szomszédjog


sanyi53 # 2020.06.26. 08:20

Köszönöm a választ.
Igazából nem nyugtatott meg, mert itt nem a kártalanításról, helyreállításról van csak szó (teljesen kizárt dolog, hogy egyébként nem kertészkedő emberek olyan színvonalúra tudnák azt a kertrészt hipp-hopp visszaállítani, ahogy én azt sajátkezűleg, hosszú idő, fáradságos, alapos, precíz, stb. munkájával tettem.) Pont termőre forduló szőlőtőkéimet hiába ültetik újra, (nem fogják) a várva várt saját termést nem is pótolná nekem pár forint.

Itt arról van szó, hogy ezt az egész felfordulást egyszeri alkalomra szeretném korlátozni, túl akarok lenni az egészen most végleg, nem pedig ismételgetni, x évenként. Ezt hogyan tudnám kikényszeríteni?

Ha írnánk egy részletes, fotókkal dokumentált megállapodást (ilyesmihez nem kell ügyvéd, ugye? elég, ha mondjuk két tanú aláírja?) kiköthetem-e benne, hogy ragaszkodom az itteni rész teljes felújításához, most? Mi van, ha a vállalt helyreállítást nem vagy csak részben, tessék lássék végzik el? Mire is lenne jó egy ilyen megállapodás egyáltalán?
Nem akarok én sem további bonyodalmakat, pereskedni aztán meg végképp nem.
Köszönöm szépen.

drbjozsef # 2020.06.26. 07:12

sanyi53,

A kérdés jogi háttere nagyon rövid és egyszerű :

5:25.§
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Kiemeltem a lényeget.

Nem elég, hogy összeszedik a sittet. Kártalanítaniuk kell, ha kárt okoznak.
Ha ott neked pázsit, virágok, bármi van, amit tönkretesznek, akkor azt vagy kifizetik, vagy visszaállítják, visszaállíttatják az eredeti állapotba.

Mondd meg neki, hogy megengeded a telked használatát, de elvárod az eredeti állapot visszaállítását (dokumentáld le előtte, fényképekkel). Ha évente egyszer széttúrja, akkor minden évben csinálja meg. Hátha ez elgondolkoztatja, és mégis egyben, egyszerre csináltatja meg.

sanyi53 # 2020.06.26. 06:55

Jónapot kivánok.
Szomszédom a telekhatáron álló házuk külső felújítását, állagmegóvását akarja végezni, de több részletben. Azaz most, aztán majd pár év múlva, ahogy anyagi lehetőségei engedik. Ez minden alkalommal a kertem, udvarom alapos tönkretételével jár. A munka utáni, általuk végzendő, sebtében elvégzett sitt eltakarítása természetesen nem pótolja a többévi, fáradságos munkámat, azon a részen kezdhetek előröl mindent. Kertészkedő emberek könnyen átérzik elkeseredésemet.
Természetesen engednem kell, elviselni, ezen már túltettem magam, csak azt szeretném, ha mindent most egyszerre végeznének el mindent az én oldalamon, hogy ne kelljen néhány év múlva ugyanezt a tortúrát végigcsinálnom. Van-e bármilyen jogi lehetősegem, ami egy alkalomra korlátozná munkáik nálam végzett részét, azaz, hogy ezen az oldalon most csináljanak meg mindent, ne kelljen attól rettegnem, hogy jövőre, vagy két év múlva, amikor folytatják, minden kezdődik előlről?
A viszonyunk nem rossz, békés megoldást keresek, de szeretném a helyzet jogi hátteret látni. Köszönöm.

drbjozsef # 2020.06.26. 05:05

Jogos. :)

gerbera317 # 2020.06.25. 18:52

...a másik javára.

drbjozsef # 2020.06.25. 10:32

Igen, érhet hátrány. Ezért vannak a jogi eljárások, hogy az egyik felet valamilyen "hátrány" érje a másik rovására.

Hogy egy zaj milyen mértékű, hogy az indokolt, vagy indokolatlan, utóbbi esetben is milyen mértékben zavaró, az teljesen szubjektív.

Mit tudsz tenni?
Nemezpapucs, ajtók aljának felcsiszolása, mozgó bútorok lábára filc felragasztás, ajtó óvatos csukása. Ha szerinted ezekkel nincsen gond, akkor semmit. Vársz.

Gabez # 2020.06.25. 09:45

Ebben az esetben érhet engem a jogi eljárás során hátrány? Kötelezhetnek az illetékes szervek majd valamire. Mármint nekem nonszensznek tűnik hogy hogy "veszítsek" az ügyben. Illetve én mit tudok tenni?

drbjozsef # 2020.06.25. 09:31

igen, nem.

Gabez # 2020.06.25. 09:02

Tiszteletem,

Az alattam lakó szomszéd gyakran panaszkodik ránk, úgy hallja hogy mi bútorokat húzogatunk , "dübörgünk", kalapálunk, ajtót csapkodunk. Ezzel szemben mi maximum mosdóba megyünk ki, valószínűleg az épület konstrukciós tulajdonságai miatt hallja így. Hiába vázoltam neki a helyzetet, folyamatosan írogat, panaszkodik. A tegnap este éjfélkor csöngetett hozzánk (utólag írta hogy ő volt az), inkább nem nyitottunk neki ajtót. Még azt is megemlítette hogy felvette telefonnal hogy nem nyitottuk ki, és azt mondta lehet jogi útra tereli az ügyet.

Az volna a kérdésem hogy feljelenthet, kezdeményezhet birtokvédelmi eljárást, mert neki nagy zajt okoznak a normális esti élethez tartozó tevékenységeink? Van-e egyáltalán joga folyamatosan zaklatni ezzel minket?

Köszönettel a segítségért,

gerbera317 # 2020.06.20. 18:10

Kivett saját használatú út
Saját használatú út - csak így, simán. Mondtam már, hogy nem kell túlfogalmazni a dolgokat?
Gondolom, a telkek előtt húzódó 0643/2 hrsz-ú utat kérdezed. Valószínűleg nem közterület, hanem magánszemélyé, de átjárási szolgalmi joggal szolgálja a ti telkeiteket.

Csuklósbusz # 2020.06.20. 18:01

Azért résztulajdonosról mert azoknak a telkeknek csak résztulajdonosai vannak, osztatlan közös társasházak állnak rajta.

Nem tudom lényeg-e, persze a sok közül csak egynek van baja.

Elgereblyézzük, "kijavítjuk" hogy ne úgy maradjon a nyom, nade több 10 ezerért feltölteni kővel ami esetleg az út szélére sodródó autót is megdobhat ... abba nem kívánunk részt venni sem költeni rá.
Pláne hogy nincs is autónk, napi többször ők járnak rajta, havi 1-szer lejön rajta a futár... vagy heti 1-szer rokon...

Kivett saját használatú út az mit takarhat ebben az esetben?

gerbera317 # 2020.06.20. 17:22

Annyit még elárulhatnál, hogy miért résztulajdonosokról beszélsz. Azt látom, hogy szereted túlfogalmazni a dolgokat. De nem ezért kérdezek vissza, hanem mert hátha jelentőséggel bír ez a körülmény.

gerbera317 # 2020.06.20. 17:17

De hát az közterület. A 0569 hrsz-ú főút része. Ha följavította murvával, az az ő dolga, de még akár vissza is bontathatja vele a közút kezelője. Azonban magánrendeletet alkotni a lehajtó használatáról, éppen nincs joga.

Csuklósbusz # 2020.06.20. 15:34

A bekarikázott lehajtó használatát akarja korlátozni az A -val jelölt résztulajdonos a B ingatlan résztulajdonosa látogatói számára.

Mert B-nek nincs autója... de az A porta résztulajdonosa azt mondja hogy vagy fizet zúzottkőért amit oda leraknak vagy ne használja...
http://keptarhely.eu/view.php?…

gerbera317 # 2020.06.20. 13:49

Olvasom a posztot, nézem a fotót, és csak nem értem: ki tiltana meg kinek, micsodát, és miért? (Egyébként pedig nyomvályú.)

Csuklósbusz # 2020.06.20. 13:12

Adott egy főút, mellette árok, árkon keresztül kocsibejáró, árok mellett kis földút, mellette a lakások.

Több társasház osztatlan közösben.

Itt láthatjátok képen:
http://keptarhely.eu/view.php?…

Felső kivett országos közút, középső kivett saját használatú út, legalsó lakóház.

A probléma hogy lett egy új lakó, kiakarja sajátítani a magához legközelebbi lejárót mondván mások ne csináljanak neki a sárba nyomvájút.

Több társasház is van, társasházonként több lakással, de előttük végigfut a kivett saját használatú út.
De viszont a közút és a saját használatú út között árok van, csak ott lehet átjönni ahol a műholdképeken is látszik, de ezek az átjárók nem elosztva egyenletesen vannak, hanem annó valszeg aki akart csinált magának, ma persze az árokfeltöltés és átjáró létesítése tilos.

Szóval a kérdés: megtilthatja-e hogy a szomszédos társasház lakója onnan közelítse meg az ingatlanát? Mert a valóságban elég szűk, így a gyakorlatban az egyiken lejön az ember, a másikon kimegy a kocsival és így megy ez 30 éve.
Az új lakó meg elszeretné érni hogy mindenki tolasson vissza, forduljon meg ahogy tud és csak a saját társasháza előtti lejárót és utat használja.
Csak ugye van akinek két lejárója van, van akinek csak egy... de a " saját használatú út" megszakításmentesen van rajzolva végig a társasházak előtt, a gyakorlatban is a buszmegálló ezen keresztül közelíthető meg, vagy a főúton ahol gyalogosan balesetveszélyes lenne közlekedni.

A vitás lejáró amúgy ahogy nézem pont középen van a két telek között...

gerbera317 # 2020.06.19. 17:00

És az emeleti ablak / erkély? Ha az összes ilyet patvarosítani lehetne...

drbjozsef # 2020.06.19. 14:03

Laci112,

Telekhatáron tömör kerítés legfeljebb 2,5m magasságig építhető - volt ez az OTÉK-ban két évvel ezelőttig. Azóta ez kikerült belőle. Szerintem áttették a HÉSZ jogkörébe, a helyi önkormányzat meghatározhatja, szerintem magasabbat most sem lehet építeni úgy általában.

Egyébként meg kérj egy birtokvédelmet a helyi jegyzőtől (már egy éven belül kezdődött ez a probléma), és a válaszából megtudod mi a helyzet nálatok.

gerbera317 # 2020.06.19. 11:04

Ad el a házat, és költözz el máshova.

Laci112 # 2020.06.17. 20:18

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődnék ha a szomszédnak olyannyira magasan van a terasza, hogy arról teljesen belátja az én udvaromat akkor ezellen mit lehet tenni? Esetleg a köztünk lévő kerítést magasságát mennyire lehet megmagasítani, ami még jogilag belefér? Vagy valakinek valami ötlet?

Eszter02 # 2020.05.26. 07:55

Tisztelt Szakértők!

Két dologban szeretném a segítségüket kérni.

Az egyik:
A szomszédban egy régi, egy szintes épületet - aminek 1 ablak nézett a telkünkre – lebontottak és ugyan arra az alapzatra egy kétemeletes épületet építettek, aminek több ablaka (tejüveggel) néz a telkünkre, ráadásul a jövőbeni használata is eltér a régitől. Tehát, ilyenkor nekünk mint szomszédoknak, kell-e a beleegyezésünk az építkezéshez vagy van-e valamilyen tájékoztatási kötelezettségük felénk? Amennyiben van, de nem kaptunk semmi tájékoztatást és nem adtuk hozzá a beleegyezésünk, akkor mit tudunk tenni?

A másik:
Az új tetőre tettek mi felőlünk is ereszcsatornát, amit feltételezzük, hogy a már meglévő kifolyóba fognak belevezetni. A kifolyó, még a szomszéd telkéhez tartozik. Mikor az új tetőt csinálták, már akkor úgy láttuk, hogy a gerendák átlógnak a mi telkünkre. Ez úgy néz ki igazolódott is, mert az ereszcsatorna csonkjából lefolyó víz a szomszédhoz tartozó kifolyó mellett (a mi telkünkön) vájt egy gödröt. Ilyen esetben mit lehet csinálni?

Válaszukat előre is köszönöm!

bela669 # 2020.05.26. 07:42

Tisztelt fórum!
Érdeklődnék, hol tehetnék panaszt a szomszéd építkezése miatt?
A szomszéd épület emeletes, terasszal. Az ingatlanomra való rálátása szinte teljes. Nincs olyan kertes rész amire nem tudna rálátni, és úgy gondolom, hogy az intimitás sérült. Úgy gondolom, hogy emiatt az ingatlan értéke is csökkent.

Szomorú örökös # 2020.05.07. 18:17

niko04

1. Be kell szerezni ultrahangos kisállat riasztókat, amelyek mozgásra hangot bocsátanak ki és elriasztják az idegen macskákat.

2. Be kell szerezni egy kutyát, ami sokkal idomíthatóbb a macskáknál és hát gondolom nem kell mesélnem róla, hogy ő mit fog csinálni az idegen macskákkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.07. 18:04

Ha az a kérdés, akkor lakott területen vadászni tilos. (Engedély nélkül meg mindenhol.)

niko04 # 2020.05.07. 17:48

Tisztelt jogiforum!

A környék macskái (kb 15 van) rendszeresen a kertünkben és a teraszunkon végzik el kisebb-nagyobb dolgaikat. A kertben veteményes van, a teraszon pedig az 1 éves gyerekünk játszik. Nemrég a fóliasátrat is szétszagatták. Jogom van-e bármilyen módon megszabadulni ezektől az àllatoktól?

Köszönöm.