gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

ObudaFan # 2010.11.07. 10:07

Nincs mit.

Tuskoka # 2010.11.10. 19:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!!!

6 éve váltam el van két gyerekem egy 18 éves és egy 16 éves. A férjemnek az első házasságából van egy 23 éves lánya aki most ment férjhez de még nappali egyetemre jár és van egy 20 éves fia is.Elég kevés gyerektartást kapunk mert 4 gyerek után fizet. Azt szeretném megkérdezni,hogy a 23 éves lánya aki már férjnél van neki jár.-e még a gyerektartás .Ha nem akkor nekem mi a teendőm,kihez forduljak ,hogy az én két gyerekem több gyeretartást kapjon.

Köszönettel:Tuskoka

Grád András # 2010.11.10. 20:02

Kedves Tuskola!

A férjnél lévő gyermek után nem jár már a tartásdíj akkor sem, ha nappali tagozaton tanul. Kérni kell a tartásdíj felemelését erre tekintettel a bíróságtól, hiszen kevesebb gyermek között fog megoszlani a tartási kötelezettsége. Ezzel jobb sietni, mert a felélt tartásdíj visszakövetelésének nincsen helye. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

jarfastamas # 2010.11.10. 20:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2010ben érettségiztem és tanulmányimat esti tagozaton folytatom.
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy édeapámnak továbbra is kell-e fizetnie gyermektartást?

jarfastamas # 2010.11.11. 09:30

Üdvözlök mindenkit.

19 éves vagyok. 2010 májusában érettségiztem le és édesapám egészen júliusig fizetett tartásidíjat. Augusztusban dolgoztam, így nem fizetett. Szeptembertől kezdve esti tagozatra járok hetente egy alkalommal. Érdekelne, hogy édesapámnak kell-e még fizetnie tartásdijít? Ha nem akkor visszamenőleg vissza kell neki téríteni a junius-julius hónapot?

Köszönettel: Tamás

ObudaFan # 2010.11.11. 11:45

Nem kell visszatéríteni, de ha nem egyeznek meg, édesapja sikerrel indíthat pert a jövőbeni tartásdíj megszüntetésére.

jarfastamas # 2010.11.11. 18:28

Köszönöm szépen a válaszát!

ObudaFan # 2010.11.11. 18:57

Nincs mit.

ZGLK24 # 2010.12.01. 12:14

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy 23 éves vagyok, apukám fizetett utánam gyermektartást rendesen. Viszont szeretné abbahagyni, mivel dolgozni kezdtem. A jövedelmem igazolhatóan kb 20-30 ezer ft havonta nagyjából. Mellette főiskolán nappali tagozatos hallgató vagyok. A kérdésem az, hogy ha ő beküldi a kérést, hogy szeretné abbahgyni, azonnal azt mondják, hogy rendben, vagy pedig utánajárnak az iskolai helyzetemnek? Merthogy ez az utolsó félévem az iskolában és nem szeretném ha szüleim megtudnák, hogy pontosam mi az oka annak, hogy következő félévtől nem leszek főskolás (szeptemberben újrakezdem). Szóval megtudják-e a bíróságtól, hogy következő félévetől nincs suli és pontosan az okát ennek? Köszönöm

monalisa1 # 2010.12.01. 16:20

Köteles vagy minden megkezdett félévről iskolalátogatási igazolást adni az apukádnak, mert a t.dij csak ennek alapján jár arra az időszakra.

Ha nem tudsz igazolást produkálni, apukád keresetet adhat be a t.díj kötelezés felülvizsgálatára, aholis nagy valószínűséggel megkérdezik tőled hogy miért nincs suli...

Az iskolalátogatási igazolás csak igen-nem választ ad, az esetleges "nem"-et nem taglalja.

Jobb lenne a szüleid elé állni és elmondani a dolgokat, annál is inkább mert lehet hogy szükséged lesz a további segítségükre, támogatásukra.

monalisa1 # 2010.12.01. 16:22

Úgy jobban hangzik hogy az intézményi igazolás az esetleges okot nem taglalja.

ZGLK24 # 2010.12.02. 09:50

Köszönöm a válaszokat, azt tudják, hogy most még járok és jövő félévtől nem. És erre a félévre még iskolalátogatásit is hoztam. Szóval igazából csak azt nem tudják, hogy miért nem járok jövő félévtől, mert sajnos nem igazán törődtem az iskolával ezért kizártak a következő félévtől. Viszont ezt nem szeretném, hogy megtudják, mert újra beadom a felvételimet, és februártól folytatom. És szeretném őket egy csalódástól megkímélni, agy más okot mondtam arra, hogy miért nem járok fél évig. Tehát akárhogy is pereskednek, bárhogy alakul a dolog, az semmi esetre sem derül ki, hogy engem kizártak?

ZGLK24 # 2010.12.02. 09:55

Bocsánat, elírtam, szeptembertől járok újra. Még annyi, hogy közben nekem lett egy szakmám, és olyasmit is olvastam, hogy ilyen estben a további tanulmányok nem lényegesek, mert a szakma miatt munkaképes vagyok. És dolgozom is szakmában, csak még keveset keresek. Ilyenkor is elkezdik faggatni az uskolai dolgaimat, vagy a szkma és a munka miatt le is zárják? Igazából szeretném, ha rövidre lenne zárva dolog, anyukám és én se tartunk igényt a gyerektartásra, de állítólag ha apukám kéri a megszüntetést, a bíróság újra mindennek utánajár. És amint írtam, van, amit nem szeretnék, ha kiderüle... Illetve szeretném, ha nem kellen mondjuk bíróságra járnom és a 2 szülőm között "igazságot tenni" rossz szóval élve...

ObudaFan # 2010.12.02. 10:28

Sajnos ez kiderülhet, hacsak a szüleid egyezséget nem kötnek.

ZGLK24 # 2010.12.02. 13:58

Tehát ha apukám beadja és anya beleegyezik, akkor nem kezdenek el utána járni ilyesminek, csak ha anya nem egyezik bele? Szóval akkor az, hogy van szakmám és dolgozok, az nem érdekes? Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.12.02. 17:11

Ha a továbbiakban nem kéred a t.díjat otthon azzal magyarázod amivel akarod, de elfogadható legyen mert apukád valószínűleg kérdezni fogja a diploma megszerzésének egy évi "elcsúszását".

ZGLK24 # 2010.12.02. 21:26

Itt igazából anyukám kapja nem én. Csak miattam. És bár én lemondanék róla, de akkor eléggé haragudna, ő meg nem hiszem hogy könnyen lemond... Arra kérdésre még válaszolnátok, hogy akkor a szakmám és a munkám lényegtelen ez esetben?

sagit # 2010.12.03. 05:30

Mondjuk meg a valót ha apád megtudja - és megfogja- akkor joggal indíthat pert a gyt megszüntetésére, de legalábbis csökkentésre biztos. Mivel a sulit is abbahagytad lehet hogy meg is szüntetik és a fizetése is igencsak sántít már most is!!!

Niki0208 # 2010.12.07. 09:03

Üdv!
Segítségre lenne szükségem!!
A volt férjemmel 95-ben elváltunk,két gyermekünk van.A fiam 18 éves,a lányom 20. A lányom dolgozik így a gyerektartást lemondtam az ő részére,a fiam viszont betöltötte a 18at,odaköltözött az apjához,ott bejelentették állandó lakcímmel,stb. így most neki is le kell mondanom a gyerektartást. A volt férjemnek van felesége,és egy közös gyerek. Most avval "fenyegetnek" h gyerektartást kell fizetnem amíg a gyerek tanul és ha azon múlik akkor még 4évig tanulni fog csak,hogy fizessek. Viszont nem teljesen tudom,hogy nekem is kell fizetnem gyermektatás-díjat?(én egyedülálló vagyok) Ha igen akkor nem "csak" addig amíg meg nem szerzi az első szakmát? A volt férjem és a felesége felajánlották h nem kell bíróságra menni ha megegyezünk a gyerektartás-díjáról....viszont ezt nem tartom jó ötletnek,mert később a fejemhez vágják h nem fizettem közben meg de akkor mit tehetek? Meg lehet bírósági peren kívül egyezni úgy gyermektartásról,hogy annak azért nyoma legyen valahol? Illetve,mekkora lehet az az összeg amit követelhetek tőlem? (egy kereset,ezer adósság,ez az amim van) Az apa hosszas bírósági huzavona után volt "hajlandó" 12ezer ft-ot fizetni gyerekenként,de ezt is sokallta viszont a bíróság ezt ítélte és még így is jól járt.Ha valaki tudna segíteni,hogy mit tehetek ez ügyben azt megköszönném!!

ObudaFan # 2010.12.07. 13:00

Valószínűleg kell fizetned, bár tudni kellene, hogy eddig mit végzett a gyerek, most mit akar, a tanulmányait milyen színvonalon végzi, és folyamatosan végzi-e. Hogy mennyit kell fizetni, az a vagyoni-jövedelmi viszonyaidtól és a gyerek szükségleteitől is függ. Meg lehet állapodni bíróságon kívül is, és ha banki átutalással teljesítesz, akkor annak van nyoma.

ZGLK24 # 2010.12.07. 20:08

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, bár sokan félreértettetek. Apa és anya mindent tudnak amit leírtam, csak azt nem, hogy kirúgnak február 1.-től, mert én azt mondtam, hogy magamtól hagyom abba. Ezt nem szeretném ha megtudnák... És erre vonatkozott a kérdésem, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy ezt ne tudják meg? Például ha apa beadja a keresetet a megszüntetésre, és anya egyszerűen elfogadja és beleegyezik? Mivel sajnos pontos választ nem adtatok, ezért írok még mindig - ne haragudjatok... És arra sem válaszoltatok hogy mi van a szakmámmal és a munkámmal? Illetve újabb kérdés merült fel bennem, hogy mi ennek a dolognak a menete? Apa beadja, anyát értesítik levélben, és utána? Lesz biztosan tárgyalás vagy ha elfogadja nem lesz, illetve nekem esetleg be kell-e mennem, és nem kérvényezhetem-e valahogy, hogy a szüleim ne tudják meg, hogy kirúgtak...? Ne haragudjatok a sok kérdésért, csak nem szeretném, hogy ekkorát csalódjanak bennem, mert nagyon jó tanuló voltam, csak beírattak egy olyan főiskolára, amitől felfordul a gyomrom és a közelébe menni is utálok...

Niki0208 # 2010.12.07. 21:24

A gyerek a szakács szakmát tanulja,a tanulmányai nem a legfényesebbek,de csinálja. Mit takar az hogy a gyermek szükségleteitől is függ?
Amit elfelejtettem,hogy a fiam egy étteremben van gyakorlaton ahol ösztöndíjat is kap,hogy pontosan mennyit azt nem tudom.Ez is számít valamit?
Köszönöm a segítséget!

Grád András # 2010.12.07. 21:33

Kedves Niki0208!

Például ha speciális diétára szorul vagy költséges orvosi kezelésekre, az számít. Ha maga is keres, az elszámolandó a terhére, vagyis annyival kevesebb tartásdíjat kell fizetni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Niki0208 # 2010.12.08. 07:02

Keres igen,és semmilyen problémája nincs,szerencsére makk egészséges gyerek! Köszönöm a segítséget!

marche64 # 2010.12.08. 09:12

Kérem segítsenek!
A válásunk után nagyobbik fiam velem él (Ő már 2 éve dolgozik),a kisebbik az anyjával,aki januárban lesz 18 éves.Gimnáziumi tnulmányait 2011 nyarán fejezi be.Meddig kell gyermektartásdíjat fizetnem,
ha továbbtanul felsőoktatási intézményben,amely még 6-7 évet is igénybe vehet?Vagy létezik-e korhoz kötött törvény (pl.:22 vagy 24 betöltött életév)Köszönettel:marche64