Azoknak van elővásárlási joga, akik a szerződés létrejöttekor bejegyzett tulajdonosok. Pont.
(Másképp nem is működne.)
Ingatlanügyek
"Azoknak van elővásárlási joga, akik a szerződés létrejöttekor bejegyzett tulajdonosok. Pont.
(Másképp nem is működne.)"
Ez így nem igaz.
EBH2002. 752.
Az elővásárlási jog gyakorlatát önmagában nem zárja ki az a körülmény, hogy a tulajdonostársak tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba még nem jegyezték be [Ptk. 373. §].
BH2007. 90.
I. A tulajdonostárs által eladni kívánt tulajdoni hányadra az elővásárlási jog megilleti azt a személyt, akinek a közös tulajdonban közös tulajdonban álló ingatlanon tulajdoni hányada megszerzésére kötelmi jogi jogcíme van és a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmét az ingatlannyilvántartásban széljegyként feltüntették [1959. évi IV. törvény 145. § (2) bek., 365. § (1) bek., 373. § (1) bek.; 1997. évi CXLI. tv. 23. §].
BH2007. 231.
I. Az eladó tulajdonostársnak a harmadik személytől kapott vételi ajánlatot az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonostárs mellett az olyan személlyel is közölnie kell, akiknek a tulajdonszerzését még csak széljegyként tünteti fel az ingatlan-nyilvántartás. Ez utóbbi személy azonban elővásárlási jogát csak akkor gyakorolhatja, ha a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése - a szerződési ajánlat elfogadására általában elvárhatóan nyitva álló határidőn belül - meg is történik.
"gyakorlatát"? Így írta az EBH? :D
Mindössze 2 probléma van az érveléseddel.
Az eladó lakás nem osztatlan közös hanem egyszemélyi tulajdon volt.
2.a harmadik lakásnál már kérték a nyilatkozatát az nem játszik.
A második lakásnál pedig kizárt hogy 6 nap alatt a Földhivatalnál széljegyre került volna a 26 -i eladás.
Nem volt tulajdonos és pont.
"gyakorlatát"? Így írta az EBH? :D
Igen :)
„A második lakásnál pedig kizárt hogy 6 nap alatt a Földhivatalnál széljegyre került volna a 26 -i eladás.”
Széljegyre? Hogy a fenébe ne. Még aznap.
Az a mondat a nyilvántartáson kívüli szerzőkre vonatkozik: örökös, hozzáépítő, ilyesmi. A vevő ebben a körben nincs benne.
@Széljegyre? Hogy a fenébe ne. Még aznap."
A Földhivatal szombat vasárnap nem dolgozik..
.Esélyes hogy márciys 3-ig be sem nyujtották.
Február 26 szombat volt.
Ja, ha be sem nyújtották, akkor persze nyilván nem.
De ahogy nézem, mindegy is.
Már nincs jelentősége....
Tisztelt Szakértők!
El szeretnénk adni a lakásunkat. 2013-ban a lakás konyháját áthelyeztük az előszobába. A konyha helyén pedig félszobát alakítottunk ki. Most tudtam meg, hogy ezt a társasház alapító okiratában és a földhivatalban jelezni kellett volna. Hogyan tudom legalább a földhivatalban átvezettetni ezt a változást? Vagy a földhivatal előtt az alapító okiratot kell rendezni először?
A funkcióváltást természetesen szabályosan, engedélyekkel csináltuk.
Köszönöm!
Miért kellene? És milyen funkció váltásról beszélünk? Lakás volt, lakás maradt, a lakás hasznos alapterülete változatlan, szerintem nem történt ott semmi nyilvántartani való.
Vagy csak én nem értek valamit?
Én sem értem. Szerintem csak akkor kell, ha két lakást vonnak össze. Bár mintha ahhoz a társasháznak hozzá kellene járulni, nem csak bejelenteni.
Csatlakozom az előttem szólókhoz, valamit félreértettél, bevasarlotura.
Az eddigi lakása "nőtt" egy fél szobával (esetleg egy szobával). Mert a konyha helyén szoba lett. A lakás leírásakor feltételezem az alapító okiratban is benne van (pl. 1+2félszoba), illetve a társasházi lakások tulajdoni lapján is ott van a szobaszám - félszobaszám.
Talán emiatt kellene módosítani.
Az eredeti állapot visszaállitható.
Az Alapitó Okirat módositása emiatt nem szükséges.
Csak a vevődnek kell megmagyarázni hogy miért nem egyezik a papir és a valóság.
„Csak a vevődnek kell megmagyarázni hogy miért nem egyezik a papir és a valóság.”
Esetleg, ha van készpénzes vevőd, aki biztos lehet benne, hogy csak olyan készpénzes vevőnek adja el majd, akit szintén nem érdekel a változás, mert úgyis olyan készpénzes vevőnek...
Bankhitelt nem fog kapni, ha a valóság és a papír nem egyezik.
Nem értem. A bank kimegy, és megnézi mi van a konyha helyén?
„alapító okiratban is benne van (pl. 1+2félszoba), illetve a társasházi lakások tulajdoni lapján is ott van a szobaszám - félszobaszám”
Hmm.. érdekes, ok, nem nézegetek lakás tulajdoni lapokat (kíváncsi lettem). Családi háznál nincs ilyen. Csak az egész telek m2-e.
Fel kellene tüntetni a tulajdoni lapon - nagyon ritkán teszik.
Na, megnéztem a nagymamám lakásának tul.lapját. Azon csak m2 van.
Azt azt hozzá teszem, az, hogy egy lakóhelyiség szoba vagy félszoba, azt m2 alapján jogszabály határozza meg - ami változhat. A régi lakásunkban először az én félszobám lett szoba majd idővel az tesómé is - a lakás átépítése nélkül.
Köszönöm a válaszokat!
Arról van szó, amit drbjozsef ír. Azt az információt kaptam, hogyha olyan vevőm jön, aki CSOK-ot vagy bankhitelt akar felvenni, akkor nem fogja megkapni, mert nem egyezik a tényleges szobaszám a tulajdoni lapon lévő szobaszámmal. Ez szerintem is nonszensz, de nem tudom, így van-e, ezért inkább átvezettetném a változást a földhivatalnál.
A tulajdoni lapon és az alapító okiratban is szerepel sajnos, hogy 2+1 félszobás a lakásunk, ezt megnéztem. Fogalmam sincs egyébként, a földhivatal felé hogyan bizonyítom, hogy már 2+2 félszobás? Kijönnek egy szemlére? Attól félek, nehogy a földhivatal az alapító okiratot akarja bizonyítékként, mert ahogy látom, társasházi alapító okiratot módosíttatni nem rövid folyamat...
Vagy szerintetek marhaság és emiatt nem köt bele a bank?
A földhivatal szerintem nem fogja ezt ellenőrizni. Talán az önkormányzat. De a földhivatal jó eséllyel útba tud igazítani.
„Vagy szerintetek marhaság és emiatt nem köt bele a bank?”
Bármire képesek, akár még az ellenkezőjére is. :D
bevasarlotura,
Alapesetben a bankoknak kötelező a helyszíni szemle. Kevésbé kockázatos hiteleknél lehet szemle nélküli értékbecsléssel felbecsülni a lakást, tehát ez korlátozza a vevők körét. Ha a vevő nem akar sok hitelt (hitelérték-mutató 60% alatti), akkor lehet "papírból" felbecsülni az ingatlant, ha:
- lakás (nem önálló ház vagy egyéb ingatlan),
- alapterülete legfeljebb 150 m2
- Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a budapesti agglomerációhoz tartozó településen található,
- olyan településen helyezkedik el, ahol az elmúlt 1 évben legalább 10 ingatlant adtak el, amelyek fajlagos vételára legfeljebb 30%-ban tért el egymástól.
Ezt a 25/1997. PM rendelet teszi lehetővé a bankoknak, részletek az 5. melléklet 2. pontban. Nem kötelező. Pl. az OTP alkalmazza (de csak nem támogatott hitelekre), az MKB úgy tudom, nem.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
bevasarlotura,
Azt írtad, engedéllyel építetted. Engedélyköteles vagy bejelentésköteles volt? Van a befejezésről igazolásod? Lakhatás engedély, vagy tudomásulvételi? Ha ezt csatolod, és a tervet vagy egy térképvázlatot az új állapotról, valamint egy kérelembe leírod mit miért szeretnél, akkor akár át is vezethetik a tulajdoni lapra. De lehet, megkérdezném a földhivatalt a helyedben.
Egyébként abban wers-nek igaza van, hogy nem releváns infó olyan szempontból, hogy a "szoba" és "félszoba" definíciója rendszeresen változik a jogszabályban...
Egy biztos : a bank MINDENBE beleköt, biztos ami biztos alapon.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02