CSOK igénylés


Bárczikert # 2018.11.09. 21:01

Tisztelt Szakértő!
Használt lakásra szeretném a CSOK-ot igénybe venni. A közel 100 négyzetméteres lakásban nincs fürdőszoba de az úgynevezett melléképületben ami beton alappal rendelkezik viszont van. Megkaphatom e a CSOK-ot?


Tisztelt Szakért?!

Használt lakást szeretnék venni CSOK-ra. A közel 100 négyzetméteres lakásban nincs fürd?szoba, de az úgynevezett melléképü

drbjozsef # 2018.11.10. 05:39

Bárczikert,

A rendeletet szigorúan nézve azt hiszem, sajnos nem.

Egy próbát megérhet, hogy érdeklődsz egy banknál, de nem nagyon hinném, hogy menne. A "lakás rendelkezik" kifejezésbe nem tartom valószínűnek, hogy elfogadnák azt, hogy önálló épületben van. De lehet, hogy tévedek, a rendelet az alábbi, próbáld meg, hátha elfogadják úgy is :

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
5. § (1) E rendelet alkalmazásában:
...
7. lakás: a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:
a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,

  1. közműves villamos energia szolgáltatással,
  2. egyedi fűtési móddal,
  3. közműves szennyvízelvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és...
Bárczikert # 2018.11.10. 06:46

Köszönöm a segítséget. A különálló épületben / alsókonyha/ minden feltétel ami a tv.ben leírtak megvan. Ezek szerint a bank dönt. Köszönöm.


Tisztelt Szakért?!

Használt lakást szeretnék venni CSOK-ra. A közel 100 négyzetméteres lakásban nincs fürd?szoba, de az úgynevezett melléképü

drbjozsef # 2018.11.10. 07:06

Végülis, ha magán az ingatlanon (a telken) van megfelelő fürdőszoba és wc, akkor akár el is fogadhatják. Sajnos a gyakorlatot nem ismerem, érdemes egy bankot megkérdezni.

Esetleg nézz szét a neten, ahol csok ügyintézéssel meg hitelközvetítéssel, meg ilyesmikkel foglalkoznak, ők járatosak talán a menetében a dolognak, hátha meg tudják mondani a választ a praxisukban előfordult esetek alapján.

Palee5000 # 2018.11.15. 12:07

Tisztelt Szakértő!

Kétgyermekes családként CSOK-ot és banki hitelt igényeltünk 2017-ben új ház építésére. Az építkezés idén nyáron fejeződött be, beköltöztünk és folyósították a csokot is.
A kérdésem az lenne, hogy a 2018. december 1-jén hatályba lépő korm.rendelet módosításának eredményeképpen, mint többgyermekes család igényelhetjük-e a 71 - 78 §-ban részletezett kamattámogatást a 2017-ben felvett hitelünkre?

drbjozsef # 2018.11.16. 05:31

Kedves Palee,

Én ugyan nem vagyok szakértő, de ahogy nézem az új rendeletet, ami csak most jelent meg és pár bekezdést módosított csak a régin, szerintem nem lehetetlen.

Nem találom explicite leírva az adott fejezetben, hogy mikor lehet igényelni magát a kamattámogatást. Ha a rendelet feltételeinek a folyósító bank, az adós és adóstársak, valamint a hitel típusa is megfelel, akkor úgy tűnik, nincs kizárva, hogy magát a kamattámogatást december 1. után igényeljétek egy már meglévő hitelhez.

Én azt mondanám, hogy december elseje után keresd fel a bankodat, ahonnan a hitelt felvettétek, és igényeld a kamattámogatást. Írásban, kérelemmel, a lényeg, hogy nyoma legyen, ne hagyd magad lerázni, hogy az nem jár, és akkor kénytelenek lesznek írásban elutasítani, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem jár. Személyesen kérheted is, hogy mutassák meg a rendeletben a passzust, ami miatt nem jár szerintük. Szerintem nincs ilyen, de lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy rosszul értelmezem valamelyik paragrafust. Feltehetőleg visszamenőleg nem jár, a már kifizetett részletekre, de nem látom okát, hogy ne lehetne meglévő hitelszerződéshez igényelni a támogatást a hátralévő időre.

Egy próbát mindenképpen megér.

Palee5000 # 2018.11.16. 06:27

Kedves József!
Köszönöm a választ. pontosan úgy fogok tenni, ahogy javasolta, egy próbát megér.

Balázs13 # 2018.11.28. 18:49

Tisztelt Uram, hölgyem! Olyan kérdésem lenne hogy szeretném használt lakásra felvenni a csokot. A fűtést vegyestüzelésű kazánnal oldják meg, de van gáz fűtés is. Ki van építve, sőt régen azzal is fűtöttek, ki van építve a.kémény is, fent van a fali termosztát stb. Tehát látszik hogy korábban azzal fűtöttek. Viszon valami oknál fogva a gázkazánt átfolyós vízmelegítőre cserélték le. A kombi gázkazán pedig ott hever a földön. Elutasíthatják ilyen okból a csok ígényünket? Válaszát köszönöm!

drbjozsef # 2018.11.29. 05:31

Balázs,

Nem, ilyen okból nem utasíthaták el az igényt, ha a vegyes tüzelésű kazán működik, és a lakást lehet fűteni.

A CSOK rendelet (17/2016 Korm. r.) értelmező rendelkezése szerint :

7. lakás: a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:

  1. 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  2. közműves villamos energia szolgáltatással,

c) egyedi fűtési móddal,

  1. közműves szennyvízelvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és
  2. közműves ivóvíz-szolgáltatással, ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;

Az, hogy az az egyedi fűtésmód milyen, nem számít. Csak legyen.

Balázs13 # 2018.11.29. 06:28

Kedves József! Még csak most tervezzük az ígény beadását, de a válasza alapján próbálkozhatunk. Köszönöm a válaszát!

Szomorú örökös # 2018.11.29. 06:45

Balázs13

valami oknál fogva a gázkazánt átfolyós vízmelegítőre cserélték le

Inkább ezzel lesz a gond, de nem a CSOK kérdésében, hanem a gázszolgáltatónál, ha kiderül, hogy nem volt rá tervezés és újraengedélyeztetés. Főleg ha nem a jelenleg érvényes szabályoknak megfelelően lett felszerelve a vízmelegítő.

Balázs13 # 2018.11.29. 09:23

Köszönöm szépen a segítséget!

sziazia # 2018.11.30. 22:52

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy Csok-ot akarunk felvenni a feleségemmel. Vele 2017-ben házasodtunk össze viszont nekem 2016-ban volt egy ingatlan eladásom. Ennek az eladott ingatlan árát is bele kell forgatni az újonnan vásárolt használt lakás árába?

drbjozsef # 2018.12.01. 05:10

Használt lakás vásárlása esetén igen, bele kell számítani mint önerő, de nem a teljes árat, levonható előle néhány dolog.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
14. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy
...

  1. az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

...
18. § A 14. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak szerint értékesített lakástulajdon vételárát csökkenteni kell

  1. az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,
  2. a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
  3. az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett,
  4. a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
  5. az adásvételre tekintettel megfizetett közteher

összegével.

JaBa # 2018.12.25. 19:13

Tisztelt Szakértő!

Van egy 5 éve vásárolt lakásunk, felújításra szeretnénk költeni a CSOK összegét. Nem vagyunk összeházasodva, nekem 10 éve fix munkahelyem van, én 43 élettársam 34. Van két gyermekünk, 3 és 6 évesek. Igényelhetünk-e így CSOK-ot a felújításra? A lakás 84 négyzetméter, 3 külön szobával, egyedi fűtéssel. Fürdő és konyhafelújítás lenne és padlófűtésre áttérés. Jelenleg is egyéni modern fűtés van.

Ezen kívül ha most ezt az összeget igénybe vesszük ÉS esetleg pár éven belül házba költöznénk, a különbözet még felvehető-e? Illetve van-e mód egyáltalán elköltöznünk, ha igényeljük a kb 1,4 millió felújításra járó CSOK összeget?

Válaszát köszönöm!
Barna

Sherlock # 2018.12.26. 16:53

Kedves Barna,

még nem módosult a jogszabály, jelenleg nem lehet felvenni felújításra. A jövőben pedig nem tudjuk milyen feltételekkel lehet majd, nem ismert a jogszabály-módosítás tartalma. A kérdésre az általános válasz, hogy a CSOK "áttehető" másik lakásra/házra.

László88 # 2019.01.01. 17:44

Üdv, azt szeretném kérdezni, van kettő saját gyermekünk, és még szeretnénk kettő gyermeket. én lennék az igénylő, de a páromnak volt krb. 3 éve egy ház eladósa, amit 900eft ért vett és eladott 800eft-ért. Bele kell e foglalni az adás vételi szerződésbe ezt az eladást?

László88 # 2019.01.01. 17:53

ui:várható hogy 2019 ben emelik a támogatási összeget használt lakásra?

drbjozsef # 2019.01.02. 06:05

JaBa,

Annyival egészíteném ki Sherlock-ot, hogy nemcsak áttehető a CSOK (legalább akkora értékű lakásra, ha olcsóbb, akkor részben vissza kell fizetni), hanem felvehető a magasabb összegű is később, ahogy írtad, természetesen csak a különbözet.

drbjozsef # 2019.01.02. 06:18

László88,

Új lakás építéséhez, vásárlásához nincs ilyen feltétel.

Használt vásárlásához vagy bővítéséhez a 17/2016. Korm. rendelet 14§(1) szakasz f pontja szerint :

az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

Ha közös gyerekek után igénylitek a CSOK-ot, akkor együttes igénylőknek számítotok (akár házastársad, akár élettársad a párod), tehát bele kell számolni az önerőbe az eladott lakást (a 18§ szerint néhány dolog még levonható belőle). Tehát minimum 800.000.- forint önerőt fel kell tudjatok mutatni.

Egyébként az adásvételi szerződésbe nem kell belefoglalni,
elég nyilatkozni róla, vagy ez esetben talán még azt sem, egyszerűen kell legyen minimum ennyi önerőtök. Ha ellenőriznek, és kibukik, hogy az nem volt meg, akkor visszakérhetik a CSOK összegét.

Alletzse # 2019.01.07. 17:10

Tisztelt Szakértő. A CSOk igènyünket a bank elutasította, erről telefonon kaptunk tájékoztatást, de levél nem érkezett, így a pontos okot nem tudjuk. Az ügyintéző azt mondta, hogy a bank által megállapított forgalmi érték és a vételár között nagyobb az eltérés mint 20%. A házat mi 14,7 millióért vesszük, az értékbecslő 14 millióra értékelt és minden más feltételnek megfelelünk. Ebben az esetben érdemes fellebbezni? Esetleg van határideje az elutasításról szóló értesítésnek? Enélkül tudjuk, hogy nem tudunk fellebbezni. Előre is köszönöm válaszát.

András198201 # 2019.01.08. 00:58

Tisztelt szakértő!
szeretnénk Csokot majd 1 meglévő gyermekre illetve még egy vállaltra. A telek 100% ban saját tulajdonomban van, feleségemnek nincs bejegyzett részesedése, én pedig külföldi TB-vel rendelkezem. Ez tudom,hogy így nem lehetséges. A kivitelezői szerződésben belevettük a feleségemet is mint építtetőt 10 % ban. Ő itthon dolgozik,ezért meglenne a 180 nap TB jogviszony-
így igényelhetjük vajon a csokot? Avagy a telekben is benne kell legyen mint tulaj?
(Ez nehezebb ügy lenne ha igen: mivel telekre kértem fundamenta kölcsönt, amin jelzálog jog van bejegyezve plusz elidegenítés. - nem tudom a fundamenta mennyire lenne hajlandó módosításba beleegyezni ha elajándékoznák X % ot a feleségemnek.)

köszönöm megtisztelő válaszukat.

U.I
csak csok-ot vennék fel/ csok hitelt nem.

drbjozsef # 2019.01.08. 09:41

András,

Szerintem nem, de nem vennék rá mérget. Szerintem a feleséged ha építtetőként a kész ingatlanban tulajdonrészt szerez, az elég kell legyen. (Megjegyzem, ha nem teljesen a különvagyonodból építkeztek, akkor a házasság miatt amúgy is tulajdont szerez, akkor is, ha nem jegyeznék be az ingatlannyilvántartásba).

De miért nem kérdezel meg egy bankot?
Ha azt mondanák, nem, akkor kérd, hogy jelöljék meg a paragrafust is, ami ezt kizárja.

Szerintem a 16/2016 rendeletben nincs ilyen.

Sőt, szerintem ebben az esetben a feleségednek nem is kell. Ugyanis a 20§(1) szerint csak a támogatott személyek szerezHETNEK tulajdont - de nem kell nekik.

Ellenben a 17/2016 rendelet, ami a használt lakásos csokra vonatkozik, csak ott szerepel a 7§(1)-ben, hogy ki szerezhet tulajdont, és kinek KELL.

Az új építésűeknél nincs ilyen passzus.

drbjozsef # 2019.01.08. 09:46

Alletzse,

A bank nem hatóság. Nem tudsz hozzá "fellebbezni".

Kérni kell az indoklást az elutasításhoz. Akár szóban, akár írásban, lehetőség szerint paragrafus megjelölésével.

Aztán meg kell nézni a rendeletben, hogy tényleg úgy van-e, tényleg nem feleltek-e meg valaminek. Ha úgy érzed, hogy nem, akkor megpróbálkozhatsz egy panasszal. Érdemes ilyenkor a jogi osztálynak írni, ott hozzáértőbb emberek szokták megvizsgálni az ilyen problémákat.

Annó szocpol felvételnél én párszor eljátszottam azzal, hogy amikor valamibe belekötöttek, akkor kértem, hogy hívjuk fel a jogi osztályt, szakértse meg a kérdést, mert szerintem ilyen nincs a rendeletben. Végül sose volt rá szükség, kicsit tanakodtak, aztán rámhagyták.

Jhondoe # 2019.01.14. 21:57

Tisztelt Szakértő!

CSOK igénylés előtt állunk. A bank tájékoztatása szerint a benyújtott költségvetést készültségi foknál megfelelően fogja folyósítani. A készültségi fok megállapítás az értékbecslő feladata,ami egy összetett feladat.
A bank részükre egy táblázatot mutatott, amiben a készültségi fokokat mutatja.
A táblázat szerint 9%nak értékeli az alapozást, függetlenül attól, hogy a bank részére benyújtott költségvetés szerint nekünk ennek a duplája, 18%os készültségnek felel meg az alapozás.
Példával bemutatva, egy 39M forintos beruházás esetén az alapozási munkálatok a tervezési költségekkel 7,8M forint bekerülési költséget jelentenek. Ami az értékbecslés szerint 9%os készültségi foknak felel meg. Így a bank a beruházási önerő felét ismerné csak el, hiába tudom számlával és statikai szakvélemény bizonyítani a valós tényeket.
Ön szerint jogszerűen jár el a bank ebben az esetben?
Milyen jogszabályok vonatkoznak az értékbecslésre a készültségi fok megállapítására? Illetve milyen összefüggés van a beadott költségvetés és a készültségi fok között?
A Családi otthonteremtési kedvezmény kiutalására milyen szabályok vonatkoznak?