Munkajogi kérdések.


wers # 2020.03.03. 06:41

Ha nem dolgozok, akkor 40 ember a határidős kötelezettségeinek nem tud eleget tenni. Ez nekik több százezer Ft-os bírságot hoz maga után.

Ők kik? Munkatársak? Külsős cég? (Ha külsős cég, és tényleg nagy szükség van a munkádra, akkor alkalmazzanak ők téged. Lehet több munkaviszonyod is)

drbjozsef # 2020.03.03. 10:47

anzsiee,

Tehetek e ezzel kapcsolatban rágalmazás miatt feljelentést
Tehetsz. Nem tilos.

és sérelemdíjra jogosult lennék e?
Lehetsz. Elképzelhető.

Bizonyítékom nincs.
Ja. Hát akkor nehezebb ügy lenne. Inkább értelmetlen.

kotetes # 2020.03.04. 09:47

Üdv Fórum!

Adóigazolás tisztázása munkahelyen-most akkor kell adnia a munkáltatónak vagy nem? Itt nem adnak mert úgyis a NAV csinálja meg

Tisztázzunk egy alapkérdést. Dolgozom valahol. Jan 31-ig elvileg a kezemben kéne lennie papíron a cég által kiállított adóigazolásnak.
Ez a 3. év hogy nem kapjuk meg azzal az indoklással hogy "úgyis a NAV csinálja a bevallást mindenkinek".
Pongyola megfogalmazás mert a nav csak a bevallás tervezetet csinálja de nem ez a lényeg!
Hanem hogy ez egy valid reális indok?
Vagyis a cégnek tényleg nem kell papíron a kezembe adni jan 31-ig az adóigazolást?
Vagy egy fals önmentegtő duma?

Most kell igazolást adniuk és ha igen, akkor meddig?

  • kérdés: és ha kell és nem kapom meg akkor a köv lépés mi legyen?

Köszönöm

wers # 2020.03.04. 09:53

kérdés: és ha kell és nem kapom meg akkor a köv lépés mi legyen?

Követeld. Kellett volna kapnod jan.31-ig.

István-kamionos # 2020.03.04. 10:28

Tisztelt Jogászok, fórumozók!

Most jutott tudomásomra, hogy a munkáltató a szabadság idejére alatt kijelenti a dolgozót a cégtől.
Az lenne a kérdésem ,hogy tudja megtenni a tudomásom nélkül?
Semmilyen papírt nem írok alá úgy nem olvasom el.
Most készülök kilépni a cégtől ,honnan fogom tudni ,hogy nálam is történt e ilyen eset, illetve vannak ennek következményei?

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

(mi kamion vezetők szabadság idejére nem kapunk fizetést ,mert nem dolgozunk,tehát ez ebből nem derül ki.)

rigoz # 2020.03.04. 10:40

Tisztelt István-kamionos!

A felmondás az arról szóló - jogszabályi kivételtől eltekintve munkáltatói felmondás esetén indokolt - dokumentum kézbestíésével vagy kézbesítési vélelmének, fikciójának beálltával - tértivevényesen küldött levél esetén a postaszolgáltató általi visszakézbesítés elrendelésének napja, mely a címhelyen való kézbesítési kísérletet követő 11. nap - válik hatályossá.

Ha az Ön tudomása nélkül teszi - feltéve, hogy nem vette át a postán küldött felmondólevelet -, akkor az érvénytelen, tehát ahhoz joghatás nem fűződhet és kereseti kérelme alapján a bíróság kártérítést állapíthat meg elmaradt illetmény címén a 12 havi távolléti díjának (alapbér) mértékéig és további igazolt kárának megtérítését is elrendelheti.

Addig tehát nincs felmondás, amíg az arról szóló iratot meg nem kapta.

következménye, hogy a felmondási idő - alapestben 30 nap - letelét követően a munkaviszony megszűnik és amennyiben az Önt megilleti, végkielégítést kap.

Szabadság idejére - feltéve, hogy nem pihenőidőről vagy fizetés nélküli (munkavállaló kérelmére kiadott vagy jogszabály alapján járó) szabadságról van szó - a távolléti díj (alapbér) megfizetése jogszabály erejénél fogva kötelező, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

kotetes # 2020.03.04. 10:40

"Követeld. Kellett volna kapnod jan.31-ig."

Bocs de ennél valami konstruktívabb választ várnék. Követeljem és akkor mi van? Követelem és akkor se kapom meg.
Hogyan tudom ezt kikényszeríteni ha egyszer nem adják ? Folyamodjak fizikai erőszakhoz és rúgassam ki magam vagy mégis hogyan "követeljem"?
Nem értem. Az hogy "szóljak " nos ezen már nagyon sokadszorra és nagyon sokan túljutottak eredmény nélkül.

rigoz # 2020.03.04. 10:47

Tisztelt kotetes!

Az állami adóhatóság által készített adóbevallás-tervezet elkészítése - figyelemmel, hogy az érintett adózónak joga van, annak adattartalma és a munkáltatói igazolások tartalma közti eltérés esetén pedig a bevallási határidőben teljesítendő kötelezettsége is egyben, melyet értelemszerűen a munkáltatói igazolásokból mérhet fel - nem mentesíti a munkáltatót azon kötelezettsége alól, hogy jogszabályban meghatározott határidőben (adóévet követő év január 31. napjáig) a vonatkozó igazolásokat kiadja a munkavállalónak.

Amennyiben a munkáltató ezen kötelezettségének nem tesz eleget és erre hivatkozással adóbevallási kötelezettségének az adózó nem tud eleget tenni, a lakóhelye vagy a munkáltató székhelye szerint illetékes területi (megyei, illetve fővárosi) adó- és vámigazgatóságnál - erre hivatkozással - az adóbevallási kötelezettség elmulasztása tekintetében igazolási kérelem előterjesztésével élhet, illetve - a Panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény 1. § (3) bek.-ére figyelemmel az Alkotmány (Alaptörvény) XXV. cikke alapján - szintén az állami adóhatósághoz - hivatkozva a munkáltató, mint adózó adózás rendjét sértő kötelezettségszegésére - közérdekű bejelentéssel fordulhat.

Jqvaslom, hogy az állami adóhatósághoz forduljon ezzel kapcsolatos előadását tartalmazó közérdekű bejelentésével.

A közérdekű bejelentés elintézésére a munkáltató székhelye szerint illetékes területi adó- és vámigazgatóság illetékes.

Megfontolandó lehet emellett továbbá a munkáltató írásban - tértivevényes levélben, a székhelyre és a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőnek címzett - történő felszólítása jogszabályi kötelezettsége teljesítésére.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 10:47

Tegyél bejelentést az adóhatóságnál és a kormányhivatalnál.

rigoz # 2020.03.04. 10:51

Amennyiben a munkáltató - igazolások kiadására vonatkozó a tárgyi esetben - vagy a munkavállaló - bevallás tervezet javítása - adózás rendjét érintő kötelezettségének nem tesz eleget és azt kimenteni nem tudja vagy az ki nem mentette, az állami adóhatóság az esetleges adóhiány előírása mellett - akár az adóhiány 200%-áig terjedő mértékű - adóbírsággal és késedelmi pótlék (jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő mértékű késedelmi kamat, mely számítása alapja az adóhiány, ahhoz kötődik) fizetési kötelezettséggel sújthatja és jogszabályi kivételektől eltekintve sújtja, a mulasztott kötelezettség meghatározott határidőben való teljesítésére kötelezés mellett.

kotetes # 2020.03.04. 10:54

"Amennyiben a munkáltató - igazolások kiadására vonatkozó a tárgyi esetben - vagy a munkavállaló - bevallás tervezet javítása - adózás rendjét érintő kötelezettségének nem tesz eleget"

Vagyis másképp megfogalmazva ballagjak be egy NAV ügyfélszolgálatra, jelentsem fel a céget, az kijön szarrá bünteti én meg "jutalmul" másnap állás nélkül leszek, kezemben az adóigazolással. Mert úgyis kiderül ki dobta fel őket. De az is lehet a NAV olyan hiányosságokat találna hogy be is záratná ezt a kócerájt és akkor mindenki mehet az utcára.
Jól lefordítottam?

rigoz # 2020.03.04. 10:58

@kotetes: Nem, nem lesz kirúgva, ugyanis a NAV hivatalból jár el, tehát - nem azt kell írni, hogy Önnek nem adott igazolást a NAV-nak, hanem azt, hogy senkinek sem adott - a munkáltatónak nem lesz és nem is lehet tudomása arról, hogy Ön bejelentést tett ellene?

Úgyhogy nem, nem jól fordította le, viszont az jobb lenne, ha esetleges adóhiány esetén a NAV Önt is megbüntetné?

Ezt kell mérlegelni.

kotetes # 2020.03.04. 10:59

" hanem azt, hogy senkinek sem adott"

Hát ez a rész meg szóbeszéd. A kollegák állítják már akivel beszélek hogy ők se kaptak. Aztán vagy igaz vagy nem. ÉN nem kaptam az egyszer fix.

rigoz # 2020.03.04. 11:00

Egyébként nem kell bemenni az Ügyfélszolgálatra, levelét tértivevényes levélben is feladhatja, sőt - amennyiben van Ügyfélkapuja - az e-Papír szolgáltatás igénybevételével (epapir.gov.hu), sőt a NAV honlapján rendszeresített űrlapon is előterjesztheti.

Az adóhatóság a bejelentés elintézéséről Önt külön értesíti.

Éppúgy az igazolási kérelméről sem értesítik külön a munkáltatót, hanem ahhoz kötődően - külön eljárás keretében - hivatalból jár el az adóhatóság, amennyiben (és feltehetően) eljárást indít.

rigoz # 2020.03.04. 11:04

Nyugodtan írja azt, hogy tudomása szerint nem kapott senki, ha ez az állítás nem nyer bizonyítást, azért joghátrány - mivel jóhiszeműen tette ezt az előadást - nem érheti.

Egyébként azért sem érheti, ha az ellenkezőképp, a saját ügyében kezdeményez hatósági eljárást.

Összességében azt kell mérlegelni, hogy egy esetleges adóhiány jobb-e és akkor egy elég valószínű NAV bírság, amit Ön is éppúgy megkapna személyre szólóan - amellett, hog esetleges bezárást rendelnek el legrosszabb esetben - vagy a kevésbé valószínű utcára kerülés egy olyan helyről, ahol egyébként is sértik a jogait és kockáztatnak Önnek egy adóbírságot is...

A döntés az Öné, de szerintem a helyzet helyes megoldása elég egyértelmű.

evatunde # 2020.03.11. 04:40

Kedves Fórumozók! Szeretném megérdeklődni, az a dolgozó, aki egyszerűsített munkavállalás keretében vállal munkát, éjszakai műszakpótlékra jogosult-e? Adott egy magán szoc. intézmény, ahol a tulajdonos kijelentette, azért nem a főállású dolgozókat osztják be éjszakára, mert az alkalmi munkavállalóknak nem kell műszakpótlékot fizetnie, csak a napidíjat, mondván "mert úgyis csak alszanak éjszakás műszakban". Tehetnek-e valamit a munkavállalók, vagy valóban létezik ilyen jogszabály az alkalmi munkavállalásra, hogy nem kötelező a műszakpótlék? Ez nem cafetéria, ami adható...Mellesleg, az intézményben 12 órás műszakok vannak. Ez a munkáltató évek óta engedély nélkül működteti az intézményt és nem lehet ellene tenni semmit, tizenéve pereskedik vele az adott térségben az önkormányzat...Köszönöm a válaszokat!

kpety # 2020.03.16. 16:15

Üdvözlet fórumozók!
90-en vagyunk gépkocsivezetők egy cégnél, turistákat szállítunk a reptérről és vissza. A havi fizetésünk része 100000 Ft úgynevezett üzemanyag megtakarítás. Mind tudjuk, hogy miért ez a neve ennek a gyereknek, most nem erre akarok kitérni.
Egy órája jött az email a nagyfőnöktől, hogy ezt az összeget átmenetileg a felére csökkentik a vírus helyzet miatt és hogy mennyivel kevesebb a turista.
A kérdésem az hogy szerintetek ez jogszerű?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.16. 19:39

A fene tudja.

kpety # 2020.03.17. 15:03

Jó válasz sokat segített

drbjozsef # 2020.03.17. 15:25

kpety,

Most az jön, hogy "sapienti sat". :D

A helyzet az, hogy itt ezt senki sem tudhatja, hiszen nem ismeri _pontosan_ a munakszerződésedet.

Lehet jogszerű. Lehet jogszerűtlen.

Alma84 # 2020.03.18. 04:50

Üdvözlök Mindenkit!

Azután érdeklődnék, hogy jelen válsághelyzetben, kötelezhető-e a munkáltató a home office biztosítására (amennyiben ez minden őt ért hátrány nélkül kivitelezhető).

Nagyon köszönöm a választ:
Alma84

drbjozsef # 2020.03.18. 05:52

Alma84,

Nem.
Az "általános" munkajogi szabályokban nincs ilyen kötelezhetőség.

Nem tudok róla, hogy hoztak volna attól eltérő szabályozást.

Ha esetleg eljutunk oda, mint az olaszok, hogy egyes területeken teljes kijárási tilalom lesz, akkor akár hozhatnak is ilyen szabályt majd, de én még akkor sem tartom valószínűnek. Ahol lehetséges, úgyis megoldják, ahol nem, ott amúgy is lehetetlen kivitelezni.

wers # 2020.03.18. 06:09

Visszafelé viszont igen, a munkáltató elrendelheti a home office munkavégzést. Ha úgy látja jónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 06:21

... és ha biztosítja a feltételeit. :)

wers # 2020.03.18. 06:23

... és ha biztosítja a feltételeit. :)

Persze