szomszédjog


monalisa1 # 2013.07.25. 08:59

... nyírni kell

monalisa1 # 2013.07.25. 08:57

Danee90

Jogosan mondhatja: túl közel a kijáróhoz a bokor meg magas is, biztonsággal nem látja a forgalmat, ha emiatt baleset történik részben te is felelős leszel., nyítni kell vagyis időben és rendszeresen visszavágni. Vagy a vitát lezárandó kiásni, gyökerestől máshová ültetni.

efi99 # 2013.07.25. 08:52

Le kelle locsolni slaggal, 2 nap alatt megtanulja, hogy ugatás = elázás. Tapasztalat.

danildi # 2013.07.25. 04:52

T. Fórum!
Az állattartás, ill. a szomszéd joggal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni ha egy családiház kertjében tartott kutya hajnali erőteljes ugatásával zavarja a körülötte lakótelepen élők nyugalmát?
Tekintettel a nyári időszakra -és a forró napokra- mindenki friss levegőre vágyik, tehát tárva-nyitva ajtó ablak, de a kutya rendszeres hajnali hosszan tartó, hangos ugatása a pihenést nem teszi lehetővé.
köszönöm

Danee90 (törölt felhasználó) # 2013.06.25. 23:02

A bokrokat mi ültettük, nevezzük ezt gerillakertészetnek ha úgy tetszik. Abban egyet értünk hogy Magyarországon az ilyen valószínűleg 100%-hoz közeli mértékben engedély nélküli ültetés.
Évente elég sok alkalommal előjön ez a vita a szomszéddal. Az háborít fel, hogy nem szól ha nem lát ki a bokortól, hanem neki esik és nagyon vissza vágja. A tavalyi évben például december első napján is unatkozott a kedves szomszéd. Pedig azon a napon kétlem hogy a bokor alá lehullott, vastag hóréteg alatt lévő levelek őt gátolták volna a szabad kilátásban. Bokrot decemberben nem metszünk...
Megjegyezném hogy napi szinten közlekedünk autóval a kapubejárón ki-be, a miénk mellett háromszor akkora bokor van, mint a másik oldalon és mindig biztonságosan sikerül kiállni az útra, és a hozzánk közelebbi bokor például jócskán lehagyta a túlvégi társát a növekedésben, így szeretnénk a túlsó bokrot hagyni hogy megnőjön a másik kettő szintjére, de így elég nehéz ezt kivitelezni. Felajánlottuk azt az opciót is, hogy a kedves szomszéd tolatva álljon a bejáróra így kifelé menet "könnyebb" dolga van, de ő nem élt ezzel a lehetőséggel. Esetleg azt még felajánlom neki hogy esténként én beállok a kocsijával a garázsba. Tolatni pedig tud, mert az udvarból kijön valahogyan. :) Egyébiránt a másik két bokortól sem lát ki, mert azok háromszor, négyszer akkorák mint amit ő rendre elintéz, de azt mondta őt az nem érdekli.
Úgy tűnik be kell ezt tudni annak hogy nyugdíjas már és unatkozik. Próbálja meggátolni nehogy a növény árnyéka rávetődjön a kapubejárójára. :) Ami szintén közterület.
"Az én házam, az én váram." :)
Ez egy végeláthatatlan történet ahol úgy látom nekem kell az okosnak lenni és hagyni hogy valaki szenvedjen. Egyszerűen nem éri meg a cirkuszt.

Elnézést ha hosszúra sikerült a mondókám.
Köszönöm aki végig olvasta a bejegyzéseimet és segített.
Jó egészséget és jobb szomszédokat kívánok mindenkinek! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 16:37

A beültetett növény az ingatlan alkatrésze, osztja annak a jogi sorsát.

monalisa1 # 2013.06.25. 11:06

Ha ültetek egy bokrot/fát a házam elé - a közterületre, akkor onnantól az köztulajdonnak számít? (Azt most mellőzzük, hogy szinte 100%-ban hatósági engedély nélküli az ilyen ültetés.)

A kérdező elkerülhetné a szomszédjával az évente 2-3 alkalommal visszatérő ezen vitát, ha idejekorán visszavágná a bokrot...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 09:17

Mert aki ültet, az tulajdonjogot szerez? Merre van a telked? Lenne egy hársfacsemetém...

monalisa1 # 2013.06.25. 08:24

Ki ültette a bokrokat a közterületre, kötve hiszem hogy az önkormányzat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 05:51

Akkor az nem a te problémád.

Danee90 (törölt felhasználó) # 2013.06.24. 23:24

Igen, az utcafronton vannak a bokrok illetve 2db szilvafa is. Közterületnek számít.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.06.23. 19:26

Mit jelent a ház előtt? Az már közterület?

Danee90 (törölt felhasználó) # 2013.06.23. 18:18

Tisztelt Fórumozók!

Szomszédjogi kérdésben szeretném a segítségüket kérni.
Kertes házban lakunk, a ház előtt 3 db japánbirs bokor található. Egy japánbirs bokor a szomszéd bejárójától kb. 40 cm-re van ültetve, a bokor néhány ága átnyúlik a bejáró fölé. A szomszéd időről időre kérdés/kérés nélkül levágja a bokor fél oldalát hogy ne nyúljanak át az ágak, illetve a tetejét is, arra hivatkozva, hogy az balesetveszélyes, mert mikor tolat ki az autóval akkor nem lát ki tőle. Szóltunk neki többször is hogy jelezze nekünk ha baj van a bokorral és készségesen levágjuk hogy szép formás legyen. Ezt egyetlen egyszer sem tette meg, minden esetben önkényesen levágja az ágakat. Tudomásom szerint a Ptk. 101.§ úgy rendelkezik hogy abban az esetben vághatja le az átnyúló ágakat, ha azok a földjének rendes használatában gátolják illetve ha a felszólítás ellenére sem vágtuk le az ágakat. Csak és kizárólag ezen két feltétel teljesülése esetén van ehhez joga.
A veszélyes kitolatásra vonatkozva joga van-e a szomszédnak önkényesen, felszólítás nélkül levágni az átnyúló ágakat és azokat, amelyek át sem nyúlnak?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.06.04. 09:05

A bíróságon lehet birtokvédelmi pert indítani.

Briella1 # 2012.06.04. 07:24

T.Tanácsadó!

Segítségét szeretném kérni problémámban. A szomszédom tűzfala az udvarom felé néz. A szomszéd háza egy régi típusú ház. A tűzfalról /ami kb. 4. méter/ minden féle méretben pereg a vakolat évek óta. A ház falában /ami dupla falú/ különböző méretű rések, nyíllások találhatók,amik mindenféle élőlények lakhelyéűl szolgál./patkány, egér, méh /.Amikor oda költöztünk a szomszédnak szóltunk a problémánkról, hogy vakoltassa be háza falát, mert veszélyes a vakolat hullása és gondjaink vabnnak az ott "élőkkel". Igéretet kaptunk, hogy bevakoltattja a háza tűzfalát. Ezek a munkálatok sajnos nem történtek meg. Férjem évek óta tömködi a lyukakat, hol vakolattal, hol purhabbal, de eredménytelenül, mert kipereghnek, kirágják az ott élők. Mérget a rágcsálókra elszórni nagyon nehéz, ugyanis kutyáink vannak. 3-4 éve minden évben kirajzanak a házfalából a méhek. Az első észlelésemnél szóltam a szomszédnak, hogy csináljon velük valamit. Természetesen nem tett semmit. Én hívtam a tűzoltókat, akik kiküldtek egy méhészt. Ő elmondta, hogy nagyon sok méh lehet a falban, de sajnos kiszedni csak úgy tudja, ha falat bont, vagy pedig gázzal meg kell ölni őket, amihez pár órára el kell hagyniuk a szomszédoknak a házat és ez a megoldás is pénzbe kerül. A szomszéd megígérte, hogy majd intézkedik ez ügyben, ami sajnos a mai napig nem történt meg. Most már két napja rajzanak ismét a "méhei". természetesen ismét szóltam, ígéretet kaptam, de ez már évekkel ezelőtt is megtörtént. Az udvarra kimenni nem lehet, féltem a családomat. Kérem segítsen, hova fordulhatok problémámmal.

nyalat # 2012.05.24. 13:48

Kedves Fórumozók!
A szomszéd telken családi házat építenek. A köztünk lévő 3m-telekhatár-3m ellenére elveszítjük a napfényt. Valószínűleg csak a nyári abszolut magasságú napálláskor fog rövid ideig és kicsi mértékben besütni hozzánk!
Mit tegyek? Ki számolja ezt ki nekem és mennyibe fog ez kerülni?
Minden tanácsot szívesen fogadok!
Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: F.Ági

guba" # 2012.02.28. 07:29

De ha nem lenne idegőrlő egy pereskedés biztos indíthatnánk kártérítési eljárást a benapozás és a kilátás csökkentéséért.

Igen, indíthattok a siker reményében. Van erről BH is, meg lehet keresni, ha esetleg perre kerül a sor.

Gyurmaman # 2012.02.26. 22:05

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban leírom kicsit részletesebben a problémámat, hogy jobban át lehessen látni. Kérem, aki tud, segítsen véleményekkel, ötletekkel.

X éve vettünk egy házat egy 4 láncsoros társasházban, utcáról nézve jobbról a másodikat.(földszint+emelet.+elöl- hátul kert+ hátul garázs). Természetesen a garázs hátulról jobbról szolgalmi átjárással közelíthető meg. Az első héten jött a szomszéd, hogy szeretne építkezni és kérte engedélyünket. Anyukám a jó szomszédi viszony érdekében engedélyezte. Ezzel szinte egyidejűleg, írásban értesültünk róla, hogy ugyanezen szomszéd eljárást indított ellenünk, hogy garázsunkat lebontassa részben-túlépítés miatt. Milyen érdekes!!!
Mi az ingatlant per-teher stb. mentesen vásároltuk. Más téma, de az előző szomszéd csak 9 éve építette a garázst, így 40 cm-ért sikerült neki elérni, hogy lebontsa, a garázsunkat majd újra felépítse. Bele is került neki ez a manőver vagy 6-800 E Ft-ba. Majd elölről is elkezdett építkezni. Innestől kezdve több éves pereskedés volt. Kisebb-nagyobb sikerrel mi nyertünk. Ezen a garázs ügyet értem és az elölről való építkezését. A hátsó építkezésénél csak annyit sikerült elérnünk, hogy emeleti teraszát, kicsikét másképp építse. (eredetileg felőlünk lett volna a fal rész és a másik oldalon kezdődött volna az emeleti terasza, de a árnyékolás miatt kértük az engedélyeztetésben, hogy felőlünk kezdődjön a terasza, így több napfény jut el hozzánk.
A problémánk most 2 év elteltével, hogy már hazaköltöztünk az anyukámékhoz és már anyukém se jórészt a barátjánál van, idáig is zavart minket, de most már felettébb, hogy használjuk is a lakást, hogy nincs napfényünk. Bizonyíthatóan minimum 40%-ban elvette a fényt elölről és hátulról. Szintén ilyen mértékben körülbelül a kilátást is. Egyik kérdésem erre irányul. Van e a benapozásra és a kilátásvédelemre valamilyen rendelkezés ? De a legnagyobb probléma, hogy hátsó építkezését úgy valósította meg, hogy megtoldotta kb 4-5 méterrel a földszinti és az emeleti részét. Az emeleti részét oly módon, hogy emeleti terasza, ami majdnem 150 fokos , félköríves, így teljes belátása van a teraszunkra, kertünkre, illetve emeleti teraszáról, mely lemérve sem messzebb van ( 2-,25 méterre) az ablakomtól ,mert nekem az emeleti szobám az hátra néz, így egész életteremre belátással van. Még a szekrényem előtt sem tudok felöltözni, mert attól kell tartanom mikor jár –kel teraszán. Így ha ő kint van, akkor mindig várnom kell. Persze van függöny, de hadd ne legyek már sötétben nappal ő miatta. Igy ahogy Önök fogalmaznának intimitásunkat vesztettük. Ajánlották mások tegyünk fel takaróelemet. Valószínű ez lesz a megoldás.
De nem tudjuk mi az engedélyköteles és mi nem. Ez is egy kérdés lenne. Mivel a takaró elemet, magasban kell elhelyeznünk tehát a földszint és az emelet vonalában 2, 5 métertől legalább 4 méterig. Kérdés mit tudunk odarögzíteni engedély nélkül. De ha nem lenne idegőrlő egy pereskedés biztos indíthatnánk kártérítési eljárást a benapozás és a kilátás csökkentéséért. Nem beszélve az intimitásvesztést. Kérdésem az , hogy pereskedés nélkül kérhetem-e a bíróságot csupán annak megállapítására, hogy leárnyékol, hogy vesztettem panorámánkból, intimitásunkbó. Nem akarjuk kérni igazából a bontását, vagy átalakítását, mert idegileg az már sok lenne, hogy egy évig pereskedjünk vagy kettőig ez miatt, csupán szeretnénk odatenni valamit, hogy eltakarjuk. Viszont egy szakértő régebben azt ajánlotta, hogy inkább mi kezdeményezzük az eljárást, mert a végén, majd ő perel be minket, hogy letakarjuk…és még ő veszti el a kilátást. Igy kérdésem még az , hogy kérjem birtokvédelmünket, egyáltalán ezt kell e kérnem vagy csak azok megállapítását, amiket írtam, vagy nem is a bíróságot kell kérnem, hanem a jegyzőt , mivel az 1 év(mivel tudtommal 1 év után kell fordulni a bírósághoz, de 1 éven belül a jegyzőhöz) a zavarás észlelésétől számít.

Köszönöm, hogy elolvasták!

Várom visszajelzésüket!
Tisztelettel
Sz György

ObudaFan # 2010.11.25. 10:57

A jegyzőnek kellene ezzel foglalkoznia, de tul.képp mindegy, a bíróság fog foglalkozni vele. Ha lehetséges egy olyan lobritkítás, ami megoldja a problémát, azt kell elrendelni, ha nem, akár kivágást is.
Lehet a károk megtérítését is követelni az eljárásban.

Zsuzsukaka # 2010.11.25. 10:48

Tisztelt Tanácsadó!
A segítségét szeretném kérni szomszédjoggal kapcsolatosan. Szüleim tulajdonában lévő családi ház falához kb. 80 cm-re ültetett tujákat a szomszéd úgy 20 évvel ezelőtt. Mára ezek fákká nőttek kb. 4 méteresek. tavaszi háztatarozás során tapasztaltuk, hogy a ház fala repedezik, nagyon nedves, ledobja az új vakolatot. Félő, hogy a tujafák gyökere a házat is megrongálja/megrongálta az alapban. A települési HÉSZ-ben nincs szabályozva az ültetési tavolság, a jegyző nem foglalkozik az üggyel, a szülők beadványát a bírósághoz továbbítja.szeretném kérdezni, hogy van e jogi lehetőség a fák kivágatására (a szomszéd nem hajlandó rá)? van-e értelme pert indítani? A jegyzői beadványon kívül kell -e magánúton indítani pert? Kártérítési pert vagy egyszerű pert érdemes-e? Válaszát köszönöm!