adózás, illeték és pénzügyek


nandy # 2010.04.01. 09:07

Nagyon félreértettél valamit, ugyanis nem a könyvelő dönti el, hogy ti havonta, negyedévente vagy évente adtok bevallást, hanem törvény írja elő.

Ha áfá-ról van szó, akkor tavalyi évtől kezdve a két évvel azelőtti bevallott áfa összege szerint van a gyakoriság, ezt nem kell külön bejelenteni, nem is választható. Ha van EU-s adószámotok, akkor kötelezően legalább negyedévente.

Járulékokról havonta kell bevallást adni, akkor is, ha nullás.

Szakképzési hj. előleget félévkor, elszámolást év végén kell bevallani, nullásan is.

Mérleget, TAO és iparűzési adó bevallást évente kell küldeni, nullásan is (bár a mérleg nem is lehet nullás).

Ebből is látod, hogy hiába nincs forgalom a cégnél, a könyvelőnek azért van munkája, tehát jogosan kér fizetséget. Szerintem az történhetett, hogy már évek óta nem fizettetek neki, a könyvelő meg úgy döntött, hogy ingyen nem dolgozik tovább.
Az egyébként érdekes kérdés, hogy mi van akkor, ha az ügyfél évek óta nem fizet, a könyvelő ingyen végzi a munkáját, akkor vajon kié a felelősség??

Zanthia_ # 2010.04.01. 08:42

Az történt, hogy tavaly márciusban a könyvelő elküldte ügyfélkapun az APEH-nek a megfelelő nyomtatványt, hogy éves bevallásra térünk át. Az APEH talált valami hibát benne, s a könyvelő mappájába berakta a választ. Erről nem küldött értesítést senkinek. Mivel 5 napig nem nyitotta meg a könyvelő azt, így törölték onnan. Mi azt gondoltuk, éves bevalláson vagyunk, tehát ez év május 31-ig kellett volna elküldenünk a bevallást, míg az APEH úgy gondolta, negyedévesen vagyunk továbbra is, tehát tavaly április 20-ig kellett volna bevallást benyújtani.

Nem a kifizetés miatt izgulok, mert a könyvelő kifizeti. De megtehetné, hogy nem. Az Apeh be tud hajtani, mi meg hiába perelnénk, nem tudnánk (az egyik barátunk 10 éve vállalkozik, és többször nem tudott tartozást beszedni. Vagy a Megyeri híd esete is ezt igazolja...)

Van valamilyen szabály, ami akadályozhatná az APEH-et az ész nélküli bírságolásban? (Mert a mi adó- és illetéktartozásunk 90000 Ft sem volt)

Ági

Rexor # 2010.04.01. 08:00

Zanthia,

Át kellene nézni a társaság könyvelését, a benyújtott bevallásokat, és azt, hogy mi miatt szabta ki a az APEH a bírságokat. Látatlanban sokat nem lehet mondani. Nem értem mit értetek azon hogy áttértetek negyedévesről éves elszámolásra? Vannak olyan bevallások amit negyedévenete, van amit havonta és van amit évenete kell elkészíteni. Az biztos, hogy a társaság működéséért, a könyvelésért a bevallások benyújtásáért az ügyvezetők felelnek. Ha megbíztatok könyvelőt és ő nem tett eleget a szerződésben foglaltaknak, akkor perelhetitek kártérítésért.

Zanthia_ # 2010.04.01. 07:52

Sziasztok!

Pár hozzászólással előbb olvastam, hogy kell a könyvelő, mert ha nem, megbírságolnak. Na nekem volt (van), és így is...
A történet dióhéjban: mivel a vállalkozás (kft) nem hozott annyi pénzt, amiből a könyvelőt is ki tudtuk volna fizetni, szerettük volna felfüggeszteni a működést (amit nem lehet), felszámolni nem volt pár százezer forintunk, így megbeszéltük a könyvelővel, hogy áttérünk éves elszámolásra negyedéves helyett. Az APEH elkezdte küldözgetni először a figyelmeztetést, hogy kéne a negyedéves bevallás, majd a bírságolásokat, én közben hívogattam a könyvelőt, ő meg megnyugtatott, hogy minden rendben, stb. Aztán, ha moinden rendben, gondoltuk áttérünk evára. Uram bemegy az APEH-hez, ott közölték, hogy nem lehet, mert van 800000Ft bírság + az elmaradt adó. Kérelem benyújt, méltányosság, stb. Most kaptuk a választ (kapaszkodjatok meg): Mivel már a cég el van lehetetlenülve, a bírság elengedése nem hozná meg a kívánt célt, nevezetesen, hogy ne lehetetlenüljön el. Részletfizetést sem áll módjukban engedélyezni, mert nem működik, tehát nem várható, hogy részletenként be tudjuk fizetni.

(((Most sírjak, vagy nevessek?))))

Ebben kérem a segítségeteket, ti mit lépnétek erre?

Ági

drrakusz # 2010.03.31. 19:41

Tisztelt fórumozók!!!!!
Nem tudom,hogy jó oldalon kérek e segítséget de megkérdezem…
A problémám a következő:édesapám tavaly május 1-től nyugdíjas lett 57.évesen.Mivel a cég ahol dolgozott kifizette utána a teljes járadékot.És a magán nyugdíj pénztártól egy összegben is felvette a megtakarítást.És most egy elég jelentős összeget kellene fizetnie adóban.
Legalább is ezt mondta az aki a tasakot készítette.Az én kérdésem az volna,hogy az én tudomásom és a vállalati bérszám fejtő szerint sem kell ilyen esetben adózni.Az én kérdésem az volna, hogy most mi az igazság?Kell e adózni vagy sem a nyugdíj pénztári megtakarítás után vagy sem?
Előre is köszönöm mindenkinek a választ…

keresztanya # 2010.03.29. 16:22

Kedves fórumozók!Szerintetek mi történne ha a magyar állampolgárok pert indítanának az állam ellen,mivel megszegték felénk tett ígéretüket,elköltötték, elsikkasztották a befizetett adónkat,nyomorba döntötték a családunkat.Szerintem kérhetnénk erkölcsi és anyagi jóvátételt.Ezt komolyan gondolom.

Rexor # 2010.03.26. 14:31

Kedves Snypp,

Több jogorvoslati lehetősége van:

  1. Első körben lehetőség van az adóhatósági jegyzőkönyvre észrevételt tenni
  2. Ha ez nem jár eredménnyel és meghozzák a határozatot, ezzel szemben fellebbezést lehet benyújtani
  3. Ha ez sem jön össze, akkor jöhet a bírósági út.

Javaslom konzultáljon adószakértővel, ügyvéddel, mielőtt bármilyen lépést tesz.

snypp # 2010.03.26. 09:26

Kedves Nandy,
a kettos allampolgarsag temakorben targyaltak ugyeben (ott ajanlottak Ont) fordulok Onhoz segitsegert. Majdnem 10 evig dolgoztam kulfoldon (Eu), majd vissza kivantam koltozni Mo-ra. a kulfoldon szerzett penzembol kp-ra vasaroltam Mo-n lakast es autot, amit "lefulelt" az apeh es ramszallt, 3.8M be nem fizetett adot allapitottak meg. Bemutattam nekik az osszes letezo papirt (bankszlakivonat, fizetesi papirok, stb) ami csak szukseges, igazolvan a megszerzett jovedelmemet. Ok ezt nem fogadtak el arra hivatkozva, hogy nem ismerik a kulfoldi dokumentumokat es nem tudjak (sztem nem is akarjak) leforditani, az altalam benyujtott forditast pedig nem fogadtak el. Kerdesem a kovetkezo lenne: ha a birosagra megy az ugy, abban az esetben a jogeros dontesig adotartozasnak tekintheto -e az en szempontombol ez az apeh altal megallapitott 3.8M?
elore is koszonettel: snypp

nandy # 2010.03.24. 14:39
szt70 # 2010.03.24. 05:57

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy megnyert munkaügyi per után kifizetett elmaradt munkabér késedelmes megfizetésére járó kamatot is számfejteni kell és beleszámít az szja alapba? Nekem ugyanis még a késedelmi kamatból is levonták a 36 % szja-t és az igazolást is így állították ki róla. Amennyiben a kamat nem adóköteles, tudna erről törvényi hivatkozást is küldeni, ami alapján kérhetném a korrekciót? Válaszát előre is megköszönöm!

Rexor # 2010.03.23. 15:28

azt követő munkanapon...

Rexor # 2010.03.23. 15:27

Naptári nap. Ha munkaszüneti napra esik az utolsó nap, akkor az azt követő napon jár le a határidő.

ilyke # 2010.03.23. 09:50

T.Jogi Fórum!

Kaptam egy elutasító határozatot az APEH-tól.Fellebbezési időnek 15 napot írtak. Kérdésem hogy munkanapokra,vagy naptári napokra vonatkozik ?

Jojo2000 # 2010.03.22. 21:00

Közben belestem a manyup online rendszerébe, ott már szerepel a MÁK, és már 2008 januárjától szerepel.
Ez esetben viszont a másik fórumon írta egy hozzászóló, hogy a manyup jelzi az APEH felé, hogy nem érkezett be a befizetés, és ilyenkor az APEH behajtja.
Olyan lehetséges, hogy a MÁK-től ezt potom másfél két év alatt mégsem sikerült neki? Mert ezalapján a manyup-nak már jelezni kellett, hiszen ott szerepel a foglalkoztatón keresztül-ben ráadásul háromszor, ebből kétszer 2008-as megfelelő kezdő és végadatokkal, egyszer pedig 2009 júliusi kezdettel.

Jojo2000 # 2010.03.22. 20:25

A közigazgatás jog-ban Panasz - ki az illetékes címmel már leírtam a problémámat, de feltenném a kérdést itt is, mert ezt a részt is érinti.

A történet röviden, 2008-ban pár hónapig ápolási díjban részesültem. 2009-ben derült ki, hogy a magánnyugdíjpénztári tagdíjat nem utalták. Ezt jeleztem az önkormányzat felé természetesen. A tagdíj 2009-ben sem került átutalásra, így 2010-ben is levelet írtam az önkormányzatnak. Ők közölték, az ügyben nem illetékesek, nem mulasztottak, illetve közölték a MÁK tájékoztatását az ügyben, amely a következő volt.

"A Magyar Államkincstár tájékoztatta a Pénzügyi Irodát arról, hogy az X magánnyugdíjpén­ztárba az átvezetés a 2009. … havi könyvelésben, a tagdíj utalása az APEH felé a 2009. …+1 havi adatszolgáltatásban megtörtént.

Tárgyi ügyben második alkalommal történt, 2010. … megkeresésére a Pénzügyi Iroda ismételten megkereste a Magyar Államkincstár illetékesét. Tájékoztatójuk szerint a tagdíj az APEH-től nem került átvezetésre az Ön magánnyugdíjpén­ztári számlájára, a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája és a Magyar Államkincstár intézkedése ellenére sem."

Közben persze az látszik a manyup kimutatásokon, hogy a 2008-as időszakra (csak 2008-ban kaptam ápolási díjat, később nem, és előtte sem) nincs erre vonatkozó bevalott összeg. 2009-re úgyszintén, és a befizető azonosítók között sem szerepel a MÁK vagy az önkormányzat, vagy akinek ott lennie kéne (???).

Kérdésem, ha én az APEH-nek írok egy levelet, mellékelve az önkormányzat igazolását, hogy mekkora összeget fizetett ki ezügyben, és ebből mennyit vontak le nyugdíjjárulékként, és hogy a tagdíj nem érkezett meg 2009 végéig a manyup számlára, fog vele foglalkozni? Vagy ő is közli, nem az ő hatásköre a dolog.

Rexor # 2010.03.22. 12:17

Ízelítőként egy két nyalánkság...:

  1. El kell dönetened, hogy egyéni vállalkozó akarsz lenni, vagy céget alapítasz. Minkettőnek megvannak az előnyei hátrányai.
  2. Ha ez megvan jópár helyen be kell adni bejelentkező lapokat, amit ha elmulasztasz megbírságolnak.
  3. Előfordulaht, hogy engedély kell a tevékenységedhez. ha engedély nélkül csinálod megbírságolnak..
  4. Ha ez is megvan el kell kezdened a könyvelést (egyéni vállakozónál és társaságnál is más ez)
  5. A könyvelés alapján havonta adóbevallásokat kell benyújtanod, még akkor is ha semmit nem csináltál.
Rexor # 2010.03.22. 12:13

Ha nem fogadsz könyvelőt a bírságok többe fognak kerülni, szóval igaza van Monalisának. Ehhez hozzáértő ember kell.

owon # 2010.03.21. 21:33

Szia!
Hát, azt hiszem ha fogadnék egy könyvelőt, akkor többe kerülne, mint a bevételem. Mindenképpen szeretném tudni, hogy megy ez.
Üdv!

monalisa1 # 2010.03.21. 20:57

Fogadj könyvelőt -nem olyan nagy pénz- és ő levesz minden gondot a válladról.

owon # 2010.03.21. 20:47

Sziasztok!
Lenne egy összetett kérdésem.
Van egy weblapom, amin várhatólag hirdetésből lesz bevételem. Külföldi állampolgár vagyok, Magyarországon tanulok, van magyar számlaszám. Nem vagyok vállalkozó.
Sok kérdésem van, többek között az, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy működjön minden hivatalosan. Például a hirdetőnek ha nem tudok számlát adni, mivel nem vállalkozok, az problémát jelent? Hogyan van az adózás? Milyen összeg felett kell?
Nem dolgozok Magyarországon, nappali tagozatos hallgató vagyok.
Ha valaki kifejtené nekem bővebben, hogy miként kéne megoldanom ezt, valamint hogy mire figyeljek és mit hogy intézzek, az nagyon sokat segítene. A hozzászólásomból gondolom látszik, hogy most először foglalkozok ilyen kérdésekkel, szóval nincs túl sok tapasztalatom.
Válaszotokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.03.18. 21:05

A közös folyószámla létét igenlően válaszold meg azzal, hogy "a mai nap" a számlát megszünteted. Mivel a számla közös, szabadon rendelkezhetsz róla - bármitől is függetlenül. (A bankot nem vagy köteles informálni a másik számlatulajdonossal kapcsolatban.)

Ha valaki tutira akar menni a pénzét tegye egy kis takarékpénztba, szinte kizárt hogy megtalálják.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zsuzsa 56 # 2010.03.18. 17:07

Sziasztok!
A hónap elején hosszú betegség után a férjem meghalt
Ma kaptam a kerületi okmányirodától egy levelet Felhívás nyilatkozat tételre
Ingóvagyon
esetében kérdik hogy egyebek közt van-e lakossági folyószámlánk?
Van egy az közös néven van az elhunyt férjemmel és van egy a saját nevemen Nyitottam egyet és a pénzünk nagy részét a férjemmel megbeszélve áttettem oda mert hallottam hogy zárolni fogják és itt maradok egy fillér nélkül
Csak a közöst kell bejelentenem vagy az én nevemen lévőt is?
Van egy elég kevés értékű életbiztosítása is Beszéltem a biztosítóval a lányunknak irni kell egy nyilatkozatot hogy egyedüli gyermek lévén ő az örökös és akkor nem kell megvárnunk a hagyatéki végzést ami hosszú idő
Akkor most azt beirjam ingó vagyonnak
Adómentes azt mondta a biztosító

A választ elöre is köszönöm

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.03.09. 09:55

Sziasztok.
KÉrdésem a következő:

Lányomék épitkezésénél az anyagi segitséget úgy oldanám meg,hogy a beruházás egy részét mi szülök fizetnénk ( anyag és munkadij).A számlák a lanyom nevén lennének ,de fizetők mi szülök lennénk.
Ilyen esetben kell e ajándékozási illetéket fízetni?
Választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.03.05. 16:39

hammer264

6 évnél régebben vásárolt ingatlan értékesítésekor már nem kell szja fizetni. Az adásvételi szerződéshez ügyvéd közreműködése szükséges: ellenjegyez és a földhivatalban is ő jár el.

"Lisa"
laiksu hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.05. 16:34

liliom29

Ha banki átutalással történik, az ügylet mentesül az ajándékozási illeték alól. Ha viszont bankszámláról felvett pénzt (tehát készpént) ajándékoznak, az ügylet ajándékköteles.

Ha a bankszámla forgalma alá tartozó ügyletről okiratot állítanak ki, vagy az összeg meghaladja a 150e Ft-ot, az állami adóhatóságnak 30 napon belül be kell jelenteni.

A bejelentési kötelezettség nem befolyásolja az illetékmentességet.

Legjobb ha ügyvéd készíti el az okiratot, egyben az adóhatóság felé a megfelelő tartalmú bejelentést is ő teszi meg az ügyféle nevében. (15-20e Ft egy ilyen ügyvédi okirat megszövegezése.)

"Lisa"
laikus hozzászóló