szomszédjog


Bea1 # 2017.03.03. 10:26

Legelső lépés, hogy a helyi főkertészet szerint joga van-e a szomszédnak bokrot-fát ültetnie a telkén?

ObudaFan # 2017.03.03. 09:57

Ha nem több, mint egy éve tart ez a birtoksértő magatartás, akkor választhatsz, hogy a jegyzőtől kérsz birtokvédelmet, vagy a bíróságon indítasz birtokpert. HA több, mint egy éve, akkor csak a bíróság marad.

ic196 # 2017.03.01. 16:15

Sziasztok !

A következő problémával fordulok a kollektív tudathoz :)

Egy társasház földszinti lakásában lakunk, egyik oldalunk két hálószobával egy völgyes hegyoldalra néz, ezáltal nagyon sok fénnyel, nappal, és csodálatos panorámával is rendelkezik ez a két hálószoba. A lakás többi részén is van ablakunk, de sajnos korábbi adottságai miatt ezek árnyékosak, mert nagyobb fák vannak a környékén.
Amikor beköltöztünk kb 7 éve a hálószobánk alatti lejtős, szomszéd telkén volt pár bokor, de elég alacsonyak. Sajnos az utóbbi 4-5 évben ezek eléggé elzüllöttek, sok vad hajtással, és sajnos elkezdtek növekedni erősen. Eddig 2-3 alkalommal az egyik lenti lakóval megegyezve visszavágtam ezeket a bokrokat amelyek a telekhatárhoz közel, de a szomszéd oldalán nőnek úgy, hogy az ablakaink szintjén semmiképp se nőjenek feljebb. Azonban legutőbb ezen kérésemet visszautasították, mivel új lakó jelent meg, aki szeretné az alattunk lévő kerti részét intimebbé tenné, és ezért ezen bokrokat meg akarja növeszteni. Ezt én nem fogom hagyni, ugyanis ez azt jelenti, hogy a lakásunk egyetlen napos részét, ahonnan a fény jön, és ahol csodás panorama van ezzel megszüntetné. Tudnátok abban segíteni, hogy milyen jogi alapra hivatkozva, és milyen lehetőségeim vannak az igényem érvényesítésére ? Kikhez kéne forduljak első körben ? Kerületi jegyző ? Ez birtokvédelem vagy szomszédjog ? Mire érdemes figyelni ? Elég sok cikket elolvastam, de pont ilyen konkrét esetet nem láttam, ha netán valaki hallott ilyenről, kérem segítsen információkkal.

Köszönöm !
ic196

lajcsó # 2016.05.28. 20:23

Ennek, szerinted mi köze van az építési engedélyhez?

Bea1 # 2016.05.28. 18:23

Átláthatóságot biztosító fóliával kell lefednie a nyílászárókat, vagy a kerítést kell ugyanígy megoldania. sövény, nádszövet, stb.

lajcsó # 2016.05.28. 18:04

Ha nem stimmel valami a tervezett építés körül akkor fellebbezni lehet az építési engedély ellen!

K.Karesz # 2016.05.28. 13:29

Tiszteletem!

Nyilászáró témában szeretnék érdemleges választ kapni kérdésemre.Húsz éve meglévő házunkról van szó (lehet nem lényeges).A szomszédunk most építkezik,a hátsó fala néz a mi( bejárati oldalunkra ablakokra, bejárati ajtónkra)! A házunk 3m-re van a telekhatártól,az épülő 11m-re.Nyílászáróink(teljesen szemben) helyezkednek el az épülő házzal, nincs szög eltérés.Ő a hátsó falra nyit egy 3x3m erkély ajtót ez a nappali,és1.60x1.60m emeleti szoba ablakot.Igaz betartja a 3m túli távólságot,és ki kell neki is látnia hátra ezt is megkaptuk,de mi a helyzet az épület nyílászárók szögbeni eltérésével, az is benne van az ide vonatkozó jogszabályban, ami 60 fokos szög eltérés, nállunk viszont teljesen szemben van. Voltunk a helyi építési osztályon ott sem kaptunk kérdéseinkre választ csak legyintettek, mindenki csak a betartandó távólságról beszél ezt mi is tudjuk,de ha a távólság meg van, akkor a szögbeni eltérés és nyílászárók nagysága magassága sem számít?
Sehol nincs feltüntetve hogy nekünk ez nem hátsó fal hanem a bejárati oldal.Az építési engedély kitér az irányra,de nem a nyillászárókat veszi figyelembe hanem a felső terasz van bejelőlve,egy üres kocka szerepel a rajzon úgy néz ki mintha nekünk nem lenne semmi csak egy hátsó fal vagy terasz , a szomszédos ingatlanok bejárati irányát azt jelzik,ez is kérdés számunkra?!Három szomszéd hátsó fala néz még a bejárati oldalunkra abból az utcából 3m-től távolabb vannak tőllünk még sincs 3x3m ajtó. Az
illetékes építési osztályon,kitértek a kérdés alól,csak a távólságot fújták ! Köszönettel

nagycsalád6 # 2014.09.21. 21:00

Kedves Fórumozók!

Igen rossz kapcsolatot ápolunk az egyik szomszédunkal.
Részletek:
Klotildligeten lakunk, egy szép kertházas részen.
Mi nagy család vagyunk 6 "gyerek" (a legfiatalabb is már 17), úgyahogy hangosak, de mégsem egy olasz család.
Bár nem vagyunk szentek: 5 évig évente tartottunk egy nagy bulit (amit mindenhol bejelentettünk (önkormányzat, rendőr, tűzoltó) a környéket is körbejártuk, mindenkinek szóltunk két és, egy héttel is a buli előtt, persze mindenki áldását adta csak ők nem...)
Ezt már két éve nem tartjuk, mert nem akatunk bajt velük.
Ők már generációk óta itt laknak, még a nyagymamájuk ordítozott velünk előszőr hogy ne az "utcájában" tanuljunk bringázni, reméltük jobb lesz, de a lánya és az unokája is ugyan olyan megkeseredett emberek lettek.
Lényeg ami a légyeg, egyszerüen fáj nekik a létezésünk, amint tudnak feljelentenek (pl: tyúkokat akartunk tartani, megvétózták (rá egy hónapra ők vettek 30 tyúkot :D , szülinapot ünneplünk pár emberrel, ránkhívját a rendőrséget.)
Az én szüleim békeszerető emberek, próbálják megbeszélni a dolgot, de ők már nem tudnak emberi módon hozzánk szólni.
Mostmár ott tartunk hogy ha nekiáll a család este sütögetni (a kinti tűzhely minimum 15 méter a házuktól) ők 9kor odajönnek a kerítéshez fenyegetőzni, hogy ha nem megyünk be 10ig ránkhívják a rendőröket.
Ma sokaltam be. A család végre összejött, hogy a téli tüzelőt gyorsan felapritsuk, (véleményem szerint emberi időben: vasárnap fél 11, és nem láncfűrészel, hanem kézi fejszével) erre megint jött a fenyedetőzés.

Az lenne a kérdésem, hogy mi tényleg adunk rá okot hogy rendőrt hívjon? (a régi nagy bulikat leszámítva ami egy évben egyszer azért elviselhető)
Illetve létezik hogy kijön a rendőr egy sütögető családra, és ha többször is kijön és látja hogy alaptalan, van valamilyen retorzió a feljelentő ellen?
Milyen lehetőségeim vannak egy ilyen szomszéd mellett?
Mik azok a határok hogy jogosan lép így fel?

Kérlek ha van időtök, válaszoljatok, vagy küldjetek valami linket ahol emberi nyelven választ kaphatok ezekre.
Köszönöm.

Ui.: Tervezzük hogy jövőre a meglévő határkerítés mellé a mi oldalunkra felhúznánk egy 2mes tömör kerítést, ebbe milyen mértékben szólhatnak bele?

monalisa1 # 2013.07.31. 15:12

Neked mint szomszédnak nem köteles "papírt" felmutatni, valamint nem tudható miben állapodott meg a tulajdonossal - na persze ha egyáltalán...

Mondjuk lehet szólni az önkormányzatnak: mintha illetéktelenek lennének a házban.

panka654 # 2013.07.31. 14:47

Tisztelt Címzett!
Ha egy 17 fős család beköltözik egy családi házba, és nincsenek bejelentkeve az szabálysértés, vagy más jogsértés? Ki benne az eljáró?
A tulajdonos elköltözött, és semmilyen dokumentumot nem tudtak felmutatni, hogy milyen jogcímen laknak itt. Ez önkényes lakásfoglalás?
Hány négyzetméter kell egy embernek egy lakásba? Maximum hányan lakhatnak egyhelyen?

Nagyon fontos,hogy mihamarabb válszt kapjak.
Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2013.07.25. 08:59

... nyírni kell

monalisa1 # 2013.07.25. 08:57

Danee90

Jogosan mondhatja: túl közel a kijáróhoz a bokor meg magas is, biztonsággal nem látja a forgalmat, ha emiatt baleset történik részben te is felelős leszel., nyítni kell vagyis időben és rendszeresen visszavágni. Vagy a vitát lezárandó kiásni, gyökerestől máshová ültetni.

efi99 # 2013.07.25. 08:52

Le kelle locsolni slaggal, 2 nap alatt megtanulja, hogy ugatás = elázás. Tapasztalat.

danildi # 2013.07.25. 04:52

T. Fórum!
Az állattartás, ill. a szomszéd joggal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni ha egy családiház kertjében tartott kutya hajnali erőteljes ugatásával zavarja a körülötte lakótelepen élők nyugalmát?
Tekintettel a nyári időszakra -és a forró napokra- mindenki friss levegőre vágyik, tehát tárva-nyitva ajtó ablak, de a kutya rendszeres hajnali hosszan tartó, hangos ugatása a pihenést nem teszi lehetővé.
köszönöm

Danee90 (törölt felhasználó) # 2013.06.25. 23:02

A bokrokat mi ültettük, nevezzük ezt gerillakertészetnek ha úgy tetszik. Abban egyet értünk hogy Magyarországon az ilyen valószínűleg 100%-hoz közeli mértékben engedély nélküli ültetés.
Évente elég sok alkalommal előjön ez a vita a szomszéddal. Az háborít fel, hogy nem szól ha nem lát ki a bokortól, hanem neki esik és nagyon vissza vágja. A tavalyi évben például december első napján is unatkozott a kedves szomszéd. Pedig azon a napon kétlem hogy a bokor alá lehullott, vastag hóréteg alatt lévő levelek őt gátolták volna a szabad kilátásban. Bokrot decemberben nem metszünk...
Megjegyezném hogy napi szinten közlekedünk autóval a kapubejárón ki-be, a miénk mellett háromszor akkora bokor van, mint a másik oldalon és mindig biztonságosan sikerül kiállni az útra, és a hozzánk közelebbi bokor például jócskán lehagyta a túlvégi társát a növekedésben, így szeretnénk a túlsó bokrot hagyni hogy megnőjön a másik kettő szintjére, de így elég nehéz ezt kivitelezni. Felajánlottuk azt az opciót is, hogy a kedves szomszéd tolatva álljon a bejáróra így kifelé menet "könnyebb" dolga van, de ő nem élt ezzel a lehetőséggel. Esetleg azt még felajánlom neki hogy esténként én beállok a kocsijával a garázsba. Tolatni pedig tud, mert az udvarból kijön valahogyan. :) Egyébiránt a másik két bokortól sem lát ki, mert azok háromszor, négyszer akkorák mint amit ő rendre elintéz, de azt mondta őt az nem érdekli.
Úgy tűnik be kell ezt tudni annak hogy nyugdíjas már és unatkozik. Próbálja meggátolni nehogy a növény árnyéka rávetődjön a kapubejárójára. :) Ami szintén közterület.
"Az én házam, az én váram." :)
Ez egy végeláthatatlan történet ahol úgy látom nekem kell az okosnak lenni és hagyni hogy valaki szenvedjen. Egyszerűen nem éri meg a cirkuszt.

Elnézést ha hosszúra sikerült a mondókám.
Köszönöm aki végig olvasta a bejegyzéseimet és segített.
Jó egészséget és jobb szomszédokat kívánok mindenkinek! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 16:37

A beültetett növény az ingatlan alkatrésze, osztja annak a jogi sorsát.

monalisa1 # 2013.06.25. 11:06

Ha ültetek egy bokrot/fát a házam elé - a közterületre, akkor onnantól az köztulajdonnak számít? (Azt most mellőzzük, hogy szinte 100%-ban hatósági engedély nélküli az ilyen ültetés.)

A kérdező elkerülhetné a szomszédjával az évente 2-3 alkalommal visszatérő ezen vitát, ha idejekorán visszavágná a bokrot...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 09:17

Mert aki ültet, az tulajdonjogot szerez? Merre van a telked? Lenne egy hársfacsemetém...

monalisa1 # 2013.06.25. 08:24

Ki ültette a bokrokat a közterületre, kötve hiszem hogy az önkormányzat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 05:51

Akkor az nem a te problémád.

Danee90 (törölt felhasználó) # 2013.06.24. 23:24

Igen, az utcafronton vannak a bokrok illetve 2db szilvafa is. Közterületnek számít.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.06.23. 19:26

Mit jelent a ház előtt? Az már közterület?

Danee90 (törölt felhasználó) # 2013.06.23. 18:18

Tisztelt Fórumozók!

Szomszédjogi kérdésben szeretném a segítségüket kérni.
Kertes házban lakunk, a ház előtt 3 db japánbirs bokor található. Egy japánbirs bokor a szomszéd bejárójától kb. 40 cm-re van ültetve, a bokor néhány ága átnyúlik a bejáró fölé. A szomszéd időről időre kérdés/kérés nélkül levágja a bokor fél oldalát hogy ne nyúljanak át az ágak, illetve a tetejét is, arra hivatkozva, hogy az balesetveszélyes, mert mikor tolat ki az autóval akkor nem lát ki tőle. Szóltunk neki többször is hogy jelezze nekünk ha baj van a bokorral és készségesen levágjuk hogy szép formás legyen. Ezt egyetlen egyszer sem tette meg, minden esetben önkényesen levágja az ágakat. Tudomásom szerint a Ptk. 101.§ úgy rendelkezik hogy abban az esetben vághatja le az átnyúló ágakat, ha azok a földjének rendes használatában gátolják illetve ha a felszólítás ellenére sem vágtuk le az ágakat. Csak és kizárólag ezen két feltétel teljesülése esetén van ehhez joga.
A veszélyes kitolatásra vonatkozva joga van-e a szomszédnak önkényesen, felszólítás nélkül levágni az átnyúló ágakat és azokat, amelyek át sem nyúlnak?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.06.04. 09:05

A bíróságon lehet birtokvédelmi pert indítani.

Briella1 # 2012.06.04. 07:24

T.Tanácsadó!

Segítségét szeretném kérni problémámban. A szomszédom tűzfala az udvarom felé néz. A szomszéd háza egy régi típusú ház. A tűzfalról /ami kb. 4. méter/ minden féle méretben pereg a vakolat évek óta. A ház falában /ami dupla falú/ különböző méretű rések, nyíllások találhatók,amik mindenféle élőlények lakhelyéűl szolgál./patkány, egér, méh /.Amikor oda költöztünk a szomszédnak szóltunk a problémánkról, hogy vakoltassa be háza falát, mert veszélyes a vakolat hullása és gondjaink vabnnak az ott "élőkkel". Igéretet kaptunk, hogy bevakoltattja a háza tűzfalát. Ezek a munkálatok sajnos nem történtek meg. Férjem évek óta tömködi a lyukakat, hol vakolattal, hol purhabbal, de eredménytelenül, mert kipereghnek, kirágják az ott élők. Mérget a rágcsálókra elszórni nagyon nehéz, ugyanis kutyáink vannak. 3-4 éve minden évben kirajzanak a házfalából a méhek. Az első észlelésemnél szóltam a szomszédnak, hogy csináljon velük valamit. Természetesen nem tett semmit. Én hívtam a tűzoltókat, akik kiküldtek egy méhészt. Ő elmondta, hogy nagyon sok méh lehet a falban, de sajnos kiszedni csak úgy tudja, ha falat bont, vagy pedig gázzal meg kell ölni őket, amihez pár órára el kell hagyniuk a szomszédoknak a házat és ez a megoldás is pénzbe kerül. A szomszéd megígérte, hogy majd intézkedik ez ügyben, ami sajnos a mai napig nem történt meg. Most már két napja rajzanak ismét a "méhei". természetesen ismét szóltam, ígéretet kaptam, de ez már évekkel ezelőtt is megtörtént. Az udvarra kimenni nem lehet, féltem a családomat. Kérem segítsen, hova fordulhatok problémámmal.