Melléképület, garázs építési engedélye


zartkerti # 2013.02.15. 21:22

nem szeretnék trükközni. az áthidalókat akkor beraktam, ha tudtam volna akkor hogy arra is engedély kell, kértem volna, . bár szerintem nagyot néztek volna ha áthídalokra külön engedélyt kérek, ablakok nélkül.. nem is tudom hogy ábrázolták volna a terveken, hiszen azt berajzolni, külön feltüntetni nem igazán lehet.
Hogy és mikor kellett volna a kivonást elintézni?

nanemaaa # 2013.02.14. 09:38

zartkerti
Idén sem kell olyan nyílászáró beépítésre engedélyt kérni, ami nem érinti ami nem érinti a tartószerkezetet (szarufákat).
A homlokzatival viszont gáz lesz. Mert elvileg ha van meglévő áthidaló, akkor beépíthetnéd. De! Az engedélyezett terveken nem volt ilyen (miért is lett volna?) Ergo, ha mégis építettél be áthidalókat, már akkor elkövetted a szabálytalanságot. Így feljelented lényegében saját magad. Szóval a trükközés helyett mindig jobb a legális út. Kérj szépen építési engedélyt. ;)
A magyar ember több energiát fordít arra, hogy szabályokat kijátsszon, mint arra, hogy betartsa azokat. Ez által lényegesen lassabban éri el a célját(ha eléri egyáltalán). Ezért tartunk ott ahol....
Kivonás: Igen, lehet, hogy meg fognak büntetni.

zartkerti # 2013.02.13. 19:40

Történt ma egy érdekes eset. Tavaly kaptam meg a használatbavételi engedélyt, de idén mérettem ki földmérővel az épületet és vitték fel a földhivatalban. Ez egy zártkerti ingatlan. Ma megjelentek a földhivataltól ellenőrizni, és véletlen hogy épp akkor én is ott voltam, így beengedtem őket. Kérdezték Hogy nem tudtam hogy ki kell vonni művelés ágból? (gondolom az ingatlan és burkolat helyét) Én mondtam hogy nekem sem az önkormányzatban sem a tervező, sem a földmérő nem mondta hogy ilyesmit kellene. Majd megköszönve hogy beengedtem őket elmentek. Nem kérdeztem rá akkor sajna (ha a hatóság megjelenik én mindig megszeppenek kicsit) de akkor, most büntetni fognak, vagy vegyem ki művelésből?(meg azt hogy kell?) vagy mi van?

zartkerti # 2013.02.13. 19:08

Hello!
Tetőtéri ablak beépítésére kell engedély ha az szarufákat nem érinti? Tavaly, azt tudom hogy nem kellett.
Lenne még egy kérdésem. Amikor építettem a házat, tetőtéri homlokzatba raktam áthidalókat is, hogy ha egyszer szeretnék majd oda ablakokat, akkor könnyen megoldható legyen. A használatbavételi terveken ezek a nyílások nem szerepeltek, be vannak falazva. Ha szeretnék most oda ablakokat, akkor kiszedhetem a téglákat? hisz mivel az áthidalók bent vannak, a tartószerkezetet nem érinti az átalakítás.

nanemaaa # 2013.02.13. 14:56

Kezdem nem érteni. 2012-ben a 193/2009-es Korm rendelet volt érvényes. Abban a tartószerkezetet érintő átalakítás, felújítás egyszerűsített építési engedélyhez kötött volt. A közigazgatási ügyre az eljárás megindításakor érvényes szabályok érvényesek. A tetőcseréd 2006-os, amire egyértelműen a 2009-es jogszabály nem lehetett érvényes. 2006-ban (talán 2008-ig???) emlékeim szerint a 46/1997-es KTM rendelet volt hatályban, ami viszont nem ismerte a bejelentés fogalmát, az építési munka építési engedély köteles volt.
Ha jól emlékszem, a 37/2007-es ÖTM rendeletnek volt egy rövid (pár hónapos) időszaka, amikor az épület tartószerkezeti rendszerének megváltoztatását nem érintő építési munka engedély nélkül volt végezhető. Ez oly mértékben volt félreérthető, hogy egyes hatóságok a saját munkájuk egyszerűsítése céljából szinte mindenre rámondták, hogy akkor nem kell rá engedély. De ezt a hibust a jogalkotó gyorsan (viszonylag) orvosolta, és visszaállította a korábbi szabályokat.
Kb ennyi történeti áttekintés az utóbbi idők jogszabályairól. :)

wers # 2013.02.13. 14:04

egyébként köszi, majd olvasgatom szorgalmasan.

wers # 2013.02.13. 14:03

de ez az ügy 2012-ben kezdődött, az én tetőcserém meg 2006-ban volt. És akkor az vonatkozik rá, ami 2012-ben volt érvényben.

nanemaaa # 2013.02.13. 13:43

wers
Dobd el a jogszabálygyűjteményedet! 2013. január 1-től új jogszabályok vannak (312/2012. (XI.8.) Korm.)
Abban nincs bejelentés köteles építési munka. ;)

nanemaaa # 2013.02.13. 13:42

Isten őrizz!!!!! Van akiből egy is sok. ;)

wers # 2013.02.13. 10:07

ahogy nézem a szabályt, ha lett volna áthidaló csere, az is csak bejenték köteles lett volna.

nanemaaa # 2013.02.13. 09:54

Nem vagyok ügyvéd. Hatóság vagyok. ;)
Ügyvédet egyébként is érdemes a saját környezetben keresni. A helyismeret mindig előnyt jelent. ;)

nanemaaa # 2013.02.13. 09:09

Ja. A tervező persze, hogy téged okol, hisz így még a végén kiderülhet, hogy nem engedély köteles építési munkára kért engedélyt. Ez rontja a renoméját. Nem beszélve arról hogy felvetődik benned a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is fizettél ezért a tervért ennyit?
(Mi került ebben a fotelban 7200 Ft-ba????? - lásd Márkus László bohózat-)

nanemaaa # 2013.02.13. 09:01

mendelenyidora
Meg vannak kavarodva. Valószínűleg maguk sem értik a jogszabályt, csak azt látják, hogy bizonyos ügyekben nem kell eljárniuk, így próbálnak szabadulni.
Ha az ablakcserét engedély kötelesnek ítélték (a tervből egyértelműen ki kellene derülnie, hogy nem érinti az áthidalót), és a hatóság azt állapítja meg, hogy az engedélyezni kért építési munkát már megkezdték, akkor a jogszabály szerint a kérelmet elutasítja, és az ügyet átteszi az építésfelügyeleti hatóságnak. Ebből nálad hiányzik a kérelem elutasítása, ahol is meg tudtad volna fellebbezni a döntését.
Az, hogy a tervező az építési munka tárgyául felújítást írt, hiszen a tető cseréje belefér ebbe a kategóriába.
Az már valóban a tervező hibája, ha fogalma sincs arról, hogy mi engedély köteles és mi nem, valamint, hogy olyan felújításokat is szerepeltet a tervben, aminek tervezésére nem volt megbízatása, és már el is készült szabályosan. Ezzel az erővel készíthette volna úgy is a tervet, hogy üres telken épület építése, csak a ház már korábban felépült, az engedély kiadása előtt. Gondolom így minimális többlet rajzolással jelentős mértékben kérhetett többet a tervekért. A problémád egyértelműen abból adódik, hogy a tervező nem tudja a dolgát, mert nem ismeri a jogszabályokat.
Sajnos a tervezők nagy százalékára elmondható ugyanez. De mit várjunk a tervezőtől, ha maga a hatóság is meg tud kavarodni?

nanemaaa # 2013.02.11. 15:01

Blues70
Elvileg bármeddig is elhúzhatják. Főleg, ha a hatóság ilyen "finom lelkű".
Mint írtam, mérlegelés kérdése a dolog. Egyrészt meg lehet hosszabbítani, ha azt nézem, hogy szabadtéri munkát +5 fok alatt nem lehet elrendelni. Ebből a szempontból méltányolható, hogy várjuk meg a tavaszt.
A másik viszont ami ellene szól, hogy télen megy a fűtés, a nem megfelelő kémény pedig halálhoz vezethet. Az életveszély esetén viszont azonnali végrehajtást kell elrendelni.
A gordiuszi csomót úgy lehet átvágni, ha a hatóság méltányos határidőt szab az átalakításra, de a kémény használatát azonnali hatállyal megtiltja. Így egyszerre ki lehet húzni mindkét méregfogat. ;)

nanemaaa # 2013.02.11. 14:54

wers
Jól teszed. Én sem szándékozlak meggyőzni. ;)
Én elmondom a szabályokat és hogy kinek mi jön le belőle, az az ő dolga. Csak azt nem szeretném, ha valaki félretájékoztat egy érdeklődőt és utána egy szabálytalan építéssel kapcsolatos eljárás alatt találja magát.

wers # 2013.02.11. 11:45

Nem tudom. Én még csak 30 éve csinálom. :D

2006-ban és 2009-ben nem kellett, konkrét eseteket tudok, az építésügyi iroda szerint sem, a bank (enélkül nem is adott volna hitelt) szerint sem és kivitelező szerint sem.

Szerintem ott kevered, hogy az, hogy érinti a tartószerkezetet, az azt jelenti, hogy megváltozik. De ha nem változik, és az eredeti tervek alapján kerül kivitelezésre, akkor nem érinti.
De nem győzködlek tovább.

wers # 2013.02.11. 11:34

Tervező, vagy szakértő, vagy mindkettő.

Nem ő dönti el, szakértői jogosítványhoz és a szakági jogosultsághoz vizsgát kell tenni.

wers # 2013.02.11. 11:32

A terveken fel kell tüntetni a névjegyzék számát, és a jogosultságát. Ez az első, amit ellenőriznek.

wers # 2013.02.11. 11:30

nem, nem, nem. Nem tervezhet ha nincs felvéve a névjegyzékbe, és nem lehet felelős műszaki vezető sem.

nanemaaa # 2013.02.11. 11:26

Van tervező, tervezői jogosultsággal. Bízonyítvány függő, ki mit tervezhet!
Aztán a lagjobbak nem csak tervezhetnek hanem szakértői jogosultságot is megszerezhetik, különféle szakterületre.

Ezzel nem mondtál mást, mint amit én írtam. A jogosultság a kérdés. Ha valakinak megvannak hozzá a képesítései, akkor eldönti, hogy mire is regisztráltatja a jogosultságát. Tervező, vagy szakértő, vagy mindkettő.

nanemaaa # 2013.02.11. 11:20

wers
„Ha egy tetőszerkezetet elbontasz és újjáépíted, az építési engedély köteles, függetlenül attól, hogy eredeti, vagy más formában teszed”
Mióta?

Nem tudom. Én még csak 30 éve csinálom. :D
De azóta az építmény teherhordó szerkezetét érintő felújítása engedély köteles. Azt ne kérdezd meg, hogy ez miért lenne felújítás? Benne van az OTÉK fogalommeghatározásában. ;)

nanemaaa # 2013.02.11. 11:14

Blues70
Nincs ilyen jogszabály. A hatóságnak a teljesítésre megfelelő határidőt kellene megállapítania. A határidő eltelte előtt benyújtott kérelem alapján indokolt esetben meghosszabbíthatja a határidőt. Ez a hatóság mérlegelésén alapul. Nincs jogszabályban előírt határidő és olyan sem, hogy a hosszabbítást hány alkalommal engedélyezheti.

2013. január 1-ét követően induló eljárás esetén a 312/2012. Korm rendelet ír az általad említett 3 hónapos hosszabbítás lehetőségéről, de csak fennmaradási engedélyezési eljárásban.
43. § (6) A fennmaradási engedélyben elrendelt szabályossá tételi vagy bontási kötelezettség teljesítésének határideje a döntés jogerőssé és végrehajthatóvá válásától számított legfeljebb hat hónap, mely határidő a kötelezett kérelmére indokolt esetben egyszer három hónappal meghosszabbítható.

Tekintettel arra, hogy az elmondottak alapján kizártnak tekinthető, hogy az ügyed ez évben indult és zárult le jogerős döntéssel, így szerintem a hatóság némiképp füllentett az első alkalommal. Viszont a hosszabbítást engedélyező határozat ellen lenne fellebbezési jogod, ha a hozott döntéssel nem értesz egyet.

wers # 2013.02.11. 11:03

A szakértő nem külön állatfajta, egyszerűen egy "jogosítványról" van szó. Vannak tervezők akik kérték a szakértői névjegyzékbe történő felvételüket, és van akik nem

Ne keverd a fogalmakat!
Van tervező, tervezői jogosultsággal. Bízonyítvány függő, ki mit tervezhet!
Aztán a lagjobbak nem csak tervezhetnek hanem szakértői jogosultságot is megszerezhetik, különféle szakterületre.
Ezeket a jogosultságokat a mérnökkamara honlapján lehet megnézni. Ha nincs felvéve egy jogosultság, akkor nem tervezhet az illető. Ez nem szeretem-nem szeretem kérdése
Például:
T-T - Tartószerkezeti, Tervező
Megadva: 1999-12-31, Lejárat: 2015-01-28

SZÉS 1. - Tartószerkezeti (statika), Szakértő
Megadva: 2010-04-21, Lejárat: 2015-04-21

TÉ - Épületek energetikai tanúsítása, Energetikai tanúsító
Megadva: 2010-04-21, Lejárat: 2015-04-21

ET-T - Tartószerkezeti tervellenőr, Tervező, Tervellenőrzésre kiterjesztéssel (Vezető tervező)
Megadva: 2010-05-13, Lejárat: 2015-05-13

wers # 2013.02.11. 10:53

Ha egy tetőszerkezetet elbontasz és újjáépíted, az építési engedély köteles, függetlenül attól, hogy eredeti, vagy más formában teszed
Mióta?

nanemaaa # 2013.02.11. 10:45

mendelenyidora
Jelen esetben az a véleményem, hogy "wers" kollégára ebben a kérdéskörben nem kellene sokat figyelni, mert amiket ír, kevés a valóság tartalma. Ha egy tetőszerkezetet elbontasz és újjáépíted, az építési engedély köteles, függetlenül attól, hogy eredeti, vagy más formában teszed.
A szakértő nem külön állatfajta, egyszerűen egy "jogosítványról" van szó. Vannak tervezők akik kérték a szakértői névjegyzékbe történő felvételüket, és van akik nem. Építészek általában nem kérték, mert irtóznak a statikától, de ismerek jó párat, aki ezt is kiváltotta.
Úgy tudod egyszerűen elképzelni a kérdést, hogy vannak akik csak személygépkocsi vezetésre szereznek jogosítványt, de vannak, akik megszerzik motorkerékpárra is.
Ami az ügyedet és a tisztelt hatóságot érinti: fogalmam sincs, hogy egy nem engedély köteles építési munkán miért akad fel a tisztelt hatóság. Porszem került a gépezetbe. Ennek egyetlen eljárásban lenne jelentősége (használatbavétel), de ott is egyszerűen orvosolható lenne egy megvalósulási tervvel.