Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adó, illeték : Ingatlan adásvétel, haszonélvezeti jog

Rexor # e-mail 2016.06.16. 16:15

Ha 800.000 Ft alatt adtátok el nem kell adót fizetni.

Őszikék57 # e-mail 2016.06.16. 10:04

Kedves Fórumozók!
Elsősorban szakemberek segítségét szeretném kérni!
Olyan sok információ kering az interneten, hogy nem tudom eldönteni, esetemben mit mond a jogszabály.
Új háztartási gépet vásároltunk. A régi még működik, gondoltuk pár ezer Ft-ért el kellene adni, hisz nem mindenki teheti meg, hogy újat vásároljon. Jó pár évvel ezelőtt vásároltuk, és sajnos a számla már nincs meg.
Egyszeri alkalomról lenne szó, az eladási érték nem haladja meg a 200.000,- Ft-ot, sőt az értékesítésből származó bevételünk sem lenne évi 600.000,- Ft.
Nem vagyok egyéni vállalkozó, és kereskedelmi tevékenységet sem folytatok.
Kell-e az eladás után valamit adózni, illetve kell-e valamilyen bizonylatot készíteni az eladásról? Kell-e valamilyen nyilvántartást erről vezetni?
A válaszokat előre is köszönöm!

Zsolt19800123 # e-mail 2016.06.14. 13:08

Ismételten köszönöm a választ, segítséget.

lajcsó # e-mail 2016.06.14. 08:50

"Lehet olyan szerződést kötni ilyen esetben, h én csak a céggel szerződök, aki rajta van a tulajdoni lapon."
Csak olyat lehet!

"A magánszemély pedig valahogy lemond az ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonjogáról?"
Ez az "tulajdonosok" problémája.

"Illetve az tényleg megtestesít egy ilyen tulajdonjogot, h a használata vételi engedélyt az ő nevére állították ki?"
Ez megint a két "tulajdonos" problémája. Persze ráépítéssel lehet tulajdonjogot szerezni. De azt intézzék ők!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Zsolt19800123 # e-mail 2016.06.13. 23:45

Köszönöm a választ. És illeték szempontjából. Jár rá illeték kedvezmény?

Lehet olyan szerződést kötni ilyen esetben, h én csak a céggel szerződök, aki rajta van a tulajdoni lapon. A magánszemély pedig valahogy lemond az ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonjogáról? Illetve az tényleg megtestesít egy ilyen tulajdonjogot, h a használata vételi engedélyt az ő nevére állították ki?

lajcsó # e-mail 2016.06.12. 20:03

"a bank hogy fog viszonyulni ehhez?"
A vételárat a bank közvetlenül az eladónak fizeti ki. A bank olyan eladónak nem fog fizetni, aki az ingatlan-nyilvántartás szerint nem tulajdonos.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Zsolt19800123 # e-mail 2016.06.12. 18:47

Tisztelt fórumozók! Ingatlan vásárlás és illeték fizetés kapcsán kérnék segítséget. Elvileg egy új építésű lakást/házrészt vennék meg, ami a tulajdonos elmondása szerint jogilag új építésű, ezért jár rá az illeték kedvezmény. A tulajdoni lapon egy ingatlanforgalmazó cég szerepel, akinek a tulajdonát venném meg. Eddig minden oké. Viszont a szerződésben két eladó is van, az egyik a már írt ingatlanforgalmazó, míg a másik egy ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonos. Megkérdeztem az eladó tulajt, h ez ki. Azt mondta, h a lánya, mert saját célra építették volna az ingatlant. Az építési engedélyen az ö (lánya) neve van, illetve a használatbavételin is. A kérdésem, h létezik ilyesmi szabályosan? Illetve a nav mit fog nézni ilyenkor az illeték kiszabásakor? Mert a tulajdoni lap szerint egy cég tulajdonát veszem meg, míg az adásvételi szerint egy cég és egy magánszemély tulajdonát. Ezenkívül hitelt is szeretnék felvenni, de a bank hogy fog viszonyulni ehhez?

Üdv:Zsolt

Immaculata # e-mail 2016.04.10. 06:56

Bizony. A haszonélvező(k)nek meg kell fizetnie az ellenérték után járó illetéket. Az ajándékozás egyenesági rokonok között már illetékmentes.

Nem így szokták. Egyszerűen úgy van megfogalmazva, hogy ezt másként értelmezni nem lehet.

lajcsó # e-mail 2016.04.09. 23:14

A haszonélvezők a vevőtől kapott ellenértékről mondtak le a javadra, nem pedig a haszonélvezeti jogukról.(Nem mindegy!)
Az adóhivatal jogosan értelmezi úgy a szerződést, hogy a haszonélvezők a vagyoni értékű jogukat ellenérték fejében a vevőre ruházták át és így bizony a "haszonélvezet fennáll a tulajdonjog átruházásakor."

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Beatix # e-mail 2016.04.09. 22:52

Urak beidézem, mert úgy tűnik elbeszélünk egymás mellett. "2.1.A vételárból mindkét eladó fejenként ... ft-ban részesül, haszonélvezeti eladók a holtig tartó haszonélvezeti jog ellenértékére nem tartanak igényt, arról lemondanak Eladók javára. Haszonélvezeti eladók a teljes vételár kiegyenlítésével egyidejűleg lemondanak a holtig tartó haszonélvezeti jogukról."
Számunkra ez azt jelenti, h lemondtak, miénk a pénz, azzal lépünk tovább. Nem értem a nav mit akar még a haszonélvezeti joggal.

lajcsó # e-mail 2016.04.09. 21:30

"A nav azt mondja, h mikor egy okiratban foglalt akkor ők úgy tekintik, h a haszonélvezt fennáll a tulajdonjog átruházásakor. Mert így szokták. Nem értem miért tehetik meg."
Valószínűleg azért mert szerződésben nem volt nevesítve, hogy konrétan ki javára mondtak le a haszonélvezők.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Beatix # e-mail 2016.04.09. 20:35

De rendelkeztünk. Benne van, hogy ők lemondanak a teljes vételár engem illet. A nav azt mondja, h mikor egy okiratban foglalt akkor ők úgy tekintik, h a haszonélvezt fennáll a tulajdonjog átruházásakor. Mert így szokták. Nem értem miért tehetik meg.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.09. 20:29

Nyilván nem rendelkeztetek a szerződésben a vételár megosztásáról.

www.kbs-ugyved.hu

Beatix # e-mail 2016.04.09. 19:56

Tisztelt fórumozók!
Eladtam 5 évnél régebben szerezett tulajdoni hányadomat. Az azon fenálló haszonélvezetükről szüleim lemondtak a szerződésben, a teljes vételárat én kaptam. A kapott vételárat egy drágább lakás vásárlására fordítottam. Éltem a cserétpótló vétel kedvezményével, kijött az illeték. Az illeték számításnál a haszonélvezeti jogot fennállónak tekintették, így nem csökkent a teljes vételár különbözettel az illetékalap. A telefonban az ügyintéző nem tudta megmondani miért így járt el, bár látja, hogy a szeződésben lemondtak róla. Azt mondja, így szokták. Mi a véleményetek? Köszi!

lajcsó # e-mail 2016.04.08. 13:25

Ha jogosultak vagytok rá, akkor 2 % az illeték.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

DBA123 # e-mail 2016.04.08. 13:15

Köszönöm a gyors választ!!!
Ez azt jelenti, hogy akkor a vételár 2%-át kell illetékként megfizetni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.08. 11:50
lajcsó # e-mail 2016.04.08. 11:29

"Bár jobb lett volna egy szerződésben, vagy legalább keresztutalást csinálni a szerződésekben."
Vagy először az adásvételi szerződést benyújtani a földhivatalba és csak utána (néhány nappal) az ajándékozásit.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.08. 11:18

Jár az a kedvezmény. Bár jobb lett volna egy szerződésben, vagy legalább keresztutalást csinálni a szerződésekben.

www.kbs-ugyved.hu

DBA123 # e-mail 2016.04.08. 11:17

Azt még kihagytam, hogy első ingatlanunkról van szó, valamint az adásvételi és ajándékozási szerződés egy napon lett aláírva.

DBA123 # e-mail 2016.04.08. 11:08

Tisztelt Jogi Fórum!

Párommal olyan módon szereztünk ingatlant, hogy párom anyukájától ajándékozás útján megkapta a felét, a másik felét pedig közösen vettük meg a nagynénjétől fele-fele arányban. Ha jól tudom, amit ajándékba kapott az illetékmentes. A kérdésem az lenne, hogy a vásárlás után hány százalék illetéket kell majd fizetnünk? 35 év alattiak vagyunk. Hallottunk olyanról is, hogy az ajándékozás miatt nem kapjuk meg a kedvezményt... bár ezt nem mondták biztosra!

Várom a segítségüket! Előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2016.04.07. 06:57

Főszabály szerint 4%-ot, de természetesen a körülményeket jobban kellene ismerni a pontos válaszhoz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Templomegere #   2016.04.06. 19:36

üdv!

Ajándékozás útján van nekem egy ingatlanban 50% tulajdonom , szeretném megvásárolni a másik 50% részt is hamarosan . A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben mekkora illetéket kell fizetnem.

köszönöm !

K.Zsolt # e-mail 2016.01.12. 11:21

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdés kapcsán:

Amennyiben jelenleg hétvégi-ház,telek besorolású ingatlant vásárolnék, melyen egy elbontandó épület áll, abban az esetben a vételt követően 4%-os illeték fizetési kötelezettségem keletkezik. Az ingatlan megvétele és a bontás után az ingatlant szeretném átminősíteni telek besorolásba és vállalnám, hogy 4-éven belül új lakóházat létesítenék rajta, akkor van-e mód az ingatlan visszterhes illeték mentesülése alól? Amennyiben igen milyen úton lehetne azt elérni?

Segítségeteket előre is köszönöm!

V.Károly #   2015.11.08. 10:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiban szeretnék segítséget kérni:

2010 évében kötöttem a nagyszüleimmel egy öröklési szerződést, amelyben beletartozik egy ingatlan is, aminek a forgalmi értékét 8 millió forintra becsültük meg, amiért én cserébe havonta x e Ft fizetek nekik, illetve a ház körüli tevékenységben részt veszek, ha betegek, akkor a megfelelő orvosi segítséghez hozzá juttatom őket, illetve halálukig gondoskodok róluk.

A fentiekkel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi alapján számol a hatóság illetéket, vagy milyen mérték vonatkozik rám majd a későbbiekben, ha én, mint örökös az örökhagyók rokona vagyok, azaz unokájuk (első ingatlan szerzés lenne)? Vagy örökösödési szerződés esetén nem tesz kivételt a hatóság rokon és nem rokon között?

Ha a forgalmi érték számít, ami az évek alatt növekedett, mert felújítottam, hogy energia hatékonyságuk jó legyen, hogy minél kevesebb legyen a havi kiadásuk, akkor amit ráköltöttem, az adóalap csökkentő? (minden esetben számlát kértem róla)

Bízom benne, hogy a fenti esetre még egyelőre nem kerül sor, de az illeték kötelezettségemet, hogy teljesíteni tudjam szeretnék róla előre gondoskodni, előtakarékossággal.

Előre is köszönöm a segítségüket!