Fórum segítségkérés újabb elöl     új hozzászólás


Intrum Justitia

Szomorú örökös #   2020.05.14. 12:06

wers fórumtárssal kell egyetértsek. Minden annyiba kerül, amennyit fizetnek érte. Én egyszer vettem fel a Providenttől kölcsönt, akkor nagyon könnyen meg is adták a kért összeget. Hetente pontosan jött a hölgy a törlesztő részletért, sőt a végén még vissza is kaptam egy keveset. Azt adják pontosan, amit ígérnek. Semmi lehúzás nincs benne, hiszen az ügyfél az ismert infók alapján vesz fel pénzt tőlük.

wers #   2020.05.14. 12:20

Béla arra célzott - és igaza van - hogy nehezebben bújik el az adós, ha nem akaródzik neki fizetnie. :)) az már nem olyan kényelmes.

Persze ha akar fizetni, akkor nem kellemetlen.

Mellesleg nem csak hiteleknél van nagy árkülönbözet. Lásd a kocsik vagy a lakások árát. Én is annyiért akarom árulni a házamat Ft/m2 mint a rózsadombon, csak a kereslettel van a gond. Azaz ennyiért nincs.

Nevar #   2020.05.22. 06:47

Üdvözlök minden fórumozót.
Szeretném a tanácsukat kérni az Intrummal kapcsolatban.
Tegnap kaptam egy levelet, melyben azt írták, hogy egy korábbi letiltásommal kapcsolatosan további tartozásom áll fenn, mivel "önellenőrzésük" alapján kiderült, hogy egy "adminisztrációs hiba" miatt rosszul számolták el a tartozásom kamatát.
Így, a már másfél éve a munkáltatóm által /végrehajtón keresztül/ megszüntetett letiltás, levont tartozásomról kiderült, hogy a tőketartozásom majdnem teljesen még mindig fennáll, és még azon felül is tartozom 60ezer forint kamattal.
A telefonban azt kérdezte a hölgy, hogy kaptam-e 0-ás tartozás-értesítőt. ... Nem, de legalábbis nem emlékszem.
De a munkáltatóm bizonyára kapott valamit ha megszüntette a letiltásomat másfél éve.
Mit tehetek most? Ha a tőkéből fogyott már, megint milyen alapon számolnak kamatot, ráadásul ha valóban rosszul számoltak - amit ugye én nem tudok ellenőrizni sehogy -, nem én hibáztam, hanem ők.
Válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel Némethné

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.22. 07:56

Tegnap kaptam egy levelet,
Kitől?

www.kbs-ugyved.hu

Nevar #   2020.05.22. 08:04

Bocsánat,
Az Intrumtól

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.22. 08:18

Akkor az nem sokat számít. Mondd nekik, hogy a végrehajtóval vitatkozzanak.

www.kbs-ugyved.hu

Nevar #   2020.05.22. 08:34

Tegnap az Intrumos hölgytől kértem, hogy küldjenek egy kimutatást a pénzek beérkezéséről, valamint a volt munkáltatómtól is kértem az utalások részletezését, és elküldik a végrehajtóval történt levelezéseiket is (remélem tényleg léteznek).
De rájöttem, hogy ennek vajmi kevés jelentősége lesz, ha az Intrum számolta rosszul a kamatokat. Azt nem tudom, hogy lehet-e kérni az Intrumtól a kamatszámítás részleteit.
A levélben az állt, hogy elküldték a "folyamatban lévő(?)" végrehajtási eljárásban eljáró végrehajtónak is az egyenlegváltozást.

gerbera317 # e-mail 2020.05.22. 09:00

Nevar! Nem inkább érdemi információt kellene itt közölni, ha a megoldásra vagy kíváncsi?!? Ezeket:
1) Tudjuk, hogy végrehajtás is volt. 1a) Mikor emelkedett jogerőre a végrehajtás alapjául szolgáló fizetési meghagyás? 1b) Van-e különbség a jogosult követelése között a fizetési meghagyáson és a végrehajtási lapon?
2) A végrehajtás befejeződött-e, és ha ige, milyen eredménnyel (rtsd: mit állapított meg a végrehajtó)?
A munkáltatót meg mindenki mást hagyd ki ebből, és kizárólag a fenti három kérdésre válaszolj! És csak röviden! És csak semmi "felé"!

Nevar #   2020.05.22. 09:23

Nem tudom a munkáltatóm kihagyni, mert onnan értesültem a letiltásról, valamint azt az infót kaptam, hogy a végső tartozás lejártakor egyeztetni szokott a végrehajtóval a fennmaradó összegről.

A munkáltatóm 2016. június 30-án érkeztette a letiltást, tőle kaptam annak másolatát, melyben 2016.06.28-ai tartozás: 254.016Ft tőke+520.663Ft kamat+ egyéb eljárási ktg-ekkel összesen 895.048Ft volt.
Erre 1.018.139Ft levonásom volt 2016.07.10-tól 2018.11.10-ig.

És erre kaptam egy levelet az Intrumtól tegnap, hogy van még 189.996tőke+64.952kamat (sum 254948ft) tartozásom, mert rosszul számolták el anno a kamatot.

A végrehajtótól nem kaptam semmit a végrehajtás befejeződéséről, vagyis nem tudom egyáltalán megállapított-e bármit is.

gerbera317 # e-mail 2020.05.22. 09:29

Hát akkor talán ha méltóztatnál megkérdezni a munkáltatódat, ki rendelte el a letiltást, milyen ügyszámon, és mik az előrhetőségei. Ha így megvan a végrehajtó, akkor felkeresed, és elkéred tőle a végrehajtható okiratot, a letiltást, valamint a végrehajtás befejezését megállapító intézkdedést.
És mindenki mást kihagysz a tényállásból, mert itt csak te vagy meg a végrehajtó, meg az Intrum az állítólag fennmaradt követelésével. Ezt ne kelljen mégegyszer leírnom!

Nevar #   2020.05.22. 09:31

Rendben, köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2020.05.22. 09:47

Helyes. És ügyelj a fogalmak helyes használatára: a kérdés, hogy ki rendelte el a letiltást, és milyen ügyszámon, tehát a foganatosító végrehajtót keressük. Nem pedig a végrehajtást elrendelő közjegyzőt, és nem a végrehajtást kérő Intrumot!
Ha megvannak az iratok, akkor visszatérsz ide, és közlöd 1) a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésének idejét, 2) azt hogy a végrehajtást ugyanarra az összegre rendelték el, mint ami a fizetési meghagyáson is van (ja, bocs, lehet hogy akkor a fizetési meghagyást is be kell szerezni, azt pedig a közjegyzőtől), és 3) a végrehajtó milyen megállapítással fejezte be a végrehajtást (ha ugyan befejezte).
És akkor a fizetési meghagyásról: A közjegyzőt és a fizetési meghagyás ügyszámát a végrehajtási lapból tudhatod meg. Ennek másolatát elkéred a közjegyzőtől, és akkor már össze tudod hasonlítani a végrehajtási lap tartalmával.

Nevar #   2020.05.22. 10:29
  • > Közjegyző megvan, 2012.01.25 jogerőre emelkedés, 254.016 Ft tőke;
  • > foganatosító végrehajtó megvan, letiltási összeg_tőketartozás: 254.016 Ft
  • > ügyirat szám megvan (
  • > "a végrehajtó milyen megállapítással fejezte be a végrehajtást (ha ugyan befejezte)
    • > valószínűleg nem fejezte be, de ennek utánajárok.

A kamatot -amit fel(- és el)számoltak - honnan tudhatom meg?

gerbera317 # e-mail 2020.05.22. 11:13

Azt, hogy mit kell felszámítani, a vh-okiratból lehet megtudni. Azt, hogy valóban fel is számították-e, azt valamelyik, a követelést részletező intézkedésből, például a letiltásból.
Tudd meg, hogy egy követelés nem csak tőkéből áll, sőt, a tőke az utolsó, amit a teljesítésből ki kell elégíteni. Úgyhogy még igencsak hiányosan közlöd a tényállást.
Arra vagyunk kíváncsiak, hogy 1) a végrehajtás ugyanarra az összegre és járulékaira indult-e, mint amit a fizetési meghagyásban érvényesített a jogosult, és 2) hogy ezt a végrehajtó behajtotta-e.
Mert ha igen, de az Intrumnak még mindig követelne, akkor ez a Vht. 41. § szeirnti eljárásban vagy annak folytatásában tisztázható. Ha pedig az a követelés alapja, hogy annak idején az fmh-t nem a teljes követelésre kérte, akkor az fmh-val nem érvényesítet követelése (most már nagynehezen megtudtudk, hogy 2012. óta) elévül(hetet)t.
Ugyanez utóbbi van akkor is, ha a végrehajtást nem a teljes, fmh szerinti követelésre rendelték el. A végrehajtásból kimaradt követelés szintén elévül(hetet)t.

Nevar #   2020.05.22. 14:58

Kedves Gerbera317,
Sajnos tudom, hogy előbb a letiltás -úgymond- intézkedéseinek költségeit kell előbb kifizetni, majd a kamatokat kell törleszteni miközben a tőkerészre továbbra is felszámítják az ezidőre is esedékes kamatokat.
Mint korábban már írtam, a letiltás kézhezvételének időpontjában ezekkel a ktg-kel+kamat+tőke szerepel 895.048 ft a letiltási papíron, melyre 2,5 év alatt 1.018.139ft-ot küldött el a fizumból a munkáltatóm.
Mint megtudtam azóta, a munkáltatóm egyeztetni akart 2018 év végén a vh-val levélben, melyre azóta sem érkezett válasz. Megjegyzem akkortájt volt valami rendőrségi ügye ami miatt háziőrizetben is volt, s ki is lett rendelve helyettes. De ennek pontos időpontjára nem emlékszem, mert nem is volt dolgom.
Mindenesetre én semmilyen értesítést nem kaptam a vh változásról sem annakidején.
Mint írtam korábban, az fmh-i és a letiltási iratban a tőke összege megegyezik.

Virágkoszorú # e-mail 2020.06.28. 17:29

Jó napot!
Érdeklődnék, tudja valaki, melyik szerv felügyeli az Intrumot, hol lehet panasszal élni?
Röviden (már a fórumon ebben az ügyben kaptam segítséget, de itt megakadtunk megint). Adott a szomszédos ingatlan, melynek a tavalyi év során 18/30át árverésen megvettük, majd további 11/30-adát a tulajdonostársaktól megvásároltunk, ezek mindegyike szépen,gond nélkül lefutott(volt rolyan rész,ahol 14 éves tartozást lerenseztünk). Szóval 29/30ad részben tulajdonosok vagyunk, a maradék 1/30-dos tulajtárssal többszöri egyeztetés után sem jutunk sehova, egyszerűen csak hitegetett minket,de hónapok óta elérhetetlenek.Van neki egy cca.128 ezres tartozása az 1/30adán,melyet az Intrum jegyez. Hivatalosan megkerestük a végrehajtót és az intrumot is,hogy árverést kérjünk a részre. A Vh értelemszerűen a mi kérésünkre nem indít árverést, csak az Intruméra. Az intrum válaszában a Vh-hoz küldött minket, telefonos megkeresésen pedig 15x elmondják,hogy nem adhat tájékoztatást mert nincs meghatalmazásunk ( tudják a levelünkből, és a telefonból is,hogy a hőn védett adóst nem érjük el) egyszer elkottyintoták,hogy ilyen kis részen ekkora kicsi tartozásra nem indítanak árverést. Kérdés,akkor miért tettek rá végrehajtást, válasz nem adnak infót. Az épülettel összeépített kis helység már összedőlt, az épületet is bontani kellene. Ügyvédi tanácsra keresnénk a lehetőséhet,hogy panasszal éljünk az Intrummal szemben vagy előrelépési ötletet keresünk. Előre is köszönjük.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.28. 17:36

Ugyan. Rossz helyen keresgéltek.
Egyszerűen közös tulajdon megszüntetése. (De a teljes tartozást ki kell fizetni.)

www.kbs-ugyved.hu

Virágkoszorú # e-mail 2020.06.28. 21:30

Kedves Béla!
Igen, tudunk erről az opcióról, és hogy ki kell fizetni a tartozást teljesen, ezt felajánlottuk a tulajtársnak is,nem is értem miért jó így neki. Mennyi idő ez a procedúra? Mert itt 2 évvel és nagyon sok bajjal is riogattak minket. Most talán újraindulnak a bírósági ügyintézések is, és akkor talán tudunk érdeklődni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.28. 21:36

Fél év. De akár három hónap is lehet, ha például az értékben nincs vita.

www.kbs-ugyved.hu

Virágkoszorú # e-mail 2020.06.29. 10:20

Köszönöm! Érdeklödni fogunk, aztán meglátjuk.

gerbera317 # e-mail 2020.06.29. 11:25

A közös tulajdon megszüntetésének van egy olyan kockázata, hogy akár valaki más is megveheti az egész ingatlant.
Inkább újból meg kell szólítani az Intrumot, de el kell hagyni a tulajdonszerzésőről szóló meddő dumát, és ott kell kezdeni a bemutatkozást (a "Tisztelt Intrum Justitia!" után), hogy te vagy az adós ingatlan-tulajdonostársa 29/30-ad arányban, és megvennéd az adós tulajdonrészét is, ha végre kiírnák árverésre. Csakhogy a végrehajtó úgy nyilatkozott, hogy ezt kizárólag a végrehajtást kérő kérelmére fogja megtenni. Holott önállóan is tehetné, mivel az ingatlan értéke arányban áll a követelés összegével. Kérjed ezért az Intrumot, hogy szíveskedjen árverés kitűzése iránti kérelmet előterjeszteni a végrehajtónál. Előre is megköszönve, blablabla, punktum. És csak semmi fölölsleges körmondatok, meg az ingatlan állapota, meg k.anyja, és főleg nem felézve! Az adós tartozása pedig ne érdekelje az árverési vevőt!
A panaszt felejtsd el, az Intrumnak jogában áll nem kérni az árverés kitűzését - hogyan jut ilyen eszedbe?
Érdeklödni fogunk
És ne érdeklődj, mert nem kaphatsz felvilágosítást, sem a végrehajtótól, sem az Intrumtól. Kérni kell, hogy tegye azt, amit feljebb írok. Ebben nincs semmi gdpr-xarság, nincs érzékeny adat, nincs semmi. Ha az Intrumnak érdeke fűződik az árveréshez, csak azért nem kérte eddig, mert szerinte tört tulajdoni hányadot nem vesz meg senki, akkor most tudja meg, hogy hoppá, mégiscsak.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.29. 14:48

Csak akkor, ha a megszüntetés módja a kényszerértékesítés, és még akkor is elővételi joga van a tulajdonostársnak. Itt nem kér kényszerértékesítést a felperes - azt kéri, hadd váltsa magához a tulajdonostárs illetőségét.

www.kbs-ugyved.hu

Virágkoszorú # e-mail 2020.06.29. 15:07

Kedves Gerbera. Épp hogy nem szó szerint ezt írtuk le, semmilyen felesleges és plusz infó nincs a hivatalos, általam és férjem által aláírt, letanúzottt papíron. Nem is értem a feltételezést,hovy tragár vagy személyeskedő levelet küldtünk volna. Tájékoztattuk benne az intrumot,hogy mint összesen 29/30 tulajdonostársak, vevők lennénk a maradék 1-re, amennyiben intézkednének az árverésröl. Persze mindez szépen megfogalmazva. Telefonon azért kerestem meg őket,mivel első levelünk ment a végrehajtóhoz, nem kaptunk választ, ők telefonon elmondták,hogy az intrumot keressük. Megkerestük, levélre a két soros válasz az volt,hogy keressük a véhrehjatót. Nekik elküldtük az eredeti levél és a válasz másolatát egy 3. levéllel,hogy kérjük az intézkedést. Aztán megint másfél hónapig semmi válasz, akkor hívtam fel őket, és dobálnak jobbról balra.
Az, hogy a tul társnak tartozása van,pedig naná hogy érdekel,hisz nem tudom miatta megvenni,lebontani, sőt semmi egyebet sem (közművek rendezése,telekösszevonás,stb), pláne hogy akkor jegyezték be rá a tartozást,mikor megkaptuk az első tulajdonpapírjainkat és már lebeszéltük velük a találkozót, majd hirtelen eltüntek. Nyilván ez az intrumot és a végrehajtót hidegen hagyja, és ezt csak a teljesseg kedvéért mondtam. Az viszont felettébb bosszantó,hogy egy év alatt nem jutunk Aról Bre,és sem a Vh sem az Intrum nemakar segíteni,pedig talán a pénzhez jutás mindenki érdeke lenne. De nyilván ez is az én naiv józan paraszti eszű meglátásom.

gerbera317 # e-mail 2020.06.29. 16:56

Újból meg kellene szólítani az Intrumot, hátha történik valami. De ha nem történik, akkor sincs helye semmilyen panasznak. Ha nekem írnál csak úgy, és én nem válaszolok, engem sem panaszolhatnál sehol. Na, az Intrumot se.

Virágkoszorú # e-mail 2020.06.29. 18:06

Nem a válaszadás hiánya a panasz tárgya. De egy ilyen cégtől vagy bármiylen mástól a teljes segítőkészség hiánya és az intézkedés hiánya, vagy egyáltalán az általános tájékoztatás hiánya, nonszensz. Ha én a munkámat nem csinálom meg, nem fizetek egy számlát, akkor mindenki pattogna, én lennék a rossz. Pontot akarnánk tenni valami végére,ami szerintem nem egy annyira bonyolult törerénet,nem nagy az összeg sem, és olyan a hozzáállás, hogy az elborzasztó. Mindegy ,köszönöm a segítséget, remélem sikerül mielőbb a végére járnunk.