Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanügyek

MajorDomus # e-mail 2012.07.12. 20:49

Kinek a nevére szól az építési engedély ?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2012.07.12. 20:00

Az ingatlan feltüntetéséhez földmérő kirendelése szükséges.

A tulajdoni hányad már egy érdekes kérdés. A földhivatali bejegyzéshez kell a gyámhivatal nyilatkozata, hogy milyen mértékben járul hozzá a tulajdoni hányadok módosulásához. Ezt a gyámhivatal hivatalból nem teheti meg, ő védi a kiskorú érdekeit, így kizárólag per útján kérhetitek a tulajdoni hányadotok megállapítását.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.12. 19:24

Kötelező a jogi képviselő a földhivatali eljárásban. De ha nem csak az épület feltüntetéséről van szó, akkor valószínűleg az sem lesz elég, kellene a gyámhatóság hozzájárulása.
Hogy a csudába kaptatok építési engedélyt?

www.kbs-ugyved.hu

nap50 # e-mail 2012.07.12. 18:26

Üdvözletem!
Kiskorú gyermekem nevén lévő ingatlanra épitkeztünk feleségemmel. Tulajdoni lapra hogyan lehet ezt átvezetni? Ügyvéd kell hozzá, vagy csak papirokkal bemenni a földhivatalba? Tulajdoni hányadot mi alapján lehet megosztani?
Köszönettel: Laci

lajcsó # e-mail 2012.07.10. 13:31

Az eladás során: ha jövedelemed képződik akkor adót kell fizetned, meg esetlegesen az energetikai tanúsítvány költségét (kb. 15000Ft). Az adó alapja: eladási ár-szerzési érték. Az adó mértéke: 16%.
Vétel során (alapesetben): tulajdoni lap (6250 Ft)+ügyvédi munkadíj (kb. 1%)+földhivatali díj (6600 Ft)+illeték (4 milló forintig 2%, ezt meghaladó összeg után 4%).
Azonban a felek ettől minimális mértékben eltérhetnek (pl. előfordul, hogy tulajdoni lapot az eladó váltja ki a földhivatalnál).

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers #   2012.07.10. 11:05

Az nem számít, milyen érték volt az örökösödési adó alapja?

Szilu5 #   2012.07.10. 11:00

Lehet rosszul fogalmaztam,s ezáltal félreértés történt.Egyszóval van egy örökölt lakásom amit elszeretnék adni,de azt is tudom nem mindegy mennyiért adom el és mennyiért veszek egy másikat a százalékok miatt.pl 8m eladom a lakást és veszek ebből 6m ért egy másik lakást,és ennek a költségeire lennék kiváncsi hogy mit kell ezután fizetnem.elöre is köszönöm a választ.

lajcsó # e-mail 2012.07.10. 10:29

Az adót lakásonként kell számítani. Egyik lakás értékesítésből származó jövedelemnek semmi köze a másik lakás eladásából származó jövedelemhez. Ha 10 db lakást adsz el, abban az esetben is külön-külön kell megállapítani az adót. Én nem adóról írtam hanem illetékről. A kettőt nem szabad összekeverni!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Szilu5 #   2012.07.10. 09:17

Azt tudom hogy az eladási árból le kell számolnom a másik ingatlan vételárát és a további költségeket amit papirral igazolni lehet,és a fennmaradó 16%ra gondoltam.ugy jól tudom?

Szilu5 #   2012.07.10. 09:02

T.Fórum!Tehát ha jól gondolom,akkor mégis a 2.lakásom lesz.még egy kérdés,ha eladom az ingatlant és a két ingatlan között fennmarad nyereség annak kell a 16%adóznom?

lajcsó # e-mail 2012.07.10. 07:58

A hibát nem nehéz észrevenni. Az első lakását örökölte. Tehát, amit vásárolni akar az már a második lakás lesz. A kérdező nyilván az illetékkedvezményre célzott. Első lakást szerző jogcímén így már nem jogosult illetékkedvezményre. Viszont jogosult más jogcímen: a lakás egy éven belüli és eladása és másik vásárlása jogcímén. Ebben az esetben az illeték alapja a két lakás vételárának a különbözete lesz, ami lehet, hogy kedvezőbb számára mint az első lakást vásárlók kedvezménye.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.10. 07:14

A jövedelem 16%-a azt adó. Nem számít, hogy mire használod fel. (A megvásárolt lakás illetékéből kaphatsz kedvezményt.)

Azt az "első lakásomat" gondold át mégegyszer. "No, gyerekek, ki veszi észre mi a hiba?

www.kbs-ugyved.hu

Szilu5 #   2012.07.09. 21:05

Tisztelt Fórum!Tavaly 2011ben örököltem egy házat 1/1 tulajdoni hányadban.Kérdésem az lenne ha értékesitésre kerülne az ingatlan,mondjuk a forgalmi érték felett akkor milyen mértékű adózási kötelezettségem lenne?az eladásból első lakásom venném,ez számit valamit?Válaszukat elöre is köszönöm!

lajcsó # e-mail 2012.07.06. 09:05

Meg kell nézni a kölcsönszerződést. Valószínűnek tartom, hogy a fedezeti ingatlan eladásához a bank előzetes jóváhagyása szükséges. Amennyiben a bank előzetes jóváhagyása nélkül eladjátok a fedezeti ingatlant akkor a bank erre hivatkozva (adósi szerződésszegés) felmondhatja a kölcsönszerződést. A jelzáloggal terhelt ingatlant akkor lehet eladni ha a jelzálogjogot nem biztosítja elidegenítési- és terhelési tilalom. Amennyiben a jelzálogjogot elidegenítési-és terhelési tilalom biztosítja, abban az esetben az ingatlan eladhatatlan. Az már egy külön kérdés, hogy ki venne meg egy jelzáloggal terhelt ingatlant?
Az "átterhelés" lehetséges megoldás. Erről viszont a bankkal kell megállapodni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.06. 07:45

Niki: el sem tudják adni.

www.kbs-ugyved.hu

Zoltanuss # e-mail 2012.07.05. 19:13

kati0525 !
Akkor ez nem jutott eszükbe , de le van írva !!

niki0304 # e-mail 2012.07.05. 10:24

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, ha van nekünk egy házunk aminek a jelzáloghitele egy másik házon van és úgy néz ki, hogy amin a jelzálog van az a ház eladásra kerül mert nem tudják fenntartani akkor mi lesz a mi jelzálogunkal ha eladásra kerül a szó? Ki kell fizetni a banknak a hitelt vagy átterhelik a mi házunkra?

Gabicsek #   2012.07.03. 17:27

Ha te viszed el a törlési engedélyt a földhivatalba, ugyanúgy 6.600.-Ft-ot kellett volna fizetned.

kati0525 # e-mail 2012.07.03. 14:53

Igen,ez igaz.A tehermentesítés költsége a banki költség is, de nekem azért nem volt egyértelmű, mert először úgy tűnt átvállalta a földhivatalit. Mindenesetre természetesen kifizetem, csak azt nem értem, miért egy lezárt ügy után találta ki az ügyvéd. Köszönöm a választ.

lajcsó # e-mail 2012.07.02. 15:50

"A jelen szerződéssel felmerülő költségeket - a tehermentesítés költségét kivéve - a vevő viseli. (Földhivatali eljárás költsége, átírási illeték, ügyvédi munkadíj.)"
Ebből - a tőled idézett mondatból - teljesen egyértelmű, hogy a "tehermentesítés költsége" téged (eladót) terhel. Nincs semmilyen bosszú, ebben állapodtatok meg. Fizesd ki a költségeket!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

matthiasi # e-mail 2012.07.02. 15:41

Debra01 Debra01 !

kati0525 # e-mail 2012.07.02. 14:13

Tiszteletem!

Egyszerű laikusként lakás adás-vételi szerződéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Adott egy adás-vételi szerződés, amiben én vagyok az eladó. A szerződés megkötésekor az ügyvéd (vevő hozta) szóban azt mondta, a lakásról amikor a bank kiadja nekem az igazolást, hogy tehermentes (egy hitelt kellett visszafizetni), adjam neki oda a törlési engedélyt, utána ő intéz mindent. Így is lett. Utolsó lépésnél a kulcsok átadásakor a vevő megsértődött, mert keveselte a kulcsok számát. Pár nappal később, felhívott az ügyvédje, hogy tartozok neki 6600Ft-al, mert a földhivatalnál helyettem intézkedett. Kérdeztem, ez miért csak most derül ki, miért nem mondta a szerződéskötéskor, vagy kérte akkor a pénzt amikor a törlési engedélyt. Állítása szerint ezt nekem tudnom kellett. A lényeg, hogy szeretném tudni, jogilag nekem most fizetnem kell? Mert úgy érzem, mintha a kulcsokért "bosszú" lenne a vevőtől, hogy helyette fizessem ezt én. A földhivatalnál a törlés már megtörtént, állítólag a nevemre lett kiállítatva a számla is. Az ügyvéd azt mondja, jogi útra viszi, ha nem fizetek.
Az adás-vételiben a következő ide tartozó mondatok vannak:
"Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a mai napon átvett x Ft-ból 15 napon belül az ingatlant tehermentesíti és a törlési engedélyt vevő részére (jogi képviselő útján) kiadja."
"A jelen szerződéssel felmerülő költségeket - a tehermentesítés költségét kivéve - a vevő viseli. (Földhivatali eljárás költsége, átírási illeték, ügyvédi munkadíj.)

Köszönök előre is minden segítő választ.
Kati

Öcsécském # e-mail 2012.07.02. 12:23

2009. márciusában váltunk el, jogerősen, közös megegyezéssel. Volt férjem nem akart válni, és hogy szabaduljak a rendszeres veréstől, végül minden ingó és ingatlan vagyonról lemondtam, kizárólag azt kértem, ami a saját nevemen szerepel. Ez egy budapesti lakás, amit 25 éve saját pénzemből vásároltam, illetve egy vidéki lakás, amit házasság alatt vásároltunk. Ez utóbbira nevemre vetünk fel hitelt, ami 2015-ig tartott volna, ha nem élek a végtörlesztéssel tavaly ősszel.
Mivel a válás közös megegyezéssel történt, az állandó lakóhelyen kívüli ingatlanról "csak" a per jegyzőkönyvében esik szó, a megegyezésben nem.
Volt férjem válás környékén vett fel hitelt, aminek felét befizette az én nevemen lévő lakáshoz tartozó folyószámlára. Ezt kérte vissza fenyegetéssel és veréssel, de nem léptem, hiszen a pénzt nem kértem tőle, saját akaratából fizetett be.
Mivel az árfolyam egyre emelkedett, úgy döntöttem, hogy végtörlesztek, ezt 600 ezer Ft családi kölcsönnel meg is tettem. Kiszámoltattam, ha akkor fizetek, csak 600 ezerrel kellett többet fizetni, mint ami a számlán volt, ha kivártam volna a futamidő végét, kb. másfél-kétmillió forinttal.
Volt férjem idén tavasszal megtámadta a jogerős válást azzal, hogy a végtörlesztett lakást házasságunk idején vásároltuk, kéri annak 50 %-át, illetve a bankszámlára befizetett összeg felét, kamataival. Ezzel egyidőben perfeljegyzést tettek a lakásra.
Hozzá teszem, élet- és vagyonközösségben vásároltuk az ő tulajdonában maradt másik budapesti lakást is, illetve földterületet, mely után jelentős mértékű EU-s támogatást kap évente.
Válás után még a közös lakossági folyószámlára ment részemről havi nagyon sok összeg, az összes jövedelmem. Ebből semmit nem láttam viszont, mindkét tulajdonomban maradt lakással kapcsolatban befizetetlen közüzemi és közös költség hátralékot fizettem ki, mert egyéni vállalkozó voltam egészen az idén januárig.
Minden egyéb ingóság, autó az ő birtokában maradt, mindenről lemondtam.
Kérdés: követelheti-e az én folyószámlámra befizetett összeg felét, illetve a lakás fele jogtulajdonát?
Mit követelhetek én a közösen szerzett földterületből, illetve az abból befolyt összegből?
Mi ebből a helyzetből a kiút?

nanemaaa # e-mail 2012.06.27. 12:01

Köszi. És ebben mi lenne a feltett jogi kérdés?

Debra01 # e-mail 2012.06.27. 10:27

Katonák, rendőrök, fegyveresek!
Én nem vagyok, nem voltam közületek való, de ott voltam és leszek minden eseményen, amit Ti szerveztek, mert sorsom a sorsotok és ami veletek történt, előrevetítette a többi réteggel való történéseket…..

Jelzáloghitelesek!
Orbán állítja,h segített rajtatok(rajtam is), de hát ki az, aki igazán kiszabadult a hitelcsapdából? A haverjai, akiknek nem volt gond benyomni azt a néhány milliót. Van képe nemzeti izéket hirdetni, hogy mi magyarok megbeszéljük…

Rokkantak!
Rettegtek? Felülvizsgálat, amit mi kértünk… Visszaminősítés, munkaerőpiaci reintegráció. Menj dolgozni, majd ott jól meghalsz. "Nincs rád szükség, de el sem tartunk tovább...", mondja a fideszes szavazógép! Rettegsz a jövőtől már? Minap megtámadták a főrabbit,aki mellesleg 90 éves és világhírű tudós. Miért is? Mert lehet, sőt lassan itt kötelező. Nincs retorzió, biztatás van. Lehetsz következő vagy lehet menni! - ez a lényegi üzenet!

Tanárok!
Ti az elveitekkel ellenkező dolgokat fogtok tenni éveken át. Óraszámemelés = fizetéscsökkentés. Tankötelezettség csökkentése, gyerekmunka legalizálása. Kötelező hittan. Életpályamodell. Aha. Rózsi néni élete, aki hívő párttagból hívő párttag lett. Bele mersz nézni a tükörbe?

Taxisok!
Kit érdekel, hogy még fizeted a kölcsönt a kocsidra, már ócska, régi. dolgozz újjal! Vagy dolgozzon, aki újat tud venni! Meg különben is, annyi munkahely van itt, hogy válassz más pályát. Mi sem könnyebb…

Dokik, pályakezdők!
Nagyon hallgattok, pedig aztán nem kaptátok meg, amit kértetek. De mitől hallgattatok el? Annyi is elég volt, amivel kiszúrták a szemetek? Vagy már Angliában vagytok?
Azt mondtátok, hogy "ápolót a hazának, hazát az ápolóknak". Mizu??? minden ok?

Munkanélküliek!
Régen bőséges és hosszú idejű, sőt luxus összegű segélyt kaptatok? Most már annak is vége. Három hónapig élvezkedhettek aztán állhattok sorba az ingyenkonyhán.
Persze ne is dühöngjetek, mert bőségesen van munka, és találtok is ennyi idő alatt! Ugye?

Közmunkások!
Matolcsy apátok is megmondta, hogy el vagytok eresztve ezzel a 47 ezerrel. Ebből aztán lehet, enni-inni, rezsit fizetni, gyereket nevelni… Szuper jól meg lehet élni belőle, na.

Nyugdíjasok, fotelforradalmárok, cikkeket feltevő, megosztó, egész nap kommentelők!
Szerintetek nem lesz nyugdíjreform? Megvédik a nyugdíjadat, mint a mi magánnyugdíj megtakarításunkat. Akinek kevés van az utálva lesz, akitől elvettek, az majd utál nem kicsit…
Ki nincs itt még összeugrasztva?

Azt mondják a baj a zsidók miatt van, a rokkantak miatt, a 40 évesen hazazavart katonák miatt. A segélyesek miatt, akik nem akarnak dolgoni… A Gyurcsány és az elmútnyócév miatt, az EU miatt, az IMF miatt és mindenki miatt. Mindenki hibás itt, csak ők nem!

Hát mindenki jöjjön már!!!!!!!!
HŐSÖK TERE Július 1-től!