szomszédjog


sund # 2020.09.06. 10:47

Kedves fórumozók! Nem találtam alkalmasabb topikot, remélem jó helyen teszem fel a kérdésem. Budapest határában szeretnénk TELEKCSOPORT ÚJRAOSZTÁST eszközölni 5 szomszédos, belterületi ingatlan kapcsán. Az egyik ingatlant 2/3-ad arányban tulajdonló idős úr állandó gátja a megegyezésnek. A többieknek megfelelő változtatási vázrajz elkészült, ezzel egyetért a bácsi tulajdonostársa valamint gyermekei is, akik egyébként a jelenleg parlagon heverő területet évek óta karbantartják. Az lenne a kérdésem értelemszerűen, hogy létezik-e megoldás arra, hogy a problémás úriember álláspontját figyelmen kívül hagyva elkezdhessük a mindenki másnak megfelelő alakítást? Köszönöm a figyelmet!

commander # 2020.08.07. 17:10

drbjozsef
Hálás köszönet, és mindenkinek aki segített

drbjozsef # 2020.08.07. 11:44

commander,

Ptk.5:23.§ A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Megoldás : felhívod a figyelmét erre, és arra, hogy a telekhatáron ne locsolján át a továbbiakban, a házad falán egyetlen vízcseppet sem szeretnél látni, de még az 50 cm-es betonozott részeden sem.

commander # 2020.08.07. 09:50

Na még egy kérdés, a házam falától kb 70 cm ültetett virágokat, némelyik rá lóg a falra is, ez nem is érdekelne, de, hogy erős sugárral locsólja, nem hiszem, hogy jót tesz a háznak. Van erre valami megoldás?

drbjozsef # 2020.08.06. 12:47

Amíg a saját küllön használatú területeteken van, ahol meg van oldva, hogy ne veszélyeztessen másokat (nem tud átmenni a kerítésen), addig a normál szabályok betartásával tarthatod.

20nm-nél kisebb területen eleve nem is tarthatsz tartósan nagy testű kutyát.

Ugatás pedig bizonyos szintig elfogadható. Nem nagyon tud ez ellen tenni semmit. Jelentsen fel.

Egyébként :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

(pl. 14.§(2) és (5))

Dorka94 # 2020.08.06. 11:54

Drbjozsef: köszönöm a választ. A lényeg: szóltak, hogy csináljunk valamit a kerítéssel. Csináltunk. Most kitalálták hogyne menjünk a bérelt udvarunkra, ne engedjük ki a kutyát mert az egy kert és nem kennel. A kutya nem tud 0-24-ben ugatni, mert bent van velünk, de néha neki is kell a friss levegő és nem lehetek folyamatosan körülötte. Ha kint van és ugat, rászólunk, bevisszük. Ezek után erősnek érzem a feljelentgetéssel való fenyegetőzést.

Alfateam: mivel egy jelentős értékű kutyáról beszélünk akivel aktívan, versenyszerűen sportolok, fontosnak tartom garantálni a biztonságát, amit nem tudok megtenni, ha nem kontrollálom a környezetét. Plusz ilyen aranyos szomszédokkal, akiket ez a kevés idő is zavar, gyanítom, hogy azzal veszélyeztetném a kutyát inkább, ha felügyelet nélkül hagyom.

alfateam # 2020.08.06. 07:07

Dorka94!
Azért ez mérhetetlen emberi önzés ilyen körülmények között tartani egy kutyát. Reggel kb. 7-től délután 5-ig bezárva egy lakásba, embertelen, mondhatni állati!

drbjozsef # 2020.08.06. 06:49

Dorka94,

a napi 5-6 vakkantás, ami előfordul, illetve az, hogy mi időnként az erkélyünkön ülünk vagy a kertben tartózkodunk, korlátozza őket az ingatlanuk rendeltetésszerű használatában. Mennyire lehet egy ilyen bejelentés helytálló?

Helytálló? Hát ismerjük mi a szomszédot? Ha őt zavarja, akkor zavarja, tehát helytálló.

Ha az a kérdés, bármilyen szankció vagy korlátozás várható, akkor azt mondanám, hogy ha a leírásod valós (napi 5-6 vakkantás), akkor semmiképpen. Nyilván a saját teraszodon, kertedben nagyjából azt csinálsz amit akarsz. Tartózkodni legalábbis biztosan nem jogellenes.

Dorka94 # 2020.08.06. 06:06

Sziasztok! Kb 4 hónapja új albérletbee költöztünk,osztott telek, az első udvarban egy idős úr, a hátsóban mi. Dolgozó fiatal pár vagyunk, alig vagyunk itthon. A tulaj jelezte, hogy az egyik szomszéd nagyon háklis, figyeljünk rá, hogy indokolatlanul ne zajongjunk és legyen rendben a kert. Ehhez tartjuk is magunkat, keveset vagyunk a kertben, én szoktam kiengedni a valóban nagy testű és nem barátságos kutyámat a kertbe, hogy elvégezze a dolgát, amit utána kimegyek és összegyűjtök. Mivel a telken lakik egy másik kutya is, meg elég fontos szerepe van a kutyámnak az életemben, reggel munka előtt kimegyek, labdázok vele, elvégzi a dolgát és behozom. Mikor hazaérek a munkából (16:30-17:00) szintén kiengedem, előfordul, hogy ez az otthoni teendől függvényében akár 2óra is. Hahalljuk ezalatt, hogy nagyon ugat, behozzuk, az viszont tény, hogy megugatja a szomszédokat ha nagyon közel jönnek a kerítéshez. Ajelentgetős szomszéd jelezte, hogy csináljuk meg a kerítést mert zavarjuk őket, ez miután egyeztettünk a tulajdonossal, megis történt, felkerült a zöld átlátást korlátozó háló. Most feljelentéssel fenyegetőznek, mert az a napi 5-6 vakkantás, ami előfordul, illetve az, hogy mi időnként az erkélyünkön ülünk vagy a kertben tartózkodunk, korlátozza őket az ingatlanuk rendeltetésszerű használatában. Mennyire lehet egy ilyen bejelentés helytálló? Köszönöm a válaszokat

commander # 2020.08.05. 18:06

Ja, és úgy lépek át hozzá, hogy mindjárt az az én területem, a falsíktól 50 cm, amit írtam is

commander # 2020.08.05. 18:03

Nem kell,hogy be engedjen, van egy rész ahol át tudok menni, az ablakokat is úgy csináltam, amikor be engedett. A szigetelés meg oké, a fal síktól van 50 cm a telek határig.

Szomorú örökös # 2020.08.05. 17:25

commander

lesznek még gondok, mert le fogom szigetelni a házat

Arra azért vigyázz, hogy a szigeteléssel is betartsd a telekhatár szabályait - megnő ugyanis a külső mérete a házadnak így - mert ha nem így teszel, akkor ő is tuti menni fog a jegyzőhöz, csak akkor már felperesként.

drbjozsef # 2020.08.05. 15:22

Ahhoz be kell engednie. No persze, mi van, ha nem teszi mégse.

Ptk.5:25.§
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

commander # 2020.08.05. 14:27

Szigetelni fogok, ahhoz nem elég az 50 cm a munkákhoz, meg aztán átlógnak a bokrok mindenhol, ezért akarok szólni neki

drbjozsef # 2020.08.05. 14:13

Nem értem.
Ha a tied, miért csengetsz nála?
Van a telkednek olyan része, amit nem tudsz megközelíteni a saját telkedről? Miért?

commander # 2020.08.05. 14:01

Ja persze, az az enyém, hiába csengetek nála, szerintem direkt nem jön ki. Mindegy megcsinálom a betonról, lesznek még gondok, mert le fogom szigetelni a házat, megyek majd be a jegyzőhöz

drbjozsef # 2020.08.05. 11:41

Azt hittem, az a kérdés, hogy megteheted-e, nem az, hogy meg tudod-e tenni.
Hol a telekhatár, kié az az 50cm? Mert ha nem a tied, akkor ugyanúgy nem mehetsz oda. De persze, oda tudsz menni, de az már nem jogi, hanem technikai kérdés.

commander # 2020.08.05. 07:27

Hülye vagyok, ugyanis van a ház mellé betonozva egy 50 cm rész, amin elférek, még a létra is. Megtudom csinálni az ablak párkányt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.04. 09:03

:)

wers # 2020.08.04. 05:40

Én átmennék, hogy jöttem elvinni az átdobált ágakat és elnézést kérnék. Ha már ott lennék és míg hurcolnám az ágakat, felszerelnénk az ablakpárkányt.

alfateam # 2020.08.04. 05:30
commander # 2020.08.04. 05:20

Sziasztok!
Kicseréltem két ablakot a szomszéd felől, addig be engedett a szomszéd, most megjöttek a könyöklők, nem enged be mert mertem szólni,hogy átlóg mindenhol a bodza, amiről hullik a bogyó. Pont a hátsó bejáratnál ahol taposunk benne, de amugy az egész telken.Elkezdtem levagdosni, aztán dobáltam át, ugyanis tavaly azt mondta, vágjam ki és dobáljam át, most ezt letagadta. Attól félek, ha nem kerül fel a könyöklő, szét áztatja az eső. Mit tudok tenni?

Katácska13 # 2020.07.08. 16:31

Kedves fórumozók! 50 éve lakom egy 2 szintes sorházban. Elől pici kert,hátul nagyobb. Egymás szájában lakunk. 2 új szomszéd költözott ide tavaly. Egyik családban 2 gyerek,1 kutya. A másikban 4 gyerek. Szóljatok-e azért,hogy a gyerekek állandóan ordítoznak,csak akkor van csend,ha alszanak. Eddig elég csendes szomszédaim voltak, nem ezt szoktam meg. Van még egy közvetlen szomszédom,akik itt laknak szintén kb. 50 éve. Náluk van 2 nagytestű kutya,a kutyákat az ablakom alá zárták be,állandóan ugatnak a kutyák,megrongálták a kerítést. A szomszéd a sok vita miatt felhúzott osb lapokból egy palánkot,h a kutyák ne lássanak át,csak hát a kutyának a hallása ezerszer jobb. Most azt az osb lapot kell néznem,amit már kirágtak a kutyàk. Már birtokvédelmit is beadtam,tanúkkal,de mivel szomszédom képviselő, tovább adták,de eltelt 1 év az átadástól és a kijelölt jegyző erre hivatkozva elutasította. Kérdésem az lenne,hogy szólhatok-e a gyerekek miatt,a kutyás szomszéddal mit tudok kezdeni? Milyen jogaim vannak? Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2020.06.27. 16:48

sanyi53,

Hát ha pereskedni úgysem akarsz, akkor mindegy is.

Amit tehetsz, az hogy tűröd.

sandrabuddha # 2020.06.26. 19:54

Sziasztok!

Segítséget kérek a saját ügyemben. Tavaly májusban felszereltünk egy klímát társasházi lakásunkba, ahol bérlő lakik. A bérleti szerződésben szerepel, hogy este 9 után a klímát nem lehet használni. A jelenlegi bérlők, akik tavaly augusztusban költöztek be, nem szeretik és nem is használják a klímát, ebben az évben eddig egyszer kapcsolták be.
Tavaly júliusban írt nekem e-mailt a szomszéd először, hogy kár, hogy vele nem egyeztettem, mert nem járult volna hozzá a klíma kültéri egységének a vele közös falra történő felszereléséhez és kéri, hogy mielőbb tegyem át a költéri egységet a másik falra, ami nem a vele közös fal. Az ugyancsak közös falon a nappaliban lévő beltéri egység nem zavarja.
Tavaly azt mondtam neki, hogy utánanézek mit lehet tenni, akkor tényleg meg is próbáltam a klímaszerelőtől árajánlatot kérni, hogy mennyi lenne az áthelyezés, de ő magyarázott, hogy az nem lenne jó, és ugyanannyi lenne mint a telepítés volt és, hogy hülye a szomszéd, mert annak ott a helye.
Egyébként egy modern klímáról van szó, a papírján az szerepel, hogy 52 decibel a maximum zaj, amit kelt.
Végülis a lényeg az, hogy valójában nincs olyan zaj, ami zavarhatná a szomszédot, mivel nincs is bekapcsolva a klíma, de követeli tőlem, hogy szereltessem másik falra, a napokban írt egy újabb e-mailt, hogy mikor történik az áthelyezés. Azt mondja 25.000 Ft-tal hozzájárul az áthelyezéshez vagy birtokvédelmet kér és pedzegette a kártérítést is,mert csökkent a lakásának a forgalmi értéke szerinte, a mi klímánk miatt.

Elolvastam a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet
a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról c. jogszabályt, de nem teljesen világos, hogy a 4. számú melléklet 3. pontja szerinti 40 decibelt nem haladhatja meg a klímánk zaja az ő oldalán mérve nappal?
Ha igen, akkor elképzelhetetlennek tartom, hogy egy alagút zsalus építési techonlógiával épólt társasházban két lakás közötti falon átmenne 40 decibel az 52-ből. Ezt jól gondolom?
Kérdésem még, hogy birtokvédelmet csak konkrét zajjal szemben kérhet, amit bizonyítania kell, ugye? Tehát ilyen, hogy a klíma elméleti meg későbbi zaja zavarja, ez hülyeség, ugye? Azt mondta, hogy majd később lesz gond, amikor a klíma már régi lesz... Meg, hogy a lakásának az értékét csökkentem, mert egy zajgenerátort telepítettem oda.
Ha kér birtokvédelmet, az hogy néz ki? Az ő egyéni érzékenységét a bíróság figyelembe fogja venni? Vagy szakértő kimegy, megméri a zajt, rezgést és ha határértéken belül van, akkor jó, ha nem jó, szüntessem meg.
Nem szeretem a békétlenséget, hajlok az áthelyezésre, de őszintén ez egy baromság, egyelőre nem zavarhatta semmi, hiszen nincs is bekapcsolva a klíma.
Nagyon köszönöm annak, aki időt szán az olvasásra és válaszadásra!
Szandra