akkor a válasz: nem.