szomszédjog


drbjozsef # 2021.03.01. 11:42

flexelek,

Nem szeretnénk se pereskedni se végeláthatatlan vitákba bonyolódni
Nos ennek csak egy megoldása van : tűrni.

van jogom kérni tőle
Természetesen van. Kérni bárkitől, bármit lehet.

flexelek # 2021.03.01. 11:23

Tisztelt fórumozók!
A problémám a következő:
Adott egy családi házas övezet kis telkekkel telekhatáron lévő ingatlanokkal. A szomszédban meghalt idős úr után megvették a telket lebontották a határos házat és építkezésbe kezdtek. A probléma az, hogy egy a környékre nem jellemző elég magas házat húztak fel rá egy elég nagy terasszal amiről nagyjából az egész telekre és a ház jó részébe is belátni ezzel elég nagy mértékben csökkent a saját otthonunkbanban a komfortérzetünk. Egyenlőre még építés alatt van a ház most "csak" munkások tömkelege van ott nem költöztek be a leendő lakók. Amikor panaszt tettünk a tulajdonosnak az erkélyről az volt a válasz, hogy ő nem is akart erkélyt de a tervezővel védekezett valahogy (ez számomra teljesen érthetetlen és nagy kamu szaga van) de majd húz valami paravánt oda. Nem szeretnénk se pereskedni se végeláthatatlan vitákba bonyolódni csak nyugodt otthonlétet ahol kiülhetek a teraszra anélkül, hogy kirakatban ülnék. Érdeklődnék, hogy ha számomra nem lesz elfogadható amit csináltak van jogom kérni tőle, hogy számomra is elfogadható megoldás szülessen? Egyébként a másik oldalunkon lévő szomszédot is zavarja oda is belátni, meg merem kockáztatni, hogy a környezetében lévő kb 10 ház udvarára odalát.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 20:46

Hát talán a COVID és a munkanélküliség ami ennél az embernél is pusztítóbb. De legyek teszetosza, nyafogó. Majd szedem tovább a pirulákat.

Jó pihenést és egészséget mindenkinek!

drbjozsef # 2021.02.13. 20:35

Dehogy, nem ez a szomorú.

Hanem hogy valaki tudja "elméletben" mi a teendő, de csak sír rí, és a "gyakorlatban" csak teszetoszáskodik, és kifogásokat keres. És talál is!

Ha jó így, akkor jó így, nem kell megideologizálni.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 20:15

drbjozsef

Igen, köszönöm sajnos már én is eljutottam eddig elméletben.
Gyakorlatban most ebben a járványban nem akarok bírósági tárgyalásokra járni. Igazából finanszírozni sem tudom.
Két évig a zaj miatt kellett csatázni az pusztította az energiáimat.
Hiába vagyok egy diplomás tanult ember, csak a 4 elemis senkiházinak lett igaza aki rögtön megmondta: Áz pedig mán ott márád.

És meg is teheti. Ebben az országban ez a szomorú.

drbjozsef # 2021.02.13. 18:08

alfateam,

Azt sajnos már nem tud.

Két éve költözött be a szomszéd, és nem sokkal később építette.

Tetőgörény : a jegyzőtől birtokvédelem akkor kérhető, ha a birtoksértés egy évnél nem régebben áll fent. Egyéb esetben csak bírósági perben tudod elintézni.

Pert kell indítanod.

alfateam # 2021.02.13. 17:59

A helyi önkormányzat birtokvédelmi osztályán azt a felvilágosítást kaptam, az ügyintézőtől, hogy ilyen esetben egyetlen megoldás az elköltözés.
Bementél beszélgetni és kaptál is választ, leráztak!
Birtokvédelmet kell kérni!:http://kormanyablak.hu/…7/JEGYZ00501

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 15:35

Köszönöm a választ! Egyelőre az van hogy csak én tűrök és nincs hatóság aki leszedetné vele.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 14:23

Tisztelt szakmai hozzászólók!

Egy kérdésem lenne az ingatlan tulajdonjog/szomszéd témakörben.

45 évet éltem békében a családi házamban. Szomszéd házban idős néni meghalt, új öntörvényű fiatalúr szomszéd 2 éve megérkezett. Bp. XV. ker.

A házam telekhatárra épült. Költözés után nemsokkal a tűzfalamra felszerelt egy igen súlyos, vasból készült kb. 3,5 x 3,5 m nagyságú elektromosan ki/behúzható ponyvás koszos, mocskos tetőt. Aggatott rá színes villanykörtécskéket. Az alatt tartja a zajos bulikat hétvégenként. A rendőrség már nem foglalkozik vele, kifizeti a büntetést a csendháborítás miatt.

Most ez nem tartozik ide, viszont ez a tető engem rendkívül zavar, mivel ha fúj a szél a ponyva alá kap, így recseg-ropog, kattog, zörög. Éjjel-nappal hallgathatom. Ezen kívül, azt várom mikor szakítja ki a falat vagy akár a tetőt is. (Közel 100 éves családi ház.)

De legelső sorban mióta van jog a szomszédnak bármit is felszerelni a házam falára? Neki joga van felszerelni viszont nekem, mint tulajdonosnak nincs jogom leszereltetni? Ennyire gyenge a magyar jogrendszer? Mikor megkértem, szedje le annyit mondott röviden: „Áz máá ugyan ott márád nagyság”

A helyi önkormányzat birtokvédelmi osztályán azt a felvilágosítást kaptam, az ügyintézőtől, hogy ilyen esetben egyetlen megoldás az elköltözés. Hacsak szakértőt nem fogadok, aki kijön és megállapítja, hogy az életvitelem teljes mértékben ellehetetlenült emiatt. De még ezek után is pereskedhetek évekig, fizethetem az ügyvédet és egyáltalán nem garantált, hogy a végén én járok jól. Három napja ezen gondolkodok. Ez nagyon elkeserítő.

A rendőrség tehetetlen, az önkormányzat tehetetlen akkor nekem kell intézkedni, erővel kell megoldani az ügyet? Itt tartanánk? Tényleg? Ezért kell elköltöznöm?
Tud valaki segíteni?

Kicsi80 # 2020.09.22. 17:35

Tud valaki válaszolni?

Kicsi80 # 2020.09.09. 20:30

Szép estét.

Szeretném megtudni mik a lehetőségeim ill. a pontos szabályokat a következő esetben.

A házam tető alatti dobozolását szeretném lefesteni, de sajnos nem tudom a szomszédom fái miatt. Csak az ő telkéről férek hozzá létráról. De házam teljes hosszában (12m) kb 5-6 tiszafa van ültetve; a házamtól kb 80-100 cm-re. Ezeknek a gajai már súrolták a házamat. Szóltam. Levágta azokat a pár gajakat, kb 10 cm-van most a fák és a házam között. Tehát a létra nem fér el.

A kérdésem a következő lenne. Neki kell gondoskodnia arról, hogy tudjam tatarozni a házamat, hogy hozzáférjek? Egyáltalán lehet ilyen közel ültetni a tiszafákat?

Szóltam, hogy mennék de semmi látszatja.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.07. 05:27

Szerintem teljes egyetértés kell.
Tulajdonostársai szerezzék meg az öregúr illetőségét, és aztán szabad a pálya.

sund # 2020.09.07. 04:46

alfateam, nem vagyok jogász, bocs a megfogalmazásért. De ha már kicsinyeskedünk: ej-ha? Kötőjellel?

drbjozsef # 2020.09.06. 19:40

Én kérek elnézést, ha kekeckedésnek tűnt.

De akkor nem kekeckednék, hiszen nem értek hozzá - ahogy azt írtam is -, de kérlek, mutass már rá konkrétan melyik passzusban szerepel, hogy ha a telkek tulajdonosainak 49%-a kurvára nem akarja rendezgetni a telkeit, akkor is meg fogja a hatóság csinálni a többség kérésére.

Én csodálkoznék, de simán tévedhetek.

alfateam # 2020.09.06. 19:39

hanem egy tulajdonostárs elutasító viselkedésével.
ej-ha, értem a viselkedésével van gondod...

sund # 2020.09.06. 19:12

alfateam, nagyon köszönöm, de ez a harmadik bekezdés nem csak arról szól, hogy ki indíthatja el a folyamatot? Az világos, hogy nem kell az összes tulajdonosnak falkában hivatalról hivatalra vonulnia és kérelmezheti akár egyetlen szereplő is az eljárást de ugye nekem nem a kérelmezéssel van gondom, hanem egy tulajdonostárs elutasító viselkedésével.

alfateam # 2020.09.06. 18:39

sund!
384/2016 XII.2. Korm. rendelet IV, Fejezet 21 §.

:))) Ne törődj vele, egyébként-sem neked szólt, csak velem kekeckedik, azt sem bánja ha másokat félrevezet.

sund # 2020.09.06. 18:09

alfateam, én úgy tudom ahogy drbjozsef leírta kettővel lentebb. Ha Önnek lenne igaza, rettentő boldogok lennénk a normális tulajdonostársakkal.

sund # 2020.09.06. 18:03

drbjozsef, pontosan ez a helyzet, amit leírt.

drbjozsef # 2020.09.06. 17:55

Én nem értek hozzá, de hogy annak a 7. pontnak semmi köze a kérdező esetéhez az biztos.

a fellebbezési lehetőséggel bíró érintetteknek [szomszédok stb.].

Itt nem szomszédról van szó, hanem egy olyan tulajdonosról, akinek a telkét érinté az újraosztás, ha jól értem.

Kizárt, hogy ehhez a többség elég lenne. Nem társasház ez.

Ha van egy telkem, és nem akarom újraosztani, akkor azt szerintem csakis egyetlen hatóság kényszerítheti rám : a bíróság. De nem látom okát, hogy ezt megtegye, nem hinném, hogy az újraosztás közérdekű lenne.

Akinek nem tetszik a telke úgy ahogy van, az adja el. Vagy vegye meg az enyémet. Biztos van az a pénz, legfeljebb jó sok.

alfateam # 2020.09.06. 14:32

Az úriember meg fogja lépni a fellebbezést
Nembaj, joga van hozzá, és egy szakhatósági eljárással találja szemben magát.

Vagy elegendő lehet-e a tulajdonosok X százalékának (X kisebb mint 100)

a területalapú többség elég.

sund # 2020.09.06. 12:18

alfateam, akkor viszont rosszul tettem fel a kérdést. Az úriember meg fogja lépni a fellebbezést. Azt szeretném, ha nélküle tudnánk dönteni. Olyanokra gondolok, mint a tulajdonostárs testvér dönthet-e a nevében, vagy a gyerekek, akik karbantartják az ingatlant léphetnek-e helyette (elbirtoklás?)? Vagy elegendő lehet-e a tulajdonosok X százalékának (X kisebb mint 100) a hozzájárulása. Esetleg kényszerítheti-e az önkörmányzat bármire az illetőt, hogy a többségnek megfelelő terveket elfogadja. Ha van, ötletet szeretnék, hogy az illető ne tehessen keresztbe, ahogyan ezt teszi vagy 30 éve...

alfateam # 2020.09.06. 12:03

Igen, neked szólt. A kérdésedre a válasz is benne van, a 7 pontba.

sund # 2020.09.06. 11:50

alfateam, köszönöm a választ, ha ez nekem szólt, de ismerem az eljárás menetét, a kérdésem nem erre irányult.

alfateam # 2020.09.06. 10:56