Végrehajtói költségek és jutalék

rigoz # 2019.03.22. 18:09

Tisztelt ifj.matulageza!

Az összegszerűség szerintem rendben van, a probléma ott van, hogy azt Öntől kellene vonja, nem a végrehajtást kérőtől (a tartásdíj jogosultjától), hanem az adóstól (Öntől) kellene vonják.

Feltehetően azért próbálja a végrehajtó a tartásdíjból vonni, mert Öntől - mint említi is - nem tudja, így próbálva mégiscsak hozzájutni a jussához.

Ebben a vonatkozásban igazuk van, ez a gyakorlat jogszabálysértő, nem megengedett.

A végrehajtást kérő élhet emiatt kifogással a végrehajtást elrendelő bírósághoz címezve, de a végrehajtónál benyújtva.

gerbera317 # 2019.03.22. 19:35

Nos, így kell rábeszélni valakit egy 15 ezer forintos buktára...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.22. 19:43

:)

Csúnya vagy.

rigoz # 2019.03.22. 19:57

@gerbera317: Egyrészt az nem 5 lesz? Másrészt szabad megkérdeznem, hogy szerinted miért bukó ez alapból?

Csakhogy a kérdező és Én is hagyj okosodjunk.

Mert ebben pont a lényeg, a miért nincs benne, pedig jó lenne tudni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.22. 20:12

A végrehajtási kifogás illetéke 15 ezer forint.
A végrehajtót megilleti 8% jutalék minden behajtott forintból. Nem a behajtott összeg felett - hiszen az logikailag sem lehetséges -, hanem a behajtottból.
Tehát a munkáltatónak a konkrét esetben egészen precízen a havi tartásdíj 108,7%-át kellene le kell vonnia ahhoz, hogy a jogosult pontosan megkapja a neki járó tartásdíjat, és a végrehajtó se kapjon se kevesebbet, se többet, mint ami neki jár.
Ha azonban a maximálisan levonható bérrész ennél kisebb, akkor a végrehajtónak annak a 8%-a jár - az adós meg hátralékba esik a tartásdíjból hiányzó összeggel.

rigoz # 2019.03.22. 20:15

Köszi KBS, ez így már azért többet mond. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.22. 20:15

(A szokásosnál is segítőkészebb hangulatban vagyok.)
Ha a jogosult kéri a végrehajtót, hogy fejezze be a végrehajtást, és aztán közvetlen behajtást kér a bíróságtól, akkor tényleg nem lesz jutalék.

ifj.matulageza # 2019.03.25. 10:37

Köszönöm Szépen a Válaszokat.

Maximális Tisztelettel és Üdvözlettel:

Matula Géza

gerbera317 # 2019.03.25. 11:18

Még gyorsan elmagyarázom a matekot.
A végrehajtási költséget a behajtott összegből (letiltás esetén a levont 33 vagy 50 %-ból) kell kielégíteni, nem pedig azon felül - ahogy ez már helyesen elhangzott. Az állami illeték, közjegyzői díj, általános költségátalány, költségátalány, munkadíj, készkiadás (ebben a sorrendben) a teljes kielégítésig feltétlen elsőbbséget élvez (tehát addig a végrehajtást kérő nem kap semmit - ld. 164. § és egyebek). Ha már a végreajtást kérőnek is jut a behajtott összegből, azt úgy lehet manuálisan kiszámolni (mert egyébként dehogyis számolgatja a végrehajtó - ezr a milliós technika végzi el helyette), hogy a vh-kérőnek szánt összeget el kell osztani 108-cal, az eredményt 100-zal megszorozva jön ki a vh-kérőnek kiutalható összeg, 8 rész pedig a végrehajtót illeti.
Aki ennek a rendnek ellene akar menni, tegye, de előre elkönyvelheti veszteségként a kifogás 15 ezer forintos illetékét.

terika23 # 2019.03.26. 11:06

Tisztelt Fórum!
Érdeklődnék, hogy mi a helyzet azokkal a jutalékokkal és utalási díjakkal, amit a munkáltató fizet, amikor elutalja a munkavállaló letiltását a végrehajtónak? Továbbá kapcsolatot tart a végrehajtóval, levelezik vele telefonálgat stbstb. Mi a helyzet ezekkel a díjakkal, költségekkel, ezeket le lehet vonni a munkavállalótól?

gerbera317 # 2019.03.26. 11:22

Közvetlenül a kérdésed előtt van leírva, mi történik ezekkel. Ugye nem baj, ha nem másolom be a kérdésed után is?

oligaliga # 2019.03.26. 11:31

terika23

Kérdezd meg a munkáltatódtól, hogy levonja-e. Aztán azt, hogy miért nem.

wers # 2019.03.26. 11:39

Bocs, lehet én értem félre, szerintem ő a munkáltató, akinek emiatt a végrehajtás miatt többletköltségei keletkeznek, átutalás díja, amit a bank von, postaköltség stb.

gerbera317 # 2019.03.26. 11:41

Ha levonja, akkor úgy kell azt kezelnie, ahogy kettővel ezelőtt leírom. Ha nem vonja, akkor utólag be kell pótolnia. Ha nem pótolja, a végrehajtó a végrehajtást kérővel fogja megfizettetni a végrehajtási költségeket, amaz pedig készfizető kezesi helytállásra kötelezteti a munkáltatót a le nem vont összegek erejéig. A munkáltató pedig nyilvánvalóan a munkavállalója ellen érvényesíti a kezesi helytállásból keletkező követelését. Így vagy úgy vagy amúgy, végül a Vht. azon rendelkezése fog érvényesülni, hogy a végrehajtási költségeket az adós viseli.

gerbera317 # 2019.03.26. 11:44

Wers, postaköltsége egyszer merül fel a munkáltatónak, amikor visszaigazolja a letiltást. De még azt is megspórolja, ha cégkaput használ, és elektronikusan küldi el a végrehajtónak. A banki költség meg minimális. Ha mégis ennyire szarrágó a munkáltató, hát érvényesítse azt is a munkavállaló (adós) ellen. Pár nappal ezelőtt volt erről szó valamelyik topikban.

wers # 2019.03.26. 11:46

A munkáltató pedig nyilvánvalóan a munkavállalója ellen érvényesíti a kezesi helytállásból keletkező követelését.

Ezt értem, de mi van, ha eleve 50%-ot utal a végrehajtó számlájára, a saját költségeit nem vonhatja le.
De ha jól értem, az érdekli, hogy egyáltalán joga van-e a tértis levelek, és a banki díjakat megtéríttetni.

wers # 2019.03.26. 11:49

Pár nappal ezelőtt volt erről szó valamelyik topikban.

:)) elkerülhette a figyelmemet (ejnyebejnye...)

gerbera317 # 2019.03.26. 14:21

Wers, a munkáltató költségei nem végrehajtási költségek, tehát azt a végrehajtás keretein belül nem tudja érvényesíteni a munkavállaló adós szemben. Azt csakis a levonáson felül tudja érvényesíteni. Magyarán behívja az adós, és megmondja neki: "Era, az a helyzet, hogy nekem minden egyes k*szott levonás átutalása 145 forintomba kerül, így a te nyolc levonásod már-már a csőd szélére juttatja a céget, úgyhogy én ezt le fogom a béredből vonni".

kovi999 # 2019.04.05. 11:01

Szeretnék segítséget kérni abban az esetben ,hogy van egy végrehajtásom amit tavaj novemberben kifizettem egy összegben és a munkáltatótól meg mindig vonnak dr fodor tamás végrehajtót semmi féle képen nem érem el levélre nem válaszol se e-mail re sem személyesen sem lehet vele beszelni ! Ilyenkor mi a teendő! Banktól meg van a 0 as számla köszönöm előre is

drbjozsef # 2019.04.05. 12:11

Így jár az, aki végrehajtási eljárásban a végrehajtást kérőnek teljesít, a végrehajtó helyett. Ha nem érted el, nyilván nem is tud róla, hogy megfizetted a követelést.

Hogy befejeződjön a végrehajtás a végrehajtási költségeket is meg kell fizetned. (akkor is, ha a végrehajtást kérőnek fizettél, nem számít, ha már elindult, minden költség megfizetésével lehet csak lezárni, akárhogy is végződik).

Úgyhogy nincs más, csak el kell érned a végrehajtót. Ezt kizárólag személyesen lehet intézni, a telefonnal/emaillal nem is igen foglalkoznak. Nézd meg mikor van ügyfélfogadási ideje, és menj oda.

kovi999 # 2019.04.05. 12:54

A banknak se válaszol és személyesen is voltam ott tegnap és ninc s ott senki a végrehajtónál mert a bank is tölle vár papirt hogy vissza tudja utalni a túlfizetést

kovi999 # 2019.04.05. 12:59

Végrehajtói költség is meg lett fizetve mert amikor nála voltam akkor lett kifizetve és módra hogy nincsen tartozás! És ez mindig vonnak a fizubol és m érem el a végrehajtót személyesén se

gerbera317 # 2019.04.05. 13:08

Ha így van, akkor ez a vh-kérő mulasztása. Ez a 41. § szerinti úton orvosolható.

Grave7 # 2019.04.05. 15:15

@kovi999:
Megírtad, hogy dr. Fodor Tamás végrehajtóról van szó. Az mbvk.hu weboldalon szereplő információk alapján:
. A 2700 Cegléd Ady Endre utca 7. címen voltál?
. 2019.04.04-én, csütörtökön 9 óra és 13 óra között voltál ott?

A személyes félfogadás:
..Hétfő 10:00 - 12:00 ((előzetes egyeztetés alapján))
..Csütörtök 09:00 - 20:00 ((13-20 óra között előzetes egyeztetés alapján))
Tehát általános ügyfélfogadás, amikor bárki mehet, csak csütörtökönként 09:00 és 13:00 között van.

eljenmajusegy # 2019.04.06. 11:36

A sogornom most kezdett el dolgozni , es mint adostarsra a vegrehajto rogton lecsapott , tiltani a fizetese 33%-t.
Amit felhaboritonak tartok az az , hogy kernek tole 6600Ft-ot valamifele vegrehajtoi dij fejeben( quazi meg o fizessen hogy felvettek a vegrehajtandok listajara , mert a vegrehajtonak nem eleg a mar megallapitott tobbszazezres dij....)