Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása

eos_üldözött # e-mail 2015.05.15. 00:25

vroy777
Az első iroda amelyik kizárólagosságot kötött, nem érezte azt megsértve amikor máshol is megjelent a hirdetés? :)))
Mert a kizárólagosságuk megszűnt amikor a kollégájuk partizánakcióban máshol is hirdette.
Ezt ki sem lehet védeni, rossz esetben visszaélhetnek vele - de legalábbis megpróbálhatják.

vroy777 # e-mail 2015.05.16. 12:58

Sajnos nem jártunk sikerrel, másik ügyvéddel is konzultáltunk, aki ugyanazt javasolta, hogy nem érdemes kikényszeríteni a szerződés felbontását, az mindenben levédi őket. Súlyos pénzt, kötbért kellene kicsengetni nekik. És adott esetben is hiába számít szegésnek a tettük, orvosolták, módosították, SŐT, azóta épp megszűnt az olx, így már nem is támadható, nem élő felület, nagyon nagyon mélyre kellene ahhoz menni, hogy egyáltalán bíróságon bizonyíthassunk bármit. És akkor se sok eséllyel. Annyit meg nem ér.
Persze végtelenül el vagyunk keseredve, még fél évig hozzájuk vagyunk láncolva, és tudom, hogy ezek után aztán végképp nem fogják a kisujjukat se mozdítani. Nem mintha eddig törték volna magukat. De egyszer csak vége lesz.

vroy777 # e-mail 2015.05.16. 13:09

Nem mintha ezután sok kedvünk vagy értelme lenne beleszólnunk az ingatlanos tevékenységükbe, de azért tényleg ahhoz sincs jogom, hogy megírjam pl a hirdetés szövegét és azt rakják fel? Mert többször is kértem, hogy módosítsák, és ne csak amiatt, hogy legyen csalogatóbb (nem versikét akartam viszont látni), hanem hogy ne 3 sablonsor látszódjon, hanem konkrét információk. Kértem, hogy tüntessék fel, FELÚJÍTVA, VAN garázs, VAN klíma, a közelben boltok, rendelő, patika. Hiába. Semmit nem írtak át, mondván "nem jó, ha az érdeklődő mindent lát a neten". Szerintem meg minél többet tud meg róla, annál jobban érdekelheti. Nem mindenki pattan autóba és irány az iroda, hogy egy "lakás eladó" szövegre felizguljon. Vagy náluk ez számít forgalomnak, minél többen ülnek le velük szemben? Engem ez nem érdekel.
Ezen is sokat bosszankodunk, úgy hirdetik a lakást, hogy én magam sem csábulnék be rá.
Szóval nincs beleszólásom, vagyis nem kérhetem, hogy mi szerepeljen a leírásban? A kizárólagosság nem ezt jelenti...

MajorDomus # e-mail 2015.05.16. 17:02

Ezért add fel magad a hirdetést

Wildmann # e-mail 2015.05.16. 17:19

Az ingatlanközvetítés egy szakma.

Nem kötelező őket igénybe venni.

Szerintem mindenkinek el kell döntenie, hogy saját maga értékesíti az ingatlant vagy ingatlanközvetítőt vesz igénybe.

Ha igénybe veszi a szolgáltatásait akkor érdemes nem folyamatosan beleszólni.

Ha ért valaki az hirdetéshez, ingatlan közvetítéshez, akkor ne kérjen segítséget. Ha nem ért, akkor meg miért kellene hagyni, hogy a hirdetés szövegét megírja.

Szerintem azt kell az eladónak mérlegelni, hogy kit bíz meg és utána hagyni dolgozni.

Persze van aki jól csinálja és van aki rosszul. De ha a kiszemelt közvetítő hirdetései tetszenek, akkor valószínű a hozzád hasonlóknak is tetszeni fognak. Márpedig te is valamiért megvetted azt az ingatlant.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

Bori Bori # e-mail 2015.05.16. 18:10

Van olyan variáció, amikor a szerződés lejártát követően is jár a jutalék bizonyos része néhány hónapig. Nagyon el kellene olvasni azt a szerződést.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Zöldövezeti11 # e-mail 2015.05.17. 03:21

Wildmann !
Bizony az egy szakma.
van aki jól csinálja és van aki nem.
A legstrapásabb a bemutatás, sokat kell talpalni.

spártai boróka # e-mail 2015.05.17. 08:25

Kedves Fórumozók!
Komolytalannak tűnő, de valójában egyáltalán sem az a kérdésem. 6 hónapos kizárólagos megbízási szerződést kötött férjem egy ingatlanközvetítő irodával. Mindössze 4 napja, a hirdetés 3 napja látható /ügyfelet nem hoztak/. Heves viták után úgy döntöttünk, mégsem adnánk el ingatlanunkat, visszavonhatjuk ezt a megbízási szerződést? "Jelen megbízás határozatlan ideig, írásban történő visszavonásig, illetve eladásig érvényes." található a megbízási szerződésen.
Természetesen felmerülhet az irodában a kétely, hogy mi értékesítenénk, de jelenleg nem erről van szó, csupán tényleg annyi, hogy elhamarkodottan döntöttünk.
A tanácsotokat nagyon megköszönném.

Szomorú örökös #   2015.05.17. 09:42

Wildmann
Nem kötelező őket igénybe venni....Szerintem azt kell az eladónak mérlegelni, hogy kit bíz meg és utána hagyni dolgozni. Persze van aki jól csinálja és van aki rosszul.

Nos ez pontosan így van, de a többség nem jól csinálja. Nyilván azért bízok meg egy ingatlanost, mert szeretném árában eladni. Ehhez képest a legtöbb ingatlanos ha nem tudja rövid időn belül eladni, akkor az árcsökkentés számára az egyetlen továbblépési lehetőség, holott olcsón valószínűleg maga a tulaj is el tudná adni, nem ezért bízza meg az ingatlanost. Ha pedig az árcsökkentésre a megbízó nem hajlik, akkor jön az a módszer, hogy bár van érvényes szerződés, mégis "pihentetik" az ingatlant, azaz abszolút magasról letojják az irodában és nem foglalkoznak vele, szépen csendben megvárják, míg letelik a megbízás és utána vége.

Én jó néhány irodával érzem azt, hogy így csinálják. Gyanús, hogy a legtöbb irodával már nincs is érvényes szerződésem, de többsége egyetlen árva jelentkezőt se hozott. Hogy ebből nekik mi a hasznuk, hogy csak ott van a házam a rendszerükben...hát nem tudom.

Wildmann # e-mail 2015.05.17. 14:07

Értékesítésre kötöttél szerződés.

Írj nekik egy "panasz levelet", hogy szerinted mi nem jó és úgy érzed pihentetik az ingatlan.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

szBotond # e-mail 2016.12.19. 15:22
nanemaaa # e-mail 2016.12.20. 11:36

Wildmann

Az általad leírtakkal erősen vitatkoznék. Az utóbbi években számtalan ingatlanossal kerültem kapcsolatba, egyik-másikkal üzleti kapcsolatba is.

Általános tapasztalatom, hogy az ingatlanos addig érti a "szakmáját" (a legtöbben mindenféle képzettség nélkül végzik pár hónapig, majd tovább állnak a következő irodához vetésforgóban), míg rádumál a szerződésre. Utána viszont a legjobb esetben az ingatlant kiteszik a saját weboldalukra, vagy a kirakatuk ablakába, oszt jónapot. Valójában nem keresnek vevőt, nem hirdetik, nem hajtják az üzletet, a gyorsan forgó ingatlanokkal, mint pl a panel esetleg foglalkoznak, a többi marad a süllyesztőben. Persze ennek alapos oka van. Ha az utcáról véletlenül beesik egy balek, aki ingatlant akar vásárolni, nagyon jól mutat az iroda portfóliójában, hogy lám milyen sok ingatlan van egyszerre náluk, akkor nyilván jól csinálják a dolgukat, ha ennyire népszerűek. Hogy a mutatott ingatlanok fele már nem is aktuális, vagy olyan, amire valójában sosem hajtottak fel vevőt, az egy egészen más kérdés.
És hogy ebben bizony van valami, amikor elmeséltem egy ingatlanos ismerősömnek a kialakított véleményemet, csak mosolygott, de eszében sem volt ellentmondani.

nanemaaa # e-mail 2016.12.20. 13:56

Háháh...valóban! Köszi büfés! :D
Botondnál még megnéztem a dátumot, de a többinél már nem figyeltem. :(

MajorDomus # e-mail 2016.12.20. 23:50

Eddig érlelődött a vélemény.
Sajnos van ilyen is.

Immaculata # e-mail 2016.12.21. 11:28

Eddig érlelődött a vélemény.

:) Nem lassú, csak alapos.

MajorDomus # e-mail 2016.12.22. 01:38

Én meg álmos vagyok.

Immaculata # e-mail 2016.12.22. 15:57

Most már én is. :) Tegnap (ma) pont addig főztem a töltött káposztát, mint amikor te beírtál.

MajorDomus # e-mail 2016.12.22. 22:17

De biztosan jó lett!

szucsandi70 # e-mail 2017.02.05. 13:16

Kedves Fórumozók!
Február 2-án kötöttem (kizárólagos) szerződést egy ingatlanirodával. Tőlük akartunk másik ingatlant vásárolni, viszont a kinézett ingatlanról lecsúsztunk, mert a kivitelező nem hajlandó két hetet várni a vételi szándékra+500e Ft-ra. Jelenleg más házat nem tudnak ajánlani. Az eladási szándékot meggondoltuk, vissza lehet-e vonni mindenféle következmény nélkül a szerződést?
Köszönöm.
Sz. Andrea

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.05. 17:15

Nem ismerjük a szerződésedet.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2017.02.05. 17:58

Bizonyosan van erről valami a szerődésedben, akár a sikertelen kiközvetítésről, akár időszakról. Ahogy én ismerem az ingatlanirodát, valami olyasmi is lesz, hogy felmondhatod, de ha a következő fél évben mégis lakást veszel, akár nélkülük is, akkor is ki kell fizetned a díjukat.

Most komolyan, nem értem, hogy lehet ilyen dologra kizárólagos szerődést kötni?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2017.02.05. 18:31

Naiv emberek mindig vannak. Olvasd,el a szerződésedet mit ir erre az esetre?

Szomorú örökös #   2017.02.06. 06:50

szucsandi70

A kizárólagos szerződések általában 4-6 hónapos kötöttséget is jelentenek, amennyiben felmondod a szerződésedet és az kötbérrel is járhat. Nem beszélve arról, hogy akár még a szerződés lejárta után is követelhetnek pénzt, ha bizonyítani tudják, hogy olyan valakinek adtad el a lakásodat, akit ők közvetítettek ki korábban (ezt viszont már nekik kell bizonyítaniuk). Viszont a lehetőség mindig ott van, hogy továbbra is látszólag "együttműködtök" az irodával, de akárhány vevőjelölt érkezik, valami kifogás miatt nem adjátok el neki a lakásotokat, pl. nem tudtok soha a megbeszélt időpontban otthon tartózkodni, vagy felemelitek olyan csillagászati összegre az árát, hogy a kutyának se fog kelleni, stb. A másik lehetőség, hogy bíztok, nem visznek senkit se jelöltnek, bár erre van a legkisebb esély. Az biztos, hogy ha időpont egyeztetés szinten egy kicsit kötözködtök velük, akkor előbb-utóbb parkoló pályára teszik a szerződéseteket és csak türelemmel ki kell várni, hogy lejárjon a kötöttségi időszak.

Az egyszer viszont biztos, hogy nem egy korrekt magatartás, amit most leírtam, de más választásotok nincs.

Tin1 # e-mail 2017.02.06. 16:07

Üdvözlöm! Ingatlanközvetítővel kötöttem szerződést2008-ban. 1-2 évig volt aktiválva, utána archiválva lett a hirdetés, mivel nem szerettem volna eladni. Jelenleg rokonom szeretné megvásárolni az ingatlanom. Mi a teendőm? Fognak kötelezni valami fizetésre a közvetítők? Vagy nyugodtan eladhatom?

Idézek egy pontot a megbízásból : A Megbízónak csak abban az esetben kell közvetítési díjat fizetnie a Megbízott felé, ha a Megbízott által kiközvetített ügyfél veszi meg az ingatlant! A Megbízott kizárólagosságot nem kér!

Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel!

ObudaFan # e-mail 2017.02.06. 17:10

Akkor úgy tűnik nem, bár a teljes szerződést kellene látni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/