Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.13. 11:02

Nem mondtad, hogy sátrat szeretnél.

gizi39 # 2013.04.13. 09:31

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm szépen. Ha nem kérnek érte négy-öt milliónál többet, kifogástalan állapotban van, kényelmesen elfér benne öt ember, a parthoz is közel van, lehet, hogy érdekel minket. :)

Üdvözlettel: gizi39

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.10. 15:23

Nem olyan bonyolult ez. Keress másik eladó ingatlant, van még. Ha írsz nekem privátban, én is tudok ajánlani egyet Almádiban. :) Az tényleg tehermentes.

gizi39 # 2013.04.10. 14:19

Kár gúnyolódni. Azért kérdeztem, mert nem vagyok jogász. Azt sem tudom, mit jelent: közhiteles.

Számos cikkben olvastam, hogy xy "kivonta" a terhelt vagyont, vagyis eladta, ezért büntető eljárást indítottak ellene.

Aztán olvastam arról is, hogy építtető hitelt vette fel a lakóparkra, melynek maga a leendő lakópark volt a fedezete.

Felépítette, eladta, olyan szerződést kötött a vevőkkel, melyben el volt rejtve egy körmönfont mondat, ami azt tartalmazta, hogy tudomásul veszi, hogy az általa megvásárolt ingatlan a hitel fedezete.

Az eladott lakópark ellenértékét nem fizette ki a banknak, bottal üthetik a nyomát.

Most kilakoltatják a vásárlókat, mert a bank mint fedezetet, viszi az egészet.

Ha tudnám, hogy a jogi "tolvajnyelvben" :D mi mit jelent, ha értelmezni tudnám a törvényeket, akkor nem fordulnék a Jogi Fórum jogászaihoz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.10. 14:02

:)) Gizi, Gizi

:))
Jáááj. Nem történt csalás. Ezek közhiteles dolgok. Avval szerződik, akivel tud az eladó.

erasterck # 2013.04.10. 10:51

Köszönöm a gyors segítséget! Pont ezért kérdeztem mit lehet tenni, mert én ehhez a részhez nem értek, ők még annyira sem... sejtettem, hogy a bank lesz az első indulópont, csak eddig ott sem adtak normális választ!

gizi39 # 2013.04.10. 09:37

Tisztelt Jogászok!

Ingatlanközvetítő hirdetése alapján szerettem volna megvásárolni egy balatoni ingatlant (telek+ház+melléképület).

Amikor kikértem a tulajdoni lapot, kiderült, hogy az ingatlan több tízezer Ft EU + 70 millió Ft bankkölcsönnel terhelt.

Amikor az eladót szembesítettem a tényekkel, egy sajt cetlit nyomott elém, s azt mondta, hogy kérvényezte a bankot, hogy az ingatlant vonja ki a terhelés alól.

Ezt persze hiszi a piszi. A kérés egy dolog, a teljesítése meg egy másik dolog.

Kérdésem: megvalósult-e a csalás szándéka, mivel szerződött az ingatlanközvetítővel, valamint tárgyalásba bocsátkozott velem és más érdeklődőkkel is, s tőlem elfogadta a foglalót.

Tudomásom szerint a terelés alól való önkényes kivonás bűncselekmény.

Vagy mégsem?

Válaszukat előre is köszönöm!

gizi39 :-)

ius latratus # 2013.04.10. 09:31

Éppen nem is értem, hogy az adóstársi pozícióból hogyan akarsz szabadulni. A tulajdonosiból még megértem, mert abból lassan tizenkettő egy tucat, de hát ez...

"Ha lemondana a tulajdonrészéről a testvére javára - minden ellenérték nélkül - mit kell tegyen, hogy kikerülhessen az adóstársi státuszból?"

Mintha a kettő egymásból következne, pedig nem.

"Hová kell forduljon ez ügyben??? (Gondolok itt: közjegyző, bank, jogász?)"

Előbb bank. Majd ügyvéd. Majd közjegyző.

"Esetleg írjanak szerződésmódosítást, hogy átvállalja a testvér a fizetést és minden felelősséget?"

Kik? Hát nem éppen. A bank tényleg csak úgy engedi ki, ha visz maga helyett valakit (már ha kiengedi), s te csak pedzegeted, de ez még mindig nincs hatással a tulajdonosi pozícióra, ez legyen világos.

"Kell-e másik adóstárs?"

Előttem már választ kaptál.

Sherlock # 2013.04.10. 09:03

A bank nem fogja kiengedni a szerződésből, ha visz magától jobb adóst aki belép, akkor esetleg.

erasterck # 2013.04.10. 08:35

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi esetben milyen lehetőségek vannak? Egy testvérpár (anyósom és öccse) tulajdonában van egy ingatlan, jelzáloghitel van rajta. Anyósom adóstárs. Együtt élnek a 2 szobás családi házban heten. Anyósom szeretne kikerülni ebből a helyzetből, mert már lehetetlen a helyzet. A testvére nem tudja megvenni a tulajdonrészét és anyósomnak sem áll módjában.

Ha lemondana a tulajdonrészéről a testvére javára - minden ellenérték nélkül - mit kell tegyen, hogy kikerülhessen az adóstársi státuszból? Hová kell forduljon ez ügyben??? (Gondolok itt: közjegyző, bank, jogász?) Esetleg írjanak szerződésmódosítást, hogy átvállalja a testvér a fizetést és minden felelősséget? Kell-e másik adóstárs?

Köszönöm

Uman # 2013.04.07. 15:24

Jó napot!
Nekem olyan problémám van,hogy szerettem volna megvásárolni egy ingatlant!
A tulajdoni lap lekérésekor derült ki,hogy a jelzáloghitel biztosítása érdekében a Delta Faktor ZRT. közbenső jogszerzése mellett elidegenítési és terhelési tilalmat vezettek be a Bagel-Gordon Ingatlanforgalmazó KFT. javára.Ez mit jelent?Ez a KFT. lett az ingatlan tulajdonosa?Vagy szeretnék értékesíteni ezt a házat?

Mufurc_nagyon # 2013.04.06. 06:23

Kedves Galla!

1. tértivevényes tényvázlat (milyen állapotok találhatók a lakásban) az ütk-nak.

2. Közjegyzői eljárás keretében előzetes igazságügyi szakértő kirendelését kérni. (a károkozó megállapítása, a kárnyagyság megállapítása, a helyreállítás költségeinek, életveszély meghatározása.)

3. Ha lehetősége van (támogatják indítványát a tulajdonosok 10+1th%-a) sürgősségi közgyűlés összehívása.

4. Dönteni a saját finanszírozású munkavégzés vagy a th. helyreállítási kötelezése között. Feltétel az igazságügyi szakértő nyilatkozata a födémcsere szükségességéről. (első esetben a lakhatóság gyorsabban biztosítható.)

5. Amennyiben a szakértő az életveszélyt állapítja meg, akkor a területi önkormányzathoz fordulni az életveszély elhárítása miatt. Kötelezvény kiadása ügyében amely a th.-t kötelezi az életveszély elhárítására. (pénzbüntatés terhével fenyegetve)

6. Polgári peres eljárás indítása keresettel a javítás összegének (+kamat) kifizetése vagy a javítás elvégzésének kötelezése ügyében.

7. A legkisebb személyes életvitel terhelést jelent, ha az ingatlant értékesíteni tudja és az érték-különbözet megtérítését kéri a th.tól.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

prucsok55 # 2013.04.05. 16:48

Köszönettel venném az alábbiakra, ha adnának választ: MÁV bérlakásban lakom/laktam (a bérleti szerződésem életem végéig szól). A házban a fölöttem lakó kiégett én eláztam a lakás lakhatatlan 5 hónapja, nem is csináltak semmit még, valszín újjáépítik?! A MÁV azonnali kiutalást igért, de ez nem történt meg, azóta igéretet tett arra is, hogy béreljünk lakást (ezt meg is tettük január 5-én) és havi 50 eft-ot ad hozzájárulást addig míg nem költözhetünk vissza. Mi eddig kifizettünk (bérleti szerződés számla stb) havi 50 eft-ot, azaz 200 eft-ot a lakhatásunkért. A MÁV pedig azóta is igérget, havonta felhív egyszer, hogy utalva lesz a pénz, de nincs utalás. A lakhatás nincs megoldva mert hosszútávon nem tudjuk kifizetni ezt az összeget. Van arra lehetőség, hogy a MÁV-ot bepereljem? A joghoz nem értek nem is vagyok fiatal, de az ismerőseim azt mondják van erre lehetőség. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Anna

tothz1971 # 2013.04.05. 11:49

Tanácsot szeretnék kérni! Van egy zártkerti ingatlanunk, az öt éves lányom nevén van, a haszonélvezeti jog az enyémen és a páromén.
El tudjuk-e adni valamilyen formában??
Választ előre is köszönöm!

Galla # 2013.04.04. 13:50

A következő ügyben kérnék segítséget:

A lakásom feletti födémszakasz életveszélyes, a szakértők cserét vagy megerősítést javasoltak. Ahhoz, hogy a födémcsere létrejöhessen a lakók x százalékának beleegyezése szükséges. Mivel sokan valószínűleg nem a cserét, hanem az beállványozást akarják majd megszavazni ezért (mivel mást nem tehetek)arra gondoltam, hogy felbecsültetem a lakásomat és kérek arra is egy becslést, hogy mennyivel csökkenne az értéke a beállványozást követően. Erre akarok majd a lakógyűlésen hivatkozni, hogy amennyiben az olcsóbb és hosszú távon nem megfelelő lehetőséget választják, akkor perre viszem az ügyet, és a lakóközösségen fogom behajtatni a lakásom értékcsökkenését.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes e felbecsültetnem az ingatlant és tudom e ezt a becslést ilyen formán érvényesíteni ahogy fent leírtam. Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát, esetleges egyéb megoldásokat is szívesen fogadok!

Mufurc_nagyon # 2013.04.04. 11:18

Kedves tamasilaszlo!

Kérdezze meg ügyvédjét, hogy egy jognyilatkozat pótló ítélet keresetéhez hogyan viszonyúl;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 09:39

Tamási László, tessék bízni a fizetett jogi képviselőben, ha pedig nincs meg már a bizalom, akkor felmondani neki. De amíg a megbízás él, addig sem a háta mögött ellenőrizni, sem pedig kéretlen tanácsokkal ellátni őt nem ildomos.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 09:36

Egyoldalúan nem lehet szerződést felbontani.

hokuszpok1965 # 2013.04.04. 09:27

Tisztel Fórumozók
Azt szeretném megtudni,hogy vásároltam részletre egy házat és az eladó felbontotta a adásvételi szerződést.Köteles vagyok aláírni a szerződés bontó papírt,hogy le tudjanak törölni a tulajdonlapról ha az eladó tartozik nekem pénzel és nem is akarja a tartozását rendezni.Ilyenkor mit kell csinálni. Előre is köszönöm a felvilágosításokat.

tamasilaszlo # 2013.04.02. 22:04

Tisztelt Cím!

Szeretnék jogi eligazítást kapni az alábbi tulajdonszerzési bonyodalom feloldására.
Történet: társasházunk elavult és életveszélyessé nyilvánított közös gázcsőszakasz felújítási kényszere miatt nehéz anyagi helyzetbe került. Társasházi közgyűlés határozatával támogatott, közös tulajdonban lévő, használaton kívüli helyiségek eladására került sor. A vevők a ház tulajdonosai közül kerültek ki, az idő sürgető volta miatt is, gördülékenyen sor került az előzetes adásvételi szerződés megkötésére, a vásárlók ezzel egyidejűleg a vételárat kifizették a társasház részére. Ezzel és a további jogi eljárások lebonyolításárára /végleges adásvételi szerződés, társasházi alapító okirat tulajdoni hányad változása miatti módosítása, földhivatal elé beterjesztésére/ együtt, a társasház és az érintett vevők közösen bíztak meg egy ügyvédi irodát /ez iroda látta el a ház egyéb vonatkozású jogi ügyeit is/ Az ügyvédi költséget a vásárlók egyénileg viselték.
A tulajdonosok viszonylag nagy száma /36/ miatt a jogi hozzájárulásuk megszerzése a tulajdonjog átruházásához időben elhúzódott. Több tulajdonos csak a tulajdon jogát gyakoroltja, nem él a házban, külföldön tartózkodik, bérbe adja, idő közben elhalálozás miatt öröklési jogi folyamat zajlik, több esetben elhúzódva. Előfordult nem jogszerű tulajdonváltás miatti eljárás, stb. Ezek idővel rendeződtek illetve kimenetelük belátható.
Egy eset miatt azonban megrekedt ez a tulajdonszerzés folyamat. A ház egyik tulajdonos társa külföldi illetőségű, tulajdonjogot szerzett egy lakás, feltehetően befektetési célból történő megvásárlásával. Életvitelszerűen nem él Magyarországon, jogi képviselője nem érhető el. A lakása kiadásával megbízottja útján megkísérelt kapcsolatfelvétel nem járt eredménnyel, azt a választ kaptuk, hogy hagyjuk őt békén.
A tulajdonszerzéssel megbízott jogi képviselő szerint csak e tulajdonos beleegyezésének birtokában valósítható meg a tulajdonok átruházása.
Első sorban szeretném megkérdezni, hogy milyen alernatívák léteznek amivel ez a jogi patthelyzet feloldható.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tamási László

Lolaviola # 2013.03.31. 14:22

Köszönöm szépen a válaszokat!

lajcsó # 2013.03.30. 19:34

Vagy megvásárolsz a szomszéd ingatlanából 1/2 tulajdoni hányadot.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 18:13

Megveszed az egészet. Bérled a szóban forgó részt. Földhasználati jogot szerzel a szóban forgó részre. (Megjegyzem, ez számomra aggályos, de láttam már ilyet bejegyezve.)

Lolaviola # 2013.03.30. 17:10

Tisztelt Hölgyeim/Uraim!
Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben adott a szomszédomban egy „hétvégi ház és udvar” besorolású telek, és a kert részből szeretnénk adás-vétel útján megvenni egy darabot (az eredeti telekméret 50%-át). Azonban úgy néz ki a telek megosztása nem megoldható, mert a szomszéd számára megmaradó telekrész + a hétvégi ház alapterülete meghaladná a helyileg megengedhető beépíthetőséget. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetne ezt a helyzetet jogilag mégis megnyugtatóan rendezni?

Gloria73 # 2013.03.29. 22:59

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésben kérem a segítségüket:
A lakásunkat a férjem nagymamájától szereztük eltartasi szerződéssel.
Az eltartasi mindkettőnkre kötelezettségek ró, gondolom annak ellenére, hogy közülünk csak a férjem volt ott a szezodeskotesnel és névvel, csak ő szerepel benne. Én csak "és házastársa" -ként szerepelek.
A tulajdoni lapra is csak a párom neve került. Az illetéket viszont természetesen a közös szamlankrol, együtt fizettük ki.
Szerintem ez egyértelműen a kettőnk tulajdona, de hogy kerülhetnek én is a tulajdoni lapra? Mi ennek a módja? Milyen iratokat kell ehhez bemutatni? És milyen költségvonzata van (illeték, adó)?
Most felújítani szeretnénk és a közművekkel kapcsolatban én nem tudok ügyeket intézni (elektromos hálózat-bővítés, vizóra beszerelés), pedig a párom sokkal kevésbbé ér rá az ügyintézésre. A társasház közgyűlésen sincs szavazati jogom, viszont szívesen élnek vele.

Válaszukat előre is köszönöm.