végrehajtás kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.25. 11:38

Ha igénypert indítanék a végrehajtás után
Azt nem az adós indíthatja, hanem a valódi tulajdonos.
Bizonyítani mindennel lehet, ami alkalmas rá, hogy meggyőzze a bíróságot.

Szilvia0801 # 2013.07.25. 10:57

Kedves Gerbera!

Azt hiszem félreértettél. Nem óhajtok sem veled sem mással vitatkozni, egyrészt mert ez valóban nem vitafórum, másrészt mert nem vagyok hozzáértő.
Egyszerűen csak kiutat keresek ebből a csapdából, hogy mások ne szenvedjék kárát annak amihez amihez nincs közük.
Éppen ezért arra kérnélek benneteket, hogy ha van valami ötlet amivel közelebb juthatnék a megoldáshoz akkor segítsetek ha lehet.

Köszönöm

kiara_1 # 2013.07.25. 10:39

Kedves Hozzáértők!
Köszönöm az eddigi válaszokat is. Azonban két dolgot szeretnék kérdezni.
Három ingatlanban van (öröklés útján) kisebb tulajdonrészem. Ezekkel mit tehetnek a végrehajtás során?
(több ellentétes véleményt olvastam itt)

Ha igénypert indítanék a végrehajtás után, hogyan tudom bizonyítani, hogy pl az a hűtő vagy tv nem az enyém, hanem édesanyámé?

Köszönettel,
Kiara

gerbera317 # 2013.07.25. 09:40

Szilvia,

Nézd már meg, hogy a 74. §-a az 58. §-sal kezdődő IV. fejezet része, amelynek címe: "végrehajtás munkabérre és egyéb járandóságra"! Mi meg a bankszámláról és az inkasszóról beszélünk, tehát a 74. § egyáltalán nem "ide vonatkozó" szakasz. Az inkasszót az V. fejezet tárgyalja. És megismétlem a már sokszor ismételtet: a bankszámlán nem segély, díj, járulék, pótlék etc. van, hanem egyszerű számlaegyenleg, ami - a mentességi szabályok figyelembe véve - az eredeti jogcím figyelembe vétele nélkül végrehajtás alá vonható.

Továbbá a Vht. nem állást foglal, hanem rendelkezik, mit hogyan kell csinálni.

Ingatlan esetében, azt 3 munkanapon belül le kell foglalni (138. § (1)). Végrehajtás alá vonáson nem a foglalást értjük, hanem az értékesítés iránti intézkedést. De neked nincs is ingatlanod, miért vitatkozol olyanon, ami nem is érint?

A helyszíni kényszercselekményekről pedig szintén nem kéne vitát nyitni. Talán ha a 43-45. §-okat is megnéznéd, az fényt gyújtana.

Szilvia, ez nem vitafórum, hanem jogi fórum, ahol akadhat néhány hozzáértő válaszadó is. Ha te úgy gondolod, hogy én vagy Egyjogász vagy golyós Sherlock nem tartozunk közéjük, akkor fordulj valamelyik vitafórumhoz, ahol a magadfajta anyukák azon veszekszenek, ki tudja jobban, és oldd meg magad...

Sherlock # 2013.07.25. 09:02

Nők...

A Vht. nem ír olyat, hogy csak akkor ha az ingóságok nem fedezik a tartozást. Lakóhelyről vagy tartózkodási helyről is lehet ingóságot foglalni (az ingatlant értelemszerűen nem, ha nincs tulajdonjoga), sőt, olyan helyről is ahol nem lakik, de az adós cuccai vannak ott. Ha a végrehajtó olyan ingóságot foglal ami nem az adós tulajdonában van, akkor a tulajdonos igénypert indíthat a végrehajtást kérő ellen, amiben bizonyítania kell hogy övé a lefoglalt ingóság.

Szilvia0801 # 2013.07.25. 08:54

Egyjogásznak: Nekem nem " fizetési kedvem nincs" hanem nem tudok már fizetni. ( 6 évig tisztességesen és pontosan fizettem a részleteket)

Gerberának:
"Mindenek előtt, mivel csak szeptembertől kívánsz felhagyni a törlesztéssel" erre a válaszom ugyanaz mint amit egyjogásznak írtam.
Ettől függetlenül köszönöm mindkét választ.
Megnéztem a Vht ide vonatkozó paragrafusait (74§) és nem vonható végrehajtás alá sem az aktív korúak támogatása sem az ápolási díj. A családi pótlékból 33% igen, bár azt nem taglalja, hogy az emelt szintűből is lehet-e vonni.
A Vht pedig csak abban foglal állást,hogy ha az adósnak van tulajdonjoga ingatlanban (részben vagy egészben) akkor a végső esetben lehet csak bevonni a végrehajtásba ha az ingóságok nem fedezik a tartozást. Arra nem térnek ki, hogy lakóhelyről vagy tartózkodási helyről tulajdonjog nélkül lehet-e végrehajtani. Én pedig erre keresem a választ.

Egyjogász # 2013.07.25. 07:32

"bizonyos adósoknál arra jó, hogy meghozza a fizetési kedvet."

Nekem volt olyan esetem, hogy az adós azért fizette ki a tartozását, mert a végrehajtó a TV-jét foglalta le, és teljesen kiakadt, hogy meg akarjuk őt fosztani attól, hogy megnézhesse a Lucelia Puniella férjet keres című venezuelai szappanopera 3792-dik részét....:)))

gerbera317 # 2013.07.25. 07:26

Éppenséggel én is konyítok a kérdéshez, csak nem akartam fölöslegesen koptatni a gépet. Úgy tűnik, mégiscsak kell. Lássuk egyenként:

Mindenek előtt, mivel csak szeptembertől kívánsz felhagyni a törlesztéssel, még jó ideig el fog tartani, hogy egyáltalán végrehajtó elé kerüljön az ügyed. Onnantól fogva:

Akármilyen jogcímen érkezik pénz a bankszámládra, az inkasszálható.

Ami a végrehajtó helyszíni eljárását illeti, ő bármelyik címedre kimehet, és oda - bárki is található ott - őt be kell engedni. Az egy másik kérdés, hogy fog-e ott foglalni. Van itt egy fórumtárs, aki szerint "biztos, ami biztos" alapon az adós pakolja össze a rongyait, és menekítse őket valami biztos helyre, de előtte hívd fel telefonon, hogy biztos tipped adhasson. Nekem valamivel több gyakorlati tapasztalatom van a témában, és azt mondom, hogy a rongyokat egyáltalán nem szükséges menekíteni. Erre utaltam, amikor azt tanácsoltam, hogy nézd meg a "mit vihet a végrehajtó" c. csudatopikot, mivel ott mindig ez a kérdés, és mindig ugyanez a válasz. Az általad annyira reklamált ingatlan hiánya nem tartozok a "mit vihet" témához, mert azt nem viheti a végrehajtó, hanem vinnie kell (vivésen itt a foglalást kell érteni).

A 13 éves Suzuki nem nagy érték, de az elsők között lesz, amit lefoglal a végrehajtó. Nagy bevétel nem várható belőle, de bizonyos adósoknál arra jó, hogy meghozza a fizetési kedvet. Nálad a fizetés szóba se jöhet, úgyhogy marad az autó árverezése.

És akkor most várjuk be KBS fórumtárs válaszát is.

Szilvia0801 # 2013.07.25. 06:28

Kedves Gerbera!

Nagyjából végig mazsoláztam amit ajánlott de az esetek 99%-ban ingatlan tulajdonjoga is van a végrehajtás alá vontnak.
Mint írtam nekem nincs. Egy ingóságom van ami egy 13 éves Suzuki. Azt tudom, hogy viszik ha esetleg végrehajtásra kerül sor, azonkívül maximum a ruháim vannak amire nem hiszem, hogy szüksége lenne az OTP-nek.
Így továbbra is kérném, hogy egy hozzáértő olvassa el
a 2013-07-24-én 16:27 órakor feltett kérdéseimet, és ha tud akkor érdemben válaszoljon.
Ahogy Dr Attika írta: "Várja be KBS kolléga válaszát."

Szilvia0801 # 2013.07.24. 18:15

Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2013.07.24. 18:01

Vagy olvasson bele a "Mit vihet a végrehajtó?" című, mindigugyanazakérdés és mindigugyanazaválasz topikba.

Dr.Attika # 2013.07.24. 17:38

Várja be KBS kolléga válaszát.

Szilvia0801 # 2013.07.24. 16:45

Valaki aki esetleg nem laikus megtenné, hogy válaszolna a 16:27 órakor feltett kérdéseimre?
Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.24. 14:41

azért,szomorú,hogy,a,végrehajtónak,
minden,megengedett

Épp_arról_van_szó,_ hogy_nincs_neki_megengedve,_hogy_felülbírálja_a_végrehajtható_okiratot,_hogy_bizonyítási_eljárást_folytasson,_és_még_el_is_döntse_az eredményét.

Szilvia0801 # 2013.07.24. 14:27

Segítséget szeretnék kérni.
A banki rovatban már leírtam,hogy devizahiteles vagyok(személyi kölcsön) amit szeptembertől a duplájára emelnek. Mivel munkanélküli vagyok így nem tudom kifizetni a megemelt törlesztőrészletet. Több kérdésem is lenne: a számlámra érkezik az emelt szintű családipótlék (szeptemberben kapunk utoljára)az ápolási díj ami nem az én nevemen van csak az én számlámra kértük az utalást és az aktív korúak támogatása amit én kapok (szeptemberben ez is lejár). Vonhat-e a bank bármelyikből is? A másik kérdésem: van állandó lakcímem és tartózkodási helyem is de nincs tulajdonom sehol. A bank azt mondta ha nem tudok fizetni kiadják végrehajtásra. Foglalhatnak-e a fent említett helyeken bármit is ha én csak bejelentve vagyok oda de nincs tulajdonomban semmi?
A válaszokat előre is köszönöm, eléggé kétségbe vagyok esve.

moncsi73 # 2013.07.24. 13:07

bocsánat,de,elromlott,a,billentyűzet...
nem,működik,a,szóköz...ezért,a,sok,vessző...
azért,szomorú,hogy,a,végrehajtónak,
minden,megengedett...sok,visszaélésre,
adhat.ez,lehetőséget...

gerbera317 # 2013.07.24. 13:03

mennyi,idő,alatt,zajlik.le.ez.az eljárás

15 nap + a kézbsítések.

De miért nem olvasod el a 41. §-t magad? Itt találod:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ezt a vesszős kérdést én akartam feltenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.24. 12:34

előbb,nem,kellene,meggyőződnie,a
végrehajtónak,erről,

Nem.

amit,esetleg,úgy,szednek,be,tőlem
hogy,az,már,nem,jogos,azt,vissza,kapom-e

Vissza.

(Maradt egy csomó vessző raktáron, el kell használni, mielőtt megromlik?)

moncsi73 # 2013.07.24. 11:24
Kedves,Kiara...én,nem,vagyok,jogi szakértő,de,sajnos,van,tapasztalatom, az,ilyen,ügyekben...akkor,menjünk,sorban.. ezt,a,környezettanulmány,dolgot,teljes, hülyeségnek,tartom..szerintem,egy,behajtócég ilyet,nem,csinálhat..a,lakásodba,nem,vagy, köteles,beengedni,senkit...kivéve,ha,az,illető hivatalos,személy...rendőr,végrehajtó,pl... de,neki,is,érvényes,okirattal,kell,igazolni, hogy,miért,akar,bemenni,hozzád... a,végrehajtó,is,akkor,mehet,be,ha,bírósági, végzés,van,a,kezében... végrehajtási,eljárásban,én,még,nem, hallottam,környezettanulmányról...ettől,nem kell,tartanod... viszont,a,végrehajtás,érinti,a,tulajdonrészedet, az,autódat,ha,az,a,te,tulajdonod...valamint,a munkabéredet,és,a,bankszámládat... és,az,ingóságaidat,is... ha,bírósági,végzés,születik,és,azt,átadják a,végrehajtónak,az,előbb,leírtakon,fognak, végrehajtani... első,körben,próbálj,részletfizetést,kérni, a,Credit,Line-tól...ezt,hivatalos,formában, írásban,tedd,meg...a,levelet,ajánlottan,add, fel,hogy,legyen,nyoma... de,ha,ők,ebbe,nem,egyeznek,bele,és,végrehajtóhoz kerül,az,ügyed-
  • és,ő,rendes---akkor,vele,is,tudsz,
egyezkedni,a,fizetésről...ha,adós,vagy,és,látják, hogy,szeretnéd,rendezni,a,tartozást, nem,kibújni,akarsz,alóla,akkor,ők,is normálisan,állnak,hozzád....
moncsi73 # 2013.07.24. 11:08

Kedves,Gerbera...
az,lenne,a,kérdésem,hogy,akkor,törvényes
egy,olyan,követelésre,folytatni,a,végrehajtást
ami,már,nem,áll,fenn...
és,ezt,én,bizonyítani,is,tudom...
előbb,nem,kellene,meggyőződnie,a
végrehajtónak,erről,és,csak,ezután,
folytatni,a,végrehajtást....
kérd, követeld a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását...ezt,tanácsoltad,nekem,a,múltkor
én,ezt,írásban,megkértem...
mennyi,idő,alatt,zajlik.le.ez.az
eljárás...és,amit,esetleg,úgy,szednek,be,tőlem
hogy,az,már,nem,jogos,azt,vissza,kapom-e...

kiara_1 # 2013.07.22. 17:11

Kedves Fórumozók!
A felhalmozódott tartozás miatt a k&h bank hitelemet eladta a Credit line-nak, akik ma fel is kerestek ez ügyben.
Az ügyintéző nagyon lekezelő és sértő hangon fenyegetett, hogy fizessük be az adósságot. Arról beszélt, hogy valamilyen környezettanulmányt fognak készíteni, hogy felmérjék az ingóságaimat. Ezután pedig küldik a végrehajtót.

Több kérdésem lenne. Ki készítheti ezt a környezettanulmányt? Az ügyintéző szerint nem hivatalos személy, így be kell őt engednünk a lakásba?
Édesanyámmal és a testvéremmel élek (a hitel az én nevemen van), ha jön a végrehajtó mi alapján bizonyíthatjuk, hogy valami nem az én tulajdonom?
A lakásnak, amiben élünk 1/6-od része az enyém, így a végrehajtás veszélyeztetheti? Van egy autó, aminek üzemben tartója vagyok, ezt lefoglalhatják?
Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

monalisa1 # 2013.07.21. 18:22

Mivel az ügyben szükség lesz ügyvédre, olyant kell keresni aki rendelkezik szakmailag is kellő német nyelv tudással.

Általában a "kezes" és/vagy az "adós" egy szerződésben kizárja egymást, vagy az egyik vagy a másik.

----
  • laikus hozzászóló
Sherlock # 2013.07.21. 16:34

Ez így első ránézésre elég hihetetlen (nem az hogy ezt mondta, hanem hogy valójában így történt). Két kérdés: A kölcsönszerződést közjegyző előtt írták alá? Tud németül?

A vh-nál és a közjegyzőnél nem kell szerződésnek lennie, a 18 évével és a többi körülménnyel sincs gond, az sem biztos hogy osztrák jog alatt futott; elég sok kérdőjel van itt, ügyvédet lenne érdemes felekresni (ezt mondjuk 3 éve kellett volna). Nekem olyan tippem is van, hogy nem adóstárs hanem kezes, de ez mondjuk neki is jobb lenne.

Rcarlos88 # 2013.07.21. 15:17

Üdv
A probléma röviden a következő: élettársam szülei kb. 8 évvel ezelőtt felvettek euro alapú hitelt egy osztrák bank mo-i kirendeltségén. Élettársamat bepalizták (ez csak utólag derült ki), mert azt mondták neki, hogy ő is írja alá tanúként.
kb.3 éve kiderült, hogy nem tanú volt, hanem ő is adós. Német nyelvű szerződés, magyar nyelvűt évek óta hiába hajtunk, az egyik ügyvéd azt mondta, hogy végrehajtónál kell lennie, de ott sincs, közjegyzőnél sincs. Természetesen a hitel azóta fel lett mondva, ház árverezés alatt. Élettársamtól elkezdték a fizetésből letiltani, rohadék (bocs, de nincs rá szebb szó, ez a legenyhébb)anyósomék pedig nem nagyon fogják odaadni azt az összeget, amit minden hónapban letiltanak tőle.
Nem tudom, számít-e, de az aláírás időpontjában azon kívül, hogy elmúlt 18 éves, semmi más nem volt, iskolába járt, jövedelme nem volt, és természetesen a házhoz sincs semmi köze, nincs benne tulajdon része, már be sincs jelentve oda.
Kérdésem lenne, hogy hova tudnánk fordulni, ki tudna segíteni abban, hogy jogszerű volt-e az, hogy tolmács nélkül, német nyelvű szerződést aláírattak vele, nincs magyar nyelvű szerződés, hogy lehet, hogy ha adósként szerepel, nem kértek tőle jövedelemigazolást, semmit? Osztrák törvények szerint aláírhatta-e, és érvényes-e rá nézve a szerződés?
Segítő válaszokat előre is köszönöm!

moncsi73 # 2013.07.17. 15:05

Nekem,ez,sajnos,tényleg,mindegy,már,mert,az,egész,összeget,kifizettem,nekik.
Kedves,Gerbera...nagyon,köszönöm,a,segítséget.Kétszer,voltam,a,végrehajtónál,hivatalos,bérpapírokkal,de,nem,igazán,volt,segítőkész.Tegnap,is,azt,mondta,hogy,nem,tud,segíteni,csak,ha,a,Vitári,küldi,neki,a,papírt.És,az,általam,vitt,papírokat,meg,sem,nézte.Pedig,én,is,úgy,éreztem,hogy,köteles,lenne,utána,járni,a,dolgoknak.És,simán,lerázott.De