szomszédjog

nonolet # 2018.05.01. 11:08

Szemészhez...

Bea1 # 2018.05.01. 05:03

Kihez lehet fordulni, ha a szomszédom kerítése 3 szál szögesdrót 5-50 és 100 cm magasságban, teljes hosszban? Tudtommal ilyet csak jóval magasabban alkalmazhat, fűnyírás közben már többször megcsikart. Előre is köszönöm.

nonolet # 2018.04.30. 12:57

Bíróság, birtok védelmi per.

(1 évig elég lett volna a jegyző is, de 1 év után már bírósági téma, túl sokat vártál...)

- -

1.
Tértivevényes FELSZÓLÍTÓ levél a szomszédnak,
hogy

• vágja ki mert veszélyezteti a házad
  • határidő 30 nap

és

• tájékoztatás, hogy a határidő után per lesz!

Aztán kivárod, amíg a tértivevény visszakerül hozzád a postától.

Ha kivágja határidőre, akkor OKÉ az ügy lezárva.

Ha nem, akkor per... és kiderül kinek ad igazat a bíróság

Pulsatill # 2018.04.30. 09:11

Tisztelt Fórumozók!

Egy közel 100 éves, alap nélküli vályogházban élek két gyermekemmel.
A szomszéd a házfaltól 1 méterre diófákat ültetett pár évvel ezelőtt. 1,5 éve hiába kérem, hogy vágja ki a fákat, amik azóta már 4-5 méter magasak. Mit tehetek sürgősen, mielőtt tönkre tennék a házunkat (a fal már repedt, de nem tudom hogy van e köze a fákhoz).
Köszönöm!

drbjozsef # 2018.04.27. 06:43

Student,

ez egy fórum. Az ír ide aki akar.
Ha nem tetszik neked a válasz, akkor ne olvasd őket, ha olvasod, ne reagálj rá. Minek idegesíted magad? Ugord át.

Hidd el, sokan csinálják ezt... :)

Szomorú örökös # 2018.04.26. 10:50

Student

Az pedig hogy már privát emailben is zaklattál ennél jóval durvább hangnemben, szerintem bőségesen kimeríti a bunkóság fogalmát. De ne aggódj, tettem róla, hogy többé ne tedd.

Egyébként nem kellett volna aláírnod az előző hozzászólást, anélkül is tudjuk a neved. ;-)

Szomorú örökös # 2018.04.26. 10:46

Student

Neked is szép napot! :-)
Ha így beszélsz a szomszéddal is, akivel éppen befaragtál, akkor nem csodálom, hogy elutasító. Én is elküldenélek a halál f@...ára.

lewho # 2018.04.26. 09:13

Az első kérdésre:

Az adásvételi szerződést fel lehet bontani egyező akarattal. Az eladót visszajegyzik a földhivatalban, a vevő nevéről lekerül a telek

Ezt követően meg megveheted az eladótól a másik telked.

Tehát összességében ő 1 telket adott el, te meg egyet vettél. (csak nem az lesz a tied, amit először vettél meg, hanem a szomszédos)

Szomorú örökös # 2018.04.25. 12:40

Student

A "mi lett volna ha" jellegű kérdéseket kérném hagyjuk.

Bocsi, de egyrészt tudatlanul vettél telket. Ha szereted a kioktatást, ha nem, ez így van mindenképp. A leírásodból az jött le, hogy a szomszéd tojik rá. Innen kezdve befuccsoltatok. Ha ő nem akarja, erőszakkal úgysem fogod rávenni. Ha te 7 millánál olcsóbban elvállalod, hogy feltöltöd azt a gödröt, akkor talán van esélyed, másként nem sok.

Mellesleg meg eddig elkerülte a figyelmem ez a rész:

Viszont öröm az ürömben, hogy mint írtam, a mellettes telek is azé, akitől ezt vettük, és hajnaldó elcserélni. Így mi feltöltenénk az "üreget", és oda építkeznénk: megszűnne az omlásveszélyes terület.

Nosza, akkor ez a megoldás, főleg, hogy ezt itt nem teljesen értem, ami most jön:

az eladó szerint, ha ő most visszaveszi a telket és elcseréljük, az jogilag úgy fog kinézni, hogy ő egy új telekhez jutott, és arra vagy "hatalmas" illetékfizetési kötelezettsége keletkezne, vagy építenie kellene x éven belül egy házat oda (mert hogy aki telekhez jut, annak vagy ez vagy az).

Ez alapból szerintem azért érdekes, mert elviekben a mostani telkére is építkeznie kellett volna, de mivel nem tette, így nyilván fizetett. Lehet innen ered a tiltakozása. Viszont nagy valószínűséggel abban igaza van, hogy ha most elcserélitek, akkor ismét jön a kötelezettség, vagy az illetékfizetés, tehát ő ezt ezért nem akarja. Én ennek azért utána járnék hivatalosan is a földhivatalban, mert ott lehet okosabbakat fogsz élőben hallani.

Szerintem két megoldás létezik. Az egyiket fentebb írtam, tehát feltöltitek a gödröt saját költségen, a másik pedig az, hogy megveszitek az ő telkét is és akár össze is vonhatjátok egy telekké, ha a földhivatal is belemegy. Akkor aztán megint jön az, hogy feltöltitek és lehet rá építkezni.

nonolet # 2018.04.25. 08:05

Student

A kérdés az volt, hogy

CSAK EGY gödör van ott
vagy
van benne ALAP IS?!!!

Nem mindegy...

- -

Ha csak egy gödör, akkor kéred a belegyezését és feltöltöd a saját költségeden.

Nem is feltétlenül muszáj teljesen!
Elég lehet csak a szükséges 3 méter plusz a rézsűrész.

Ettől gyorsabb és olcsóbb megoldás aligah létezik számodra.
Ha gyorsan előre akarsz lépni.

-

Földszerzés...

Körülnézel és keresel olyat a környéken-közelben,
akinek épp van fölösleges földje!

Aki azért fizetne éppen, hogy elvigyék tőle a földet...
(építkezők, tereprendezők, útépítések, jofogas.hu)

Így szokás olcsó/ingyen földhöz jutni.
Hisz ezzel mindkét fél jól jár.

De akár a saját alapodból is kijöhet némi föld.

Ha mégis venni is kell töltőföldet, akkor cirka 2000 Ft/m3 árral számolhatsz mire a gödörbe kerül.

A neked szükséges

• 3 méter táamsztás
  • plusz rézsű

Valahol 100-200 m3 töltőföld körül lehet.
Azaz 200-400 eFt környéke, ah mindet venned kell akkor is.

Szóval a statikustól kérdezd meg, hogy

• minimum mekkora megtámasztó töltést kell csinálnod, hogy építhess a meglévő telkedre
  • aztán számolj...

Szerintem a saját költségeden való feltöltés lesz a nyerő.
HA a szomszéd engedi... és lehetséges is.

Szomorú örökös # 2018.04.25. 04:46

Student

És ez a gödör nem látszott 7 hónappal ezelőtt?
Szerintem akkor kellett volna szakértővel megnézetni,
amikor úgy döntöttetek, hogy megveszitek.

nonolet # 2018.04.24. 20:53

Most akkor CSAK egy gödör van ott vagy egy házalap is?!

Ha csak gödör, akkor a leggyorsabb és legolcsóbb azt feltölteni...

nonolet # 2018.02.25. 12:42

SaireyVMK

A személyes véleményed túl gyakran hülyeség, mint MOST is!

Ne találj ki saját kútfőből dolgokat... inkább tájékozódj.

nonolet # 2018.02.25. 12:41

Ha az erkély

• a "hátsó oldalon lesz

és

• átlátsz róla a szomszédba,

akkor az úgy nem lesz jó...

Lásd az OTÉK-ban, hogy

• melyik oldalon
  • mi nézhet a szomszéd felé

és

• milyen távolságból, méretben és módon

OTÉK

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

SaireyVMK # 2018.02.25. 12:22
  • Szerintem- a saját tulajdonomon (telek), azt építek amit akarok. (Már a törvényes keretek között.maximális Beépíthetőség, esetleg engedély meg egyebek) A szomszédnak beleszólása nem sok lehet.-Gondolom én-

Maximum akkor szólhat bele,ha az erkélyed átlóg az ő telkére. Az már nem igazán elfogadható. De ez csak a személyes véleményem. Majd várd meg még azért,hátha ír valaki valami okosabbat is.

Jimbo21 # 2018.02.25. 09:55

aha, már nem is látható! Második hozzászólásom tárgytalan....

Jimbo21 # 2018.02.25. 09:54

az alsó két sor véletlenül került be, elnézést!

Jimbo21 # 2018.02.25. 09:49

Üdvözletem! Házvásárlás előtt állok. Megvenném azzal a feltétellel, ha az emeletre erkélyt épithetnék (ami most nincs), de az erkély belógna a szomszéd emeli ablakának látképébe. Megakadályozhatná a szinte üvegből készülő erkély épitését a szomszéd? A ház messze az utcafronttól (15 méterre) épült korábban épp azért, hogy a szomszéd előtt ne legyen ház. Most viszont ezzel az erkéllyel bővítenénk, mint leendő tulajdonosok. Előre is köszönöm a válaszokat.

nonolet # 2017.11.30. 23:08

"az illető osztott tulajdonként értelmezte "

Végül is egy CSAK ÖNMAGÁVAL KÖZÖSKÖDŐ tulajdonos :-)

De ez logikusan ugyebár a TELJES tulajdonlás.

alany # 2017.11.30. 19:55

"ha UGYANAZ a tulajdonos többször is szerepel,
akkor az ő hányadai EGYÜTT (összevonva) számítanak,
nyilván"

Köszönöm! Ez lett volna a következő kérdésem, amit egy másik topikban fel is tettem. Ezzel is ugyanaz a helyzet: nekem mindmáig világos volt, de miután ez az illető osztott tulajdonként értelmezte a helyzetet, elbizonytalanodtam az 1/2-ek értelmezésében.

alany # 2017.11.30. 19:51

Kösz szépen! Nekem világos volt (legalábbis sokáig azt hittem), de aztán egy üzletfelem, akinek nálam sokkal nagyobb a gyakorlata tulajdoni lapok böngészésében, azt olvasta ki belőle, hogy közös tulajdonról van szó.

nonolet # 2017.11.30. 19:50

Tulajdoni viszonyok a II. részből derülnek ki.

HA a II. részben
1-nél több tulajdonos van megnevezve
AKKOR
van "osztatlan közös" tulajdon.

Mégpedig a nevekhez tartozó hányadok szerinti arányban.

(ha UGYANAZ a tulajdonos többször is szerepel,
akkor az ő hányadai EGYÜTT (összevonva) számítanak,
nyilván)

nonolet # 2017.11.30. 19:44

Önálló szöveges bejegyzés a 8237/1 és 8238hrsz összevonva és 8237/1re, 8238/1-8238/2re megosztva."

"Jelentheti ez, hogy a megosztás után nem 3 önálló ingatlan keletkezett, hanem közös tulajdon? "

Miért jelentené?
(nem érteni magyar?)

A 3 önálló helyrajzi szám az 3 önálló telek

Ami úgy jött létre, hogy:
A korábbi két telek területéből lett három új telek kiszabva.
Ezt úgy hívják, hogy: telekcsoport újraosztása.

Miért a III. részben szerepel, a terhek között?"

Mert nem csak a terhek helye, hanem saláta... jegyzetfüzet rész.

alany # 2017.11.30. 19:35

Kedves mindenki! Tudnátok nekem segíteni egy tulajdoni lap értelmezésében? Mit jelent ez a bejegyzés egy telek tulajdoni lapjának III. részében, ahol elvileg a terhek és esetleges jogok lennének felsorolva?

"III. RÉSZ
[1. pont nem szerepel a lapon, a 2. az első tétel]
2. bejegyző határozat, érkezési idő: 7962/1985.04.01
Önálló szöveges bejegyzés a 8237/1 és 8238hrsz összevonva és 8237/1re, 8238/1-8238/2re megosztva."

Jelentheti ez, hogy a megosztás után nem 3 önálló ingatlan keletkezett, hanem közös tulajdon? Miért a III. részben szerepel, a terhek között?

alany # 2017.11.29. 19:18

Szuper! (Időközben ui. kiderült, hogy az északi telek osztatlan közös tulajdonban áll a felette lévővel, bár le van kerítve.)