adózás, illeték és pénzügyek


segítsetek # 2011.01.12. 11:24

Segítségeteket kérném!

Remélem jó helyre írom.
Adott két ember akik jó barátok. Pénz ajándékozása (jelentős összeg) történik közöttük lakossági folyószámláról, lakossági folyószámlára.
Kérdésem:

  • illetékmentes-e az ügylet?
  • bejelentési kötelezettség van-e? (megyei APEH-nek)

Van-e más buktatója egy ilyen ügyletnek? Nyilván kp. nem jó mert hogy mész be egy bankba és fizeted be a számládra csak úgy.
A bank nem tudom, hogy jelenti -e az APEH-nek. Így elméletileg senki nem tudja rajtuk kívül, de bizonyítható. (van bankszámla kivonat és a jogügylet be van jelentve) A jogügylet bejelentése pontosan mit takar? Megjelenik benne, hogy ajándékozás?
Tudomásom szerint az APEH magán számlát nem vizsgál.
Ha van viszont egy kedves szomszéd akinek nem tetszik, hogy a másiknak jobban megy és vagyonosodási vizsgálatot kér, mi lehet ennek a következménye?
Elfogadja-e az APEH / bíróság az ajándékozási jogügyletet kér barát között?
Vagy tovább vizsgálódik és megállapítja, hogy jövedelemnek minősül és megadóztathatja (SZJA)?
Ebben kérnék segítséget!!!
Vagy ha valakinek van egyéb használható jó ötlete szívesen várom, hogy ne keljen fizetni az államnak, mert az nem az övék.
Vagy irány külföld?

Molly87 # 2011.01.04. 12:23

Üdv mindenkinek!
Remélem jó oldalon írom le a problémámat:
Van egy lízingelt autóm a Bank Plusnál.
Sajnos más bankoknál is vannak hiteleim, amiket már felmondtak.A kocsiról jövőre jár le a hitelem.
Az autót igazából a lányom használja, ő fizeti a törlesztőrészletet is.Sajnos nem lehetett az ő nevére venni a kocsit, mert még főiskolára jár.Kétségbe vagyunk esve, mert hallottunk olyat, hogy a többi bank bejegyeztetheti már előre az igényét az autóra, hogy ha esetleg jövőre lejár a hitel róla, akkor el tudja venni.
Az a gond, hogy szeretném, ha a lányom nevén lenne a kocsi, hogy ne tudják elvenni.De így nem fog menni, mert még nem dolgozik.Meg tudnánk oldani úgy is, hogy ha lejár a hitel, azonnal átíratnánk az ő nevére, de félek, hogy akkor már késő lesz.Egyáltalán csinálhat ilyet bármelyik bank is, hogy már előre bejegyezteti rá a szándékát?Írtam a B+nak is, hogy van e ilyen,de természetesen nem válaszolnak rá.Mit lehet ilyenkor tenni? :(

zoleee26 # 2010.12.04. 10:24

Üdvözlet!

A következő a kérdésem: Nagypapámnak volt egy lakása, amelynek az egynegyede volt édesapám nevén. Édesapám elhunyt, aminek következtében én meg testvérem örököltük meg a lakás 1/4-ed részét ketten, vagyis fejenként 1/8-át. Sajnos tavaly nagypapám is elhunyt, és idén februárban eladtuk a lakást. Mi testvéremmel fejenként ezáltal ingatlan értékesítésből származó bevételhez jutottunk, és itt jön a kérdésem:
Én úgy tudom, hogy a pénz, amihezh jutottunk, csak bevétel, mellyel szemben költséget lehet érvényesíteni. És a kettő különbözete (feltéve, hogy a költség nem haladja meg a bevételt) lesz a jövedelmem, ami az adó alapján adja, a mérték meg 25%. Na most tudomásom szerint ha a vételár, amennyiért eladtuk az ingatlant, alacsonyabb, mint az értékbecsléskor meghatározott ár, vagyis a szokásos piaci ár, ami úgy tudom, a fizetendő illeték alapja is egyben, akkor nekem most nem keletkezett jövedelmem, vagyis jövőre adófizetési kötelezettségem nincs?
Mert elvileg a megszerzett bevételből le kell vonni az ingatlan piaci árát (az illetékalapot) plusz még az illetéket is, és ha ez 0 alatt van, vagyis veszteséget értem el, akkor nincs adófizetési kötelezettségem?
Másik kérdésem, hogyha nem volt az ingatlan eladása előtt értékbecslés, akkor mi lesz az adó alapja?

A válaszukat előre is köszönöm!

csalódott # 2010.12.02. 14:08

Sziasztok!
A szomszédunk beadott egy építési engedélyt, amelyet a mi társasházunkból heten megfellebbeztünk. A megyei építésügyi hivatal a 30 ezer forint illetéken felül további pénzeket kér szakértőkre. Jogos a további pénzek követelése?

végrehajtó1 # 2010.12.01. 21:48

milyen tartozás?

sityu1 # 2010.12.01. 20:26

sziasztok 2004 december 10.én befejeztem vállalkozoi tevékenységemet 2006 ban jőtt a végrehajtó 2 szer
tartozásom azota az alpkamat miatt tőbb mint 10000000ft
a nyugdujam 33% vonják kiszámoltam kb 126 éves koromig kell élljek,hogy ezt levonják vagy esetleg tudtok valami tanácsot adni?

sysy73 # 2010.11.27. 17:12

Kedves nandy!

Én próbáltam vissza olvasni, lehet hogy nem mentem vissza a 20-ik oldalig, de nem találtam a kérdésemre választ.
Megértelek Titeket, akik válaszolgattok, hogy unalmas egy olyan kérdésre válaszolni, ami már valahol szerepelt.
De amikor megkaptuk a levelet, akkor hirtelen alig láttam...zakatolt az agyam és egyszerűbbnek tűnt gyorsan leírni és hátha valakitől gyorsan megnyugtató választ kaphatok.

Hidd el, nem szeretne Titeket senki feleslegesen "pötyögésre" bírni.

Én mindig megköszönöm, hogy valaki segít nekem.

Ti akik ebben benne vagytok tudjátok az ide vonatkozó szabályokat., de mi akik nem értünk az egészhez minden új és sokat számít a tanácsotok. Lehet, hogy nagyon sokszor írtó butaságokat teszünk fel kérdésként. Megértem, hogy fárasztóak vagyunk:)

Így hát mindenki nevében köszönöm a munkátokat, hogy segítetek.

Üdv.
Sysy

monalisa1 # 2010.11.27. 16:16

Ha lenne "adósok börtöne" akkor a köztörvényeseket nagyrészt szélnek kellene ereszteni annyi ember lenne való oda, sőt lehet hogy kevés is lenne a börtönférőhely.

nandy # 2010.11.27. 10:12

Kedves sysy, azért nem pörög annyira ez a topik, mert hidd el, nagyon unalmas folyton azt ismételgetni, hogy nem létezik adósok börtöne, meg hogy mit lehet és mit nem lehet behajtani.
százszor leírtuk már, ha picit visszaolvasol, minden kérdésedre választ kapsz.

nandy # 2010.11.27. 10:10

fittness: még a kérdésedet sem tudtad rendesen feltenni, nem kellene ezért megsértődni!
Ráadásul az önkormányzatnál fizetett szakértők dolgoznak, nem értem, miért kell ingyenes fórumon tanácsot kérni.

végrehajtó1 # 2010.11.26. 07:57

sysy73

mit tud tenni olyankor az apeh, amikor az adózónak nincs bevétele, nem tudja az illetéket fizetni, amit már büntetéssel együtt kéne fizetnie? Van egy Bt-je, de jelenleg nincs bevétele.
Nincs sem jövedelme jelenleg, sem ingósága, amire terhelni tudnák?
Létezik adósok börtöne?
Vagy ketyeg a tartozása addig, míg nem lesz bevétele, amiből le tudnák vonni?

Meg próbálják behajtani.Letiltás a Bt-hez.Ha nincs jövedelme akkor a Bt-ben lévő üzletrészt is vh alá vonhatjaák.
De ennek a te esetedben semmi értelme.
Ha nem lehet behajtani akkor az elévülési idő után törlik.

sysy73 # 2010.11.26. 06:47

Szia Fittness!

Nem vagy egyedül sajnos. Régebben jobban pörgött itt a fórum és szakértők válaszoltak.

fittness # 2010.11.24. 17:47

Sajnálom,hogy nekem senki sem válaszolt...és ezért kellett ennyit telefonálnom :)

sysy73 # 2010.11.24. 09:43

Magánszemélyként kelentkezett illeték fizetési kötelezettsége, viszont nem tudta befizetni.
Jött a levél, hogy a BT felé jövedelem letiltást eszközöltek. De ott nincs bevétel.

sysy73 # 2010.11.24. 09:41

Üdv.
Tanácsot szeretnék kérni, mit tud tenni olyankor az apeh, amikor az adózónak nincs bevétele, nem tudja az illetéket fizetni, amit már büntetéssel együtt kéne fizetnie? Van egy Bt-je, de jelenleg nincs bevétele.
Nincs sem jövedelme jelenleg, sem ingósága, amire terhelni tudnák?
Létezik adósok börtöne?
Vagy ketyeg a tartozása addig, míg nem lesz bevétele, amiből le tudnák vonni?

Köszönöm
Sysy

beszko # 2010.11.24. 03:21

Boni mores! Köszönöm szépen!

boni mores # 2010.11.23. 21:11

Hát ha ezt mondták Neked, akkor kissé pontatlanok voltak.

Az igaz, hogy az elkésett fellebbezést felügyeleti intézkedésként a felettes szervnek kell elbírálnia, tehát ha tartalmában fellebbezésnek minősül a beadványod, akkor azzal tényleg nem tehettek mást a felterjesztésen kívül

Viszont a fellebbezést (felügyeleti intézkedés iránti kérelmet), mint minden kérelmet igenis vissza lehet vonni, de ebben az esetben valóban a felettes szerv hoz eljárást megszüntető végzést, amelyben rendelkezik arról, hogy a szükségtelenül lerótt fellebbezési illeték a túlfizetés szabályai szerint visszaigényelhető. Ha nem rótt le a kérelmező, nincs mit visszaigényelni.

Így tanácsom az, hogy egyszerűen ne fizesd be, nem fog történni semmi.

Azzal azonban jobb ha tisztában vagy, hogy a fizetési könnyítési (szóhasználatodban: méltányossági) kérelem is illetékköteles, most talán 2.200 Ft (nem biztos).

beszko # 2010.11.23. 17:50

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi illetékügyemben.
Megkaptam az illetékről a fizetési meghagyást, amit édesanyám vett át. Már jogerőre emelkedett, amikor írtam egy kérelmet, hogy csökkentsék az illetéket. A kérelemben leírtam azt is, hogy vegyék figyelembe a késésnél azt, hogy nem tartózkodtam otthon, ezért nem tudtam 15 napon belül reagálni.
A kérelmemet valójában méltányossági kérelemnek szántam, de az ügyintéző azt mondta, hogy nem jól fogalmaztam és ez egy elkésett fellebbezés, amit fel kell terjeszteniük. Persze ez 5000 Ft. illetékkel járna, ezért az ő javaslatára a kérelmet visszavontam és egy másik kérelemben méltányossági kérelmet terjesztettem elő.
Ennek ellenére most mégis azt mondják, hogy meg kell fizetnem az 5000 Ft-os eljárási illetéket, mert ugyan az eljárást meg fogják szüntetni, de erre csak a másodfok lesz jogosult, és ha oda felmegy az ügyem, akkor az azzal jár, hogy az eljárási illetéket meg kell fizetni. Nem értem, hogy miért kell fizetnem és miért kell felterjeszteni, ha visszavontam a beadványt. Ráadásul volt igazolási kérelmem is, ami miatt szerintem nem is a II.foknak kellene megszüntetni az eljárást.
Előre is köszönöm!

fittness # 2010.11.22. 16:57

Tisztelt fórumozók és szakértői a témának!

Kérem szíves segítségüket...hiába is kutakodom...nem találom a megfelelő jogszabályokat arra vonatkozólag,hogy az önkormányzat adómentes a karácsonyi ajándékként minden lakosnak kifizetett összeg után...

Blenda # 2010.11.22. 14:40

Tisztelt Dr. Attika!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
Ami a közös megegyezést illeti, előzetesen tájékozódtam és bár tudom, hogy jogilag mit harcolhattam volna ki, jelen körülményeimben (anyagi és egészségi) nem kívántam egy elhúzódó peres hercehurcát nyakamba venni, így inkább a békés megegyezést választottam.

Dr.Attika # 2010.11.22. 09:46

Tisztelt Blenda!
Semmilyen bejelentési és fizetési ötelezettségenincs, viszont nagy "öngólt lőtt" magának a közösmegegyezéses munkaviszony megszüntetéssel. Miért nem tájékozódik előzetesen?

Blenda # 2010.11.22. 09:20

Tisztelt Szakértők és fórumozok!

A kérdésem a következő: augusztus óta GYES-en vagyok, de vissza kívántam menni a régi céghez dolgozni, ami azonban végül nem sikerült így okt.22-vel közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyom. Mi a teendőm ilyenkor, be kell jelentenem valahol, hogy a munkaviszonyom megszünt? Fizetnem kell magam után a TB-t, vagy a gyermekem 3 éves koráig, amíg a GYES-t kapom addig nem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

papacs # 2010.11.21. 14:46

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megtudni, hogyan kell kiszámítani, hogy mennyi adójóváírás igényelhető vissza 2010-es évre, ha valakinek van nyugdíja is és havi keresete is.

Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2010.11.16. 18:46

A második kérdésre: a lányodtól kérheted a megtérítést.

zsuzsa 56 # 2010.11.16. 18:20

Még egy kérdésem lenne
Lányom nem dolgozik és én fizetem utána az egészségbiztosítási járulékot évek óta
Ezt a havi 4950ft-ot nem lehet nekem valahol elszámolni?