Fórum autók, motorok újabb elöl     új hozzászólás


Használtautó, Garancia???

Szomorú örökös #   2020.06.27. 05:55

emike90

Sajnos ki van ütve a kocsi hiba kódja így csak a márka szervízben tudták ki olvasni a hibákat.

Marhaság! Egy jobb szervíz bármilyen hibakódot ki tud olvasni. Szerintem megvezettek ezzel.

pl. egr.. plusz váltó csere. A klíma hűtő kuka.

Ez a két hiba elégggé apróság. Mindkettő javítható és nem számít nagy gondnak.

A vízben olaj van, vagyis talán ha van szerencsénk csak tömítés csere, de az egész motort átt kell mosni.

Talán ez a legnagyobb baj, nem is biztos, hogy meg lehet javítani. Nekem anno egy Opel B-Vectrám volt. Német import kocsi volt, sajna valószínűleg kint széthajtották. Forralta a vizet, akármit is csináltunk vele. Kapott egy komplett motorfelújítást is - gyűrűzés - akkor is ezt csinálta továbbra is, nagy valószínűséggel a blokkon valahol repedés lehetett, de ezt kívülről nem lehetett látni ugyebár. Akkor szűnt meg ez a gondom, amikor lecseréltem, szerencsére sikerült. :-(

Most is német import autóm van, de ezt 3 évesen hozták be tavaly, eddig jó vásárnak tűnik. Javaslom, hogy ha már ilyen életkorú autók között nézelődsz, inkább legközelebb a magyar üzembehelyezésűek között keresgélj. Itthon kisebb az esély, hogy széthajtott kocsit találsz.

Szomorú örökös #   2020.06.27. 07:29

ennyi pénzért másikat kapsz, használhatót Ilyen paraméterekkel

Ja persze, „érvényes külföldi okmányokkal”. Mire üzembehelyezi Magyarországon - regisztrációs adó, műszaki vizsga (előtte persze egy jó szerelővel megcsináltatni, amit kell a hatósági vizsga előtt), átírás, új forgalmi, törzskönyv - akkor máris lehet nem „ennyi pénzért” lesz az. Ha így ahogy van, 475 ezerért adja, akkor gyanús nekem az, hogy Magyarországon forgalomba helyezéssel együtt 499 ezerért tudja odaadni. Ott valami nagyon sántít. Vagy az első, vagy a második ár nagyon nem igaz. Egy külföldi import autó magyar üzembehelyezése nem 24 ezer forint.

bermuda háromszög #   2020.06.27. 09:40

Szomorú, hogy felületesen olvasol

mert családi okokból 800 kmre kell elutaznunk oda plusz vissza. Tehát 1600 km jó esetben és ezt már nem mertem volna válalni ilyen idős autóval.

Bármennyire is szeretett, de már nem alkalmas.

A javítási költség sem kőbe vésett, + van ott olcsóbb is, ha már kötekedni akarsz.

Szomorú örökös #   2020.06.27. 10:00

ha már kötekedni akarsz

Te kezdted, én ugyan egy szót se szóltam hozzád előtte. De el kell keserítselek, én tuti nem fogom folytatni, van ma jobb programom is, mint a gép előtt cseszni a napomat. Neked így uncsi lesz! :D

Szomorú örökös #   2020.06.27. 16:46

kedves barátom.

Ne remenykedj, még mindig nem, sőt soha napján kiskedden.
Egyébként rossz a ragozásod, én már reggel lezártam. ;-)

drbjozsef #   2020.06.27. 18:59

Semmi veszteni valója nincs, hisz az autó nincs és soha nem is volt az ő nevén.

Nos ez érdekes. Akkor hogyan adta el neked? Két évig állt itthon, és egyből a te nevedre lett magyar forgalomba helyezve?

Egyébként: vettél egy autót, szerinted hibásan teljesített az eladó, tehát pontosan meg kell neki írni miért, és mik az igényeid. Ha elutasítja, perelheted.

(Feljelentés bűncselekményre van, és bármennyire úgy tűnik neked, ez eddig még messze nem az. Magánszemély eladó esetén 1 év a szavatosság elévülése.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

jazzman # e-mail 2020.09.02. 21:28

Üdv mindenkinek!
A mai napon eladtam a nálam eddig napi használatban lévő ,2004-es VW Golf 1.6 Trendline gépkocsimat.
Persze az autókhoz mindenki ért, így kollégáim tanácsára , a későbbi problémákat elkerülendő , beítuk az adásvételi szerződésbe, hogy: "A vevő lemond kellészavatossági jogáról."
Elegendő védelmet jelent ez számomra ,ha esetleg a vevő később megpróbál "lehúzni"?
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.09.03. 08:00

De miért több helyen?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tanyi72 # e-mail 2020.09.27. 08:22

Tisztelt fórumozók.
Nem tudom tudna-e nekem segíteni valaki.
Tegnap vásároltunk a párommal egy 2005ös autót.
Haza értünk vele s teljesen kifogyott a víz a kiegyenlítő tartályból.
Én erre nyilván azt gondolván, hogy nem töltöttek régóta bele, utánnatöltöttem bekevert ugyan olyan fagyállóval.
Sajnos egy pár kilométer megtéte után lejjebb van a szint újra. Mit lehetne ebben az esetben tenni? Ök azt mondták náluk nem volt ez a jelenség. Nyilván nem azért vesz az ember autót hogy azt az első pillanattól kezdve szerelőhöz hordja.

drbjozsef #   2020.09.27. 17:05

tanyi72,

Magánszemély az eladó?

Kénytelen leszel elmenni egy szerelőhöz, mert ez a hibajelenség sok hibát takarhat. Ha a motor megy, akkor az azért jó hír, nem arra szivárog. De valahova csak eltűnik.

Lehet, hogy filléres a hiba megoldása.

A használtautó vásárlása zsákbamacska. Egy 15 éves autó megvásárlása pedig már nettó oroszrulett. Arra nem sok szavatossági igényt lehet érvényesíteni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.09.28. 06:05

tanyi72

Tegnap vásároltunk a párommal egy 2005ös autót.
Haza értünk vele s teljesen kifogyott a víz a kiegyenlítő tartályból.

Lehet nem csak a tartályból ment el a víz, hanem a motor hűtőteréből is, akkor pedig eléggé nagy lehet a gáz. Egyébként nekem egyszer egy kemény műanyag cső repedt el, ami miatt mikor már kellően bemelegedett a motor, elspriccelte az összes hűtőközeget. Igaz, ezt eléggé lehetett látni, mikor már minden gőzben úszott a motortérben. Nem volt túl nagy hiba - cső 10 ezer, munkadíj 3000 Ft - csak azt kellett megvárni, míg a szerelő ráér és tud foglalkozni vele. Egy a lényeg, hogy ezen esetben nem nagyon szabad mozogni vele, mert ha a motor túlmelegszik, akkor véglegesen károsodhat.

Ha nagyobb a baj, akkor lehet simán hengerfejes, vagy esetleg egy repedés a motortérben vagy a hengerfejben valahol. Azonban ezen esetekben általában nem pár kilométer alatt fogy a hűtőközeg, hanem jóval hosszabb idő kell neki. Előbbi egy hengerfej felújítással javítható, utóbbi nagyobb gáz, ott sokat nem lehet tenni, max. motorcserével vagy hengerfej cserével. Ráadásul ezen hibának a felderítése sem egyszerű. :-(

De ahogy az előttem szóló is mondta, 15 éves autónál eléggé nehéz lenne bármit is bizonyítani, hogy szándékosan hibásan adta el az eladó.

drbjozsef #   2020.09.28. 08:01

15 éves autónál eléggé nehéz lenne bármit is bizonyítani, hogy szándékosan hibásan adta el az eladó.

Azt egyáltalán nem kell, mert nem számít. Az eladó minden hibáért felel, ami nem kivétel, a rejtett hibákért is. Nem kell neki arról tudnia, elég ha az bizonyítható, hogy a vásárláskor már fennállt az a hiba - amit szakértő általában meg tud állapítani.

A baj az, hogy ez elég közel van a kivételhez : az autó általános állapotából, életkorából, futásteljesítményéből adódó elvárható hibák nem tartoznak a szavatosságba. Egy 10+ éves autónál a gyakorlat szerint már csak nagyon kevés dolog.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.