Egészségügyi szolgáltatási járulék


nandy # 2008.03.07. 14:03

Hill: nem kell tévézni, van internet is :)

nandy # 2008.03.07. 14:06

Jól értem, hogy eddig - 5 évig - külföldön dolgoztál?

Mert akkor lehet igazolni a késedelem okát (nagy esély van rá, hogy el is fogadják, tehát nem lesz bünti).

Hill # 2008.03.07. 15:07

Nem dolgoztam külföldön, talán vissza se jöttem volna abban az esetben:)
Egyébként biztos vagyok benne, hogy az otp rögtön szólna, ha nem fizetnék, ahogy a parkolási társaságokat is kötelezik már erre, nekik is megy.Akkor pont az apeh ne lenne rá képes?
Csak hogy tiszta legyen a történet, 4 évet dolgoztam a vidámparkban diákként, 2007 márciusában beléptem a vidámpark saját állományába.Novemberben bezárt a park.Én akkor kaptam meg az utolsó fizetésem, azóta nem csináltam semmit, így járulékokat sem fizettem.15-én megint nyit a park akkor fogok újra dolgozni.

efi99 # 2008.03.07. 15:51

nandy
Hill-nek tükéletesen igaza van, a legnagyobb töketlenség, hogy ezt idáig nem bírták folyamatosan ellenőrizni! A számítógépek korában, na ne. Az adataik pedig meg vannak hozzá, mi mással vetnék össze, ha bejelentést kapnak, ha nem azokkal. Akkor meg minek ülnek rajta? TAJ-kártyát mi a jó francnak nyomtattak milliószám, 17 évig a kutyát se érdekelte, hogy van-e mögötte befizetés.
Mindezt most tetézik azzal, hogy nem hajtják be visszamenőleg!!
Meg még - jó magyar szokás szerint - persze előre szóltak, hogy januártól dádá, mindenki végeztesse el a 8 hónap alatt ingyen a drága műtéteit, járja végig az összes szakorvosát, tessék kérem lehet, lehet, ingyen van!

nandy # 2008.03.07. 16:18

Efi: ez inkább az OEP hiányossága. Egyszerűen csapnivaló a nyilvántartásuk, az APEH pedig ezt a rossz nyilvántartást vette át.
Annak idején egyszer már átvette tőlük az EMMA az adatokat, akkor ugyanezek a gondok előjöttek, rengeteg ember adatát kellett helyesbíteni, 10 éves jogviszonyokat ismét bejelenteni (mert az OEP-nél valamiért nem szerepelt).
A hibát ott követték el, hogy az OEP nem egyeztetett az EMMÁ-val, az APEH meg az OEP-től vette át az adatokat, és ő sem egyeztetett az EMMÁ-val. Egy nagy vízfejhez tudnám hasonlítani az egészet.

(Gondolhatod, mennyire örülnek a könyvelők. Két éve sikerült egyeztetni - nem mindig volt egyszerű -, most kezdhetjük újra az egészet)

nandy # 2008.03.07. 16:24

a legnagyobb töketlenség, hogy ezt idáig nem bírták folyamatosan ellenőrizni!

Miért kellett volna ellenőrizni? Hisz még egy éve sincs hatályban az a jogszabály, ami kimondja, hogy mindenkinek fizetnie kell.
Előtte ha fizettél, ha nem, járt az ellátás.

efi99 # 2008.03.07. 16:46

És mit tippelsz kik miatt vezették be?
"Akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot, azoknak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) internetes oldalán található bejelentő lapon kötelezően be kell jelentkezniük."
Na őket kellett volna ellenőrizni, hogy fizette utánuk más, vagy nem fizette bár kellett volna, avgy saját magának kellett volna és akkor miért nem tette? Fizetnie előtte is kellett mindenkinek (csak másképp hívták), hacsak nem az állam fizette utánuk.

Mindegy melyik hatóság a hibás, a rendszer rossz. Hozzáteszem minek is tartották volna karban, mikor a kutya nem használta az égvilágon semmire azt az adatbázist.

nandy # 2008.03.07. 16:52

Efi: a régi szabályok szerint csak a járulékalapot képező jövedelem után kellett járulékot fizetni.
Ha nem volt ilyen jövedelme, járulékot sem fizetett.

A módosítás 2007.04.01-től írja elő, hogy akinek nincs biztosítási jogviszonya (ergo: járulékalapot képező jövedelme) - kicsit egyszerűsítettem -, annak kötelessége fizetni a járulékot, kivéve...

efi99 # 2008.03.07. 17:04

És szerinted azt ellenőrizte valaki, hogy a járulékalapokkal mi a helyzet? Csak a szavakat csavargatjuk.
5 millió minimálbéres országa. Erről csak voltak adataik. Hányszor követte ez: "Jó nagyot kívánunk, kimutatásaink szerint ön minimálbéren ér, kicsit körülnéznénk" ?
Minek volt pl a TAJ-kártya, úgyis mindenkit elláttak és úgyse ellenőriztek senkit. Tiszta papírpocsékolás.

nandy # 2008.03.08. 21:39

Érdekelte az őket ezelőtt is, csakhogy:
a msz. a feketén megszerzett jövedelméből fogyasztott, ez után ÁFÁ-t fizetett. Mivel a fekete jöv. több, mint a hivatalosan megszerezhető pénz, könnyen belátod te is, hogy a többletfogyasztás miatt több ÁFÁ-t fizettek, tehát ez valamilyen szinten kompenzálná a kieső járulékot.
A vállalkozások versenyképességét is javítja a náluk maradó (fekete) járulék.

A baj az, hogy
1./ a vállalkozók egy része sok-sok éve ÁFA-csaló, tehát ezt a többlet ÁFÁ-t sem fizeti be az államkincstárba.
2./ a nála maradó járulékot nem fejlesztésre fordítja, hanem a tulaj magáncélra felhasználja.

+1/ a feketén szerzett jövedelemből sokan vásároltak új építésű lakást. De ha az építési vállalkozó sem fizeti be az ÁFÁ-t...

derpate # 2008.03.09. 14:02

nandy

Nagyon elbizonytalanított endurával folytatott dialógusod.

Az én esetem:
Feleségem 1993 óta htb, általam volt biztosítva. 2003-ban rokkantsági nyugdíjas lettem, úgyszintén általam (házastárs jogán) 2007 04.01-ig.
2007 X.31-én elmentünk és bejelentettük. Nem volt más választás a kötelezettség kezdetének 04.01-et kellett beírni.Akkor most visszamenőleg kellene fizetni ?
Hol itt az "amnesztia" ?
kösz a választ.

nandy # 2008.03.09. 21:14

Sajnos az amnesztia csak azokra vonatkozott, akik a tv. hatályba lépése napja és dec. 31. között vallották be (én sem akartam elhinni).

tuci2 # 2008.03.12. 13:38
Sziasztok! Nos erre varrjon valaki gombot!! szept.-decemberig munkaviszonyban voltam, de ellenére múlthéten megkaptam az előző évi 53000,-feletti befizetési felszólítást az eü.szolg.-ra. Bementem az APE
  • hez, ahol közölték velem, hogy be kellett volna jelentenem, hogy munkaviszonyba kerültem.!! S ami a még furcsább dolog, hogy szerettem volna megtudni, hogy a volt munkáltatóm fizetett-e utánam SZja-t - ADÓTITOK miatt nem tudhattam meg. Nem furcsa egy kicsit, hogy igy packáznak az egyszerü állampolgárral?? NEM A SZOMSZÉDOM ADATAIRA LETTEM VOLN KIVÁNCSI!!
efi99 # 2008.03.12. 13:52

Elég érdekes fizetési papírokat osztogattak a munkahelyeden, ha abból nem derült ki, hogy vonták-e az SZJA-t. Bejelentve se voltál persze, de gondolom erről sem tudtál...
Először erre kéne gombot varrni, utána panaszkodni, hogy gáz van.

nandy # 2008.03.12. 14:15

Tuci:

A változást 15 napon belül NEKED kell bejelentened (nem a munkaadónak).

Ahhoz valóban semmi közöd, hogy a cég befizeti-e az adót, járulékokat.
Te kapsz egy igazolást a munkáltatódtól, hogy tőled levonták, innentől vége...

Hill # 2008.03.12. 16:38

Sziasztok, ma voltam bent az apehnál, hogy orvoshoz szeretnék menni, de november óta nem volt fizum.Tök kedves volt a nő és közölte, hogy nem kell büntire számítanom, továbbá nem is kell visszamenőlegesen decemberig fizetnem a járulékot, aki január 1. után bejelenti, hogy munkanélkülivé vált, az "amnesztiát" kap, így csak január, februárra kell fizetnem járulékot.Viszont hétfőn mehetek be újra, mert rögtön be kell jelenteni azt is, hogy újra van munkám, nekem pedig március 15-étől szól a szerződésem.Szóval happy vagyok, mert sikerűlt olcsón megúszni.

petronas # 2008.03.17. 18:09

Kedves Mindenki,

nem tudom jó helyen vagyok-e, de nem tudom hol tehetném fel a kérdést.
2004-ben mélyvénás trombózis miatt 50%-ra leszázalékoltak. Mivel az állapotom nem javult, minden évben megkaptam az 50%-ra járó szociális járadékot.
A legutolsó orvos szakértői vizsgálaton, ugyanerre a betegségre csak 40%-ot adott a felülvizsgáló orvos, így elveszítettem a járadékot. Megfellebeztem a döntést, de másodfokon is csak 40%-ot kaptam. Utolsó lehetőségként lehet a Munkaügyi Bírósághoz fordulni. Azt szeretném megtudni, hogy van-e értelme tovább harcolni, vagy úgyis el fognak utasítani? valamint a további fellebbezés igyenes-e, vagy fizetni kell érte.

Köszi, P

monalisa1 # 2008.03.17. 19:39

Ha nem adsz be keresetet a bírósághoz, akkor soha nem fogod megtudni, hogy leges- legvégső soron miként is alakult volna a dolgod. A Munkaügyi Bíróság általán elrendelésre kerülő orvosi vizsgálatot már a TB-től független orvosszakértő végzi el, így annak eredménye számodra akár lehet kedvező is - meg persze az ellenkezője is előfordulhat.

Itt nem "munkaügyi" perről van szó, hanem a már előzőekről meglévő egészségkárosodás mértékének bíróság általi elbírálásáról.

Fontos, hogy a fellebbezési határidőből ki ne fuss!

Hasznos lenne, hogy a kezelő szakorvosodtól beszereznél aktuálisan friss véleményezést az egészségi állapotodról.

petronas # 2008.03.17. 20:09

köszönöm a gyors választ, még egy kérdés: milyen költségvonzata van ha bírósághoz fordulok?

monalisa1 # 2008.03.17. 20:41

Írtam, hogy itt nem a klasszikus értelembe vett munkaadó - munkavállaló konfliktusáról van szó, hanem egy egészségi állapot - és azon belül a százalékos mérték - bíróság általi megállapítása. Tehát úgy vélem, az eljárásnak nincs "költségvonzata".

Bár lehet hogy ebben tévedek, február 1-vel megváltozott egynémely jogszabály.

Hozzáértő bizonyára megválaszolja majd utóbbi kérésédet.

petronas # 2008.03.20. 12:57

Köszönöm!
Valaki meg tudná mondani, hogy van-e költsége, ill. milyen költséggel jár, ha bírósághoz fordulok?
Beadási illeték stb. stb.

köszönettel: P

hetkoznap # 2008.06.30. 11:06

Üdv!

2007 júniusában érettségiztem, előtte nem dolgoztam, és azóta se. Hova kell fordulnom/milyen papírok kellenek ahhoz, hogy fizessem az egészségügyi szolgáltatási járulékot, illetve visszamenőlegesen fizetnem kell e majd (gondolom októbertől, mert akkor járt le a tanulói jogviszonyom)?

nandy # 2008.07.01. 14:51

Az APEH honlapjáról letölthető a 08T1011-es nyomtatvány, ezen kell bejelentkezni.

További infó itt:

http://www.apeh.hu/…ntkezes.html

És itt:

http://www.apeh.hu/…08t1011.html?…

zizimazsi # 2008.07.03. 14:49

Üdv. Mindenkinek!
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni: Többször műtötték a gerincemet, amely sosem lesz jobb. Egyedeül nevelem a súlyos epilepsziás (szintén rokkantosított) nagylányomat, akit a nagyrohamok alkalmával emelni, fordítani kell stb. (sajnos ebből a rohamfajtából elég sok van havi szinten). A kezelőorvosom egyértelműen kijelentette, hogy a gerincem sosem lesz jobb, mert nem szabadna emelnem és cipekednem, de ez elvi és fizikai lehetetlenség, hiszen egyedül vagyok a gyermekemmel. Most voltam felülvizsgálaton, ahol közölték, tuti jól vagyok, és visszaminősítettek 67%-ról 40%-ossá, ezért fellebbeztem. Még nem kaptam meg a hivatalos papírt, de már tudok róla, hogy ismételten elutasítottak. A munkámat távmunkában végzem, és az azzal járó országos intézménylátogatásoktól humánus alapon eltekintt a munkáltatóm az egészségi állapotomra való t4ekintettel. De, mivel az ORSZI-ban megállapították, hogy tuti jól vagyok, holott egyre rosszabbodik az állapotom (a papírjaimat szinte meg sem nézték, mert állítólag vastag az akta, nincs szükség rá), így a munkáltatóm elvárja, hogy teljeskörűen végezzem a munkám, mivel a rehabilitációm abból állt, hogy távmunka, és 6 órás munkaidő. Az ORSZI-ban megkérdeztem, mégis ki fogja ellátni a lányomat, ki viszi iskolába, ki megy érte ha rosszul van, ki rohan a kórházba, ha elviszi a mentő? Ez nagyon fontos, hiszen a kijelölt gondnoka vagyok, de ott egyértelműen közölték, most az én egészségemről van szó, így a gyereknek semmi köze hozzá. Nagyon aranyos ügyintézőm van a Nyugdíjintézetben, aki javasolta, forduljak Munkaügyi Bíróság felé.
Ennek van egyáltalán értelme? Ott mit csinálnak? Figyelembe veszik az életkörülményeimet is? Rendesek, vagy ők is olyan gépszerűen és pikirt módon viselkednek, mint az ORSZI-ban? Volt már valaki ott? Kérem segítsen a tapasztalataival, mert ha csak időpocsékolás, akkor nem lépek ez ügyben tovább, hiszen a járulékokat vissza kell fizetnek a cégnek.
Köszönettel mindenkinek, aki válaszával és tapasztalatával segít!!!

monalisa1 # 2008.07.03. 15:52

A TB orvosi szakvélemény felülbírálásra a bíróságnak lehetősége van: független szakértői véleményt készíttetnek, vagyis ha ezt nem léped meg, minden marad a jelenlegi helyzetben. (Igaz lehet, hogy akkor is, de azért egy rosszabbodó gerincprobléma esetén nemigen az egészségügy elvárásai- szigorításai szerint a bírói végső döntés.)

Ami a beteg gyermeked dolgát illeti, mível sajnálatosan egymagad vagy kénytelen nap mint nap megbírkózni a feladattal, el kellene gondolkodni: a példás anyai önfelálldozásnak is véges a határa...

Szerintem hosszú távra - és egyben végleges megoldásra - intézeti elhelyezés jöhetne szóba. (Valahol a lakhelyed szerinti közeli megfelelő betegotthonba., rendszeresen látogathatnád, sőt akár gyakorta haza is vihetnéd mintegy szabadságra.)

Persze ma már egy ilyen intézetben is fizetni kell a havi ellátásért/gondozásért, valamint a bekerülés is rövidebb-hosszabb előjegyzés alapján csak.

A saját problémádra: akár te magad is felkérhetsz egy igazságügyi orvosszakértőt hogy készítsen állapotodról szakvéleményt - igaz nincs ingyen... (De jó lehet a bíróságon, ha semmi másra, összehasonlítási alapként.)