Igen lesz jövedelmem. Akkor abból adózni kell. ok.
Más. 35m-ért veszek lakást. 15m-ért eladom a telkemet.
Az illetéknél van lehetőség, hogy a 35-15=20 milliós különbözet után fizessem csak az illetéket?
Igen lesz jövedelmem. Akkor abból adózni kell. ok.
Más. 35m-ért veszek lakást. 15m-ért eladom a telkemet.
Az illetéknél van lehetőség, hogy a 35-15=20 milliós különbözet után fizessem csak az illetéket?
A cserepótló vétel illeték-kedvezménye csak lakóingatlanok után jár.
Köszönöm.
Kedves fórumozók!
Megerősítést szeretnék kérni,amennyiben az építettőtől vásárolok új építésű ingatlant,és nem az első lakásom,akkor is megillet 15 M. forintig illeték kedvezmény,és a 15 M feletti összeg kèpezi az vagyonszerzési illetékalapot.
Köszönettel
Laller
Laller,
Nem egészen. 15M alatt illetékmentes, és nem kell megfizetni a 15M alatti részt, ha az egész ingatlan legfeljebb 30M. (CSOK levonható)
Attól drágább lakáshoz már nincs kedvezmény egyáltalán.
„1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
...
26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
...
Tisztelt Címzett
Tavaly februárban vettem egy lakást amit szeretnék majd értékesíteni. Az adóalap ebben az esetben az eladási ár lesz? Tehát ha eladom a lakást pl.65 millió ft-ért és 1 éven belül értékesítem, akkor az adóalap a 65 millió és ennek a 15%-a amit be kell fizetni, tehát 9.750.000? Azt tudom, hogy sávosan változik, vagyis ha 2 éven belül adom el, akkor 90%-a után adózom... stb.
Köszönöm válaszát
Nem.
„Tehát ha eladom a lakást pl.65 millió ft-ért és 1 éven belül értékesítem”
Ha valamit eladsz, utána hogy értékesíted 1 év múlva? Adózás szempontjából az 1 év nem is igen számít.
Az adóalap a majdani eladásból befolyt összeg, és a tavaly februári vételi ár különbözete lesz.
A sávos csökkenés pedig úgy van, hogy a vásárlás, és az azt követő év még 100%, a harmadik a 90%-os, tehát ha idén adod el, akkor még nincs kedvezmény.
Bocsánat, rosszul fogalmaztam...
Úgy gondoltam, hogy ha a tavaly megvásárolt ingatlant egy éven belül értékesítem...
De a lényeg, hogy a különbözet után számolják az szja-t és nem az eladási ár után....
Igen.
Sőt, adó szempontjából az a jó, minél később értékesíted, a szerzést követő 5. évtől már teljesen adómentes az eladás.
Ha másik lakást vennél, akkor illetéket kell fizetni, ott számít, hogy adtál-e el másik lakást. De már az is -3/+1 év határidőben (három éven belül előtte, egy éven belül utána)
Eladott ingatlan utáni szja,-és vásárolt ingatlan utáni illeték számolásban kérnék segítséget: x ingatlan 1/4ét örököltem 2016-ben (hagyatéki végzésben a teljes érték 5M-ra értékelték), eladtuk 2018-ban 6,7M-ért. (Volt rajta még 3M lakáshitel is). Y "kivett tanya" 1/2 tulajdonosa lettem 2015-ben, vételár a teljes 2,3M, eladtuk 2018-ban 4,9M-ert. A tanya helyett vettünk zártkerti "művelés alól kivont terület és gazdasági épület"-et, amiben élünk. 5,6M ért vettük, ebben 1/2 tulajdonos vagyok. Hogyan számoljam az szja-t, illetéket?
LeilaLili,
Az X ingatlan után 57.375.- forint SZJA-t kell fizetni.
((6.7M-5M) x 0,25 x 0,9 x 0,15), vagyis a különbözet negyedének (1/4 tulajdonrész) a 90%-ának (eltelt 2év) a 15%-át (adókulcs).
Nem számít, hogy másik ingatlant vettetek, és nem számít a lakáshitel sem.
Az Y ingatlan után 117.000.- forint SZJA-t kell fizetni.
((4.9M-2.3M) x 0,5 x 0,6 x 0,15), a számítás a fentiek szerint, különbözet, fél rész, eltelt három év, adókulcs.
A mostani zártkerti ingatlanra 112.000.- forint illetéket kell majd fizetni (5.6M * 0,5 * 0,04).
Sajnos ehhez semmilyen illetékkedvezményt nem lehet igénybevenni, nem számít se az eladott X vagy Y ingatlan, mert az ún. "cserét pótló vétel" illetékkedvezmény csak lakóingatlanok között jár, ha _mindkettő_ az. De a zártkerti gazdasági épület nem számít annak.
Köszönöm a választ. Szeretném majd kérvényezni az adó mérséklését/eltörlését, hátha! Ezt mikor tegyem meg? Beadom a bevallást a kiszámolt összegekkel, es azzal egyidőben? Az eladott ingatlanokra nem lehet használni a 25%os jövedelem számítást? Köszönöm!
LeilaLili,
Kérelmezni már most érdemes, minél előbb, mondjuk igen, az adóbevallással együtt, mert május 20-ig kellene befizetni, és ha befizetitek, akkor abból már nem adnak vissza.
Az adómérséklésre szigorú szabályok vonatkoznak, csak akkor mérséklik ha a kérelmező és a vele egy háztartásban élők megélhetését súlyosan veszélyeztetné a befizetése.
Ha jól értem, hogy többért adtatok el ingatlanokat, mint vásároltatok, akkor ez szinte kizárt. Ne fűzz hozzá nagy reményeket, mert nem fogják megadni - persze, egy próbát megér, hátha.
A 25% szabályt nem lehet adásvételre alkalmazni. Az jellemzően ajándékozásra van, ott se mindre, csak az illetékmentes (közeli rokonok közötti) ajándékozásokra. Ahol illetékfizetés volt, ott a bekerülési értékkel kell számolni.
T. Cím,
kérem segítsen a következő esetben mi az illeték alapja.
Tulajdonomban lévő ingatlant eladtam 18MFt-ért, ahol édesanyámnak volt haszonélvezeti joga. Ezen jogról az értékesítéskor lemondott ingyen. Vettem egy másik lakást 22,5 MFt-ért, ahol ingyenesen a vásárláskor szintén az édesanyámnak haszonélvezeti jogot alapítottunk. Édesanyám 55 éves.
Köszönettel
B.Adri
Ketten együtt száznyolcvanezret fizettek.
pappadri :
Részletében:
Édesanyád haszonélvezetének értéke a forgalmi érték 30%-a (egyévi érték a huszada, mivel 55 éves ezért ennek hatszorosát kell venni, ez 0,3).
Ez az eladott lakáson 5.4M (18 x 0,3), az újon 6.75M (22.5 x 0,3) lesz. A különbözet után fizet 4% illetéket : (6.75M-5.4M) x 0,04 = 54.000.- forintot.
Neked is a különbözet után kell fizetned illetéket, de a haszonélvezetek jogát le kell vonni mindkét lakásnál.
Tehát a régi csökkentett értéke 12.6M (18-5.4), az újé 15.75M (22.5-6.75). Ezen különbözet után fizetsz te is 4% illetéket : (15.75M-12.6M) x 0,04 = 126.000.- forintot.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni adó és illetékbefizetés számításához.
2014 decemberében vettem lakásom (1/1) 9.9M forintért, a Földhivatalba azonban már csak 2015 januárjában érkeztette az ügyvéd.
Ezt a lakást eladtam idén, 2019-ben 25M forintért. Érdekel mennyi az ezután járó szja kötelezettség.
Továbbá ennek a lakásnak a vételárát még idén házvásárlásra fordítom. Ezen ház vételára 40M forint, tulajdonjogom 1/1, de férjem lesz a haszonélvező. Mennyi az ezután fizetendő illeték?
Köszönettel,
D.
dudi1987,
Adófizetés szempontjából a jövedelem megszerzésének időpontja a földhivatali benyújtás napja. Vagyis ebből a szempontból az ingatlant 2015-ben szerezted.
SZJA : az eladási és vételi ár különbözetének 30%-ának (az eltelt 4 év miatt, ha 2014 lett volna a szerzés, akkor nincs adófizetés) a 15%-a : 679.500.- forint.
SZJA-ra nincs másik lakásvásrlási kedvezmény.
De illetéknél van : a csak a különbözet után kell fizetni 4%-ot : 600.000.- forintot.
Ha férjed lesz a haszonélvező, akkor az illetékalapod annyival csökken, amennyi az ő haszonélvezetének értéke (ez az életkorától függ), neked ennyivel kevesebbet kell fizetni, de neki meg a haszonélvezete után, mint vagyoni értékű jog kell fizetnie a 4%-ot. A lényeg, hogy ketten együtt összesen ezt a 600.000.- forintot kell befizessétek.
Kedves József!
Köszönöm a segítséget!
Kedves drbjozsef!
Az esetleg számíthat, hogy férjemnek nincs tulajdonjában semmilyen ingatlan? Nem is volt. Illetve 32 éves.
Köszönettel,
D.
dudi,
Nincs.
Haszonélvezetre eleve nincs ilyen kedvezmény.
De ha tulajdont szerezne sem számít, mert az is csak 15 millió teljes forgalmi értékű lakásokra vonatkozik.
(Kb. 20 éves szabály, most tervezik a korlát felemlését)
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék tájékoztatást kérni ingatlan ajándékozással kapcsolatban.
Egy lakóingatlan kerülne a tulajdonomba ajándékozás útján. Nem volt még soha ingatlan a nevemen, az ajándékozó a főnököm. Nincs közöttünk rokoni szál.
Ilyen esetben mekkora lenne az ingatlan után megfizetendő illeték? Nem céges tulajdonú a ház, magánszemélyként birtokolja. A nav oldalán van egy utalás illetékmentességre vonatkozóan, amennyiben munkáltató ajándékoz munkavállalónak, de pontosabb információt nem találok erről.
Előre is köszönöm a segítséget!
employer,
„Itv. 17.§(1)Mentes az ajándékozási illeték alól:
...
Ha mint magánszemély birtokolja az ingatlant, egészen biztosan nem vonatkozik rá ez a passzus. De szerintem egyébként sem, az SZJA törvény mentes juttatásai kerülhetnének ez alá, de ha a cég ajándékozna neked egy ingatlant, az sem lenne "cafetéria"...
Mit tesz az egészséges, ép jogérzék... ;)
Néha.
A végrendelet relatív érvényessége felett még nem tértem napirendre...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |