Ingatlan Adás - vétel


Frankline # 2020.09.27. 12:42

Üdvözlet !

Köszönettel vennék hozzáértő tanácsot:
E-naplós családi ház felújítás zajlik a telkemen.
El szeretném adni a telek hátsó felét a szomszédomnak.
A helyi szabályzat nem akadály, meg lehet tenni, a beépíthetőség ettől nem változik egyik telken sem és semmilyen más előírásba nem ütközik. (A szomszédnak is van már háza, csak nagyobb kertet szeretne.)

Az a kérdésem, hogy az építkezés akadályozó tényező e, vagy nyugodtan eladhatom ?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.27. 15:05

Miért lenne?

Frankline # 2020.09.27. 16:59

Pl bürokratikus szivatásból.
Van egy másik építési telkem, ahol nem engednék, hogy építsek, amíg nem adok le az utcafrontból 300nm-t. Ott sem lenne semmi köze az építésnek a telekalakításhoz, nem befolyásolná a házelhelyezést, meg semmit, mégis akadékoskodnak mindenkivel, aki ott épít. (És le is adják, saját költségen telekalakítást csinálnak. Közérdeknek nyoma sincs és nem is kisajátítás!) Ebből gondoltam, hogy talán ilyen esetben is van valami vicces ok kötekedésre.

MajorDomus # 2020.09.28. 17:02

Gondolom az önkormányzat szívózik?!

Frankline # 2020.10.02. 18:07

Üdv !
A telkem felét adnám el, de nem szeretném előre végigcsináltatni a telekalakítás procedúráját, csak akkor, amikor már van rá biztos vevő. (Ennek okai: jobb lenne a vevővel közösen dönteni, hogy mennyit venne meg belőle, hol legyen a telekhatár. Valamint, hogy az üres telekre a telekadó brutál magas lenne, ha nem sikerülne eladni.)

Hogyan érdemes ilyen esetben lebonyolítani az eladást, milyen szerződést kellene kötni, ami a hosszas telekalakítás alatti elállás esetére valami kötbérrel biztosítana ? Lehetséges az egészet egyetlen adás-vételi szerződéssel, vagy kell pluszba valami előszerződést kötni ?

Utána érdeklődtem a telekmegosztás procedúrájának és a szakik 250 ezer körüli költséget és akár több mint 2 hónap átfutást mondanak. (ez reális ?)

Köszönöm előre a szíves segítséget !

drbjozsef # 2020.10.03. 07:00

Frankline,

Ha találsz vevőt, kitaláljátok, megállapodtok, akkor kb. mindegy mi az ügymenet telekmegosztás szempontból.

Elmentek ügyvédhez és megkötitek a szerződést.

Lehet, hogy a részének megfelelő hányadot eladsz neki, osztatlan közös tulajdonosok lesztek, és utána indítjátok el a telekmegosztást közösen.

De ha már megállapodtatok, azt is írásba lehet foglalni, hogy te megosztod a telket, és már a külön telket veszi meg tőled.

A tényleg nem rövid ügyintézés miatt az előbbi talán egy kicsivel nagyobb biztonságot ad, hiszen már a kezedben a pénz előtte, viszont a több szerződés, több papírmunka miatt szerintem valamennyivel drágább.

Bár a második esetben is kérheted előre, mondjuk letétbe a vételárat.

agi40 # 2020.10.03. 07:13

Tiszteletem!
Eladtam a lakásomat és a vevőm az utolsó részletet -3 mill.- pénzintézeti kölcsönből szeretné finanszírozni. A szerz.kötéstől és a foglaló lerakásától 90 napon belül igérte a teljes kifizetést. A foglaló lerakása után egy héten belül átutalta részemre a saját erőt. A Földhivatalnál a széljegyet bejegyezték részére. A végső fizetési határidő október 15-én lejár.Nagy a hallgatás,nem veszik fel a telefont,nem kommunikálnak,de gondolom őket is zavarja ez a helyzet.Még elbírálás alatt van a kölcsönigénylésük. Én mint eladó nagyon várom a maradék pénzt,mert az általam vásárolt ingatlanon még kellene némi javítást végezni.........Ha nem történik meg a fizetés határidőig mi a teendőm? Hogy jutok a pénzemhez? Kihez forduljak? Mi a szükséges lépések sorrendje? Kihátrálni nem kívánok,hiszen az általuk eddig adott pénzen vásároltam ingatlant.
Kérem adjanak tanácsot! Köszönettel!

drbjozsef # 2020.10.03. 07:41

agi40,

Ha lejárt a határidő, és nem fizettek, akkor egy tértis levélben póthatáridő (mondjuk 8 vagy 15 nap) tűzésével felszólítod őket a szerződés szerinti teljesítésre.

A bírósági gyakorlat szerint a hitelkérelem elutasítása a vevő érdekkörében felmerülő ok, ezért ha a póthatáridőre sem fizetnek, elállhatsz a szerződéstől, a foglalót megtarthatod, a többit vissza kell fizetned.

Ha a pénzt elköltötted, és az elállás nem opció, akkor sajnos nincs túl sok lehetőséged. Várhatsz. Ha a várakozás, vagyis végeredményben az ő késedelmük miatt kár ér, akkor azt követelheted tőlük. Ha nem kötöttetek ki kötbért a szerződésben, akkor csak a tényleges károdat. A felújításod csúszása az nem nagyon az.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.03. 07:41

Kihátrálni nem kívánok
Akkor vársz és szurkolsz.

gerbera317 # 2020.10.03. 07:43

Hogy jutok a pénzemhez?
Ez nem látnok-fórum. Egyébként pedig 'hogyan'.
Mivel elköltötted a vételár eddig megkapott részét, nem tudsz foglaló-nyerészkedéssel elállni. Csak előre tudsz menekülni, visszafelé nem. De nem ez ez rá akkor, amikor a fizetési határidő ténylegesen is eltelt?

Frankline # 2020.10.03. 09:07

drbjozsef# 2020.10.03. 09:00 Nagyon köszönöm !

agi40 # 2020.10.03. 18:11

Drbjozsef.... nagyon köszönöm.

Kovács Béla Sándor...... én is így gondoltam,sajnos.

gerbera317......legalább te érted,amit írtál? Egyébként az egész beírásod rosszindulatú.

Köszönettel!

MajorDomus # 2020.10.04. 17:11

Ez nem szociális intézmény ahol jóindulatot sugárzunk.

.
gerbera válasza nyers,de lényrgretörő és igaza van.
Kihátrálni nem kivánsz,de nem is tudsz.
.
Nincs meg a vevőtől kapott pénz,hogy a foglaló kivítelével visszaadd neki a vételárat.
.
Térdre,imához....

gerbera317 # 2020.10.04. 17:29

Eh, csak nem tudja helyén kezelni, hogy a xar telefon átfogalmazta a mondatomat. A rosszindulatot viszont tényleg nem tudom, honnan akasztotta le.

zoltec # 2020.10.05. 16:13

Egy hónappal ezelőtt kötöttünk egy ingatlan adás-vételi szerződést egy vevővel,foglalót kifizették 3 örökösnek.Két héttel ezelőtt a teljes ár kifizetésekor,szerződést és árat módosítottunk ,mert bele lettek írva a szemmel látható hibák a szerződésbe.A vevő elkezdte a ház felújítását.Most azonban kaptunk egy levelet,hogy igazságügyi műszaki szakértő vizsgálja meg a házat,mivel a vevő szerint nem felel meg az 1960-ban épült ingatlan az akkori építésügyi szabályoknak.Mire lehet ilyen esetben számítani? Peren kívüli megegyezés,pénzvisszafizetés, vagy bírósági per? Kinek mennyi esélye lehet egy ilyen helyzetben ha perre kerül sor?Mi örökösök nem tudunk rejtett,eltitkolt hibákról.Természetesen szerepel a szerződésben a megtekintett állapot,és a szemmel látható hibák felsorolása.

wers # 2020.10.06. 05:19

a vevő szerint nem felel meg az 1960-ban épült ingatlan az akkori építésügyi szabályoknak

Konkrétan? Milyen szabálynak nem felel meg az a 60 éves épület?

Bea88 # 2020.10.06. 09:38

Üdvözletem,

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni. Készpénzre szeretnénk vásárolni egy ingatlant egy pest megyei városban. Az ingatlan jelenleg 1/2-1/2 tulajdonban van egy volt házaspár tagjai között. A férj pár hónapja meghalt, az édesapja örökli a tulajdoni hányadát, a hagyatéki tárgyalás várhatóan idén már nem lesz meg. Az exfeleség állítólag ügyvédi letétbe helyezett egy nyilatkozatot még tavaly, hogy a (már elhunyt) férj javára lemond a tulajdoni hányadáról, amennyiben X összeggel kifizeti. Az örökös édesapa megígérte, hogy a hagyatéki tárgyalásig ezt rendezi. Mi kikötöttük, hogy csak akkor érdekel minket az ingatlan, ha 1/1 tulajdoni hányadot tudunk megvenni. Foglalót nem kértek, azt mondták, várjuk meg, amíg lemegy a hagyatéki, ráérünk akkor fizetni, ha ott minden rendben lesz. Mi mindenképpen szerettük volna azért írásban is látni, hogy nekünk adja majd el a házat, ebbe bele is ment, pár nap múlva aláírunk egy adás-vételi szándéknyilatkozatot. Ma hívott minket az ingatlanos, hogy az előzetes megbeszéléssel ellentétben azért csak tegyünk le pár százezer forintnyi készpénzt, hogy biztosan ne adja el az öreg másnak. Milyen eljárást javasolnának ebben az esetben? Az ingatlant mindenképpen szeretnénk megvenni, de nem szeretnénk ilyen kusza tulajdoni viszonyok mellett előre készpénzt fizetni bármilyen hivatalos szerződés nélkül, majd utána rohangálni a behajtása után, ha nem jön össze az üzlet. Segítségüket előre is köszönöm!

wers # 2020.10.06. 09:51

Ez mindenképpen ügyvédköteles. Szerintem itt nehéz lesz teljes körű választ adni.

drbjozsef # 2020.10.06. 10:58

Mi mindenképpen szerettük volna azért írásban is látni, hogy nekünk adja majd el a házat, ebbe bele is ment, pár nap múlva aláírunk egy adás-vételi szándéknyilatkozatot. Ma hívott minket az ingatlanos, hogy az előzetes megbeszéléssel ellentétben azért csak tegyünk le pár százezer forintnyi készpénzt, hogy biztosan ne adja el az öreg másnak.

A két mondat ellentmond egymásnak.

Ha az öreg hajlandó aláírni a szándéknyilatkozatot, akkor felesleges a letét. Hiszen lesz szerződésetek, ami érvényesíthető. Persze, érdemes ügyvéddel csinálni.

De ha "ne adja el másnak az öreg" miatt kellene a biztosíték, akkor miért írna alá ilyet az öreg?

Kamuzik az ingatlanos. Pénzt akar, hogy megtarthassa a jutalékára akkor is, ha kútba esne az üzlet.

Bea88 # 2020.10.07. 08:02

Köszönöm szépen a válaszokat. Nem fizetünk semmit, főleg, hogy az exasszony is színre lépett, kevesli a kialkudott összeget, így lehet, hogy kútba esik az egész. Egy évekig tartó pereskedést köztük meg biztosan nem fogunk megvárni.

drbjozsef # 2020.10.07. 10:26

Bea88,

Adjatok nekik konkrét ajánlatot, amennyit még megér nektek a ház, beszéljék meg, ha három nap múlva ott lesznek az ügyvédnél és aláírják, megkapják kp a vételárat, ha nem, aviszontlátásra. Ennél többet nem tehettek.

Én se mennék bele a külön egyezkedésbe. Azt oldják meg egymás között.

stefil # 2020.10.13. 19:25

Üdv Mindenkinek!
Kis segítségre lenne szükségem.Jó barátom árverésen vásárolt ingatlant. kifizette nevére írták viszont a végrehajtó aki intézte az ügyet lassan egy éve nem adta bírtokba (gondolom a bentlakót nem tudta kitenni).A barátom be sem mehetett az ingatlanba A napokban a bentlakó egyszerüen felgyújtotta az egész házat.Mi van ilyenkor? A barátom nem egy leégett házat vett. A végrehajtó azt mondja már nem az ő ügye. Köszönöm a válaszokat.

Grave7 # 2020.10.13. 19:54

@stefil: Minden év november 15-től következő év április 30-ig "téli moratórium" van. 2020-ban a koronavírus veszélyhelyzet miatt a július 2-től számított 60. napig nem is lehetett birtokba adást lefolytatni. Ha ezek nem lettek volna, és a barátod határidőben kérte a birtokba adást, akkor a végrehajtó is intézkedett volna.

A barátod kötött biztosítást a házra?
Amit biztosan tehet: feljelentést tesz a ház felgyújtása miatt.

denesh # 2020.10.13. 20:46

Üdv mindenkinek!
Tanácsra lenne szükségem...
Lakás eladása és ház vásárlása van folyamatban. A megvásárolandó ingatlant nagyrészt az eladott lakás vételárából fizetném, kisebb részben megtakarításból és hitelből. A kiszemelt ingatlan felújítandó. Szeretném a felújítást már az adásvételi szerződés megkötése és az első vételár részlet kifizetése után, de még a teljes kifizetés és birtokba vétel előtt megkezdeni, hogy a jelenlegi, már eladás alatt lévő lakásunkból egyből oda költözhessünk, ne kelljen albérletben laknunk, amíg beköltözhető állapotba hozzuk a házat. Az eladó nem akar ebbe beleegyezni, attól tartva, hogy rosszul járhat emiatt. Kérdésem az lenne, hogy hogyan nyugtathatnám meg, milyen biztosítékot adhatnék arról, hogy nem éri kár? Köszönöm a segítséget!

wers # 2020.10.14. 04:58

Az eladó nem akar ebbe beleegyezni, attól tartva, hogy rosszul járhat emiatt.

Ha ez a meggyőződése, akkor nem sokat tehetsz. Szerintem inkább neked van kockázatod, mert amit beépítesz azt ott kell hagynod. Az ő kockázata, ha nagyon mást teszel a lakással, mint ami neki tetszene. Akkor kárt okozol neki.

Ez a "még birtokba vétel előtt" valóban érdekes, hogy tudnád felújítani, ha nem mehetsz be?

Ügyvéded mit mondott? Vagy csak egyedül játszol a gondolattal?