Ingatlan Adás - vétel


denesh # 2020.10.14. 05:13

@wers köszönöm a választ! Ügyvéddel még nem beszéltem. Én is úgy gondoltam, hogy inkább nekem kockázatos. A birtokba vétel szót lehet, hogy rosszul használtam. Arra gondoltam, hogy felújítanék még azelőtt, hogy az adás-vétel lezárul, az eladó meg rendes lesz és beenged. Egyébként 3 testvér tulajdona a ház, és csak egyikük nem akar belemenni ebbe.

Szomorú örökös # 2020.10.14. 05:20

denesh

Egyébként 3 testvér tulajdona a ház, és csak egyikük nem akar belemenni ebbe.

Ez már bőven elég. Én se mennék egyébként bele...

drbjozsef # 2020.10.14. 06:13

denesh,

Ha tart attól, hogy gubanc lesz, nem nagyon van mivel meggyőzd. Neki az a biztosíték, ha a teljes összeg a kezében van.

Esetleg a lakásod eladásakor kellene úgy eljárni, hogy engedsz az árból, de még 2 hónapot ott lakhass az adásvétel után, egy jelképes pár milliós utolsó részlet visszatartásával. Így ki tudod fizetni a vételt, és felújíthatsz.

Ez persze a vevődnek kockázat (vagy nem is felel meg), szóval ugyanott vagy nagyjából.

denesh # 2020.10.14. 07:03

Köszönöm, hogy hozzá szóltatok. Igen, a vevőmnek nem biztos, hogy megfelel, ő is költözne, lakást adott el. Arra voltam kíváncsi, hogy van-e valami módja, hogy ezt a felújítást szerződésbe foglaljuk, megnyugtatóan az eladó számára. Tisztességes szándékból, érthető okkal szeretném így csinálni, 2 kis gyereket így nem vihetek oda. Ezt nyilván az eladó nem köteles elhinni:) Egyébként 1-2 hetes munka lenne, burkolatcsere, festés..

gerbera317 # 2020.10.14. 07:40

Szeretném a felújítást (...) birtokba vétel előtt megkezdeni
Ha elkezded a felújítást, akkor azzal birtokba vetted az ingatlant. Itt gyakorlatilag azt szeretnéd, hogy birtokon belülre kerülj az adásvétel előtt.
Vedd erre irányuló szerződéssel bérbe vagy használatba az ingatlant, és a szerződésben rendelkezzetek a felújításról is. Meg persze a biztosítsd magadat, hogy a végén meg is vásárolhatod az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.14. 07:54

Éppenséggel az eladó tart attól, hogy ottmarad az első vételárrészlettel, és egy szétbarmolt lakással, aminek a rendbehozatalát a részlet nem fedezi.

denesh # 2020.10.14. 08:08

@gerbera317 érdekes, amit írtál, kíváncsi lennék a részletekre. Sajnos jogi dolgokban nagyon tájékozatlan vagyok.

@kovács_béla_sándor
Az első vételár részlet az ingatlan értékének 70 százaléka lenne, tehát nehéz lenne egy-két hét alatt akkora kárt okozni. Persze nem lehetetlen.

Részben megértem az eladó aggodalmát, ezért szeretném valahogy biztosítani a szándékaim felől.

gerbera317 # 2020.10.14. 08:20

@denesh
Nem kellenek ehhez speciális jogi ismeretek. Szerződésben megegyeztek, hogy bérbe vagy használatba veszed az ingatlant, kaucióként pedig leteszel 70 százalékot azzal, hogy a végén az ingatlant meg is vásárolod. A vételárba a kaució beleszámít. És a használatba vétel feljogosít arra, hogy felújítást kezdj az ingatlanban.
De akár az adásvételi szerződésben is lehet ezt rendezni. Foglaló a 70 százalék, és előzetesen birtokba veheted és felújíthatod az ingatlant. A többi már csak részletkérdés. Azért ilyen elnagyoltan, mert a felek abban állapodnak meg, amiben csak akarnak. Én is hasonló módon vettem a jelenlegi lakásomat, úgyhogy működik. Csak közös akarat kell hozzá, meg hogy a végén tényleg ki legyen fizetve a vételár.

drbjozsef # 2020.10.14. 09:16

denesh,

Adásvételt ügyvéd előtt kell kötni.

Keress egyet, konzultáld meg vele a lehetőségeket.

Ha ő nem tudja meggyőzni az eladót, ha nem tud olyan szerződést szerkeszteni, amit az elfogad, akkor kitalálhatsz bármit, nem lesz ebből semmi.

Nyilván az eladó is laikus, esetleg van rossz tapasztalata.

Tudod a papír sok mindent elbír. Szerződéseket bármilyet lehet szerkeszteni. De ha valaki nem tartja be?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.14. 09:40

Ha 70%-os első vételárrészlet és a kárveszély viselésének átszállása nem elég biztosíték neki, akkor semmi más sem lesz az.

MajorDomus # 2020.10.14. 17:15

Van oka a bizalmatlanságra,éppen itt a fórumon van rá példa.

denesh # 2020.10.14. 19:21

Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Az eladó sajnos hajthatatlan, más megoldást kell keresnem.

Timea13 # 2020.10.15. 14:02

Üdvözlök mindenkit- nem tudom volt e már hasonlo kérdés: szeretnem eladni a magyarorszagi ingatlanomat, de nincsen magyarorszagi lakcimem, a lakcim kartyan ez szerepel: kulfoldi cim. Ez eleg a lakcimkartya szamaval, vagy mindenkeppen meg kell adnom a kulfoldi cimemet is? Ha igen, azt igazolnom is kell? Termeszetesen ezt nem szeretnem. Köszönöm a valaszt!

stefil # 2020.10.15. 14:32

Grave7
Hát sajnos nincs biztosítás mivel a végrehajtó azt mondta míg a lakót nem teszi ki nem mehet be füvet vágni sem. és volt már kitűzött dátum 09.03.) az átadásra de a végrehajtó valamiért lefújta. lefújta.(valószínű ) a lakó miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.15. 15:09

Time13, szerintem nyugodtan bele lehet írni a szerződésbe azt a címet, amely a telekkönyvben fel van tüntetve.

lajcsó # 2020.10.15. 17:20

Én mindig azt irom cimnek ami a lakcimkártyán szerepel, abból még soha nem volt gond. Ha "külföldi cim" bejegyzés szerepel a lakcimkártyán, akkor azt.

Timea13 # 2020.10.15. 17:41

Köszönöm a valaszokat, ezeket az opciokat fogom javasolni a vevo ugyvedjenek ????

Timea13 # 2020.10.15. 17:42

??? Nelkul persze ????

MajorDomus # 2020.10.15. 18:45

Ha elfogadja.

zsuov # 2020.10.16. 07:14

Üdv Mindenkinek,

Adott egy ingatlan, 5 tulajdonossal , különböző hányadokkal.
Én vagyok az egyik. Értesített a leendő vevő , hogy találkozunk ügyvéd előtt és kifizet mindenkit a hányadának megfelelően az ügyvéd előtt.

  • velem nem egyezett meg az ingatlan árában
  • nem árulta el mennyit ajánlott érte :)
  • és azt is mondta, hogy mindenki elakarja adni de ha Én nem megyek bele kötelezni fognak az eladásra.

A többi tulajdonos kötelezhet engem eladásra ? Ha Én megakarom tartani akkor megtartom és kész, nem ? Ők szabadon eladhatják a részüket előtte felajánlva nekem. De kötelzni nem kötelezhetnek semmire ?!

wers # 2020.10.16. 07:33

A többi tulajdonos kötelezhet engem eladásra ?

Igen, ha nem egyezel bele akkor majd a bíróság - de az sokba fog neked fájni.
Persze az elég hosszú idő.

Tegyél ajánlatot, mennyiért vagy hajlandó eladni. Ha úgy érzed nagyon olcsón alkudtak meg a tulajdonostársak akkor te is megveheted ugyanannyiért az ő részüket.

drbjozsef # 2020.10.16. 08:02

zsuov,

A saját részét mindenki eladhatja, de senki sem kényszeríthet rá semmivel, hogy a sajátodat eladd.

Sőt, a tulajdonostársaid részére elővételi jogod lesz a harmadik fél vevővel szemben - a kialkudott áron, ha megköti a szerződést, abba te beléphetsz, és akkor ő már köteles neked eladni (hiszen megkötötte a szerződést).

Viszont bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ekkor - kevés kivételtől eltekintve - a bíróság meg is szünteti azt, vagy egyikőtök megveheti a többi részét, vagy árverésre kerül az ingatlan (ha nem tudtok egy vevővel mind megegyezni - de ekkor ugye nem is kellene a per).

Igazságügyi szakértő fogja megállapítani az árat, úgyhogy ha szerinted most keveset kínálnának érte, akkor elutasíthatod. De ha perre kerül a sor, akkor annak költségei lesznek, amit adott esetben a tényleges ártól eltérő ajánlatok arányában osztják meg (vagyis ha tényleg keveset ajánlottak neked, akkor neked kevés perköltséget kell fizetned, de ha te követeltél irreálisan sokat, és az ajánlat felelt meg a piaci árnak, akkor te fogsz sokat fizetni).

Amíg nem árulja el, mennyit ajánl érte, addig az semmi. Anélkül nem is lehet érvényesen vételi ajánlatot tenni.

Mondd meg neki, hogy adjon vételi ajánlatot, nyögjön ki végre egy árat, aztán majd megfontolod. Anélkül küldd el az anyjába az ilyen hülyeségekkel, hogy majd "kötelezni fognak".

drbjozsef # 2020.10.16. 08:04

zsuov,

És azt is hozzátenném, hogy a pereskedés nem pár hét lesz, szóval ha a kedves tulajdonostársak tényleg el szeretnék adni a részük, és a vevő csak egyben veszi meg, akkor akár még többet is kérhetsz a részedért. Legalábbis bepróbálkozni lehet. Nem hinném, hogy a vevő olyan nagyon meg szeretné várni egy több hónapig húzódó pereskedés végét...

zsuov # 2020.10.16. 08:23

drbjozsef

Köszönöm a bővebb hozzászólásod, Én hasonlóakban bíztam mint amiket leírtál. Ez megerősített. Addig nem megyek ügyvédhez velük amíg nem tette meg a vevő az ajánlatot.

Érdemes kérni ilyen helyzetekben írásban az ajánlatot? Bárki bármit mondhat...

wers # 2020.10.16. 10:53

Érdemes kérni ilyen helyzetekben írásban az ajánlatot?

Hogyacsudába ne! Persze!