drbjozsef:
Köszönöm a felvilágosítást, így már érthetőbb. Mondta nekem a szomszéd az eszmei hányadot, amit értek is már. Azóta már egyezkedtem a szomszéddal is, s úgy néz ki, hogy megállapodásra jutottunk. Egyébként én ezt az egyezkedést az eladó nevében teszem. S az ügyhöz tartozik még az a tény is, hogy 15 éve bérlem ezt a lakóingatlant, tehát a közös részek tényleges használatában már van gyakorlatom is. Viszont a vásárlás során mindenképpen körültekintően akarok eljárni. A tulajdonos azt mondja, hogy más vevő is jelentkezett ezért a lakóingatlanért. Kérdés, hogy vajon ő elfogadná-e az ingatlant használati megosztás nélkül. Mert ha igen, akkor neki több pénzt megérhet, mint nekem.
Ingatlanügyek
Gerbera koszonom!
Eddig megkaptam mas vegrehajtoktol az etedetit postan, de elotte mindig kaptam masolatot a helyszinen az alairaskor.
Ez a mai "ur", minosithetetlen hangnemben kozolte, hogy nem ad es kesz, majd megkapom postan, hogy mas vegrehajtok mit "masolgatnak", az ot nem erdekli.
Szoszerint igy tortent.
Talalkoztam mar par vegrehajtoval, de ekkora tulokkal meg soha. Mar elnezest. Raadasul no vagyok, amitol azt gondolom, hogy meg visszataszitobb ez a viselkedes az o reszerol.
Siman kinezem belole, hogy a stromanja elol en vittem el az ingatlant az arveresen.
Es tulajdonkeppen tenyleg semmilyen bizonyitekom nincs, hogy ott jartam.
Ettol fuggetlenul gondolom keves az eselye annak, hogy letagadja, bar arra se szamitottam, hogy minden ok nelkul igy fog velem beszelni.
Hanna,
azt azért érzed, hogy VAN használati megosztási szerződés? Úgy nevezik "ráutaló magatartás". A most kialakult használat az egy használati megállapodás. Ettől eltérni nem lesz könnyű.
Rosszul értelmezed a hányadokat. Az ok ESZMEI hányadok. Közös tulajdon az egész, neked is van az ő lakásukban, nekik is van a 3.ban, mindenkinek mindenhol van. Ezt csak a használat korlátozza.
Ha bíróságra mennél, akkor a most meglévő állapottól csak akkor térne el a bíróság, ha azt alaposan megindoklod, hogy miért kellene változtatni (a szerződésen). Az, hogy az ESZMEI hányadod szerint neked több járna, az nem indok. Nem számít. Talán igazságtalan, de teljesen jogszerű.
Egyet tehetsz : rálőcsölöd ezt a problémát az eladóra. Megmondod neki, hogy intézze el a megosztási szerződés írásba foglalását. Ha abban az lesz, hogy mindenki az ESZMEI hányadával arányos részt használ, és ezt pontosan ki is jelölik térképvázlattal, akkor megveszed tőle. Ha nem, akkor neked nem ér ennyit, csak 4 millióval (mondjuk) kevesebbet, mert a saját kizárólagos használatú területed kisebb, mint a többieké. Ebbe ő ment bele, ez az ő sara.
Hanna2019 ok :)
Gyanítom fáj neki, hogy az eddig használt részen osztoznia kell, sajátjaként birtokolta.
Wers:
Tisztában vagyok vele, hogy mi vár rám. 15 éve ismerem, mert bérlem ezt a lakást ennyi ideje. De semmi nem tart örökké. ;)
Ha megkaptad postán, akkor mi a probléma?
Egyébként nem fogja letagadni a végrehajtó, hogy megjelentél az aláírásnál. Mellesleg: miért nem kértél egy másolati példányt?
Kedves Forumozok!
Ma reggel alairtam egy arveresi jegyzokonyvet, de nem kaptam rola semmilyen igazolast. Eddig minden vegrehajto adott legalabb egy masolatot alairva, majd megkaptam az eredetit postan.
Rendben van ez igy? Tulajdonkeppen bizonyitani sem tudom, hogy ott voltam...
Koszonom a valaszokat.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy az ide vonatkozó kormányrendeletben az ikres beépítésű házakra más vonatkozik pl azt írja a csatlakozó épület tartószerkezetét nem érintheti a felújítás.
Kérdés:
Ha belefúrok én felőlem a falba vagy a födémbe az vajon közös tartószerkezet? A közös is számít ?
Ha nicns tűzfal sem pedig külön vezeték bekötések, akkor lehet ikerházról beszélni, mert OTÉK szerint az ikerház nyílás nélküli tűzfallal elválasztottnak kell lenni.
Ezért nem egyszerű nekem, ezt a kormányrendeletet értelmezni
Az persze rendben, hogy jól gondolod, de arra is gondolj, hogy ha megveszed a lakást, vele megkapod a szomszédot is, vele kell eztán együtt élned.
Földmérőt akarok hívni, de a 2. lakás tulajdonosa az ötlettől is majdnem szívinfarktust kapott. Ebből arra gondolok, hogy mégis én gondolom jól.
Szép napot kívánok Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni közös osztatlan tulajdonban lévő ingatlan használati megosztási szerződésében foglaltakkal kapcsolatosan.
Tényállás a következő: közös ingatlan, 3 tulajdonossal. 1. lakás 8/32, 2. és 3. lakás 12/32 tulajdoni hányad. Szeretném megvenni a 3. lakást. A tulajdonosoktól kérek közös használatra vonatkozó megosztási szerződést, azonban az 1. és 2. lakás tulajdonosa tulajdonképpen mindenre igényt tart, szerintük a 3. lakáshoz csak a ház tartozik maga és egy kamra. Az egyforma tulajdoni hányaddal rendelkező lakások nagyjából egyformák (ránézésre is), de ez most mindegy is talán. A tulajdoni hányad alapján a 355 m2 összterületű ingatlanból 133 m2 esik az általam megvásárolni kívánt 3. lakás tulajdoni hányadába, ebből ténylegesen a lakás 52 m2-re, a kamra 8 m2-e és egy kis virágoskert 12 m2-e használható a tulajdonos által, az ingatlan többi hányada közös kell, hogy legyen. A másik két lakáshoz is tartozik kamra és virágoskert. Az én értelmezésem szerint, ezek a területek a tulajdonosok által kizárólagos használatúak, s a többi, nem elosztott rész, szerintem közös használatban kell, hogy maradjanak. Na, a 2. lakás tulajdonosa ezzel nem ért egyet, csak úgy hajlandó aláírni a közös használati megosztást, ha a közösen használt részeket az ő használatába írjuk be. Ugye, jól gondolom, hogy még a használati szerződésben sem szabad ezt a 3. lakás tulajdonosainak aláírnia, mert akkor olyan, mintha a 2. lakás tulajdonosának javára lemondanának? Nekem az az egyértelmű, hogy a tulajdoni lapon lévő arányban jogosult vagyok a lakást és az ahhoz kapcsolódó, elszeparált helyiségeket sajátomként használni, a többi, amit tényleg közösen használunk, viszont közös jelöléssel kell, hogy szerepeljen a használati megosztásban is. Jól gondolom, vagy én vagyok esetleg kapzsi és nem látom a fától az erdőt?
marcsi,
A köteles rész alapjába beleszámít az örökhagyó hagyatéka, és a halála előtti 10 éven belül bárkinek juttatott ingyenes adománya. Ebből igényelhet.
Más tulajdonából nem igényelhet. Ezt ennél egyszerűbben nem lehet mondani. A te vagyonodból nem jár neki, az enyémből sem, és Mészáros Lőrincééből sem (pedig az nem lenne rossz).
mikor ajándékozták neked?
Igen.
azért jönnek ki megnézni,
hogy a szomszédodat is kötelezzék,ilyen szépen kell a portált felújitani.
(ez vicc volt)
Most mit vagy úgy oda? Előre értesítettek, hogy ki fognak jönni szemlére. Ha nem értesítenének, akkor meg az lenne a bajod. Azon pedig, hogy ez egy végzés, nem kell fönnakadni. A közigazgatási eljárásban minden intézkedés végzés, ha az nem határozat.
a helyzet az, hogy a helyi jegyzővel beszéltem és helyi rendelkezés nincs, sem bejelntési kötelezettségem, majd felhívtam egy építészt és végül a járási kormányhivatal építészeti hatóságát. Majd miután kiviteleztem a szigetelést és a a meglévő árnyékoló előtető bővítését utána ő elrohant és nem tudom panaszt tett, majd most kaptam egy végzést, hogy kijönnek megnézni.... Vicc az egész.
Jól teszed
drbjozsef és MajorDomus köszönöm... Szerintem a bíróságot választom.
Én értem, egyes főépítészek úgy vélik, hogy rontja az utcaképet, ha egy háznak a felét újítják csak fel.
Furcsa hozzáállás. Akkor ha az egyik tulaj hagyja lepusztulni a házrészét a másik ne tartsa karban, ne korszerűsítsen?
Zoltán,
ezt kicsit érthetőbbé kellene. Mi a különbség az ikerház és az "ikerház" között?
sziasztok.
Van egy külön helyrajzi számmal rendelkező "ikerházam" ahol se tűzfal se külön bekötések ( egy gázcsonk ) és én leszigeteltem a házat és egy homlokzathoz illesztett előtetőt építettem. A szomszédnak ez nem tetszett feljelentett és most kaptam egy határozatot hogy az építésügyi hatóság kijön szemlére. Na most ilyenkor mi a helyzet? Ikerháznak minősül vagy nem?
„Mit tudunk tenni?”
Például keresni egy jó ügyvédet. Az építő hozzáállását nézve ez nemigen lesz megúszható, ha nem akarjátok így hagyni.
Hááát!
nem lesz könnyű!
sajnos új Alapitó Okirat kell.ami a helyes m2 adatokat tartalmazza!
a baj ott van,hogy a ti lakásotok méretének pontositásával,
mindenkinek megváltozik a tulajdoni hányada,tehát sajnos
100 % beleegyezés kell hozzá!
nem kesz könnyű beszerezni!
másik lehetőség,hogy birósághoz fordulsz, a biróság itéletével elrendelheti az A.O kijavitását.
Tisztelt Tanácsadók,
Vásároltunk egy lakást egy lakóparkban. A lakásban a falak még nem álltak, engedték az utólagos kialakítást. A tervezgetéseink során kiderült, hogy a lakópark által megadott bruttó nm nem stimmel. Sok-sok vita után kimérték a lakást és kiderült, hogy falak nélkül 7 nm-el kisebb a lakás, mint a szerződésben aláírt. A használatbavételi engedélyt közben a lakásra megkapták, közfalak nélkül. Majd elkészült a lakás és átvettük. A bruttó különbözet miatt visszakaptunk valamennyit, vagyis a végén kevesebbet kellett fizetnünk. Az átvétel után feltűnt, hogy az energetikai tanúsítványon 20 nm-el több van feltüntetve, mint a földhivatalba beadott nm. Kihívtam újra az energetikai tanúsítványost, aki kimérte a lakást és a földhivatalba beadotthoz képest 10 nm-el kisebb a lakásunk. Az albetétesítés még folyamatban van. Felhívtam a lakópark figyelmét erre és kértem a módosítást, de ők ezt a bonyolultságra tekintettel nem akarják módosítani. Nekünk viszont így 10 nm-el több közös költséget kell fizetnünk. Ha pedig eladjuk a lakást, akkor ki lesz az, aki megveszi úgy, hogy több a közös költség, mint a valóság és a nm sem stimmel?! Mit tudunk tenni?
Köszönöm!
AlKyMa
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02