Végrehajtói költségek és jutalék


Zampir # 2020.04.23. 21:01

Félreérthetően fogalmaztam. Átvállalom a tartozást de csak akkor ha a nevemre kerül a ház és ezt az eladók az ügyvéd előtt írásba is adják.

Zampir # 2020.04.23. 20:58

Beszéltem az ügyvéddel. És ő azt mondta hogy a fennmaradó Kb 900.000Ft (Ház ára 1.800.000Ft volt) részletből ki lesz fizetve a végrehajtó. A fennmaradó összeget viszont le fogjuk alkudni. Így jól járnak ők is és mi is. Nekik eltűnik az adósság nekünk meg megmarad a ház. Vagy ellenkező esetben szerződés szegés miatt a bíróságra mehetünk. Mivelhogy a szerződésben ki van kötve hogy

"Állag-eladó felelőssége teljes tudatában kijelenti hogy harmadik személynek nincs olyan joga amely a vevő tehermentes tulajdonszerzését és háborítatlan birtoklását akadályozza. (ptk 6:175.§ (1)"

Azt lett az ügyvéddel megbeszélve hogy megpróbálja őket felhívni pénteken. Legkésőbb hétfőn. Addig meg várok és pár szívrohamot óránkét átélek. Nem elég hogy a vírus miatt megszüntettem a kézműves vállalkozásomat még ez is rátett egy lapáttal.

gerbera317 # 2020.04.23. 19:47

Az előző javaslatom az a visszafelé menekülésre hajaz, majd ott poziciót foglalva lehet támadni. Itt egy verzió, ami előremenkülésről szól:
Számtan. Azt nyilván tudod, mennyi vételárral tartozol még. Azt kell még kiderítened, mennyit a követelés ellene a két végrehajtásban. Ha az kevesebb, mint a te hátralékod, akkor jó lehetsz.
Az nem megoldás, hogy kifizeted az adós helyett a tartozását, mert ő mondhatja erre, hogy "köszi, de most akkor fizesd meg nekem a vételárat is". Aztán pereskedhetsz, amit vagy megnyersz, vagy nem.
Ehelyett hozd a végrehajtó tudomására, hogy az adósnak követelése van veled szemben (és még csak véletlenül sem feléd!), amit éppen megfizetnél neki. A végrehajtó erre gyorsan lefoglalja az adós veled szembeni követelését azzal, hogy amit neki fizetnél, azt köteles vagy a végrehajtó számlájára teljesíteni. Előfordulhat, hogy az adós erre is ugyanazt mondja, hogy "köszi", viszont ha erre pert indítasz ellene, azt biztos, hogy megnyered. Ez a per ráadásul feljegyzésre kerül a tulajdoni lapra is, tehát ez biztosítaná azt is, hogy az esetleg ez után bejegyzett végrehajtási jogok a per kimenetelétől függően, az ítélet alapján behajtás nélkül is törlésre kerülnek.

drbjozsef # 2020.04.23. 16:34

Zampír,

Ez sajnálatos, de akkor sem szerencsés. Most akár elveszítheted a már kifizetett részleteket, és később a lakást is. A vészhelyzet végéig biztos nem kerülsz utcára, ha ez vígasztal.

Ezt ügyvéd előtt le is lett papírozva.
Ez jó, legalább a szerződésen nagyon nem lehet vitázni. De ezen kívül ezzel nem sokkal vagy előrébb.

A végrehajtó utánunk jegyezte be magát. Ha jól értelmezem akkor akkor a fennmaradt vételárból legyen levonva az adósság és egyezek meg a végrehajtóval hogy én kifizetem?
Ez nagyon nem ilyen egyszerű. Te nem tudsz megegyezni a végrehajtóval, csak az adós. Ha egyébként hajlandó rá, akkor legfeljebb neki adhatod a pénzt, és vele együtt fizetitek be a végrehajtónak, hogy ellenőrizd, és ne nyúlja le azt is. De csak úgy ne adj neki! A teljes tartozást, plusz a végrehajtási költségekkel együtt kifizetitek, akkor lehet kérni a végrehajtás megszüntetését. És akkor erről kell írni egy papírt, lehetőleg azt is ügyvéd előtt, de minimum két tanúval, hogy ennyit kifizettél neki, ennyivel csökken a tartozásod neki.

Ebben az esetben azonnal a nevemre kerülne az ingatlan.
Nem. Miért kerülne? Tartozás megfizetve, végrehajtás törölve, megy minden tovább, legfeljebb kevesebbel tartozol. Ha eljut az ügy az árverésig, és ott sikerül megvenned vagy átvenned az ingatlant, akkor igen. De az nem biztos, hogy annyira olcsó lenne.

Zampir # 2020.04.23. 12:31

gerbera317
A tulajdoni papírra a földhivatalban fent vagyunk jegyezve a párommal. Tulajdonjog vásárlással vettük meg a házat 2017 telén kezdtük el fizetni. Ezt ügyvéd előtt le is lett papírozva. A végrehajtó utánunk jegyezte be magát. Ha jól értelmezem akkor akkor a fennmaradt vételárból legyen levonva az adósság és egyezek meg a végrehajtóval hogy én kifizetem? Ebben az esetben azonnal a nevemre kerülne az ingatlan. Igen bent is lakom és nem keveset költöttem rá. A villanyt is én vezetettem be.

Kérlek egyszerűen fogalmazd meg. Tegnap óta egy kicsit elkopott az agyam az idegtől. Köszönöm.

drbjozsef kényszerből mentem bele. Vagy ez vagy az utca egy pár hónapos gyerekkel.

gerbera317 # 2020.04.23. 08:19

A lakottság eleve visszatartó erő. Ha mégis akad más érdeklődő, versenybe kell vele szállni legalább addig, amíg még veszteségmentesen lehet tied az ingatlan, vagy ha már látod, hogy a felosztásból veszteségmentesen részesülhetsz. Előzetes matek kell hozzá, semmi más.
Viszont mindezt minél előbb, még mielőtt elszaporodnak a vh-jogok a tulajdoni lapon, mert akkor lőttek a jelzálogos biztosíték nélküli mutatványnak!

drbjozsef # 2020.04.23. 08:10

Ha mégis aránytalanul sokat kellene fizetned, akkor két sikertelen árverést követően átvételi eljárásban átveszed az ingatlant, mert az az olcsóbb.

Hacsak másvalaki nem gondolja aránytalanul drágának, és megveszi a feje felül. Bár, szerencséjére akkor is lakottan, és legalább a pénzéhez hozzájut.

(Egyébként aki ilyen agyament konstrukcióba belement, annak feltételezem nemhogy magának nincs elég pénze akár csak az ingatlan értékének negyedének kifizetésére, de valószínűleg valamiért még hitelt sem kapott. Ez elégge a lóf_sz rossz oldalának tűnik.)

gerbera317 # 2020.04.23. 08:06

Ha nem sikerül megoldani, hogy bejegyezzék a tulajdonjogodat, akkor van egy másik út. A követelésed az eladóval szemben - ugyebár - a már kifizetett vételár visszatérítése. Nos, ezt érvényesíted ellene fizetési meghagyással, jogerő után rögtön pedig végrehajtást indítasz ellene, azonnali vh-jog bejegyzéssel, sürgetve a végrehajtót, hogy a legrövidebb határidőkkel jusson el a végrehajtás az árverésig, lehetőleg lakottan, lakott becsértékkel. Árverésen pedig pedig megvásárolod az ingatlant, követelés-beszámítással. Feltételezem, hogy már bent laksz, úgyhogy a birtokba adás eleve okafogyott.
Ha a követelés-beszámítás mellett fizetned kell a többi vh-kérő követeléséért, azért kárpótol majd a lakott vételár. Ha mégis aránytalanul sokat kellene fizetned, akkor két sikertelen árverést követően átvételi eljárásban átveszed az ingatlant, mert az az olcsóbb.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.23. 07:34

Sovány vigasz, de lehetne például 10 millió is. Mondjuk, még lehet...

drbjozsef # 2020.04.23. 07:06

Hát ez kellemetlen.

Zampir # 2020.04.23. 04:10

Javítanék nem 2007 hanem 2017 év.

Zampir # 2020.04.22. 19:10

Üdv.

Lenne egy problémám.

2007 évben vásároltam részletre egy házat. Tulajdonjog fenntartással
Ma szóltak nekem hogy végrehajtás van a házon.
2019 és 2020 évben került rá. (itt már szerződés szegés követett el) Ügyvéd előtt írtuk a szerződést.

Az eladó sajnos nem akar informálni hogy mennyi pontosan a behajtandó rész.Pedig tud róla Én hajlanék rá hogy lerendezem csak akkor azonnal legyen átíratva a nevemre a lakás. Megakadályozva a további kellemetlen meglepéseket.
Egy 52.000Ft és egy 240.000Ft bejegyzés van a földhivatalban. És erre jön még a végrehajtó díjak. Sajnos azon nem tudok eligazodni hogy egy legalább közelítő értéket kapjak. A végrehajtó meg nem ad ki számomra adatokat. Csak annyit mondott hogy 800.000Ft belefér még.

gerbera317 # 2019.10.03. 13:37

Hogyan számoltathatom el a végrehajtót
Vht. 55. § szerinti megszüntetés esetén sehogyan. Nem is értem, egyáltalán miért és mire fel áll veled szóba a bíróság.
Szabályos, Pp. 528–537. §§ szerinti pert kell indítanod a végrehajtást kérő ellen, és majd ott előadhatod az álláspontodat, és kérheted a végrehajtó elszámoltatását is. Aztán majd a bíróság eldönti, mi legyen.
A másik, hogy örülsz, hogy 10481 forinttal megúszod az egészet, és gyorsan megfizeted a végrehajtónak. Punktum.
Ne kérdezz vissza, mert nem fogok rá válaszolni.

Vizsla76 # 2019.10.03. 12:43

Egy végrehajtás alá vont tartozás költségeiről szeretnék felvilágosítást kapni. A bíróság megállapította, illetve a végrehajtást kérő is lenyilatkozta, hogy a tartozás elévült. Mindemellett a bíróság elutasította a végrehajtás megszüntetését, mert a végrehajtó úr nem járult hozzá, mondván hogy az ő kiadásai nincsenek megfizetve. Hétfőn (2019.10.01.) kaptam kézhez a bíróság végzését, ami 2019.08.29-én kelt. Felhívtam őket, és azt a tájékoztatást kaptam a titkárságról, hogy fizessem be a végzésben szereplő összeget (10.481 Ft) a végrehajtóhoz, igazoljam be a bírósághoz 15 napon belül és akkor megszüntetik a vh eljárást, nem kell a Törvényszékre fellebbeznem.
Ezen kívül megkaptam a végrehajtó kimutatását a tartozásom befizetéseiről, amelyből hiányzik egy 2019.06.11-i befizetés. A befizetésről szóló igazolást is csatoltam mind a bíróságnak, mind a vh-nak. Egyeztetés céljából többször telefonáltam ill levelet írtam a vh irodájába, de mindig leráztak azzal, hogy utánanéznek.

A kérdésem a következő: az elévült tartozás költségeit is nekem kell megfizetnem? Tegyek úgy, ahogy a bírósági titkárságon mondták? Hogyan számoltathatom el a végrehajtót arról, hogy hova lett a befizetésem?

eljenmajusegy # 2019.04.12. 15:35

Ezt en is igy gondolom.

gerbera317 # 2019.04.12. 15:31

Tudod mit: igazad van. :-p

eljenmajusegy # 2019.04.12. 14:57

Gerbera , engem meg sem emlitettek az ugyben eddig , egyszer kaptam egy levelet egy vegrehajtotol hogy fizessek negymillio forintot , ezt kikuldtek egy olyan cimre ahol senki nem lakik , holott a valodi cimem ott van az iratokban , a szomszed veletlenul megtalalta az ajanlott cedulat amire a postas rairta a felado nevet , igy kerestem meg oket es ertesultem az egeszrol. Azota mar kaptam tobb levelet erre a cimre , holott kertem hogy oda ne kuldjenek semmit , de arra a postas csak annyit irt hogy felado: vegrehajto. Na most akkor mi van? Az eredeti vegrehajtotol mar a harmadikhoz kerult a dolog , onnan semmit nem kapok , kertem hogy emailezzenek ha van valami ( merthogy kulfoldon vagyok)a fuluk botjat sem mozgattak , holott az elso emailezett , akkor most lehet vagy nem lehet? Ha atadta az ugyeit akkor ezt miert nem adta at?
Szoval hogy pontosan miota folyik az eljaras azt nem tudom , az elso arverezes tavaly juniusban kezdodott de ez allitolag mar a masodik volt.
Ne gondold hogy amiert a torvenyben igy vagy ugy van leirva , a valosagban azt mindenki ugy be is tartja mint ahogyan ti gondoljatok...

gerbera317 # 2019.04.12. 14:40

Na es akkor en vagyok a hulye
Folyamatos árvrésről írsz. A folyamatos árverésnek legalább két (2) sikertelen árvverés az előzménye. Aminek az előzménye a becsérték-közlés, annak pedig az adó és értékbizonyítvány beszerzése, annak pedig... nem folytatom. Elárulom: hosszú évekről van itt szó, míg te egy hónapja tudsz az ellened folyó végrehajtásról, legalábbis ezt állítod. Taps-taps-taps. Tegyünk egy próbát: Meg tudod-e állapítani a végrehajtótól kapott "levél" alapján, mióta folyik ellened a végrehajtás! Nos?

eljenmajusegy # 2019.04.12. 14:06

Ezeket a koveteleskezelo-kozjegyzo-vegrehajto izeket kellene rendbetenni inkabb kedved bjozsef.
Bementem a faktoringhoz hogy vegre egy cimre utaltassam a leveleimet amelyek eddig osszevissza mentek , es hogy kerjek egy normalis elszamolast , amit eddig -allitolag- felevente , egy masik ugyintezo szerint havonta kuldtek , de meg megkerdeztem egyet s mast.
Tobbek kozott hogy kihez forduljunk ha hiteles , naprakesz informaciot szeretnenk , es hogy egyaltalan , ki illetekes intezkedni. Termeszetesen ok.
Ok , mondom akkor miert kaptunk marc.4-i keltezessel egy levelet a vegrehajtotol hogy meginditja a folyamatos arverezest , es egy masikat a faktoringtol( az illeto alairasaval , akivel beszeltem), hogy a reszletfizetes iranti kerelem elbiralas alatt van , varjunk turelemmel.
Azt mondja hogy lehet hogy elirta a datumot. Jaj , mondom , remelem a tartozas osszeget nem irta el! De ekkor mar nagyon dagadt volt a feje a szegeny kiscsajnak , ugyhogy nem mentem tovabb.
Na es akkor en vagyok a hulye...

drbjozsef # 2019.04.12. 11:59

Na ezt felboncolgatni, és szádba rágni, hogy szinte minden egyes mondatodban tévedsz... hát sok sikert hozzá valakinek.

eljenmajusegy # 2019.04.12. 11:42

Kedves oligaliga , koszi a kimerito valaszt. Azert nem vagyok olyan hulye mint itt egyesek gondoljak , akik valoszinuleg nem olvastak el az elso hsz-met , vagy nem figyelmesen , mert itt szo sincs arrol hogy az ingatlanra most jegyzik be a vegrehajtasi jogot , hanem egyszeruen csak arrol hogy az illeto most kezdett el dolgozni , ezert ezentul tole is vonhatjak a tartozast. Na , ezert a nagyszeru dologert , hogy elveszik a fizetese 33%-t, fizessen 6600Ft-ot.....ez mar kulonben a harmadik vegrehajto az ugyben , kovetni sem lehet hogy ki mit adott a tartozashoz...( szemelyesen voltam bennt az adossagkovetelonel-OTP faktoring-, a szemembe mondtak hogy ezt meg azt kikuldtek- kulonfele tajekoztatasokat-amibol semmi nem volt igaz, nem kuldtek semmit , a hulye vegrehajto is osszevissza kuldi a leveleit , holott ott van a cimem , na oda semmi nem erkezik , ellenben nevemen levo ingatlanokhoz , ahol senki nem lakik , igen....)
Az mar kulon tema lehetne-mondjuk ebben nem a vegrehajto a bunos- hogy mar ketszer adtak be az adosok az OTP faktoringhoz fizetesi kerelmet , amirol a faktoring nem targyal , hanem vegrehajtat, immar folyamatos az arverezes , de valoszinuleg most sem veszi meg senki a hazat , viszont a kamat ketyeg ra. Most mi a faktoring( aki ugyanolyan kutyauto mint a vegrehajtok) celja? Gondolom arra szamitanak hogy a falusi csokkal majd megis lesz valaki , igy aztan frankon kiraknak egy haromgyerekes csaladot hogy egy masik haromgyerekes csalad lakhatashoz jusson.

drbjozsef # 2019.04.12. 07:16

Csak kiegészítésként :

Ezért a munkáért a jogszabályban meghatározott munkadíj és jutalék jár neki, egy forinttal sem kevesebb.

És egy forinttal sem több. De az, amit a jogszabály előír, az igen, és pont.

oligaliga # 2019.04.12. 06:26

Meg van bocsátva :)
Sajnos itt tartunk.

gerbera317 # 2019.04.12. 06:21

Nos, lehet, hogy ez itt egy ámátőr jogi fórum, de akármennyire is ámátőr, akkor is több, mint egy óvódás fórum. Én igazából azt tartom felháborítónak, hogy a lentieket ilyen szájbarágósan kell megmagyarázni egy felnőtt embernek, és semmi nem garantálja, hogy most már megértette. Bocs, hogy belekotyogtam.

oligaliga # 2019.04.12. 06:15

eljenmajusegy

Ez egy hulyeseg.
Egyreszt minden vegrehajto moho , masreszt mi az ordogert fizessen szerencsetlen delikvens azert hogy elkezdjek vegrehajtani? Plane ha eddig is szerepelt mint adostars , de most a vegrehajto meltoztatott egy levelet kuldeni a munkaltatonak hogy kezdjek el a fizetese 33%-t tiltani. Na ezert meg megterhelik 6600Ft-tal , ha nem fizet akkor hozzacsapjak a tobbihez es megy ra a kamat.
Hat micsoda agyrem ez?

Na akkor elemezzük ezt ki:

1. „minden végrehajtó mohó
Ez nettó hülyeség és rágalom. A végrehajtó dolga a jogerős tartozások behajtása azoktól, akiik maguktól nem fizetnek. Ezért a munkáért a jogszabályban meghatározott munkadíj és jutalék jár neki, egy forinttal sem kevesebb. A tartozásnak nem csak a tőke és a késedelmi kamat a része, hanem a végrehajtást kérőnek a végrehajtással felmerült költségei is.

2. „mi az ordogert fizessen szerencsetlen delikvens azert hogy elkezdjek vegrehajtani
Aki fizet, azt nem kezdik végrehajtani. Ha ennek ellenére elindul a végrehajtás, az ad 1. nem a végrehajtó hibája, nem vizsgálhatja, hogy jogos-e a követelés, ad 2. a Vht. 40.§, illetve a végrehajtás megszüntetése iránti perrel megszüntethető.

3. „ha eddig is szerepelt mint adostars , de most a vegrehajto meltoztatott egy levelet kuldeni a munkaltatonak hogy kezdjek el a fizetese 33%-t tiltani. Na ezert meg megterhelik 6600Ft-tal , ha nem fizet akkor hozzacsapjak a tobbihez es megy ra a kamat
Elsősorban a végrehajtást kérő dönti el, hogy ki ellen indít végrehajtást, ebbe a végrehajtónak nincs beleszólása.
A letiltás nem csak egy levél, végrehajtási cselekmény.
A 6.600,- Ft-ot nem azért kell fizetnie, mert a végrehajtó kiadta a letiltást, hanem azért, mert az adós ingatlan tulajdonát a végrehajtó lefoglalta, azt a földhivatal bejegyezte, és a végrehajtási jog bejegyzésének 6.600,- Ft-os díját a végrehjatást érő megelőlegezte. És itt kanyarodunk vissza az 1. ponthoz: a végrehajtást kérőnek a végrehajtással felmerült költségeit is köteles az adós megfizetni.
A költségek egyébként nem kamatoznak.