elállás ingatlan adásvételtől


TT28 # 2016.01.30. 15:30

Tisztelt Fórumozók,
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában.
2015 év végén előszerződést kötöttem egy ingatlanra amelynek keretében foglalóként kifizettem a vételár 10%-át. Azért csak előszerződést kötöttünk, mert még nem volt energiatanúsítvány, de biztosítottak, hogy az ingatlan A kategóriás. Az energiatanúsítás csak az előszerződést követően 2 hónappal készült el és kiderült, hogy az ingatlan csak D kategória lett. Az eladók egy január 1-től érvényes jogszabály módosításra hivatkoznak, ami valóban történt is. Állításuk szerint az ingatlan A kategória lett volna még tavaly. Ezért nem fogadják el az elállásomat az előszerződéstől. Én úgy gondolom, hogy ebben az esetben az ingatlan kb 30%-kal kevesebbet ér ami jelentős változásnak tekinthető és indokolt az elállás.
Van esélyem ebben az esetben a foglaló visszaszerzésére?
köszönöm válaszukat.

Bea1 # 2016.01.30. 15:57

szóban biztosítottak, vagy írásban?

TT28 # 2016.01.30. 16:22

Emailem van róla, valamint a hirdetés is megvan amiben benne van, hogy A kategóriás, de ez nem is probléma mert ők is elismerik, hogy így hirdették, csak arra hivatkoznak, hogy a jogszabály változás miatt lett más a besorolása és erről nem ők tehetnek.

Bea1 # 2016.01.30. 17:34

Ingatlan eladó! "A" kategóriás, mosógéppel...

Ez csak egy vessző, nyílván a rossz helyesírásért nem fogják visszavonatni velük a szerződést.

Nyílván az aktuális állapotot hírdették meg.

Szerintem ha jogszabályváltozás történt, akkor sem nem voltak megtévesztőek, sem nem voltak rosszhiszeműek, de ez nem jogi állásfoglalás, csak a véleményem.

Mi változott egyébként, ha nem titok, ami ekkora különbséget eredményez?

TT28 # 2016.01.30. 18:29

Mint mondtam nem az a probléma, hogy nem ismerik el. Tehát nem kell bizonyítani.
A kérdés inkább arra vonatkozott, hogy olyan körülménynek minősül-e ami miatt elállhatok a foglaló elvesztése nélkül.
Hiszen bármelyik ingatlan szakértő megmondja, hogy egy ilyen különbség az energetikai tanúsítványban kb 30% értékvesztést jelent. Bízom benne, hogy vannak olyanok akiknek van ezen a téren tapasztalatuk és tudnak nekem segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.31. 12:41

Az ember azt gondolná, ingatlant akartál venni. De ezek szerint inkább tanúsítványt.

Árpád84 # 2016.05.17. 18:21

Tisztelt Fórumozók!

Szerződést kötöttünk egy családi ház eladására, ahol minden rendben volt foglalót is kifizették. Mivel a ház örökség volt /jelenleg csak én lakok benne/ így a foglaló 1/3 részét kaptam. Én lefoglalóztam 1 lakást mivel el kellet volna költöznünk, nekem jóval több volt a foglaló a lakásra mint amennyit a családi házra kaptam. A kifizetés előtt 2 nappal a vevőink visszaléptek a vételtől mikor már félig ki volt ürítve a lakás, szabadságok elintézve, fuvaros lefoglalva és így nem tudom megvásárolni a már lefoglalózott lakást. Más forrásból nem tudtam pótolni a hiányzó összeget 2 nap alatt. (A mi vevőink tudták hogy lefoglalóztam egy lakást nagyobb értékben mint amennyit kaptam.)

Ebben az esetben milyen jogi lépéseket lehet tenni? Kitől lehet a veszteségemet követelni? Mivel az egész az önhibámon kívül történt.

Előre is köszönöm.
Árpád

Bea1 # 2016.05.17. 19:20

A foglaló lerakása még nem garantálja, hogy megkapja a vételárat, hiszen ha a leendő vevő pl 2 nappal a teljesítés előtt eláll a vételtől, akkor a jog szerint ELBUKJA A FOGLALÓT.

Kellemetlen helyzet, de véleményem szerint idő előtt tett lépéseket egy másik ingatlan megvásárlására, és senki sem kötelezte, hogy nagyobb foglalót tegyen le például.

Természetesen mindezt a szerződés ismerete nélkül írom, hiszen a szerződésben lehetnek olyan elemek, amik kártérítési igényét megalapozottá tehetik.

MajorDomus # 2016.05.17. 20:35

A kör nem zárult be!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.18. 07:39

A foglaló nem bánatpénz, a vevő nem állhat el egyoldalúan.

MajorDomus # 2016.05.18. 19:49

Csak költséges!

Gabor_1980 # 2016.05.23. 09:02

Tiszteletem!
Egy gyors kérdéssel szeretnék fordulni ingatlan adásvételben jártas ügyvédekhez:

Két hónapja aláírtünk egy adásvételi szerződést egy házra majd a foglalót is elutaltuk az eladóknak. Az ügyvédünknél letétben van az eladók nyilatkozata aminek birtokában a földhivatal bejegyezné az ingatlant a nevünkre.
A megbeszélt teljesítési határidő előtt egy hónappal az eladók jelezték, hogy mégsem szeretnék eladni az ingatlant.

Jogilag ezt meg tudják tenni? Hiszen ha átutaljuk nekik a teljese vételárat akkor az ügyvédünknek ki kell adni nyilatkozatot és be tudjuk jegyezni az ingatlant a nevünkre.

Tanácsaikat előre is köszönöm.

lajcsó # 2016.05.23. 10:11

"az eladók jelezték, hogy mégsem szeretnék eladni az ingatlant."
Hiszen már eladták! A szerződésben foglaltakat mindkét félnek (eladó-vevő) teljesítenie kell!

Gabor_1980 # 2016.05.23. 11:24

Kedves Lajos! Köszönöm a gyors választ. Igen, az adásvételi szerződést aláírtuk de most a foglaló kétszeres visszafizetésével szeretnének a szerződést felmondani.
Én úgy gondolom, hogy egyoldalúan nem tudják felmondani a szerződést. Kérem erősítsen meg ebben.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.23. 13:39

Jól gondolod, a foglaló nem bánatpénz.

Dr.Attika # 2016.05.23. 13:49

Visszafordíthatatlan (irreverzibilis) a szerződés. Elállásnak nincs helye. Ki kell fizetni a vételárat, ügyvédtől el kell hozni a szerződést és be kell jegyeztetni a tulajdonjogot.

Gabor_1980 # 2016.05.23. 14:32

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2016.05.23. 16:16

Mondjuk nem visszafordíthatatlan, nem irreverzibilis szerződés az adásvétel, kozos megegyezessel bármikor visszaható hatállyal felbonthato, csak egyoldaluan nem lehet elallni foszabaly szerint.

Dr.Attika # 2016.05.23. 16:41

Az elállás egyoldalú nyilatkozat.Az biztos, hogy a jövőre nézve közös megegyezéssel megszüntethetnék.

jeporte # 2016.05.25. 18:12

Tisztelt Ügyvédek!
Olyan problémával fordulok Önökhoz, hogy 1 hónappal ezelőtt kinéztünk egy lakást, akinek a tulaja külföldön tartózkodik. A rokona jár el helyette mindenben. Nem volt ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás, így a külföldi nagykövetségen ez el lett intézve kb. 1 hét alatt. Mi ügyvéd előtt aláírtunk egy megállapodást, melyben vételár előleget adtunk át az eladónak. Így ő nem hirdette tovább a lakást. A megállapodásban ki lett köztve, hogy a hónap végéig aláírjuk az adásvételi szerződést. A lakásban albérlők laknak. Közben kiderült, hogy hitel van a lakáson, mégpedig végrehajtónál van már az ügy. Illetve közüzemi tartozások is felmerültek. Az eladó képviselője azt mondta 1 hónappal ezelőtt, hogy kb. 6 millió Ft körül van ez a hitel. Kértük, mutasson be papírt róla. A vételár egy részét hitelből kívántuk fedezni, de ahhoz, hogy mi hitelt kapjunk, ugye tartozásmentes tulajdoni lappal kellett volna mennünk a bankba. Az eladó képviselője hétről hétre azt mondta nekünk, hogy majd holnap megy be a végrehajtóhoz információért. Ez sosem történt meg. Mi pedig nem szerettünk volna milliókat átutalni neki, szerettük volna látni a pontos összeget. Ez az összeg múlt héten már a 8 milliót is elérte, elég érdekesnek találtuk... Közben eldöntöttük, hogy elállunk a vételi szándékunktól. Beszéltünk telefonon az ügyvéddel, azt mondta, visszajár az előleg, semmi gond. Megbeszéltünk egy délutáni időpontot, amit jeleztünk is az eladó képviselőjének. Majd ő szólt, hogy az ügyvéddel megbeszélte, hogy délelőtt találkozunk. Hát, ez is fura volt... Munkahely, szabadság, na, nem olyan egyszerű. Eljött a nagy nap, amikor is elmondtuk neki ügyvéd előtt, hogy elállunk. Fura módon semmilyen meglepettség, felháborodás nem tükröződött rajt. Ezután közölte az eladó képviselője, hogy a vételár előleg felét hajlandó nekünk visszafizetni. Ugyanis őt kár érte, hogy az albérlői ki fognak költözni, és hogy ő már elindította a végrehajtói ügyet. (Azt mondta, azért nem tudott eddig pontos összeget mondani, mert hetente csak 1 napon adnak információt a hitelről a végrehajtók) Az ügyvédünk helyeselt, hogy igen, ez oké. Ezt azonban a telefonban nekünk nem vetette fel, mint lehetséges kimenetel. Teljesen abban a hitben voltunk, hogy visszajár a teljes összeg.
A kérdésem a következő lenne: ebben az esetben tényleg nem jár vissza a teljes előleg? Honnan tudhatjuk, hogy ezek után az albérlők nem költöznek-e ki a lakásból? Ugyanis ha ott maradnak (ami teljesen reális lenne, hiszen az eladónak kell a bevétel), milyen kár is éri az eladót? Úgy érzem, kicsit át lettünk verve. Sok pénzről van szó, amiért keményen megdolgoztunk.
Előre is nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!

lajcsó # 2016.05.25. 19:45

Szerintem visszajár az előleg. Ösztönzésképpen fel lehet vetni számunkra egy rendőrségi feljelentés lehetőségét is.

MajorDomus # 2016.05.25. 19:55

Az előleg nem foglaló!

sissy074 # 2016.05.26. 19:29

Kedves Fórumozók!
Április elején kötöttem vevőimmel adásvételi szerződést,foglaló 110000ft volt,05.31-ig kellene megfizetniük az első vételárrészt,majd 07.31-ig a még fennmaradó vételárat.Ha mégse történne 05.31-ig fizetés mit tehetek?Meddig kell várnom a kifizetésre?Illetve késedelmes fizetés esetén felmondhatom-e a szerződést?Mennyi idő után? Az adásvételi szerződésben nincs semmi ilyen esetre írva.Köszönöm a segítséget.

Dr.Attika # 2016.05.27. 04:15

kedves sissy74!
A szerződés ismerete nélkül erre válasz nem adható. Beszélje meg a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéddel. Ha a vevők hozták az ügyvédet, akkor az Ön érdekében is köteles eljárni, tehát Ön is fordulhat hozzá kérdésével minden további fizetési kötelezettség nélkül.

sissy074 # 2016.05.27. 11:02

Dr.Attika!Köszönöm a választ,egy ingatlan irodán keresztül történt az értékesítés,az ő ügyvédjük volt.Megvárom a 31-et aztán felhívom akkor mi legyen. :-)