Közúti baleset okozása

Transformer # 2012.05.02. 18:03

Tiszteletem Mindenkinek! Családtagom ma egy körforgalomban későn vette észre a közlekedő robogóst, behajtott a körforgalomba, a motoros megijedt (érthető módon), elcsúszott a motorral, és eltört a bokája. Rokonom kihívta a mentőket, rendőrséget, elismerte a figyelmetlenségét. Sofőr. Érdeklődött a robogós állapota felől, akkor műtötték a bokáját. Kétségbe vagyunk esve a következményektől... Mire lehet számítani?

Transformer # 2012.05.02. 18:13

Tiszteletem Mindenkinek! Családtagom ma egy körforgalomban későn vette észre a közlekedő robogóst, behajtott a körforgalomba, a motoros megijedt (érthető módon), elcsúszott a motorral, és eltört a bokája. Rokonom kihívta a mentőket, rendőrséget, elismerte a figyelmetlenségét. Sofőr. Érdeklődött a robogós állapota felől, akkor műtötték a bokáját. Kétségbe vagyunk esve a következményektől... Mire lehet számítani?

Transformer # 2012.05.02. 18:16

Transformer # 2012.05.02. 18:22

Gabicsek # 2012.05.02. 19:22

Büntetőeljárás indul ellene közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A nyomozás során gyanúsítottként fogják kihallgatni. Remélhetőleg nem lesz maradandó a motoros sérülése.
Ha a sértett beleegyezik, közvetítői eljárást is lehet kérni ilyen esetben, szerintem akkor jár a legjobban, ha ez menne. Ez pénzébe fog kerülni, de nem lesz ebben az esetben bírói ítélet.
Ha nem lesz közvetítői eljárás, és a bíróság dönt, pénzbüntetésre és jogsi bevonására lehet számítani.

Gergo888 # 2012.05.03. 16:13

Ma megkaptam a levelet: 30 ezer Ft pénzbírság és 3 hónap jogsi bevonás áll benne. Szerencsére nem olyan súlyos a büntetés, de még ez sem jön éppen jól. Azon gondolkodok, hogy lehetne-e a vezetéstől eltiltást mellőzni, vagy az időtartamát csökkenteni, és úgy néz ki, hogy én fogom megírni a kifogást.
Lehet-e arra hivatkozni, hogy jelenleg bejelentett munkanélküli vagyok és megnehezítené az
elhelyezkedésemet, ha bevonják a jogosítványomat és arra, hogy nem a gyalogátkelőhelyen ment át a gyalogos? Vagy ezeket leszarják?

Véleményem # 2012.05.03. 21:41

Gergo888

Nagyon jó indoklás kellene ahhoz. hogy vissza kapd a jogsit. Gyalogosra ne hivatkozz. Más érvek kellenek. Amiket leírtál azok alapján sem fogják vissza adni.
Olyan esetről tudok ahol megélhetés volt az hogy sofőr volt az illető és az autó volt a munka eszköze. Ha elvették volna a jogsit, akkor kirúgják a munkahelyéről az embert. Egy ilyen jól meg írt indoklás után csak a pénzbüntetést kellet befieztni, a jogsit vissza kapta az illető.

Gergo888 # 2012.05.04. 17:10

Felebezés után kaphatok-e súlyosabb büntetést is, ha a megállapításokat vitatom, aztán esetleg elismerik, hogy igazam van és találnak ennek az egésznek más paragrafust?
Hogyha arra hivatkoznék, hogy nem bizonyítható, amit írnak akkor mi van?

Meglehet nem sok esély van rá, hogy olyat írok, amit el is fogadnak, de ez azért nem olyan mindegy. Egyébként két ilyen probléma van is a levélben: nem írnak le valamit, ami fontos lenne, a másik pedig az, hogy a paragrafus, nem teljesen arra vonatkozik, ami történt.

Gabicsek # 2012.05.04. 20:02

Vesztenivalód nincs, nem súlyosíthatnak.

Véleményem # 2012.05.05. 10:17

Gergo888

Ne másban keresd a hibát, meg ne ez legyen az indoklás, mert ez nem az. Azt kell megindokolnod hogy neked miért kell a jogsi! Ezt próbáld meg.
Nem fognak súlyosbítani. Tényleg nincs veszteni valód.

shushu # 2012.05.05. 15:50

Tudom, magamat ismételgetem, mert a kérdést már másutt is feltettem, de eddig még senki sem tiudott választ adni rá, úgyhogy itt is megpróbálom.

Tisztelt fórumozók!
Egy hónapja (március végén) belekoccantam egy előttem haladó autóba, miközben arra figyeltem, hogy kisorolhatok-e a külső sávba (azt nem tudom, hogy került olyan hirtelen olyan közel hozzám, mert nem haladtam gyorsan, és persze hol előre, hol oldalra néztem - még az is lehet, hogy a belső sávból vágott be elém, de persze nem tudom biztosan). A vezetője ragaszkodott a rendőrök kihívásához annak ellenére, hogy rögtön vállaltam a felelősséget. Felvették a jegyzőkönyvet és azóta még nem hallottam felőlük.
Az előttem lévő autónak csak a lökhárítója sérült, személyi sérülés nem történt.
Körülbelül mekkora pénzbüntetésre/bírságra számíthatok? Lehet tudni, hogy mikor?
A válaszokat előre is köszönöm!

Vanquish # 2012.05.05. 17:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Körülbelül egy éve gyorshajtás miatt autómmal egy fába csúsztunk és utasom sérülést szenvedett, így elvették B kategóriás jogosítványom, míg a rendőrségi eljárás tart. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben is letehetek más kategóriájú járműre jogosítványt, vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.05.06. 10:09

100 e Ft a maximális bírság plusz legfeljebb egy évi járművezetéstől eltiltás. Ebben az esetben, ha nem volt korábban szabálysértésed, 30e körüli bírság reálisnak tűnik, és egy-két havi eltiltás.

Transformer # 2012.05.07. 06:47

Köszönöm a nekem szánt válaszotokat, és elnézést, hogy többször jelent meg az üzenetem.
Ha a sértett hajlana erre a közvetítői eljárásra, ezt hol lehet, milyen szervnél elindítani?
Még nem jött hivatalos levél, ha azt megkapjuk, utána lehetne ezt elindítani, és hivatkozni arra, hogy a vezetésből él? Vagy ott adnak esetleg erről leírást? Biztos hülyék a kérdéseim, de nincs ebben jártasságunk...

Gabicsek # 2012.05.07. 10:59

Ki fognak hallgatni gyanúsítottként. Ott indítványozd, és ha a sértett is beleegyezik, akkor menni fog. Biztos kell neki fizetned, de még mindig jobban jársz, mivel várhatóan a bíróság is pénzbüntetést szabna ki.
Ha a közvetítői eljárás sikeres, a nyomozást megszüntetik.

Transformer # 2012.05.07. 14:21

Köszönöm Gabicsek!

Gabicsek # 2012.05.07. 19:51

Szívesen!

Zoleepappa # 2012.05.11. 12:53

Az előző székesfehérvári gyalogos történethez készítettem egy szemléltető ábrát, ami az alábbi linken érhető el: http://noob.hu/…lutes_bv.jpg

Zoleepappa # 2012.05.11. 14:08

Mivel az előző hozzászólásom nem ment el (amihez a képet szántam) így újra leírom:
Ma Székesfehérváron sétáltam haza fele az Ősz utcán, amelynek a végén van egy zsákutca, ami egy térkővel kirakott parkoló. A parkolóban átmentem a túloldalra, és ott sétáltam tovább a bíróság fele, majd a parkolóba bekanyarodott egy piros Seat, melynek vezetője ahelyett, hogy kikerült volna a kb 10-15 méter széles parkolóban, inkább megpróbált megleckéztetni és satufékkel kb 20 centire mögöttem megállt, majd kikiabált a kocsiból, hogy "A járdán menjél B+! Én sem megyek fel a járdára az autóval!" - Miután leparkolt próbáltam vele szót érteni, de még neki állt feljebb és pökhendi stílusban közölte, hogy ha elütött volna akkor én lettem volna a hibás.
Kérdésem az lenne, hogy ez igaz? Én nem éreztem magam hibásnak.

Bibi1313 # 2012.05.16. 16:28

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretném a segítséget kérni.
Lányom 2 évvel ezelőtt elütött egy kerékpárost.Először szabálysértési eljárást indítottak ellene, mert a biciklist bevitték a kórházba, ahol nem találtak sérülést. Egy hét múlva azonban megint megvizsgálták, ahol csigolyatörést állapítottak meg nála.Orvosszakértő is megállapította, hogy ez a baleset az oka.
Ma volt a büntetőper,ahol elnapolták az ügyet ,mert újabb szakértői vizsgálatot kérnek.Ráadásul tudjuk, hogy a hölgyet már egyszer ugyanitt elütötték, és a gerincét műtötték.
A tárgyalás végén pedig hasonló fájdalmakat kívánt lányomnak, mint amiket átélt
Az lenne a kérdésem, hogy forduljunk mi is ügyvédhez, vagy ez felesleges pénzkidobás lenne?
Előre is köszönöm a választ.

shushu # 2012.05.26. 06:00

Köszönöm, ObudaFan, ha nekem szólt a válasz.
Az eltiltás elég durván hangzik, mert kocsival 50 perc a munkahelyem, tömegközlekedéssel meg több, mint két óra. :-(

sanett # 2012.07.20. 11:50

Kedves Fórumozók,

a férjemet feljelentette egy "celeb", miszerint autójával belément és összetörte a méregdrága autóját.

Tanúval igazolja, hogy a férjem szándékosan hátulról belément.

A valóságban a férjem a 2 és 3 éves gyerekemet hozta hazafelé a nagymamától, előzött egy kocsit, hátulról jött a "celeb" az autóval, próbálta letolni, ahogy az lenni szokott dudálás, villogás, stb. Férjem nem ment le, erre az ember le jobbra, férjem elé bevág, satufék. Férjem nem tudott megállni, belement a hátuljába. Gyerekek sírnak hátul, emberünk le az egyik lehajtón, férjem a két gyerek miatt inkább hazafelé. Hajnalban már ott voltak a rendőrök, hogy a delikvens feljelentette (többek között azért is, mert a "baleset" után a férjem nem állt meg...) és mivel tanúja van arra a hazugságra, amit előadott, őt fogják kihozni hibásnak.

Mi a fenét csináljunk? Szállítást végez nap mint nap, elvehetik a jogsiját pl.? Kamerák a helyszínen nem voltak. A szemét meg megússza, hogy éppen ő veszélyeztette az én családomat??

Véleményem # 2012.07.20. 13:05

sanett

Független szakértő kell stb. hogy ne ti vigyétek el ez egész balhét bár nehéz lesz. Hiába a hirtelen indokolatlan nagy fékezés a celeb részéről, a követési távolság be nem tartása a férjed sara lesz. Könnyen lehet hogy ez a 22-es csapdája.

Sajnálom, hogy így jártatok.

Kenderice # 2012.07.20. 16:22

Véleményem:
Ha pl. téged megelőz valaki és alighogy elhagy mondjuk 2 méterre, hirtelen bevág eléd akkor te vagy a hibás, mert nem tartottál megfelelő követési távolságot???

Kenderice # 2012.07.20. 16:28

sanett:
A férjed szerezzen tanút, hogy az autót úgy kellett hazavontatni a sérülés miatt és mindjárt bukik a celeb hazugsága, hogy a férjed meg sem állt.
Hazugság ellen hazugságot. Sajnos csak ez a járható út, bármennyire is etikátlan.