„A (6) és (15) bekezdés alkalmazásában első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el. ”
Ingatlanügyek
Sziasztok, segítsetek lécci értelmezni a 35 év alatti, 15M Ft-ig első lakás vásárláshoz kapcsolódó illeték kedvezményt az én esetemben.
Volt egy 5 éve vásárolt, bőven 15M feletti ingatlanban mintegy 4 millió forintos tulajdonrészem. Ezt kivásárolták tőlem, most vettem egy 15M alatti lakást, ahol ugye ezt a 4 milliót le tudom írni az illeték alapból.
Számít-e, hogy ez az első 100%-os tulajdonú ingatlanom, vagy igazából nem foglalkoznak vele és buktam az illeték kedvezményt? Érdemes egyáltalán megpróbálni, vagy teljesen fölösleges? A részletfizetés is esételen?
A macskák alomtálcát használnak!
A macska szar viszont veszélyes hulladék, még szerencse , hogy a macsekok jól neveltek, mindig elvonulva végzik a dolgukat.
Az ebek már nem annyira, azok az igazán veszélyesek !!
Hát az biztosan nem veszélyes hulladék. Simán páralecsapódás, nincs benne semmi, ami a klímából jönne, semmi köze, és nem is találkozik a klíma hűtőközegével. A hűtés mellékterméke, hogy kicsapódik a benti levegőből a pára, ezért azt ki kell vezetni a berendezésből. Sima víz.
Nem tudom mi a szabályzás, elvileg el kellene vezetni, de ha ezzel nem okoz gondot, szerintem nem sok helyen foglalkoznak vele. Talán a jegyzőnél birtokvédelem, ha a Te területedre esik, de ha közterületre, akkor legfeljebb bejelentést tehetsz.
„miközben azt olvasni, hogy ez veszélyes hulladéknak minősül, és csak csatornába szabadna vezetni.”
Mármint a klímából kíjővő kondenzátum.
Ez egyszerűen nem igaz !
Üdvözlet!
Nemrégen vásároltunk egy ingatlant, amelyen az eladó által igényelt hitel miatt jelzálog van bejegyezve. A hitelét kifizettük, most a banktól várjuk a törléshez szükséges dokumentumot, hogy az eladó beszerezze, viszont azt mondja, hogy még nem kapta meg. Két hete húzódik.
Mennyi időbe szokott ez kerülni általában egy banknak?
Attól tartok az eladó húzza az időt!
Köszönöm a választ!
Üdv!
Klímák kondenzvizének elvezetéséről mi és hogyan rendelkezik? Van-e konkrét szabályzat erre vonatkozólag, csak nem ellenőrzi senki?
Mindenhol falból kivezetett cső van, és onnan csöpög az utcára, miközben azt olvasni, hogy ez veszélyes hulladéknak minősül, és csak csatornába szabadna vezetni.
Konkrét problémám, hogy földszinten lakok és az ablakom alatti betonra csepeg. Ha szólok a szomszédnak, biztos azzal jönne, hogy mindenhol így van, é biztos csak irigy vagyok, hogy neki van klímája. Kötelezhetőek-e a társasházi lakók legalább egy közös ereszcsatorna létesítésére, amiben csöpögés nélkül vezetik le a kondenzvizet a talajszintre?
Köszönöm
A lakáshasználati jog értéke rá eső részének a megtérítése akkor is megilleti a lakásból (nem önként) távozó házastársat, ha az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan a másik házastárs különvagyona.
katinka,
Ha a lakás a férjed különvagyona (házasságotok ill. együttélésetek előtt szerezte, vagy az alatt örökölte/ajándékba kapta), akkor sok mindent nem tehetsz. A váláskor kérhetsz valamennyi pénzt, ha költöttetek rá közösen valamilyen nagyobb értéknövelő beruházást (felújítások, állagmegóvások nem számítanak).
Ha házastársi közös vagyonnak számít, akkor hiába van csak a férjed nevén, akkor is ingatlnnyilvántartáson kívüli tulajdonosnak számítasz. Ettől függetlenül eladhatta, de ha úgy gondolod, hogy jár belőle neked pénz (akár mert közösen vettétek, akár mert közösen fizetettek hitelt rá), érdemes ügyvédhez fordulni, aki minden körülmény ismeretében tud tanácsot adni. A válás miatt úgyis szükség lenne rá...
Köszönöm a gyors választ.
katinka55 !
„a férjem tulajdonában lévő”
eladta ! ha megvették, akkor ott már tárgytalan mindenféle jogról álmodni.
Kérdés :
„Eladhatta-e és nekem milyen jogaim vannak?
” az elsőre a válasz ment, a másodikra :
Lehet kérni gyerektartást, feleség tartást, de ennek eredménye kevéske lehet.
Tisztelt ügyvéd úr!
Férjem italozása (+gyógyszeres kezelés alatt áll)miatt 4 gyermekemmel,melyből kettő fiatalkorú,2 tartósan beteg, 1 közös kiskorú) el kellett menekülnöm.(nem először)Sokszor mentők vitték el, a rendőség segítségével,agresszív viselkedése,és részegsége miatt. A barátnőm fogadott be minket.Amikor közöltem vele, hogy elválok, a férjem tulajdonában lévő, de 9 éve közösen használt ingatlant eladta, amelyen a volt feleségének valamennyi hányadában holtig tartó lakhatási joga van.
Eladhatta-e és nekem milyen jogaim vannak?
Egy fillér nélkül az "az utcára" kerültem. Az ingóságok egy részét hivatalos úton sikerült megőrzésre a vagyonmegosztásig letétbe helyeznem.
Köszönöm válaszát.
Az új szerződés a leggyorsabb.
Tímea02!
Kell kötni egy újabb szerződés a helyes helyrajzi számmal!
Végül perelni is lehet a Vevő részéről. Ez ha nem is lenne olcsó, valószínűleg nem is tartana sokáig.
Ezt szeretném elkerülni.
Ha más nem, akkor a vevő által indított per.
Mi lenne a megoldás?
Persze, hogy van.
Értem én csak Édesanyám adott még életében egy meghatalmazást számomra, hogy tudjam eladni az ingatlanját. Azon ő elrontotta a helyrajzi számot. Aztán mikor én megfogalmaztam a meghatalmazást nővérem részére lemásoltam az Édesanyám által írt hibás helyrajzi számot és átküldtem nővéremnek. Ő pedig nem nézte meg, úgy ment el a közjegyzőhöz. Én nem a felelőseket keresem, mert itt zsinórban mind a hárman tévedtünk viszont én vagyok az egyedüli aki ezt helyre akarja hozni, hogy végre lezáródjon az adásvételi és a vevőt be tudják jegyezni a tulajdoni lapra.
Kérdésem az lenne hogy van e valamilyen jogi megoldás erre az ügyre?
Nos, nekem az az az elvem, hogy aki elrontotta, az hozza is helyre. Ha érted.
De ügyvéd csinálta, de mivel hogy nővérem nem volt jelen ezért azt javasolta hogy kérjek nővéremtől egy meghatalmazást. Mivel külföldön él én ezt a meghatalmazást le fordítattam és hitelesítettem, de el volt írva egy szám a helyrajzi számban. Újabbat nem akar küldeni. Van e erre valami jogi lehetőség hogy módosítani tudjam a helyes helyrajzi számra?
Tímea02, nem ügyvéd csinálta a szerződéseteket?
trlina,
Nem tudsz már semmit tenni.
Jól tájékoztattak, a tartási szerződés esetén nem jár köteles rész. Ha akkor, 11 évvel ezelőtt megtámadtad volna a tartási szerződést, és bizonyítani tudtad volna, hogy nem történt ténylegesen tartás a testvéred részéről, vagy megtévesztette édesanyádat, akkor esetleg lett volna egy kis esélyed, de mivel ilyesmit elég nehéz bizonyítani, akkor sem sok. Most meg már nincs.
Tisztelt fórumozók!
Sajnos már augusztusban 11 éve lesz annak, hogy meghalt az édesanyám. Anno a nővérem eltartási szerződést kötött vele. Akkor a hagyatéki eljárásban közölték velem, hogy nem vagyok jogosult semmire sem. Igaz e az, hogy még a köteles részből is kizárt ezzel a nővérem? A jelen kérdést azért tettem fel, mert úgy alakult, hogy fedél nélkül maradtam 64 évesen és lehet e visszamenőleg valamit intézni? Az édesanyám lakását mind a mai napig nem lakja senki, mert a nővérem nem lakik itthon Magyarországon. Válaszokat előre is köszönöm.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02