Szemészhez...
szomszédjog
Kihez lehet fordulni, ha a szomszédom kerítése 3 szál szögesdrót 5-50 és 100 cm magasságban, teljes hosszban? Tudtommal ilyet csak jóval magasabban alkalmazhat, fűnyírás közben már többször megcsikart. Előre is köszönöm.
Bíróság, birtok védelmi per.
(1 évig elég lett volna a jegyző is, de 1 év után már bírósági téma, túl sokat vártál...)
- -
1.
Tértivevényes FELSZÓLÍTÓ levél a szomszédnak,
hogy
- vágja ki mert veszélyezteti a házad
- határidő 30 nap
és
- tájékoztatás, hogy a határidő után per lesz!
Aztán kivárod, amíg a tértivevény visszakerül hozzád a postától.
Ha kivágja határidőre, akkor OKÉ az ügy lezárva.
Ha nem, akkor per... és kiderül kinek ad igazat a bíróság
Tisztelt Fórumozók!
Egy közel 100 éves, alap nélküli vályogházban élek két gyermekemmel.
A szomszéd a házfaltól 1 méterre diófákat ültetett pár évvel ezelőtt. 1,5 éve hiába kérem, hogy vágja ki a fákat, amik azóta már 4-5 méter magasak. Mit tehetek sürgősen, mielőtt tönkre tennék a házunkat (a fal már repedt, de nem tudom hogy van e köze a fákhoz).
Köszönöm!
Student,
ez egy fórum. Az ír ide aki akar.
Ha nem tetszik neked a válasz, akkor ne olvasd őket, ha olvasod, ne reagálj rá. Minek idegesíted magad? Ugord át.
Hidd el, sokan csinálják ezt... :)
Student
Az pedig hogy már privát emailben is zaklattál ennél jóval durvább hangnemben, szerintem bőségesen kimeríti a bunkóság fogalmát. De ne aggódj, tettem róla, hogy többé ne tedd.
Egyébként nem kellett volna aláírnod az előző hozzászólást, anélkül is tudjuk a neved. ;-)
Student
Neked is szép napot! :-)
Ha így beszélsz a szomszéddal is, akivel éppen befaragtál, akkor nem csodálom, hogy elutasító. Én is elküldenélek a halál f@...ára.
Az első kérdésre:
Az adásvételi szerződést fel lehet bontani egyező akarattal. Az eladót visszajegyzik a földhivatalban, a vevő nevéről lekerül a telek
Ezt követően meg megveheted az eladótól a másik telked.
Tehát összességében ő 1 telket adott el, te meg egyet vettél. (csak nem az lesz a tied, amit először vettél meg, hanem a szomszédos)
Student
„A "mi lett volna ha" jellegű kérdéseket kérném hagyjuk.”
Bocsi, de egyrészt tudatlanul vettél telket. Ha szereted a kioktatást, ha nem, ez így van mindenképp. A leírásodból az jött le, hogy a szomszéd tojik rá. Innen kezdve befuccsoltatok. Ha ő nem akarja, erőszakkal úgysem fogod rávenni. Ha te 7 millánál olcsóbban elvállalod, hogy feltöltöd azt a gödröt, akkor talán van esélyed, másként nem sok.
Mellesleg meg eddig elkerülte a figyelmem ez a rész:
„Viszont öröm az ürömben, hogy mint írtam, a mellettes telek is azé, akitől ezt vettük, és hajnaldó elcserélni. Így mi feltöltenénk az "üreget", és oda építkeznénk: megszűnne az omlásveszélyes terület.”
Nosza, akkor ez a megoldás, főleg, hogy ezt itt nem teljesen értem, ami most jön:
„az eladó szerint, ha ő most visszaveszi a telket és elcseréljük, az jogilag úgy fog kinézni, hogy ő egy új telekhez jutott, és arra vagy "hatalmas" illetékfizetési kötelezettsége keletkezne, vagy építenie kellene x éven belül egy házat oda (mert hogy aki telekhez jut, annak vagy ez vagy az).”
Ez alapból szerintem azért érdekes, mert elviekben a mostani telkére is építkeznie kellett volna, de mivel nem tette, így nyilván fizetett. Lehet innen ered a tiltakozása. Viszont nagy valószínűséggel abban igaza van, hogy ha most elcserélitek, akkor ismét jön a kötelezettség, vagy az illetékfizetés, tehát ő ezt ezért nem akarja. Én ennek azért utána járnék hivatalosan is a földhivatalban, mert ott lehet okosabbakat fogsz élőben hallani.
Szerintem két megoldás létezik. Az egyiket fentebb írtam, tehát feltöltitek a gödröt saját költségen, a másik pedig az, hogy megveszitek az ő telkét is és akár össze is vonhatjátok egy telekké, ha a földhivatal is belemegy. Akkor aztán megint jön az, hogy feltöltitek és lehet rá építkezni.
Student
A kérdés az volt, hogy
CSAK EGY gödör van ott
vagy
van benne ALAP IS?!!!
Nem mindegy...
- -
Ha csak egy gödör, akkor kéred a belegyezését és feltöltöd a saját költségeden.
Nem is feltétlenül muszáj teljesen!
Elég lehet csak a szükséges 3 méter plusz a rézsűrész.
Ettől gyorsabb és olcsóbb megoldás aligah létezik számodra.
Ha gyorsan előre akarsz lépni.
-
Földszerzés...
Körülnézel és keresel olyat a környéken-közelben,
akinek épp van fölösleges földje!
Aki azért fizetne éppen, hogy elvigyék tőle a földet...
(építkezők, tereprendezők, útépítések, jofogas.hu)
Így szokás olcsó/ingyen földhöz jutni.
Hisz ezzel mindkét fél jól jár.
De akár a saját alapodból is kijöhet némi föld.
Ha mégis venni is kell töltőföldet, akkor cirka 2000 Ft/m3 árral számolhatsz mire a gödörbe kerül.
A neked szükséges
- 3 méter táamsztás
- plusz rézsű
Valahol 100-200 m3 töltőföld körül lehet.
Azaz 200-400 eFt környéke, ah mindet venned kell akkor is.
Szóval a statikustól kérdezd meg, hogy
- minimum mekkora megtámasztó töltést kell csinálnod, hogy építhess a meglévő telkedre
- aztán számolj...
Szerintem a saját költségeden való feltöltés lesz a nyerő.
HA a szomszéd engedi... és lehetséges is.
Student
És ez a gödör nem látszott 7 hónappal ezelőtt?
Szerintem akkor kellett volna szakértővel megnézetni,
amikor úgy döntöttetek, hogy megveszitek.
Most akkor CSAK egy gödör van ott vagy egy házalap is?!
Ha csak gödör, akkor a leggyorsabb és legolcsóbb azt feltölteni...
SaireyVMK
A személyes véleményed túl gyakran hülyeség, mint MOST is!
Ne találj ki saját kútfőből dolgokat... inkább tájékozódj.
Ha az erkély
- a "hátsó oldalon lesz
és
- átlátsz róla a szomszédba,
akkor az úgy nem lesz jó...
Lásd az OTÉK-ban, hogy
- melyik oldalon
- mi nézhet a szomszéd felé
és
- milyen távolságból, méretben és módon
OTÉK
- Szerintem- a saját tulajdonomon (telek), azt építek amit akarok. (Már a törvényes keretek között.maximális Beépíthetőség, esetleg engedély meg egyebek) A szomszédnak beleszólása nem sok lehet.-Gondolom én-
Maximum akkor szólhat bele,ha az erkélyed átlóg az ő telkére. Az már nem igazán elfogadható. De ez csak a személyes véleményem. Majd várd meg még azért,hátha ír valaki valami okosabbat is.
aha, már nem is látható! Második hozzászólásom tárgytalan....
az alsó két sor véletlenül került be, elnézést!
Üdvözletem! Házvásárlás előtt állok. Megvenném azzal a feltétellel, ha az emeletre erkélyt épithetnék (ami most nincs), de az erkély belógna a szomszéd emeli ablakának látképébe. Megakadályozhatná a szinte üvegből készülő erkély épitését a szomszéd? A ház messze az utcafronttól (15 méterre) épült korábban épp azért, hogy a szomszéd előtt ne legyen ház. Most viszont ezzel az erkéllyel bővítenénk, mint leendő tulajdonosok. Előre is köszönöm a válaszokat.
"az illető osztott tulajdonként értelmezte "
Végül is egy CSAK ÖNMAGÁVAL KÖZÖSKÖDŐ tulajdonos :-)
De ez logikusan ugyebár a TELJES tulajdonlás.
"ha UGYANAZ a tulajdonos többször is szerepel,
akkor az ő hányadai EGYÜTT (összevonva) számítanak,
nyilván"
Köszönöm! Ez lett volna a következő kérdésem, amit egy másik topikban fel is tettem. Ezzel is ugyanaz a helyzet: nekem mindmáig világos volt, de miután ez az illető osztott tulajdonként értelmezte a helyzetet, elbizonytalanodtam az 1/2-ek értelmezésében.
Kösz szépen! Nekem világos volt (legalábbis sokáig azt hittem), de aztán egy üzletfelem, akinek nálam sokkal nagyobb a gyakorlata tulajdoni lapok böngészésében, azt olvasta ki belőle, hogy közös tulajdonról van szó.
Tulajdoni viszonyok a II. részből derülnek ki.
HA a II. részben
1-nél több tulajdonos van megnevezve
AKKOR
van "osztatlan közös" tulajdon.
Mégpedig a nevekhez tartozó hányadok szerinti arányban.
(ha UGYANAZ a tulajdonos többször is szerepel,
akkor az ő hányadai EGYÜTT (összevonva) számítanak,
nyilván)
Önálló szöveges bejegyzés a 8237/1 és 8238hrsz összevonva és 8237/1re, 8238/1-8238/2re megosztva."
"Jelentheti ez, hogy a megosztás után nem 3 önálló ingatlan keletkezett, hanem közös tulajdon? "
Miért jelentené?
(nem érteni magyar?)
A 3 önálló helyrajzi szám az 3 önálló telek
Ami úgy jött létre, hogy:
A korábbi két telek területéből lett három új telek kiszabva.
Ezt úgy hívják, hogy: telekcsoport újraosztása.
Miért a III. részben szerepel, a terhek között?"
Mert nem csak a terhek helye, hanem saláta... jegyzetfüzet rész.
Kedves mindenki! Tudnátok nekem segíteni egy tulajdoni lap értelmezésében? Mit jelent ez a bejegyzés egy telek tulajdoni lapjának III. részében, ahol elvileg a terhek és esetleges jogok lennének felsorolva?
"III. RÉSZ
[1. pont nem szerepel a lapon, a 2. az első tétel]
2. bejegyző határozat, érkezési idő: 7962/1985.04.01
Önálló szöveges bejegyzés a 8237/1 és 8238hrsz összevonva és 8237/1re, 8238/1-8238/2re megosztva."
Jelentheti ez, hogy a megosztás után nem 3 önálló ingatlan keletkezett, hanem közös tulajdon? Miért a III. részben szerepel, a terhek között?
Szuper! (Időközben ui. kiderült, hogy az északi telek osztatlan közös tulajdonban áll a felette lévővel, bár le van kerítve.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02