adózás, illeték és pénzügyek


Auruun # 2011.06.01. 08:04

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdésben kérem segítségüket.
Ingatlanvásárlás miatt felszámított illeték megfizetése ügyében részletfizetési kérelmet nyújtottam be az adóhatósághoz két éve. A kérelmet elbírálták, és meg is ítélték. A késedelmi pótlékot pedig elengedték.
Tegnap kaptam egy levelet tőlük, mely szerint a 2010-es évre fennálló késedelmi pótlék tartozásomat haladéktalanul fizessem meg. Az ügyintéző arról tájékoztatott telefonon, hogy MINDEN ÉVBEN külön kérelmeznem kell a késedelmi pótlék elengedését, a még fennálló tőketartozásra vonatkozóan. Nekem erről fogalmam sem volt, erről senkitől semmiféle értesítést nem kaptam.
Melyik jogszabályban és pontosan hol van ez leírva? Mit tehetek, hogy ne kelljen kifizetnem a pótlékot?

Hálás köszönetem a válaszért.

Zanthia75 # 2011.05.18. 12:03

Tisztelt Szakértők!

Nemrég örököltem egy autót, viszont eddig úgy tudtam, hogy egy új törvény szerint egyenes ági öröklés esetén nem kell illetéket fizetni sem ingóság, sem ingatlan esetében (30 M Ft-ig). Létezhet az, hogy ezt a NAV másként gondolja, hogy van egy harmadik kategória, a gépkocsié, ami után viszont kell öröklési illetéket fizetni?

Segítségüket előre is köszönöm.

Rexor # 2011.05.02. 08:05

Előfordulhat, hogy kellet volna adót fizetnie, de ha 2004-ben adta el és az APEH nem foggantosított végrehajtást, akkor valószinűleg elévült már.

erix31 # 2011.05.02. 06:08

Tisztelt Cím!

Köszönöm eddigi válaszát, még lenne kérdésem.
Édesapám mulasztást követtett el azzal hogy az eladott ingatlan után nem fizetett adót 7-év után sem?
A nevén levő nem lekötött folyószámla (a nyugdíja egy másik számlára ment, azon adósság van) hagyaték alá tartozik, illetve ha kiveszem akkor finoman szólva nem helyesen jártam el? Kitudódik ez?
Válaszát megtisztelve várom (akár az erix31@freestart.hu -ra is) erix31

Kovács Kálmánné Ózd # 2011.05.01. 20:22

Tisztelt szakértő!

Ezúton szeretném megkérdezni: Bp-i Csere ingatlant hány év után lehet eladni adómentesen?
Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Erika

Rexor # 2011.04.29. 13:44

AZ APEH (illetve NAV) és az Illetékhivatal egy és ugyanaz. NAV Illetékfőosztálynak címezve írsz egy levelet, csatolod hozzájuk a lakások adásvételi szerződését, és kéred, hogy az Illetéktörvény 21.§ (5) bekezdés alapján térítsék vissza neked az iiletékkülönbözetet (ami a 104 ezer és a 26 ezer különbözete).

Bedbone # 2011.04.29. 13:15

A különbözet alatt a 104.000 és a 26.000 ft különbözetét érted?
Igen, kellett volna, de nem tette.
Én most mit tehetek?
Hova kell fordulnom? Apeh? Illetékhivatal?
Melyik szerencsésebb, ha személyesen vagy ha levélben keresem meg őket?
Tudnál mondani valamit arról, hogy mire hivatkozzak?
Köszönöm a segítségedet!

Rexor # 2011.04.29. 12:18

Ha keletkezik adótartozása az édesapádnak akkor is csak a hagyatékrészed erejéig felelsz ezért.

erix31 # 2011.04.29. 12:07

Tisztelt Cím!

Édesapám a napokban elhalálozott. Nem éltünk együtt, hagyatéki tárgyalás még nem volt. 2004-ben eladta a saját ingatlanját 5.4M ft-ért, majd megvette az általa kiválasztott kisház haszonélvezeti jogát 2.5M ft-ért halála napjáig. Ez idő alatt, Ő a házzal kapcsolatos semmilyen adót nem fizetett be. Nevén van egy 14-éves Suzuki autó, illetve egy csekély mennyiségű (pár százezer) nem lekötött bankszámla. Én úgy tudom, hogy 5-éven belül kellett volna vennie egy másik ingatlant, mert most én lehet hogy rosszul járok.
Kérdésem: kérem informáljon jól tudom-e, illetve ha nem, mire számíthatok, milyen lehetőségeim vannak.
Válaszát megtisztelve várom: erix31

Rexor # 2011.04.29. 10:12

Illetéket kell fizetned, de csak 26 ezer forintot.9300000-8000000 nak a 2%-ka. A különbözetet vssza lehet igényelni (bár ezt az ügyvédednek kellet volna intéznie). Csatolni kell az adásvételi szerződést is a lakásvásrlásról.

Bedbone # 2011.04.29. 08:35

2009-ben 8.600.000ért vettem.
pont ennyi jött össze. Szocpollal együtt.
Ezt 2011ben 9.300.000ért adtam el és most 8.000.000ért vettem.

Rexor # 2011.04.29. 08:33

Ehhez tudni kellene, hogy mennyiért adtad el a lakást és mennyiért vettél másikat. Az illeték alapja a két lakás értékének a különbözete.

Bedbone # 2011.04.29. 08:15

Tisztelt Tanácsadók!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, ami nekem feladta a leckét. 2009ben adtam el tulajdonrészemet 2 ingatlanból (ezeket korábban örököltem), még ugyanabban az évben vásároltam ingatlant. Kaptam illetéket 104.000 forintot. Most 2011-ben el kellett adnom ezt az ingatlant és vásárolnom kellett másikat (mert ugye lakni kell valahol) és ekkor mesélte unokatesóm, hogy nem is kellett volna illetéket fizetnem a 2009-es lakás után, illetve most sem kell. Az illetéktörvényre hivatkozott. Bemásolom ide az 1990 XCIII illeték tv 21. bekezdésének 5. szakaszát, amire ő hivatkozott.
Kérdésem: Most akkor mi az igaz? Miért szabtak ki nekem 104.000 forint illetéket, ha nem kell? Visszaigényelhetem-e azt az összeget valahogyan? Most kell-e fizetnem?

Lakástulajdon és a hozzá kapcsolódó jogok visszterhes vagyonátruházási illetékének mértéke
21. § (1) Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja - ha e törvény másképp nem rendelkezik - a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke - lakásonként - 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4%. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 4% illetéket kell fizetni.
(2) Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz lakásépítési kedvezményben részesül, ennek összegét - a (3)-(5) bekezdésben, valamint (8) bekezdésben említett esetek kivételével - a forgalmi értékből le kell vonni.
(3) Lakástulajdonok egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt ingatlanok - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete.
(4) Kettőnél több lakás tulajdonjogának egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt legnagyobb és legkisebb - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékű ingatlanok értékkülönbözete.
(5) Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. Ha a magánszemély vevő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, illetve értékesít, akkor az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakásvásárlással szemben a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő - a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező - egyetlen értékesítést lehet figyelembe venni. Amennyiben a magánszemély vevő a további lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok [21. § (1)-(2) bek.] szerint alakul. E bekezdés alkalmazásában nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga.
(6) Ha az (5) bekezdés szerint megállapított értékkülönbözet nagyobb a vásárolt lakástulajdon forgalmi értékénél, az illeték alapja a vásárolt lakástulajdon forgalmi értéke.
(7) Az (5) bekezdésben említett adásvételnél a vevő az ott említett másik lakástulajdona eladását a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére alkalmas adásvételi szerződés másolatával vagy más megfelelő módon köteles igazolni. Ezzel egyidejűleg kell nyilatkoznia arról is, hogy a vásárláskor az (5) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelt.
(8) Lakástulajdonok egymás közötti cseréje, illetőleg az (5) bekezdésben említett adásvétele esetén, ha az elcserélt, illetőleg eladott lakástulajdont haszonélvezet, használat joga terhelte és a tulajdonszerzéssel egyidejűleg ugyanennek a jogosultnak a javára a tulajdonos a korábbival azonos jogot alapít, a jog szerzője a forgalmi értékek különbözete alapján számított vagyoni értékű jog értéke, a tulajdonos pedig e jog számított értékével csökkentett értékkülönbözet után fizeti a visszterhes vagyonátruházási illetéket.
(9) Ha a vagyonszerzőt a 27. § (1) bekezdése alapján terhelő illeték összege magasabb, mint amit az általa megszerzett lakás tulajdonjoga, illetve az ahhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga után az (1) bekezdés, illetve a 23. § szerint fizetnie kellene, akkor tőle csak ez az alacsonyabb összegű illeték követelhető.

Köszönöm segítségüket előre is!

Bedbone

Dr.Attika # 2011.04.20. 17:32

Gyors tanács. Ha valaki külföldön él még lehet adótartozása. Az ügy iratainak ismerete nélkül senki nem tud tanácsot adni.

55-ös # 2011.04.20. 16:37

Gyors tanácsot kérnék szépen.
A lányom 11 éve külföldön él és dolgozik. Most jött a nevére egy 160 ezer forintos adótartozási összeg, amit már le is adtak a végrehajtóknak. Ezek szerint 11 év után jutott eszébe az APEHNAK, hogy neki tartozása van? Erről eddig nem is tudtunk.
Nemsokára kijönnek a behajtók az én lakásomra. Van joguk ide bejönni? A lányomnak itt már semmije nincs, akkor milyen jogon jönnének be az én lakásomba, lefoglalhatják az én dolgaimat is?. De főleg, hogy lehet 11 év után adótartozása amikor itthon sem volt azóta. Ja és még rajta van a behajtási jegyzőkönyvön, hogy 5 ezer forintért lehet beadni fellebezést a behajtás ellen. Miért fizessek én, amikor ez az egész egyszerűen képtelenség?
Előre is köszönöm, Kriszta

Inci61 # 2011.04.16. 10:15

Az adótartozást mostanság nagyon nehezen engedik el (még a részletfizetést is nehezen adják meg).
Társaságok esetében vannak olyan adónemek amelyek elengedését (pl.SZJA, EB és Nyugdíjjárulék egy részre) az Art. tiltja. Kés.pótlék, ÁFA, stb. esetben van esély a mérséklésre, törlésre és a részletre is.
Magánszemély esetében, ha bizonyítható, hogy a család megélhetését súlyosan veszélyzetetné az egyösszegű megfizetése, illetve egyáltalán a megfizetése akkor esélyes, hogy fizetési könnyítést adnak. (pl a 800eFt tartozást 60 hónap alatti részletre), de ez mindig egyénre szabott és attól függ, hogy ki mit tud bizonyítani a NAV felé (tartozás kialakulásának körülményei, anyagi helyzet, stb.) Adózás rendjében részletesen kifejtik, hogy mi a módja a fiz.könnyítésnek.

Bernadett00 # 2011.04.15. 14:22

Igen természetesen képben vagyok,olyan írjon akinek ez sikerült!!!!!!!!!!!!!!!!

nandy # 2011.04.15. 10:26

AKOS2000:

Tessék erről megkérdezni a könyvelőt, akinek egyébként havonta fizettek is...

nandy # 2011.04.15. 10:25

Meg kell próbálni...

Bernadett00 # 2011.04.15. 08:31

tisztelt Forumozók!
Adó tartozásom 800.000ft!Mennyi a lehetőségem arra,hogy Apeh elengedje?
Ha részletesen leírom milyen helyzetbe kerültem(válás,2gyerek,albérlet,nincs munka fix)akkor elengedhetik?Köszönöm
s.o.s

AKOS2000 # 2011.04.13. 18:58

Tisztelt fórumozók,

Az alábbiakban kérem szíves segítségüket, mert sok ellentmondó dolgot hallottam a témával kapcsolatban.
A lényeg: alapítottunk egy céget, amiben 20 %-s részesedésem van. 2.000.000,- forint törzstőkével hoztuk létre. Valószínű, h év végén eladjuk az egészet. Kérdésem: üzletrészem eladását milyen adó és milyen mértékben terheli? Illetve, ha az üzletrész eladásából származó bevételt teljes egészében átviszem egy másik cégbe, akkor ezután, h kell adóznom?

Válaszukat előre is köszönöm

nandy # 2011.04.03. 13:14

Szerinted itt ki ismeri a holland jogszabályokat?

De egyébként jobb, ha visszaadod önként.

Dongi07 # 2011.04.03. 12:57

Azt értem de ha tegyük fel a behajtócég megtalál akkor mit tud velem kezdeni???

Kalim Pál # 2011.04.03. 11:32

Ha tévedésből történt az utalás, akkor az NEM A TE PÉNZED. Vissza kell adnod. Az nem érv, hogy már nincs meg, mivel nem is költhetted volna el.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Dongi07 # 2011.04.02. 12:54

Üdv! Egy Hollandiában élő fiatal Magyar srác vagyok akinek a következő problémája akadt!!! Valaki utalt a számlámra 2050 eurót és most levelekkel bombáz hogy adjam vissza de hát a pénz ügyebár nincs meg.... és most behajtócéghez fordult. Na most nem a bank hibázott az utalásnál hanem a két személy szóval ilyenkor mit tud tenni a behajtócég velem??? Se házam se autóm szóval kicsit vicces. Mondták az itteni Magyarok hogy majd a fizetésemből levonnak 33 százalékot minden hónapban de én úgy gondolom hogy ahoz bírósági végzés kell szerintem illetve az én beleegyezésem. Szóval te vagy ti mit csinálnátok a helyemben??? Mire számíthatok a behajtócégtől???? Előre is köszönöm a segítségeteket.