adózás, illeték és pénzügyek


liliom29 # 2010.03.05. 13:14

hammer264-nek:

A fórumon van hasonló téma:
http://www.jogiforum.hu/forum/23/1552

Ott ajánlották az APEH ingatlanértékesítési kalkulátorát:
http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk

Remélem, segít!

hammer264 # 2010.03.05. 10:03

Tisztelt Fórumozók!

14.éve tulajdonosa vagyok egy zártkerti ingatlannak, kis faházzal.(Piaci értéke kb.3Mill.) Ha el szeretném adni akkor mennyi adót kellene fizetnem?-
  • Esetleg ÁFA.-t is köteles vagyok fizetni? Hoogy van ez most? Aki tud kérem segítsen! Előre is köszönöm!
liliom29 # 2010.03.04. 20:25

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy a családtagtól kapott pénzkölcsön után kell-e adót vagy illetéket fizetni az APEH-nak, vagy köteles vagyok-e bejelenteni az APEH-nak a kölcsönt úgy, mint számlaszámra utalt ajándék esetében? A kölcsönt kell-e írásban rögzíteni?

Előre is köszönöm!

szasza016 # 2010.03.01. 17:21

SZIASZTOK!

OLYAN KÉRDÉSEM LENNE, HA VALAKI BANKI HITELRE VETTE MEG LAKÁSÁT X ÉVVEL EZELŐTT, AZ UTÁN EZ ÉVBEN MÁR NEM KAP VISSZA PÉNZ, MINT EDDIG??
KÖSZÖNÖM A VÁLASZT.

monalisa1 # 2010.02.28. 18:42

Az átíratás követően haladéktalanul intézni kell a kötelező felelősségbiztosítást és a súlyadót., ha ezen igazolások nincsenek nálad az aktuálisan intézkedő rendőr akár ideiglenesen ki vonhatja a gk.-it a forgalomból.

Amúgy klassz dolog a 175 LE de minek?...

monalisa1 # 2010.02.28. 18:39

A tulajdonjogi átírás 1870 ccm-ig 18 Ft/ccm, azon felül 24 Ft/ccm.

A többi kérdésre nem tudok válaszolni, illetőleg külön csak azt hogy az évenkénti műszaki vizsga bizonyára nem két forint - javasolt mielőbb megszabadulni az üzemanyagzabáló batártól.

"Lisa"
laikus hozzászóló

briell # 2010.02.28. 07:47

Ingóság megosztás során megkaptam az autót, ami 175 lóerős 1997-es Ford Mondeo..
Kérdésem mivel eléggé járatlan vagyok ez ügyekben, most milyen adó és kb milyen összegben lesz kötelező rám nézve az autóval kapcsolatban?
Luxus, Vagyon, Súly??????? Mindhárom?

_Zoltán_ # 2010.02.16. 19:09

Tárgy: alkotmányellenes vagy jogszerűtlen önkormányzati rendelet/adóztatási gyakorlat

A helyi adókról szóló törvény 1990. évi C törvény (Htv.) építményadó és kommunális adó mértékére vonatkozó rendelkezései alapján, valamint a Pénzügyminisztérium által 2009. október 5-én a helyi adók mértékének valorizációjáról szóló tájékoztatása szerint az építményadó jelenlegi maximális mértéke évi 1241 Ft/m2, és a kommunális adó jelenlegi maximális mértéke évi 16,550 Ft./adótárgy. Ez a kerettörvény megengedi az önkormányzatoknak, hogy egyes adózókat, adózói csoportokat azonos méretű építményük után eltérő arányban adóztassák azáltal, hogy azonos méretű építményeikre eltérő mértékű építményadót vagy kommunális adót vetnek ki. Például egy azonos hasznos alapterületű üdülőingatlanra kétszer nagyobb adót vethet ki az önkormányzat azzal a feltételezéssel, hogy az üdülőtulajdonosok kétszer gazdagabbak (kétszer nagyobb a teherbíró képességük). Ennek megfelelően azonban azt is megteheti, hogy nem kétszer, hanem például 12-szer vagy 22-szer vagy ennél is nagyobb arányban eltérő adót vet ki, ami nyilvánvaló, hogy egy bizonyos arányon túl nem tükrözi az azonos alapterületű üdülő- illetve lakóingatlannal rendelkező adózók vagy a két adózói csoport közötti tényleges közteherviselő képességet, ha egy ilyen különbség egyáltalán és jellemzően fennáll. Az egyik önkormányzat jelenleg közel 12-szeres adókülönbséget alkalmaz az azonos méretű üdülőingatlanok és lakóingatlanok között. Azt nem tudja bizonyítani, hogy egy üdülőingatlan 12-szer többet érne, mint egy azonos méretű lakóingatlan. Ráadásul az üdülőingatlanok általában rosszabb elhelyezkedéssel és rosszabb infrastruktúrával rendelkeznek (nincs tömegközlekedés, nincs vezetékes gáz, csatorna stb.), ami a nagyobb adóterhen kívül további értékcsökkentő tényező. Az önkormányzat azt sem tudja bizonyítani, hogy az üdülőingatlan tulajdonosok 12-szer vagyonosabbak lennének, mint a lakóingatlan tulajdonosok.

Kérdésem: mit tehet az, akit 12-szer nagyobb adóval sújt az önkormányzat az ingatlana után (mint egy másik, azonos méretű ingatannal rendelkező adózót), ha nem vagyonosabb, és pláne nem 12-szer vagyonosabb mint a többi adózó, sőt akár munkajövedelme sincs, és az arányos közteherviselés elvével ellentétesnek találja a 12-szeres adóterhet? Rendes bírósághoz fordulhat vagy az Alkotmánybírósághoz, vagy mit tegyen? A Htv. kerettörvény 6.§ c) pontja kimondja, hogy az önkormányzat az adó megállapítását az adózók teherviselő képességhez igazodóan állapítja meg, vagyis a Htv. ezen rendelkezés szerint az önkormányzatot arányos teherviselés érvényesítésére kötelezi az adók megállapításakor, de az önkormányzat feltételezések alapján – megalapozott indoklás nélkül – mégis akár aránytalanul eltérő adót állapíthat meg azonos méretű ingatlannal rendelkező adózók, adózói csoportok között. Ez pont olyan, mintha az adóhatóság azonos jövedelem után – eltérő besorolás alapján – egyeseket 12-szer (vagy 22-szer) nagyobb jövedelemadóval sújtana, azt feltételezve és nem bizonyítva, hogy ezeknek az adózóknak 12-szer nagyobb lenne a vagyona és ezáltal a közteherviselő képessége.

Szíves tanácsát, észrevételét, megoldási javaslatát örömmel fogadom!

nandy # 2010.02.16. 16:46

Meg kellene nézni a helyi önkormányzat rendeletét, mert pl. Budapesten nem kell megfizetni az adót, ha az adóalap nem haladja meg a 700 ezer forintot.

akshatas # 2010.02.16. 08:51

Üdv.!

A 2009-es évben egy olyan őstermelő piacozó,akinek az éves bevétele nem haladta meg a 600.000 Ft-ot, köteles-e a helyi iparűzési adó megfizetésére? A választ előre is köszönöm!

paksi # 2010.02.16. 06:18

A keresztlányom édesapja meghalt, megkapta utána a magánynyugdíj összeget 2009-ben, akkor azt nyxilatkozták, hogy nem kérik az adó levonását. Most szeretnénk bevallani, de nem küld igazolást a nyugdíjpénztár, arra hívatkozva, hogy nem kérték az adólevonást, menjük az Apeh-ba.

Az lenne a kérdésem, hogy ez milyen jövedelemnek mínősül és mennyi adót kell fizetni utána
Köszönöm a segítséget

Rexor # 2010.02.12. 09:33

Nem kell könyvelőhöz menni. Ha kifizetted az illetéket nincs több kötelezettséged. Majd ha eladod ezeket, akkor.

mano196403 # 2010.02.12. 08:26

Javaslom, hogy az összes dokumentumot szedd össze (szerződések, kimenő-bejövő számlák) és keress fel egy könyvelőt. Én értek valamennyire a SzJA bevallás készítéséhez, de amikor eladtam a lakásom és újat vettem én is ezt tettem és hasznos volt.

prem # 2010.02.09. 08:41

Tavaly elhunyt a nagynéném. Mivel nem volt gyermeke, igy a testvérei és azok gyermekei, igy én is örököltem (ház, földrész, szőlőföld). Az illetékhivatal a feltüntetett örökrész után megállapitott egy illetéket, melyet be is fizettem. Kérdésem az lenne, hogy ebben az évben SZJA bevallásomban szerepeltetni kell-e, és kell-e adóznom ezek után. A ház, szőlőföld még nem került eladásra, a háztáji és az után járó tagi rész kifizetésre került, ez után kell-e adóznom, vagy az illetékkel ezt a kötelezettségemet már leróttam? Köszönöm a választ.