Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

drbjozsef #   2019.07.19. 11:36

Azért a feltételeket böngésszétek át alaposan, az előre bevállalásra (ha addig nem lenne 2. gyerek), a személyi feltételekre (TB igazolás, etc), és az ingatlan feltételeire is (minimum négyzetméterek!), nehogy utólag ugorjon elő egy pici feltétel, ami miatt buknák az egészet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.07.19. 21:58

Ajánlatos a banknál érdeklődni.

nalexandra90 # e-mail 2019.07.25. 16:04

Kedves Szakértők!

2018 októberben vettünk egy házat Gyálon. A telken hivatalosan egy lakóépület van, viszont valójában van egy másik, befejezetlen ingatlan is. Ez jelenleg szerkezetkész, lakhatási engedély nincs rá, így tehát bejegyezve sincs, a telekkönyvön nincs feltűntetve. Építési tervek megvannak, különálló házként szerepel rajta. A kérdésem az lenne, hogy ha mi ezt a házat befejezzük, elfogadják-e újépítésűnek, és igényelhető-e rá CSOK.

Segítségüket előre is köszönöm!

Sherlock # e-mail 2019.07.25. 16:14

Nem, az alapozási munkáktól kezdődően kell kezdeni, akkor számít újnak.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

nalexandra90 # e-mail 2019.07.25. 16:19

De az alapozási munkának az igénylést követően kell kezdődnie?

drbjozsef #   2019.07.25. 18:00

Ha nincs használatbavételije (bejelentve), és osztatlan közösként megveszitek, és használati megosztási szerződést is csináltok, akkor szerintem lehet kérni hozzá CSOK-ot.

Legfeljebb az a baj, hogy ha megveszitek, akkor csak a befejezéshez lehet kérni a CSOK-ot (bár szerkezetkésztől azért még van vele meló), ha meg felépítik, és úgy vennétek, akkor már nem lenne új építésű vásárlása (gondolom, magánszemélytől lenne).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.07.25. 21:08

De a bankot nem árt megkérdezni...

Thee # e-mail 2019.07.28. 21:46

CSOKolom néven elérhető CSOK kalkulátor telefonra:

https://play.google.com/…apps/details?…

pe53ga # e-mail 2019.08.08. 12:03

Üdv!
2019-es szabályok szerinti CSOK-ot igényelek.
Minden sínen, van csak egy dologban nem értem a szabályokat. Az OTP ügyintézője szerint, idős szüleimet, akikkel együtt költöznénk, be sem jelenthetem az új házba.

Igaz ez?

Ha igen, akkor ellent mond annak a szabálynak (törvénynek)
miszerint szüleimről gondoskodni vagyok köteles.

Ez nem életszerű.

Előre is köszönöm a választ,
Köszönettel: Gábor

drbjozsef #   2019.08.08. 13:24

50. § (1) Ha - az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt - a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett *

  1. * új lakást lebontják - kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé - vagy elidegenítik,
  2. új lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál - ideértve azt az esetet is, ha a gyermek a családi jogállás megváltozása vagy gyermekvédelmi intézkedés miatt tartósan kikerül a támogatott személy háztartásából -, akire tekintettel a támogatást igénybe vette,

c) új lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak vagy

  1. új lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják

Az értelmezés szerint a támogatott lakásban csak az igénylő(k) és a támogatott személy(ek) lakhatnak - nekik kötelező is. Más lakcímbejelentés nem lehetséges.

Nem, a rokontartásnak nem feltétele, hogy együtt lakj velük. Lehet azt sok más módon is megoldani.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

pe53ga # e-mail 2019.08.08. 17:03

T. drbjozsef !

Köszönöm válaszodat.
A jogszabály ezt írja mégsem tudok belenyugodni.

Itt valami sántít.
Pártunk és kormányunk, szorgalmazza a többgenerációs családok együttélését, ugyanakkor akadályt is gördít elé.
Megjegyzem, a szülők segítése, ha nem velünk lakik, meglehetősen macerás 3 gyerek mellett, vagy erősen költségigényes. Ha megengedhetném magamnak akkor nem kéne az a támogatás, amit kapok ugyan, de mégsem tudom igénybe venni.

Találtam egy telefonszámot. Ő a kormányhivatal CSOK szakértője. Felhívom, és ha bármit megtudok, ezen a fórumon közzéteszem.
Üdv: Gábor

pe53ga # e-mail 2019.08.09. 10:39

Üdv!

Megígértem, hogy tájékoztatást adok.

Felhívtam CSOK tudort a kormányhivatalnál.
Vázoltam a lényeget. Sok-sok kérdést tett fel.
Hosszú idő után, (vagy 2 x végighallgattam a várakoztató zenét... BRRRRRRRR) elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak.
Ugyanis nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem. Merthogy a tulajdon teljes egészében a feleségemé és az enyém. Szüleim sem pénzügyileg, sem egyéb módon nem részesei az adásvételnek.
Amúgy egészen pontos tájékoztatást kaptam itt is.
Ha minden infót, amiket a CSOK ügyintéző kérdezett megosztottam volna, nyilván ugyan ez az eredmény.

Köszönettel: Gábor

drbjozsef #   2019.08.09. 11:37

Te tudod.

Telefonos ügyintézőre én a helyedben egy fikarcnyit sem hagyatkoznék, de ahogy gondolod.

Kérj egy írásbeli állásfoglalást, akkor, esetleg.

Megjegyzem : az állítás ("a tulajdon teljes egészében a feleségemé és az enyém") és a konklúzió ("nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem") között semmiféle logikai kapcsolat nincs. A tulajdonjog és a használati jog nem egymást átfedő, és főleg egymásból nem feltétlenül következő fogalmak.

Ettől még persze lehet igaza.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.08.10. 07:32

"elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak."
Az első felével egyetértek, a második felével nem.

"Ugyanis nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem."
Dehogynem! A szívességi használat is egy használati jogcím, igaz nem tűnik ki az ingatlan-nyilvántartásból.

Véleményem: az ingatlan (legális) használatához valamilyen jogcím szükséges. A lakcím bejelentkezés önmagában nem alapoz meg használati jogcímet.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.08.10. 07:51

"elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak."
Az első felével egyetértek, a második felével nem.

Ez esetben persze egy másik törvényt szegne meg, hiszen a lakcímnyilvántartásról szóló törvény előírja, hogy a polgár oda jelentkezzen be, legalább tartózkodási címmel, ahol életvitelszerűen él. A kettő (elméletben, ugye) nem válhatna el egymástól.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Murr # e-mail 2019.08.22. 23:13

Kedves fórumozók!

CSOK-os lakásvásárlás esetén tartottak már valakinél helyszíni szemlét?
Olyan hülye helyzet állt elő, hogy CSOK felhasználásával vennénk lakást, ahol jelenleg egy fiatal, 3 gyerekes család él. Ők szintén CSOK-kal építkeznek. Nekik a beköltözéshez szükségük lenne majd még néhány hónapra, de a támogatás kiutalása után 90 napon belül bentlakási kötelezettségünk lesz. Mi jelenleg jó helyen vagyunk, kibírunk néhány hónapot, és nyilván nem tennénk utcára (albèrletbe) egy családot néhány hét miatt. De attól viszont félünk, hogyha nem teszünk eleget a kötelezettségnek (természetesen bejelentkeznénk, közműveket átiratnánk, jó a kapcsolat az eladóval), akkor bukhatjuk a támogatást.

Van erre valami értelmes megoldás? Az ügyvédünk nem tudott mit mondani, pedig szerintem annyira nem egyedi és hihetetlen egy ilyen helyzet. Előszerződèsünk már van, húzhatjuk a vègleges szerződèst, de azt sem annyira szeretnènk.

sziloszil # e-mail 2019.09.20. 13:49

Tisztelt Szakértő!
2005-ben épült házunk, amire igényeltük anno a 3 gyermek után járó szocpol-t. Azóta elváltunk, új házasság, még egy gyermekem született.
A ház és a hitel a régi, ..az új férj az új adóstárs. Kérdésem az lenne, hogy a 4. gyermekem születése okán (aki már 10 éves) igényelhetnék utólagos csok-ot?
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.09.20. 14:48

sziloszil,

Nem vagyok biztos benne, de tartok tőle, hogy CSOK-ot nem - de talán a régi szocpolt igen.

A 16/2016 rendeletben már nincs ezzel összefüggő passzus, ez ugye az építkezéses CSOK rendelet.

A régi szocpol rendeletben, a 12/2001-ben viszont van, és elvileg meg is feleltek neki, ha jól értelek, és ez a rendelet per pillanat hatályban van a jogtár szerint :

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 5§(7)A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti - ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb - a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni. Amennyiben az igénylés a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, a kedvezmény - az adós választása szerint - az építési költség (vételár) megfizetésére is felhasználható.

Tehát a 2005-ben érvényes negyedik gyerekre vonatkozó szocpol összege vonatható le a hitelből, plusz a születéséig az erre az összegre eső a kamatrész is. Legfeljebb annyi, mint amennyi még a hitelből hátravan.

Fel kellene keresned egy bankot, értelemszerűen azt, ahova a hitelt fizeted.

Van egy gyanúm, hogy első körben elhajtanának, mert szerintem 14 évvel ezelőtti hitelhez már nem szagol az ügyintéző, de kösd az ebet a karóhoz, és ha kell, add be az igényedet írásban, hivatkozva a fenti passzusra, és kérd írásban az elutasító választ, amivel majd a kormányhivatalhoz tudsz fordulni.
Egyébként a jogi osztály emlegetése is segíteni szokott, akár oda is írhatsz nekik egy emailt, hogy erősítsenek meg, hogy jár a levonás.

De mondom, biztos nem vagyok a fentiben, de erre talán érdemes elindulni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.09.20. 14:51

2004. április 1-től a szocpol összege a 4. gyermekre 1millió forint volt.
Erre 2005-2009 közötti évekre még jár némi kamat, de az apró, csak pártízezer szerintem. Nem tudom hogy számolják ki, én 3. gyerek után vonattam le régen, de akkor nem sokat dobtak rá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

batukat # e-mail 2019.09.24. 14:10

Sziasztok! Tud vki érdemi infót adni a következő helyzetel kapcsolatban: tavaly vettük a házat sima csok+fundamenta+némi önerő összedobásával. Az állam bekerült az első helyre, a funda a másodikra a jelzáloggal. Most falusi csokot veszünk igénybe és még nem kaptam normális válasxt arra hogy ezzel az állam be akar furakodni második helyre vagy megelégszik a harmadikkal???????
Légyszi, valaki segítsen.

drbjozsef #   2019.09.24. 15:17

batukat,

17/2016 Korm. rendelet
16. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével

  1. vásárolt használt lakásra a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követő,
  2. * bővített lakásra a munkálatok idejére és

ba) a munkálatok befejezését, vagy
bb) építésiengedély-köteles bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét, vagy
bc) egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását követő,

  1. a 23. § szerinti esetben a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva

10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A jelzálogjog ranghelyét kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás vásárlása vagy bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

batukat # e-mail 2019.09.24. 19:45

Jòzsef! Ez szerinted is azt jelenti amit szerintem , hogy megint egy fölösleges dolgon akar vetyengeni az otp, mert eszerint jó lesz az államnak a 3.hely is???

drbjozsef #   2019.09.25. 07:38

batyukat,

Igen.
Ballagj be a bankfiókba, mutasd be a törvényhelyet, és ha továbbra is kötik az ebet a karóhoz, a fiókvezető kihívása vagy a jogi osztály emlegetése szokott hatni. Ha nem, kérd az elutasítást írásban, és akkor az tényleg mehet levéllel a jogi osztályhoz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

BAngi # e-mail 2019.10.06. 16:25

Sziasztok. Árverésen vásároltunk házat amit már ki is fizettünk. Azt olvastam hogy az adasvetelt kovetoen meg van 180 nap hogy igenyelni lehessen a csokot. Az érdekelne hogy van 1 gyerek és az az után jaró 600 ezer ft ot tudjuk igényelni ugy is hogy arveresen vettük??

drbjozsef #   2019.10.06. 17:50

BAngi,

Nem.
A CSOK azoknak jár, akik az ingatlan megvásárlásához az önerőt kiegészítik a CSOK-kal. Aki kifizette már az ingatlant, annak nem jár már CSOK. Hiszen nem szorul rá.

Árverésen CSOK-kal vásárolni kb. a lehetetlen kategória. A Vht. előírásai annyira szigorúak határidőben, hogy szinte lehetetlen végigvinni - bár elvileg lehetséges. A végrehajtók - és a végrehajtást kérők főleg - nemigen partnerek ebben általában.

A CSOK nem az árverésen vásárlók műfaja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.