Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 11:44

Félreértitek. Tudja, hogy a zsebbe fizetett összeget nem nagyon tudná bizonyítani. De azt mondja, hogy a munkáltató meg a szerződés szerinti bér kifizetését nem tudja bizonyítani. Ezért kérdezi, hogy mi lenne, ha - tkp. a zsebbe ígért pénz fejében - letagadná az utolsó három-négyhavi szerződött bér kifizetését, és azt követelné a munkáltatótól.

wers # 2013.04.05. 11:35

páratlan1, a zsebbe kapott jövedelemmel nem sokat tud kezdeni.

wers # 2013.04.05. 11:33

Igen, ezt írtam én is.” Utána én is láttam

páratlan1 # 2013.04.05. 11:26

Kedves Hozzáértők! Szakértők!

Mint alább kérdeztem és kaptam is válaszokat, kérdésem pontosítani szeretném, (fiamat kiléptették - közös megegyezéssel, melyet nem írt alá) munkabérét nem fizették ki több mint két hónapja. SMS-ben felszólította főnökét, hogy rendezze a bér-tartozást, de ez eddig semmi válasz. A jövő héten feladna egy levelet a céghez, melyben felszólítja, hogy .... nap egyenlítse ki az elmaradt munkabért. Ellenkező esetben jogi lépéseket megteszem.

ad.1.
De kérdésem egy bizonyos zsebbe kapott munkabérrel tartozik, melyet két hónapja nem kap, munkabér elszámoló jegyzéket mióta ott dolgozik nem írt alá, írhatja-e (mivel a bejelentett bér jóval kisebb) kiszámolva kb. 3-4 havi bért, (csalni-, több pénzt semmi esetre sem szeretne) követelni.

ad.2.
a levélbe mi legyen beírva ... Ellenkező esetben a .....HOVA fordulok???? (Munkaügyi Felügyelet - nem ezzel foglalkozik - mint utána néztem - NAV -nem)

ad.3. JÓ ez így

Választ előre is köszönöm.

wers # 2013.04.05. 11:12

ha nem volt jogutódlás, akkor 8 hónapja le kellett volna számoltatni, és új szerződéssel az új cégben alkalmazni.

wers # 2013.04.05. 10:50

csak éppen 8 hónapja a cég nevet váltott
Ez nem indok, szólítsd fel őket írásban, és hivatkozz az eredeti munkaszerződésedre (remélem megvan)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 10:49

Geri, az a cég valószínűleg nem nevet váltott, hanem ez már egy másik cég. Ettől, persze, még valószínűleg üzemi jogutódlás történt, de egy kicsit mégis csak más a leányzó fekvése.
Még az is lehet, hogy nyolc hónappal korábban aláírtál mindenfélét, és kilép papírokat is kaptál, csak elfelejtkeztél róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 10:45

két nap betegszabadságra lenne szükségem, amit persze a munkáltató nem ad ki.
Azt nem ő dönti el. Ha kiírnak, akkor betegszabadságon vagy. Ennyi.

geri82 # 2013.04.05. 08:50

Tisztelt fórumozók! üdvözlök mindenkit a problémám a következő:dolgoztam egy cégnél 3évet majd a munkaviszonyom 2013.márciusában megszűnt,hosszas unszolás után megkaptam a kilépő papírjaimat meg az oep kiskönyvemet.Eddig minden rendben lenne, csak éppen 8 hónapja a cég nevet váltott és csak erről a 8 hónapról adott ki papírokat és oep kiskönyvet az azt megelőző 2év4hónapról nem!Nekem pedig kellene arra az időszakra is az álláskeresési járadék miatt amire átmenetileg nagy szükségem lenne, mert így ha jól tudom nem jár semmi.A cég nem hajlandó odaadni így az a kérdésem hogy tudnám beszerezni milyen hivatalban,hivatalokban tudom e más papírokkal egyáltalán igazolni ezt a 2év4hónap bejelentett,adózott munkaviszonyt?előre is köszönöm a válaszokat

niki000 # 2013.04.04. 18:22

Kedves Szakértők és Fórumozók!

Munkáltatói rendes felmondással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni:
Nem egész három éve dolgoztam a munkáltatómnál, amikor egy jobb ajánlatot kaptam, és március 26-án harminc napos felmondási idővel beadtam a felmondásomat (mivel ugye másnaptól lépett hatályba április 26-át jelöltem meg utolsó munkanapomként), az új munkahelyemen április 29-étől vagyok állományban.
Ám a napokban derült ki, hogy kiskorú gyermekemet (5 év) meg kell műteni, ezért a legoptimálisabb esetben is két nap betegszabadságra lenne szükségem, amit persze a munkáltató nem ad ki.
A kérdésem az lenne: ha valóban meg tudom oldani a fül-orr-gégészeti műtétet két munkanap (+hétvége) otthonléttel, kötelezhet-e a munkáltató azon két nap ledolgozására, ha én azt a betegszabadságot én nem a saját, hanem a gyermekem jogán vettem ki?
Ha igen, hosszabbodhat-e a felmondási időm úgy, hogy az azt követő két nap (ami gyakorlatilag nem munkanap 04.27-28) az utolsó két állományban töltött, fizetés nélküli napom?

Tényleg nem a kifizetett pénz érdekel, pusztán a kislányom egészségügyi problémáját szeretném megoldani, mert a férjem sajnos nem tud segíteni bármennyire szeretne, hisz ő mozgássérült. Tud valaki segíteni akár egy tapasztalattal, akár jogi lehetőséggel?

Hálás köszönettel:
egy kétségbeesett anyuka

wers # 2013.04.03. 12:21

rasid26, eléletileg járna végkielégítés, ha a munkéltató mond fel, és felmondási idő is. De mivel írod, hogy több cég alkalmazásában álltál az évek során, zavaros a történet. Az nem értem, hogy hogyan nem tudtál róla, mert munkaszerződés módosítást kellett volna aláírnod (arra meg csak emlékeznél).

renikee # 2013.04.03. 12:14

köszönöm szépen a válaszokat.

rasid26 # 2013.04.03. 09:24

Tisztelt szakértők!

Egy építőipari cégnél dolgoztam 2006 óta és sajnálatos módon felmondtak 2013 január 31.-vel amiről a papírt február 07.-én hozták el házhoz,hogy írjam alá őket azzal a címen, hogy egyenlőre ezt a lépést tudták meghozni mert nincs munka kilátásban.Ebben nem is ez volt a legfelháborítóbb hanem az,hogy nem engedték elolvasni a papírokat csak írjam gyorsan alá mert sietnek és mint utólag kiderült közös megegyezés volt írva és szerintem járt volna végkielégítés ha nem ezt írják rá.Ezzel telt be nálam a pohár mert nem is annyit keresünk amennyivel felvagyunk véve hanem többet a szabadságokat össze vissza írják ki 2006 óta 5 cégben voltam amikről nem is nagyon tudtam.Ebben szeretném a segítségüket kérni,hogy ha ügyet csinálnák belőle mennyi lenne az esélye a nyerésre vagy törődjek bele az egészbe.Válaszukat előre is köszönöm.

páratlan1 # 2013.04.03. 07:50

Tisztelt Hozzáértők és Fórumozók!
Köszönöm segítségeiteket!

A bejelentés megtörtént, mivel a kilépő iratait megkapta, melyeket alá is írt, kivétel a közös megegyezést és a munkabérét elszámoló papír. 2012.09 hóban lett bejelentve. Sajnos azért muszáj volt a kilépő iratokért elmenni, s azt aláírni, mivel nem tudna jelentkezni a munkanélküli központba, így továbbra sem lenne semmilyen járandósága amíg nem talál munkahelyet. Ma ezt megteszi. Én is azt hiszem, hogy egy felszólító levelet kéne írni a céghez, melyben felszólítjuk, hogy fizesse meg az elmaradt munkabért.

Ez vajon jó-e így? Mivel az elmaradt összeg több mint két havi, de nem több mint 3 havi összeg, (vagy jelöljük meg pontosan, ami nem biztos, hogy jó) vagy inkább írjunk a hivatalos elszámoló (éves) szerint 3 havi munkabért? Másik kérdésem, hogy mit írjunk bele "amennyiben ez nem történik meg kénytelen leszek a ....(hova?) fordulni" Nem szeretnék először nagyon fenyegetőzni, egy megegyezés valóban jobb lenne, mivel anyagi helyzete elég kétségbeejtő.

(természetesen mindezt ajánlott tértivevénnyel küldeni)

Segítségeteket eddig is és előre is nagyon köszönöm.

wers # 2013.04.03. 05:32

páratlan1, a felmondást arra napra kell keltezni, amikor a felmondás ténylegesen megtörténik. Továbbá felmondási idő is van, tehát ha ma mondanának fel neki, akkor még a mai nap sem lehet a munkaviszony megszűnésének napja, nemhogy több, mint egy hónappal ezelőtti dátum.

monalisa, kérlek, ne írj badarságokat, mi az, hogy ha kp. fizetnek, akkor nincs bejelentve?

wers # 2013.04.03. 05:27

renikee

Amennyiben a munkáltató székhelyének, telephelyének megváltozása miatt a munkavállaló munkavégzésének helye módosul, a munkaszerződést módosítani kell, ha a változás következében a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje másfél, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállaló esetében - a megváltozott munkaképességű munkavállaló által igénybe vett közlekedési eszközzel - egy órával növekszik.

monalisa1 # 2013.04.02. 21:45

páratlan1

Ha a bérét kp kapta akkor nem volt bejelentve... A ki nem fizetett munkadíjat kérje tértis levélben, ha továbbra sem fizetnek tegyen bejelentést a cég ellen a NAV-nál. (Nincs cég mely "szereti" ha az adóhivatal rászáll...)

De egy utolsó személyes megkeresést azért még próbáljon meg.

---
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.04.02. 21:32

Ez a 100 km-re történő munkahely kijelölés "kegyetlen" dolog, főleg hogy a reggel/este egy oda-vissza járattal időben odaérni/hazaérni képtelenség. (Arról nem is beszélve, hogy melyik helyközi busz tesz meg egy óra alatt 100 km-ert miközben majd' minden második keresztútnál megáll utasokat felvenni stb.) Napi 12-14 órákat lennél távol miközben mint egyedülálló anya a gyermeket nincs kire hagyni.
Próbálj beszélni velük!...

renikee # 2013.04.02. 20:15

A munkám eredetileg egyszemélyes, de azt mondták, nem hagynak egyedül, így most két ember van egy helyett egy műszakban.
Hogyan tudnám teljesíteni, hogyha reggel 6 órára ott kellene lennem 100km-rel arrébb? az utazás kb 1 óra oda, de innen oda busz kb 3db megy egész nap...ilyen esetben mi van?
Köszönöm a választ!

páratlan1 # 2013.04.02. 18:30

Kedves Fórumozók, illetve

Kedves Hozzáértők!

pazs # 2013.04.02. 17:03

renikee:
táppénzzel akkor, ha keresőképtelen vagy, szabadnapokkal akkor, ha azt a munkáltató kiadja (kivéve azt a 7 munkanapot egy évben, amivel te rendelkezel és megfelelő időben bejelented).
100 km-rel arrébb 44 munkanapra rendelhetnek, amennyiben nem nő másfél órával többel az utazási időd.
Mit jelent az, hogy "embert állítanak melléd a műszakra"?

renikee # 2013.04.02. 17:00

Tisztelt hozzáértők!

Munkahelyemen van e lehetőség letölteni a felmondási időt táppénzzel és a szabadságok kiírásával?
Átszervezhetnek e egy 100km re lévő üzletbe egy (4éves)gyermekét egyedül nevelő anyát?
Ha esetleg mégis be kell mennem dolgozni mi hátrányom származhat belőle, hogy egy embert állítanak mellém a műszakra?
Köszönettel!

dentalpink # 2013.04.02. 16:46

A gyors választ nagyon köszönöm! Szeretném azt is megkérdezni,hogy mennyi idővel a nem fizetés után nyújthatok be kérvényt ,beadványt? Biztos,hogy a munkaügyi bíróság az illetékes? A bírónő utalt arra,hogy ügyvéd fog tudni segíteni abban,hogy a céget felszámolják!Elnézést a bizonytalanságom miatt!Köszönettel

páratlan1 # 2013.04.02. 15:46

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni - vagy jó tanácsot - Fiam, bejelentett munkaviszonyban volt, ugyan munkáltatója már február 18. óta nem tudott munkát adni neki de nem is fizetett ki több mint két havi munkabérét. Hónapok, hetek óta hitegeti, hogy fizet, majd - de ez a mai napig nem történt meg. A mai napon 2013. ápr. 1-én elment a kilépő papírokért, de a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos közös megegyezést nem írta alá. Nem írt alá még míg dolgozott sem egyetlen - a fizetés átvételéről szóló bizonylatot sem. Kilépő papírjait f. év február 20-i dátummal állították ki.

Fiam ezáltal nagyon rossz helyzetbe került, de legalább holnaptól már jelentkezik munkanélküli hivatalba. De ettől még úgy gondolom az elmaradt fizetését ki kell fizetni a munkaadónak.

Kérdésünk - Fordulhat-e valahova, és érdemes-e levelet írni a céghez, és felszólítani Őket, hogy az elmaradt bért XY napon belül fizessék ki számára. (Bérét egyébként KP-ben kapta) Lehet-e fizetési meghagyást vagy mást benyújtani a céggel szemben.

Ha valaki ebben tudna segíteni nekünk nagyon megköszönném. Elég fontos lenne, mert úgy gondolom még mihamarabb kéne lépni ez ügyben. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.01. 15:31

A munkaügyi bíróságtól kérhetsz inkasszót vagy végrehajtást, a törvényszéktől felszámolást. Fakultatív.