Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

MajorDomus # e-mail 2019.05.07. 20:45

A honlapon keresd majd.....

poczkodi77 # e-mail 2019.05.13. 12:59

Tisztelt Fórumozók!
CSOK...
A kérdésem az alábbiakban részletezem.
Házasságban élünk a feleségemmel már 11éve, és egy 10éves Gyermekünk van. Több mint két éve saját (1/1) tulajdonú lakásban élünk együtt, (70m2.) hozzáépíteni nem akarunk.
A lényeg. Mi csak lakáskorszerűsítésre szeretnénk kapni anyagi támogatást.
(Mondjuk, fűtés-átalakítás, villamoshálózat felújításra, esetleg szigetelés, stb. Több Gyermeket nem vállalunk, hitellehetőséggel nem kívánunk élni! Valahol mintha olvastam volna, hogy ilyen esetben, 1Gyermeknél, a 600eFt felét lehet igényelni meghatározott létszámú településeken. Van e ennek valóságalapja, illetve hogyan és kinél lehetne elindítani ezt az igénylést. Helyileg az ingatlan Szerencs- Ond településen helyezkedik el, de közigazgatásilag Szerencshez tartozik. (B.A.Z. Megye).

Köszönöm előre is a felvilágosítást!
Üdvözlettel: Zoltán

MajorDomus # e-mail 2019.05.13. 20:55

Családi házakra van.
Google a ba!rátod

drbjozsef #   2019.05.14. 06:56

poczkodi77,

Így van, jár az egy gyerekre 300.000.- Ft, ha csak korszerűsítettek, a rendelet szerinti feltételekkel, az ún. "preferált kistelepülések"-en.

Lásd :

https://magyarkozlony.hu/…/megtekintes

109/2019 Korm. rendelet.

Benne vannak a személyi feltételek, a korszerűsítéshez kapcsolódóak, és a településlista is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.14. 21:02

Na,most már én is igényelek valamit.

ali81 # e-mail 2019.05.16. 21:34

Üdv!

Értetlenül állunk az ügyünkben. Röviden az a lényeg, hogy csak csok igénylés 3 gyermek után, nagy nehezen befogadás, értékbecslő és vártunk. A banktól kaptunk egy hiánypótlásra felszólító levelet, melyben kérték, hogy statikus szakvéleménnyel támasszuk alá a lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot. Ennek eleget téve, örömmel vittük a pozitív szakvéleményt. 2 nap múlva érdeklődésemre az ügyintézőnk elmondta, hogy el fogják utasítani, egy hiányzó ereszcsatorna és az alatta hiányzó vízelvezető betonozás hiánya miatt. Azért, mert a szakvélemény hiába pozitív, ha a szakértő leírta azt, hogy a beköltözéssel egyidejűleg ezeket az állagmegóvási munkákat el kell végezni. Erre felhívtam a szakértőt, mire átfogalmazta ezt a mondatot arra, hogy a beköltözés után célszerű elvégezni, az épület állékonyságát nem befolyásolja. Azonnal továbbítottam az ügyintézőnknek, csatoltam mellé az a hatályos ide vonatkozó jogszabályt, miszerint statikus szakvélemény megléte után a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet erre hivatkozva. Mivel nekünk a bank egyértelműen ezt a feltételt szabta, feltételeztük, hogy a repedések miatt kérik. Most az ügyintézőnk elküldte a kérelmünket(nem tudom hová) csatolta az általam kivesézett jogszabályt, melyre ők is hivatkoztak, és most várunk megint.

Mire számíthatunk?

Urzy # e-mail 2019.05.17. 12:09

Sziasztok,

a helyzetünk a következő: megigényeltük a CSOK-ot 2 gyerek után, és most úgy gondoljuk, hogy szeretnénk 3.-at is vállalni. A ház még épül, augusztus végén fogják átadni, finanszírozásban pedig úgy lett kialakítva, hogy az önerő után részben banki hitelből, valamint - majd a végén fogják utalni - 2 gyermekünk után járó CSOK-ból finanszíroztunk.

Kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben a meglévő jelzáloghitelt mennyivel fogják csökkenteni? Úgy tudom, hogy a 3 gyermek után járó CSOK-különbözetet - 7,4 millió forintot- ebben a helyzetben utólagos igénylésnél levonják a hitelből. Vajon mi a helyzet a július 1 után igényelhető 4 millióval?

Köszönöm szépen a választ. :-)

drbjozsef #   2019.05.17. 14:40

Urzy,

Igen, ha megszületik a 3. gyerek, kérni kell a levonást a kormányhivatalnál, igen, a 7.4milliót.

Ez az új akcióterves izé nem tudom, hogy fog működni, azt se, kijött-e már a rendelete (talán igen, az autóvásárlás meg a babaváró hitel már kijött), de kizártnak tartom, hogy együtt járjon. Bár ki tudja. Meg kell keresni, és elolvasni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

murphy67 # e-mail 2019.05.17. 16:32

Üdvözletem!
Feleségemmel három gyermek szülei vagyunk.
A legkisebb 8 éves állt. iskolás.
A középső 20 éves már dolgozik.
A legnagyobb 23 éves egyetemre jár.
Egy háztartásban élünk. Szeretnénk egy használt lakást vásárolni.
Feleségem Katás vállalkozó. Én 8 órában bejelentett alkalmazott vagyok.
Érdeklődöm, hogy a használt lakás vásárlására járó 10mil. forint CSOK támogatás a mi esetünkben igényelhető?
Köszönöm szépen.

drbjozsef #   2019.05.17. 17:40

murphy,

17/2016, 5§(1)
...
3. gyermek:

  1. * a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  2. * aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és

ba) a 25. életévét még nem töltötte be vagy
bb) a 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;

Ha mindhárom gyerek együttköltöző lenne veletek, akkor jár utánuk a három gyerekes CSOK. Már nem feltétel, hogy a 18 év feletti egyetemista legyen.
A személyi feltételek is rendben vannak.

Viszont 10 millió csak az ún. "preferált kistelepüléseken" jár (ott is 5+5 vásárlás+felújítás), vagyis a "falusi CSOK"-kal. Más helyen csak a 2.2 milliós CSOK jár használt lakáshoz. 10 millió csak az új építésűre/építkezésre.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.17. 22:20

Ez igy van

murphy67 # e-mail 2019.05.19. 22:00

Nagyon köszönöm, de ez nem igazán megnyugtató. Elvileg július 1 től használt lakásra is igényelhető 10+10 a CSOK. Ezek szerint elég nagy a korlátozás. Gondolom Pesten szóba se jöhet használt lakás esetén :-(

MajorDomus # e-mail 2019.05.19. 22:27

tudtommal nem

drbjozsef #   2019.05.20. 05:52

Pest megyében is csak elvétve.

https://www.portfolio.hu/….315557.html

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Urzy # e-mail 2019.05.20. 10:41

Kedves drbjozsef,

köszönöm szépen a választ.

Urzy

Adrienn0406 # e-mail 2019.05.21. 13:36

Jó napot! Olyan kérdésem lenne, hogy járhat e nekünk a falusi csok felújításra 2 gyermek után, ha a ház amiben élünk csak 50%-ban az élettársam tulajdona, másik része az előző párjáé volt, aki időközben elhuyt külföldön, ott is élt.Azóta hivatalos fejlemény nem történt az ügyben. A ház műszakilag nem lehatárolt.

drbjozsef #   2019.05.21. 14:24

Adrienn,

Ezt célszerű lenne egy bankban megkérdezni, a rendeletben csak a lakásbővítéshez kapcsolódó részben van megkötés :

19. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

De ezt kell alkalmazni - bizonyos eltérésekkel a korszerűsítésre is (19/A§).

Ennek elméletileg megfeleltek. Mondjuk élettársak esetén kötelező együttes igénylőnek lenni, és ott nem tudom, hogy számít az 50% (a két igénylőnek együtt elég-e az 50%).

De az is érdekes kérdés : bele mernétek vágni felújításba, korszerűsítésbe úgy, hogy milliókat költötök bele, aztán jönnek az exélettárs örökösei (akik bármikor bejelentkezhetnek, az elhunyt élettársa - vagyis a mostani párod - nem örökös), és kérik a részüket? Beköltöznének? Eladják idegeneknek? Vagy csak kérik a közös tulajdon megszüntetését, Ti pedig vagy kifizetitek őket, vagy elárverezik a házat a fejetek felül? Biztos jól meggondoltátok ezt?

Ha belevágnátok, gyűjtsétek a számlákat szorgalmasan, mert az egy esetleges osztozkodásnál elszámolható.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.21. 21:20

Van örököse az exnek?

drbjozsef #   2019.05.22. 07:21

Mindenkinek van örököse.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mongoose041 # e-mail 2019.05.22. 07:43

Szép jó napot!

Az alap felállás az, hogy már megvan a három kisgyermek és eddig még nem igényeltünk CSOK-ot. 6 éve zártvégű ingatlan lízing formájában kezdtünk megvásárolni egy ingatlant. Most pedig kiderült, hogy a település bekerült preferált kistelepülések közé. Durván pont 5MFt van még hátra a lízingből és használt ingatlan esetén pont ennyit lehetne vásárlásra fordítani, valamint egyébként is kellene bővítenünk (a második körben ikrek léptek meg minket).
Elsőre a bank azt mondta, hogy alapvetően lízing esetében nem működik a Csok, és ez igaz lesz a preferált kistelepülések Csok-ra is (bár nem tűntek teljesen magabiztosnak a témában).
Végigvettem a lehetséges verziókat, de az eladás-új építés megnövekedett költségei miatt nem férne bele egy nagyobb ház, valamint szeretjük a meglévő elhelyezkedését is. Én egyedül a lízing lezárására, majd az ingatlan eladására és visszavételére tudok gondolni, de ez elég magas kapcsolódó költségekkel járna.
Tehát a kérdésem arra vonatkozna, hogy létezik-e más olyan verzió, indoklás vagy bármilyen megtekert megoldás, amivel fennáló ingatlan lízing esetén felhasználható a preferált kistelepülések CSOK?

Köszönettel,
Zoltán

Adrienn0406 # e-mail 2019.05.22. 15:03

Köszönöm szépen a választ! Nem tudni ki az örökös, az édesanyja beteg, még 2 lánytestvére van tudtommal,ők is külföldön élnek, nem valószínű hogy haza akarnának jönni. Mi szeretnénk majd rendezni velük a dolgot, de egyenlőre nem tudunk kapcsolatba lépni sem velük.

László 1981 # e-mail 2019.05.27. 14:32

Jó napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy igénybe vehetjük e a falusi csok-ot a következő helyzetben?
2016-ban használt panel lakás vásárlás miatt igényeltünk csok-ot (1.43m ft) 1 meglevő és egy megelőlegezett gyerekre.
Második gyerkőc is meg született már 8 hónapja ezt persze a kincstár és bank fele is jeleztük illetve a szükséges iratokat is be vittük.
Most viszont történt egy olyan helyzet, hogy ismêt kis babánk lesz :)
A kérdés az, hogy a falusi csokkot igénybe tudjuk e venni olyan módon hogy a meglevő 2 gyermek cskkot kiegészítenék 3 gyerekre és így meg kapnánk a különbözetet azaz ~8.5m ft-ot?
Ehhez szükséges lenne a mostani lakásunkat el adni? Vagy ez attól független, mert ez a lakás már kicsi 3 gyerkőcnek?
Persze a júli 1 utáni csok érdekelne.

MajorDomus # e-mail 2019.05.27. 23:15

Egyszerübb ha a bankot kérdezed meg.

drbjozsef #   2019.05.28. 06:38

László 1981,

A 17/2016 rendeletet foltozgatják az új rendelettel, de ha jól értem, 2018.03.15 előtt volt egy 14§(1)(e) pont, ami szerint nem lehetett másik lakástulajdonod (némi kivétellel), de azt hatályon kívül helyezték, és így lesz ez július 1.től is.

(https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Itt lehet dátumra visszanézni mikor milyen volt vagy milyen lesz a hatályos állapota a rendeletnek)

Most nincs benne semmilyen ilyen korlátozó passzus.
Vagyis szerintem nem kell eladnotok a meglévő lakást.

De célszerű ezt egy bankban, EZZEL FOGLALKOZÓ munkatárstól megkérdezni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.28. 21:20

Tudom ajánlani a személyes konzultációt,mi is most küzdünk a Csokkal,a családban.