(egyébként, ha eltekintettek a felmondási időd ledolgozásától, akkor az már tulajdonképpen egy közös megegyezéses felmondás - hiszen eltértetek a közös akarattal a törvénytől. Vagyis 95 nap lesz az.)
Munkajogi kérdések.
"l. Vagyis 95 nap lesz az.)"
Akkor a munkahely nagyon bolond vagy épp gáláns? hogy a végkielégítést még nem, de a 90 napra szóló bért máris elutalta?
Voltaképp még el se kezdődött a felmondási időm, csak holnaptól indul de a 3x 30 napos bér már itt van.
Következetlen. Jár neked egyáltalán végkielégítés?
"Jár neked egyáltalán végkielégítés?"
Le van írva. Feketén fehéren . végkielégítésként 4 , azaz négy havi távolléti díjra jogosult.
„Le van írva. Feketén fehéren . végkielégítésként 4 , azaz négy havi távolléti díjra jogosult.”
Ebben a felmondási megegyezésben? Ha igen, akkor elképzelhető, hogy ez az. Vagy tényleg nagyon benéztek valamit.
„Ebben a felmondási megegyezésben? ”
Nem derül ki, de nem nagyon hiszem, hogy ebben most egyeztek volna meg. Vagy így kötötték a munkaszerződés vagy kollektív szerződés van.
A törvény szerint nem jön össze a 3 hónap felmondási idő (20+ év után) és a 4 hónap végkielégítés (15 után járna).
Ha mégis most ajánlja, akkor nagyon gáláns a munkáltató. Ritka fajta. (már azt hittem kihalt faj)
Tisztelt Jogi fórum Ügyvédek, Ügyvédnők!
Egy hozzám közeli női barátom történetét szeretném elmondani, és véleményt kérni.
A tegnapi nap 2021.08.31. -én közölte vele a munkáltató, hogy nem tudja 8 órában foglalkoztatni, (eddig 8 órában dolgozott). Amit felajánlott neki 2021.10.01. naptól az a következő:
1 órára bejelenti, papíron 4 órára, és 8 órát kell neki dolgozni.
Szeretném megtudni, jogilag rendben van -e ez az eljárás.
Azonkívül az adót, tb-t, amit eddig a munkáltató fizetett, azt hogyan, milyen módon kell fizetnie a munkavállalónak?
Válasz előre is köszönöm!
Tisztelettel: Jenő
„1 órára bejelenti, papíron 4 órára, és 8 órát kell neki dolgozni.
Szeretném megtudni, jogilag rendben van -e ez az eljárás.”
Nincs ez így rendben.
Sziasztok!
Most hallottam, hogy a kormány belebegtette a 25 éven aluliak számára a teljes adómentességet január 1-től.
- szerintetek ez életképes, tényleg be fog teljesülni?
- diákmunkán belül érvényes lesz? Mármint ha valakit iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatnak, akkor mi lesz a helyzet?
- van valakinek tapasztalata iskolaszövetkezetekkel, érdemes tőlük diákmunkásokat kérni egyszerű, irodai munkára? Kiket mernétek ajánlani? Vagy ha úgy könnyebb: kiket biztos nem?
Köszi, és bocsi, ha volt már ez kérdés, vagy esetleg nem jó helyre tettem fel.
Tomsza
Most hallottad? És belebegtette?
Ezt nevezem tájékozottságnak!
Sziasztok!
Üzletvezetőként dolgozom egy étteremben .
Minap közölték velem , hogy áthelyeznek egy másik üzletbe, ami ùj munkaszerződéssel jár, mivel más cég alatt működik.
Nem fogadtam el, mivel a jelenlegi szerződésem meghaladta a 3 évet.
A bejelentett jövedelmem jóval alatta van a ténylegesnek, és vannak ledolgozott napjaim .
Illetve a náluk töltött 7 év alatt egyszer sem fizettek szabadságot.
Ezeket nyìlván nem tudom bizonyìtani.
Azt gondolom, hogy egy közös megegyezést akarnak , és a szóban kiegyezett munkabérem kifizetését is ettől teszik függővé. Már az üzlet kulcsát is átadtam az ő kérésükre, egy elismervény ellenében, melybe beleírtam, hogy ezzel eltekintenek a jövőbeni munkavégzésemtől. Ezt aláírta a másik üzletvezető, illetve pecséttel látta el. Ezt ha aláírta a megbízott üzletvezető, megfelel egy felmondásnak? Telefonon közölték, ha nem fogadom el az ùj helyet, a régi helyre már nem kell mennem.
Egy abszolút inkorrekt céggel állok szemben.
Milyen lehetőségem van a bent lévő ledolgozott nem hivatalos bérem behajtására, ha egyáltalán van? Úgy tudom, egy havi munkabér amùgy is jár 3 év után. Sajnos minden alkalmazottal így bánnak el.
Köszönöm
Kozma Andi
„megfelel egy felmondásnak?”
Nem valószínű. Látni kellene. Még az is lehet, hogy te mondtál fel azonnali hatállyal - jogellenesen.
Ùgy fogalmaztam pontosan, mert írásban utasìtottam vissza az ùj munkakört, ès felhívtak, hogy nem kell többet mennem, hogy a kulcsot átadtam, mivel eltekintenek a további munkavégzésemtől.
@Kovács_Béla_Sándor
Köszi a választ, azt gondoltam, hogy pont ez egy megfelelő fórum arra, hogy ne a média által elferdített hülyeségekből tájékozódjak, hanem szakmabeliektől. Azóta egyébként találtam egy HR céget ( https://www.viapan.hu/…nkaltatoknak ), akik elég korrekt felvilágosítást adtak. Diákmunkával is foglalkoznak, elfogadtam a felvilágosításukat.
Azt gondoltad? Akkor máskor kérdezz úgy, hogy nem használsz pejoravít kifejezéseket, szlenget.
Mutatom:
Ha azt kérdezted volna, hogy "a 25 éven aluliak személyi jövdelemadó fizetési kötelezettsége vonatkozik-e a iskolaszövetkezetben foglalkoztatottakra is"; akkor mondtam volna, hogy "igen."
Ilyen egyszerű.
(Ja, és ettől nem lesz olcsóbb a diákmunka.)
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Volt munkáltatóm 2021. júniusában fizetésképtelenség miatt rendes felmondással megszüntette a munkaviszonyomat; azonban a fizetésképtelenség miatt a felmondási időre jutó bért, illetve az arányosan ki nem vett szabadságok megváltását nem fizette ki.
Kérdésem, hogy a fent leírt tényállás esetében kizárt-e a fizetési meghagyás benyújtása a szabályozás lenti pontja szerint?
Kizárt esetek:
..."b) a követelés munkaviszonyból, közalkalmazotti jogviszonyból, szolgálati jogviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból, a sporttörvény alapján kötött munkaszerződéses jogviszonyból, szakképzés során kötött tanulószerződésből eredő jogviszonyból, nemzeti felsőoktatási törvény szerinti hallgatói munkaszerződésből eredő jogviszonyból, illetve szociális szövetkezettel és foglalkoztatási szövetkezettel létesített tagi munkavégzési jogviszonyból, a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvényben (a továbbiakban: Kp.) meghatározott közszolgálati vagy közigazgatási szerződéses jogviszonyból ered és az ügy tárgya a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése vagy a munkaviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény"
További kérdésem, hogy ha esetemben nem kizárt a fizetési meghagyás benyújtása, célszerű-e egyáltalán így érvényesíteni a követelést (hiszen vélhetően végrehajtásra kerülne sor a fizetésképtelenség miatt), vagy jobb megoldás felszámolási eljárást kezdeményezni a volt munkáltatómmal szemben (más még ezt nem indította el), majd a Bérgarancia Alap felé benyújtani a követelést?
Köszönöm.
Hülyéskedsz? Dehogy zárja ki!
Ide vezet, ha valaki egyszál jogtárral (pláne guglival) felvértezve akarja megoldani a saját problémáját.
Amúgy pert indíts.
Köszönöm a választ; nem a gugli a probléma, hanem hogy a rendelkezésben kétértelműen kizárnak eseteket egy hét soros mondattal (a követelésem munkaviszonyból ered és a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos, vagyis úgy is értelmezhető a rövidke mondat, hogy ez kizárt eset).
Egyébként miért indítsak pert?
Vélhetően a fizetési meghagyást nem fogják vitatni vagy elismerik, így végrehajthatóvá válik.
Ha meg ellentmondanak, akkor egyébként is perré alakul.
Továbbá a cég fizetésképtelen, tehát nem jutok a követelésemhez. Miért nem jobb a felszámolás kezdeményezése?
A fizetési meghagyásos eljárásban nem kapsz költségmentességet (vagy csak nagyon körülményesen), a perben pedig igen.
IPeti1077,
„a követelésem munkaviszonyból ered és a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos”
Nem. A követelésed bár a munkaviszonyból ered, maga a követelés nincs összefüggésben a munkaviszony megszűnésével. Ennek próbája egyszerű : a munkaviszony megszűnésének hiányában is járna ez az összeg neked? Ha igen, akkor nincs összefüggésben magával a megszűnéssel.
A követelés összefüggésben van a munkaviszony megszűnésével, hiszen a felmondási időre járó bér és a szabadság megváltása. De nem is ez az elhatároló tényező, hanem az, hogy „"az ügy tárgya a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése" ”-e és nem. Az ügy tárgya pénzkövetelés.
Értem, köszi a javítást.
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Feleségemmel 2. gyermekünket várjuk. Az első babánál még úgy ahogy rendben volt minden de most a Covid miatt az elmúlt 2 évben a cég gyakorlatilag majdnem megszűnt. Feleségem még be van jelentve ide az ügyfélkapu szerint. Viszont mostanra a munkáltatója semmilyen üzenetre megkeresésre nem reagál, a bejelentett székhelye csak egy cím semmi több, a könyvelőt névről ismerjük írtunk neki is többször, közölte ez nem az ő gondja küldjük a címre. Egy szóval senki sem segít és nem foglalkozik a papirjainkkal. Mivel nem TB kifizetőhely így a táppénzes illetve csedes gyedes papírokat megpróbáltuk magunk elintezni az oep-nel. El is indították a folyamatot de most kaptuk a levelet hogy foglalkoztatói igazolás nélkül meg fogják szüntetni az igénylést. De kérdem én hogy tudtunk volna foglalkoztatóit adni mikor nem reagálnak semmire nincs cím sem ahova menni tudnánk. Valószínű az oep-neknsem fognak reagálni semmit. Kérdem én így mi lesz? Ezt megtehetik? Nemcsak a táppénztől de a csedtől is el fogunk esni!
T. Hozzáértők!
Milyen munkajogi következménye lehet, ha a munkavállaló orrsövényferdülése miatt nem adja a hozzájárulását a COVID PCR teszthez?
(irodai munka)
Köszönöm,
Üdv,
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02