Tisztelt Szakértők,
Közfeladatot ellátó vállalatnál dolgozom tehergépkocsi-vezetőként.
A munkaszerződésem szerint „egyéb” munkarendben, egyenlőtlen munkaidő beosztással teszem mindezt 8 órában, teljes munkaidőben, hétfőtől péntekig. A vállalatnak van kollektív szerződése, melyben leírják, hogy egyhavi munkaidő keretben dolgozunk.
A munkaidő elszámolás a fuvarlevélre felvezetett kezdési és végzési időpontok szerint kerül elszámolásra, pontosabban inkább úgy mondom, hogy a munkatársak ezeket az időpontokat rögzítik, jelenléti ív nincs, így miután én leadtam a fuvarleveleket, valójában már nem is tudom ellenőrizni a bérelszámolóknak továbbítandó kezdési és végzési időpontokat, csak a fizetés megérkezését követően láthatom pár nap múlva a megküldött bérpapírt a napi munkaidő hosszával, hétvégi pihenőnapi munka esetén kezdési és végzési időpontot is feltűntetnek.
A legutóbbi fizetésem jelentősen kevesebb lett a vártnál, mivel én úgy gondoltam, hogy noha a vezénylet munkaidőm kevesebb is lett, mint a törvényes idő, az alapbéremet akkor is meg kell kapnom (MT 147. § (1)), ezen felül pedig a pihenőnapi munkavégzés után is jár nekem a ledolgozott órák után járó órabér és pótlék. A helyzetet árnyalja, hogy egy rendes munkanapon viszont pihenőre küldtek a tachográf szabályok betartása miatt, így akkor nem dolgoztam, én úgy gondoltam, hogy az egy nulla órás munkanap, nem pedig elcseréltük a munkanapokat.
Az irodai dolgozók közül valaki úgy gondolta, hogy mivel kevés volt a vezényelt munkaidőm, nem töltöttem ki az októberi 176 órát, ezért levon a hétvégi, pihenőnapon végzett munkaidőmből annyit, hogy 176 óra kijöjjön, ami efelett volt, azt pedig kifizették. Érdekes módon így is közel 4 minuszóra szerepel a bérpapíromon. A hétvégi kezdési és végzési időpontjaimat nem a fuvarleveleken szereplő adatoknak megfelelően rögzítették a bérpapíromon, így azt gondolom, hogy nem is a valós adatokat küldték meg a bérelszámolók felé, akik tudták volna, hogy a munkaszerződésem és a munka törvénykönyve szerint mennyi fizetés járt volna nekem.
Kinek van igaza? Egyszerűen nem tudunk dűlőre jutni, egyelőre a szolgálati út betartása miatt csak a közvetlen felettesemnek jeleztem a vélt hibát, de nem győzött meg az érvelése a harmadik alkalom után sem. Kinek van igaza? Nem szeretnék teljesen bolondot csinálni magamból, de továbbra is úgy vélem, hogy nagy szabálytalanságot vétettek ellenem, ha nem nekem van igazam, úgy elnézést fogok kérni.