Adózás bérbeadott lakás után


Kocsis Éva # 2015.01.11. 20:06

Köszönöm a válaszokat.

luck-666-nak köszönöm a napi.hu ajánlását.

Bea1 # 2015.01.12. 08:49

ok,nyaranta ki akarom adni, mivel vízparti, saját stéges, 1-2 hétre. nem mondod, hogy 1 hét kiadásért 60 napra ki kell függeszteni???? nem terműföldként, hanem rekreációs célból adom ki, nem pont ezt változtatták meg most a zártkertekkel kapcsolatban?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 11:42

Nem mindegy, hogy bérbeadás vagy szállásszolgáltatás. De erről már volt szó.

Meryl # 2015.01.15. 21:43

Tisztelt Fórumozók!
Elnézést, ha korábban már szerepeltek ezek a kérdések, de én most először adnám bérbe ingatlanomat, és így új vagyok, a témában. Tételes költségelszámolást szeretném választani.
A következő kérdésekben kérnék segítséget:

1./ha nem iratom át a fogyasztásmérőket a bérlőre, tehát én kapom és fizetem be a számlákat, amiket utólag kifizettek a bérlővel, akkor ezen számlák ellenértéke is beleszámít az adóköteles bevételbe vagy sem? Számokkal szemléltetve: pl 60. 000Ft a bérleti dij, és pl. 20. 000Ft a közüzemi díjak összege, akkor az adóm 0,16x 80.000 vagy 0,16x 60.000?

2./Továbbá az évi 1 millió Ft-os limitbe (amíg nem kell 14% EHO-t is fizetni) ugyancsak beleszámít az áthárított rezsiköltség összege is, vagy nem? Tehát a rezsiköltséggel növelt bérleti dij együttes összege nem haladhatja meg éves szinten az 1.000.000 Ft-ot? A fenti példánál(számoknál ) maradva havi 80.000 Ft ( lakbér+rezsi) esetén csak 16% az adó, de ha a havi lakbér + áthárított rezsiköltség már 85.000 Ft, akkor már 16+14= 30% azaz 30%-ot fizetek?

3./vagy adót a rezsi után nem fizetek(mert levonható költség), de az EHO-t tekitve azonban beleszámít az évi 1 Millió Ft-ba?
4./Mi a helyzet a kaució összegével ? Az beleszámít vagy nem?
5./és ha ingatlanos kapja az első havi bérleti díjat?

Válaszukat előre is köszönöm!

luck-666 # 2015.01.16. 08:03
matthiasi # 2015.01.18. 17:15

Meryl !
A rezsinél én úgy csinálom, hogy a nevemen vannak a szolgáltatások, de számlát a bérlő fizeti. Tehát pénzt nem kapok.
Jönnek a számlák, elviszem a bérlőnek, hogy fizesse be. Ha nem fizet nem kap számlát. A többi a szolgáltató feladata.
A kaució miért számítana bele. Az nem bevétel, hanem letét.
Az első havi díjért amit az ingatlanos kap szintén nem bevétel.

matthiasi # 2015.01.18. 17:16

ildicske !

félpénzért féladózás dukál.

Rexor # 2015.01.19. 10:53

Matthiasi: ez nagyon ravasz megoldás, de a lényegen nem változtat, hogy ugyanúgy adóznod kell a rezsi után. Ha a mérőórák a bérlő nevén vannak, akkor lehetne ezt elkerülni.

Dzso10 # 2015.01.24. 06:57

Meryl és Matthiasi!
Azt ne felejtsétek el, hogy a bérbeadásnál jövedelemről beszélünk. A jövedelem számítása pedig
bevétel (bérleti díj, rezsi) - költségek (rezsi (ha a bérbeadó nevén van, ha a bérbevevőjén akkor nem lehet költségként elszámolni), felújítás) - amortizáció (2-4%) = jövedelem, az adó pedig ezután számolandó.

AniMilka # 2015.01.26. 14:48

Vásároltam egy lakást a lányomnak ( tanuló, 20 éves), az adásvételi szerződésben az ő neve szerepel, ő az egyedüli tulajdonos. A vételárat átutaltam, az adásvételi szerződésben csak az szerepelt, hogy mikor és milyen számlaszámra kell utalni a vételárat (az hogy milyen számlaszámról érkezik a pénz nem szerepel a szerződésben).
A lakás tulajdonszerzéshez kapcsolódó illetékről most kapta meg a lányom a fizetési meghagyást, 12 hónapos részletfizetéssel.
A lakást bérbeadtuk, a bérbeadásról tételes elszámolással adózunk.
Kérdésem:
A tételes adózásnál levontuk az értékcsökenést. Ezt megtehetjük ? Nem minősül “ingyenes” megszerzésnek ? ” Nem számolható el értékcsökkenési leírás azon tárgyi eszközök után, amelynek megszerzése ingyenesen történt “.
Beleköthet ebbe az adóhivatal, van jelentősége hogy én utaltam a vételárat ? Köszönöm !

WBarbra # 2015.01.28. 11:51

Tisztelt Szakértő(k)!

Érdeklődöm, hogy a nálunk maradt kauciót hogyan kell elszámolni?

Magánszemélyként cégnek adtunk ki lakás célra lakóingatlant. Így a számlázott bérleti díjból mi csak a "nettó" összeget kaptuk, az adót a cégnek kellett- mint kifizető - az adóhatóságnak megfizetni.
Az illető nem fizetett rendesen, a végén már sehogy,és előbb le is lépett, mint a szerződésben rögzített, így a szerződésünk értelmében a kaució nálunk maradt. Egy havi bérleti díjjal (amíg még ott voltak a cuccai) is tartozik. Ezt levonhatom a kaucióból? Mivel az adó részét neki kell a bérleti díjnak fizetni, így nekem mindneképpen előnyös (és jogosan járó) lenne ezzel csökkenteni a kauciót. A számla is kiment erről a hónapról. Az ő nevén voltak a közüzemi szolgáltatások, amit maga után hagyott tartozást, azt is mi fizettük ki. Feltételezem ezt mindenképp levonhatjuk a kaucióból. A kérdés igazából az utolsó havi bérleti díj lenne.

Köszönöm a választ!

WWalter # 2015.05.11. 15:06

Tisztelt Szakértő!

Nem találtam választ a kérdésre, miszerint, ha valaki bérbeadja a lakását, miközben külföldön többért bérel egy lakást (rossz esetben szobát), mentesül-e a bérbeadó az adózás alól?

A másik kérdésem az lenne, ha a kiadott ingatlan jelzáloggal terhelt és a lakbér teljes összege a hitel fedezetére fordítja a bérbeadó (tehát a bevétele 0, mivel egy minden hónapban felmerülő költséget fedez általa), kell adóznia?

Válaszát előre is köszönöm!
Vater

Aviator1111 # 2015.07.02. 19:43

Tisztelt Szakértők!

Béreltem egy ingatlant, majd fél év után személyes okok miatt felmondtam a szerződést, ami a tulajnak nem tetszett, emiatt inkorrekt lépésekhez folyamodott, ami nekem nem tetszett.
Adót viszont egy forintot nem fizetett sem a bérleti díj, sem a rezsi után. Németországban él, ritkán jár haza.
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben feljelentem a NAV-nál emiatt, akkor az milyen következményekkel járhat rá, mint bérbeadó, illetve rám, mint bérlőre nézve? Milyen esélye van annak, hogy a NAV által lefolytatott eljárásból ő odakint megérez bármit is?

Elnézést az esetleges értetlenkedésért, elég kezdő vagyok a témában sajnos. Köszönöm a segítséget.

Rexor # 2015.07.03. 08:48

Ha felnyomod a NAV-nál megfizettetik vele az adót, a késedelmi pótlékot, valószinűleg 50% adóbírságot és mulasztási bírságot is rányomnak. Elvileg EU-n belül működik az adóhatóságok között az együttműködés, tehát meg fogja érezni.

A kérdés, hogy attól, hogy megvágja az adóhatóság Neked miért lesz jó? Tájékoztatásul: vérdíjat nem fizet a NAV...

xeditx # 2015.07.12. 22:00

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni az ügyem megoldásában.
Bérbe adtam egy ingatlant, a bevételből adót nem fizettem. Rendezni szeretném a mulasztásomat, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogyan járjak el, hogy a lehető legkisebb bírságot kapjam.
Feltételezem, ha én magam indítom el a folyamatot, és nem várom meg, míg egy "jóindulatú" szomszéd bejelentést tesz, akkor jobban járok.
Mekkora bírságra számíthatok? Vagyonosodási vizsgálatot is végez majd az adóhatóság?
Válaszukat előre is köszönöm!

Rexor # 2015.07.13. 08:05

Első körben vissza kell menni és önellenőrizni az szja bevallásokat (5 évre visszamenőleg). Ez az adón kívül önellenőrzési pótlékkal is együtt jár (jegybanki alapkamatot kell fizetni). Ezt követően előfordulhat, hogy kiszabnak mulasztási bírságot is (ez 200 eFt ig terjedhet). Hogy vagyonosodási vizsgálatra sor kerül e nehéz megmondani, önmagában ez még nem szokott ok lenni erre.

xeditx # 2015.07.13. 21:31

Kedves Rexor,
köszönöm szépen a gyors választ!
Az interneten olvasottakból sajnos az derült ki számomra, hogy szinte ugyanolyan szankciókkal jár, ha utólag rendezem az elmaradt adófizetést, mintha bejelentés és vizsgálat során derülne ki minden. Valóban így van?

Rexor # 2015.07.14. 06:46

Ha a NAV találja meg, akkor bevétel eltitkolásáért az adóbírság akár 200% is lehet, nem beszélve, hogy ebben az esetben a jegybanki alapkamat kétszeresét kell fizetni mint késedelmi kamat. Végülis árnyalatnyi a különbség :)

Ciba # 2015.07.29. 13:15

Tisztelt Fórum,

Külföldön dolgozom, Magyarországon adóköteles jövedelmem nincs. Bérbe szeretném adni a lakásomat úgy, hogy a közüzemi órákat a bérlő nevére íratnám. Kérdés: hogyan kell adóznom ?
Köszönettel,
Ciba

Lakaskiadas # 2015.07.29. 20:39

Tisztel Forum,

ingatlan berbeadassal kapcsolatban szeretnek tanacsot kerni. Kulfoldon dolgozom. Van egy budapesti lakasom amit ki szeretnek adni, de nem szivesen fizetnem be a magyarorszagi adoterhet, mikozben Nemetorszagban lakast berelek. Sajnalatos modon a joszomszedok miatt jobb felni, mint megijedni, igy okos megoldast keresek. Melyik a jobb megoldas, ha a nemetorszagi adobevallasomba irom be a berleti jovedelmet es itt egyuttesen adozom, vagy egy egyeni vallakozoi kivaltasaval jarok jobban legkoltsegelve a kinti alberleti dijat, utazasok, telefon ktg stb... Tovabbi ingalanok vasarlasat is tervezem, szinten hasonlo jelleggel tehat hosszu tavu megoldast keresek. Mit tanacsolnak? Illetve ha a kovetkezo ingatlant hitelre vasarolom akkor annak berleti jovedelme utan, hogy kell adoznom?

Elöre is koszonom a segitseget.

Bea1 # 2015.07.30. 08:53

lakáskiadás

szerinted mekkora magyarországon az adóteher?

és mekkora németországban?

itthon a lakás bérleti díjjának 90%-ának a 16 százalékát kell fizetni.

azaz százezrenként 14 400 ft-ot.

németországban mennyit kell?

Aaliz # 2015.07.30. 19:27

és a válasz mikor és hogyan és hol található?

atrombit # 2015.08.20. 08:39

Sziasztok, a kovetkezo kerdesem lenne:
Kulfoldon elek es volt egy hazam, amit berbe adtam Magyarorszagon. Errol szerzodes is szuletett, amiben az all, hogy a berleti dijat szamla elleneben fizeti a berlo minden honapban. Adot nem fizettem a berleti dij utan, szamlat egyszer sem kertek. Az ingatlant eladtam, a berloknek biztositottam a szerzodes ertelmeben 3 havi felmondasi idot. A ket havi kauciot, amit a berles kezdetekor kertem, keresukre lelaktak az elso es masodik honap felmondasi idoben. A harmadik honapra talaltak uj lakast, abban a honapban csak par napot voltak a hazamban, az a havi berleti dijrol pedig lemondtam, mert fair szerettem volna lenni, ahogy voltam mindig is.
Mivel a kauciot lelaktak, itt maradt a vegso viz-, gaz- es villanyszamla, osszen kb. 120ezer Ft ertekben. Az volt a megallapodasunk, hogy augusztus vegeig kifizetik, am most visszamenoleg kerik a szamlakat a berleti dijrol, mondvan "ugyveduk szerint el tudjak szamolni a berleti dijat koltsegnek". Nyilvan nem errol van szo, hanem zsarolni akarnak, es kihuzni magukat a fizetes alol.
Tudom, hogy hibat kovettem el, mikor nem adoztam, es nem erkolcsi kioktatast kernek :), hanem tanacsot, mit tudok tenni.
Az, hogy kulfoldon elek, dolgozom es adozom, szamit-e ebben az esetben?
A Nav oldalan ezt olvasom: "2012. január 1-jétől csökkentheti lakás bérbeadásából származó bevételét a bérbeadó magánszemély
úgy, hogy a más településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját
levonhatja a bérbeadásból származó bevételéből az Szja tv. 17. § (5) bekezdése szerint."
Na most a hazam berleti dija volt kb 250 Eur, mig amit en berlek kulfoldon, 960 Eur havonta, tehat joval magasabb.
Utolag tudok-e adozni, mert feltett szandekom, hogy kifizettetem veluk a tartozasukat, illetve ezek utan az elmaradt, felmondasi ido 3.honapjara jaro berleti dijat is.
Koszonom a segitseget elore is!

Bori Bori # 2015.08.20. 13:15

Miért csak az utolsó 3 hónapra járó bérleti díjat akarod elkérni? Kérd el az összeset! Úgyse tud bizonyítani senki semmit...

atrombit # 2015.08.20. 13:42

Bori Bori, a berleti dijat neha kesve, de rendesen fizettek, kiveve a 3 honap felmondasi idore, ahogy irtam, de errol elore megallapodtunk. Az elso kettore a kauciot "laktak le", a harmadikrol, amire egyebkent jogosult voltam, meg lemondtam, mert honap elejen kikoltoztek es nem akartam szemet lenni.
Nem kerek toluk semmi olyat, amit kifizettek mar, csupan annyit akarok, hogy az altaluk elhasznalt viz-, gaz- es villanyfogyasztast fizessek ki. Van vegso oraallas, vannak vegszamlak, es volt egy megallapodasunk, erre most jonnek azzal, hogy adjak nekik szamlat utolag.
Marcius ota nem fizettek vizszamlat, es hiaba volt a szerzodesben egy olyan kitetel, hogy havonta kotelesek bediktalni nekem az oraallasokat, ezt sosem tettek. En mindig fair voltam, ha valami elromlott (nem gyakran tortent ilyen, par eves hazrol beszelunk, azonnal intezkedtem 1600 km-rol is, termeszetesen az en koltsegemen. Az elso havi berleti dijbol egy csomo javitast megcsinaltattam latatlanban, mert kuldtek egy hosszu listat, hogy szerintuk mi nem jo. Ez van, balek voltam, vagyok, leszek.
Visszaterve arra, hogy miert csak az utolso 3 havit kerem, es hogy senki nem tud semmit bizonyitani: hogyne tudnanak, atutalassal fizettek a berleti dijat havonta.