Öröklési kérdés


sylvie1376 # 2022.02.20. 13:44

Sajnos a férjem a tárgyalás után volt bent az okmányirodába be mutatta a bírósági végzést de nagyon úgy tűnik nem lett kijavítva.

BEM # 2022.02.20. 07:33

Majordomus

Abban igazad van, hogy az apósé lett az autó a kérdező elmondása szerint.

"Neki kellett volna eljárnia."

De.
Mivel itt tulajdonosok személyében változás történt ugyanúgy, mint egy adásvételi szerződésnél, vagy ajándékozási szerződésnél, vagy öröklésnél, ezért a férjnek is be kellett volna jelentenie a hatóságnál 8 (15) napon belül a változást (jogszabályi kötlezettség a felek részéről), mert így megindult volna egy közigazgatási eljárás az apóssal szemben, ha az nem tesz eleget a felhívásnak.
Lehet, hogy így sem történt volna meg az átírás, de a közhiteles nyilvántartásban a tulajdonosi láncolat valamennyire rendezve lett volna.

BEM # 2022.02.19. 22:49

Igaz.

Majordomus # 2022.02.19. 22:11

Nem!
A mostohaapa kifizette az autó árának felét a férjnek,tehát megszünt a közös tulajdon,az auto a mostohaapáé lett.
Neki kellett volna eljárnia.

BEM # 2022.02.19. 21:53

"Igen valószínű, hogy a mostoha apja nem intézkedett a bírósági tárgyalás után. "

Tévedés! A férjednek kellett volna a jogerős hagyatékátadó végzéssel és a jogerős bírósági ítélettel a nevére íratatnia a gépjárművet.

"De nem értem, hogy lehet a tudta nélkül ezt megtenni."

A hagyatéki eljárás során a közjegyzőnek bemutatta azt a jogerős hagyatékátadó végzést, melyben a férjed megörökölte az autó 1/2 tulajdoni hányadát, illetve azt a jogerős bírósági ítéletet, melyben megszüntetésre került a tulajdonközösség.

sylvie1376 # 2022.02.19. 21:01

Igen valószínű, hogy a mostoha apja nem intézkedett a bírósági tárgyalás után. Az autóval annyi a probléma, hogy kivan vonva a forgalomból s nem volt fizetve évek óta a kötelező biztosítás. A mostoha apja hagyatéki tárgyalásán a vér szerinti lánya amin a férjem nem volt jelen a férjem nevére iratta. De nem értem, hogy lehet a tudta nélkül ezt megtenni.

Majordomus # 2022.02.19. 17:09

Valószinű.
Igy "másfél" autót kapott,egyet természetben,a felet meg készpénzben.
Nekem sem ártana ha valaki a nevemre iratna egy Ferrarit.

A hivatali ügyintézés elakadt valahol vagy el sem indult.

drbjozsef # 2022.02.19. 16:41

sylvie1376,

Körül tudnád írni valami módon, hogy mit jelenthet az, hogy "a férjemre iratta az autót." ?

Nem lehet csak úgy "íratni" senkire semmit. Nem lehet, hogy a közös tulajdont ugyan a bíróság megszüntette, de az már KORÁBBAN a nevére került (a férjed édesanyjának hagyatéki tárgyalása után), csak a mostohaapja nem járt el a bíróság végzésével a gépjárműnyilvántartásban?

sylvie1376 # 2022.02.19. 14:41

Kedves Kovács Béla Sándor! Elnézést a korábbi hozzászólásomért igaza van kicsit feszült voltam! A kérdésem az lenne, hogy anyósom a férjem édesanyja 2016-ban elhunyt. A hagyatéki tárgyaláson a férjem s az anyósom volt férje ( a férjem mostoha apja) örököltek egy autót. Ezt az autót közben bírósági tárgyaláson a férjem részére a fél autó áràt a mostohaapja kifizette s megszünt a közös tulajdon az autó felett. Időközbe a férjem mostoha apja elhunyt s az ő vér szerinti lánya a hagyatéki tárgyaláson a férjem tudta nélkül (a férjem nem hívták be ) a férjemre iratta az autót. Az lenne a kérdésem ez, hogy lehetséges s, hogy lehet ezt töröltetni míg jogerőre nem emelkedik?

drbjozsef # 2022.02.18. 10:26

Steee,

Van-e annak valamilyen jogi akadálya, hogy azt az ingatlant, amiben az egyik örökösnek már eleve van 50% tulajdona, a hagyatéki után pedig 75%-a lesz, a másik örökössel, akinek 25%-a lesz, ők ezt az ingatlant kiadhatják-e albérletbe?
Ha úgy érted, hogy még a hagyatéki eljárás lezárása előtt, akkor is igen a válasz, ha elég jó eséllyel tartják magukat a tényleges örökösnek, és nem tartanak valamilyen jogvitától. Az örökös az örökhagyó halálának napján megszerzi a hagyatékot, használhatja, rendelkezhet vele (akár el is adhatnátok, csak a bejegyzés tolódna, szóval ez bonyolultabb eljárás), kiadhatja albérletbe. Már ha a tulajdonosok/örökösök egyetértenek a dologban. Tulajdonrész arányosan adóznak utána, és kész.

A másik kérdésem, hogy mintha azt olvastam volna valahol, hogy ha ezt az örökség lakást az örökösök eladják, akkor másik ingatlant kell vásárolni, különben jövedelemnek számít az ára, és adózni kell utána? Hogyan is van ez pontosan?
Nem, már az sem számít vagy húsz éve.
Ha eladod, a jövedelem után kell adózni, a jövedelmedet pedig úgy kell megállapítani, hogy az eladási árból levonjátok a hagyatéki végzés szerinti értéket. Magyarul, ha olcsóbban adjátok el, mint ami a végzésben szerepel, akkor nincs adó. Ha drágábban, akkor a különbözet után kell 15% adót fizetni. Az a kedvezmény, hogy másik lakás vásárlása beszámít, már nagyon régen nincsen.

Steee # 2022.02.18. 08:55

Két kérdésem lenne: Van-e annak valamilyen jogi akadálya, hogy azt az ingatlant, amiben az egyik örökösnek már eleve van 50% tulajdona, a hagyatéki után pedig 75%-a lesz, a másik örökössel, akinek 25%-a lesz, ők ezt az ingatlant kiadhatják-e albérletbe? Sajnos az üresen álló társasházi lakásnak is van rezsi, és egyéb költsége, ráadásul van rajta egy kis jelzáloghitel is, amit csak 3 hónapig nem kell fizetni, utána viszont kellene. Ennek fedezetére tökéletes lenne az albérleti díj (adózás utáni megmaradt összege.) A másik kérdésem, hogy mintha azt olvastam volna valahol, hogy ha ezt az örökség lakást az örökösök eladják, akkor másik ingatlant kell vásárolni, különben jövedelemnek számít az ára, és adózni kell utána? Hogyan is van ez pontosan? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.16. 21:00

Benne van az illetéket kivető fizetési meghagyásban.

vgabor # 2022.02.16. 20:37

Üdv!
Én igazából öröklési illetékfizetéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Örököltem egy ingatlant, ami után majdnem 2 millió forint illetéket kell kifizetnem. Ezt szeretném részletre megkérni. Mi a módja ennek? Hogyan kezdjek hozzá?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.12. 08:48

Én csak kérdeztem. Mert mindig a tényállás tisztázása az első.

sylvie1376 # 2022.02.11. 20:31

Kedves Kovács Béla Sándor! Örülök, hogy ilyen figyelmes de nem kioktatást kértem!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.10. 19:16

a férjem édesanyja aki az akkori férjével örökölt anyósom után
Bocsánat, de neked az anyósod nem a férjed édesanyja? A legtöbb embernek igen.

sylvie1376 # 2022.02.10. 14:20

Jó napott kívánok! Sos segítséget szeretnék kérni! 2016-ba elhunyt a férjem édesanyja aki az akkori férjével örökölt anyósom után egy autót! A férjem s a mostoha apja nem egyeztek így az autó közös névre került! A férjemet bírósági úton a mostoha apja kifizette s papírt is kapott róla amivel bement az okmànyirodába s kérte a nevét töröljék. Valószínű nem történt meg mert tavaly elhunyt a mostoha apja s megvolt a hagyatèki tárgyalás ahol az örökös a férjem tudta nélkül a férjemre iratta az autót. A közjegyzőt felhívtuk s közölte nem tudja törölni s nem fogadja el a bírósági végzést csak ha a mostoha apja örököse kijavítattja. Mi ilyenkor a teendő, hogy az ember háta mögött döntenek arról, hogy olyat hagyatékolnak rá amihez semmi köze s bírósági végzése van róla?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.08. 10:56

Nem.
Igen. (Feltéve, hogy a visszautasítónak leszármazója nincs, apja nem él.)

Steee # 2022.02.08. 09:54

Egy-két kérdésem maradt már csak a sok után, aminek a megválaszolását köszönöm utólag is: Abban az esetben, amikor az elhunyt után az egyik örökösnek az ingatlanban 75% része lesz (mert az 50%-nak már eleve tulajdonosa volt) a másik örökösnek pedig 25% részesedése lesz, akkor a 75% tulajdonrészt birtokló örökösnek nagyobb joga/beleszólása van-e/lehet-e abba a többségi tulajdona jogán, hogy a 25% résszel rendelkező például (nagyobb ellenvetés/akadályoztatás) nélkül hozzájáruljon ahhoz, hogy az ingatlan értékesítve legyen?

Továbbá (erre már lehet kaptam választ, de akkor nem pontosan így tettem fel a kérdésem, mert azóta derült ki egy fontos körülmény): Hogyan szabályozza a jog az öröklés sorrendjét abban az esetben, ha az elhunyt az édesanyja volt a két nagykorú leánygyermekének, akkor ha az egyik gyermek visszautasítja az örökséget, akkor a másik gyermek lép a helyébe abban az esetben is, ha a visszautasító örökösnek van jelenleg is férje?

Szomorú örökös # 2022.02.08. 05:51

drbjozsef

Mivel ez egy hatósági bizonyítvány, ezért a per illetékéhez adott lesz.

Erre gondoltam én is, ezért is írtam. :-)

drbjozsef # 2022.02.08. 05:13

Mivel ez egy hatósági bizonyítvány, ezért a per illetékéhez adott lesz.
Ugyanakkor vitatni a perben szerintem minden további nélkül lehet, főleg, ha tényleg jelentősen eltér a valós piaci értéktől - már feltéve, hogy az egyik fél magához váltaná. Ha nem tudják, akkor tökmindegy, mert úgyis árverés lesz.

Szomorú örökös # 2022.02.07. 17:39

drbjozsef

Pert kell indítani bíróságon. Néhány hónap - egy év. Ha nincs semmi extra.
Megjegyzem, a per nem lesz olcsó se, szóval megegyezni mindig jobb, mindenkinek.

Talán per esetén is jobb, ha a 8 millás értékbizonyítvány alapján számolják ki a 6 %-os perköltséget, nem?
Vagy ott már muszáj lesz szakértővel felbecsültetni a bíróságnak?

Nagy Izabella # 2022.02.07. 13:12

Kedves József!

Köszönöm ismét mindenre kiterjedő válaszát.. Én igyekszem, de nem jó a viszony. De lehet, az anyagi rész majd megoldja- némi bánatpénzként engedve a rész árából ; ) -

Üdv: Iza

drbjozsef # 2022.02.07. 12:21

Megjegyzem, a per nem lesz olcsó se, szóval megegyezni mindig jobb, mindenkinek. Értesd meg vele, hogy ha se kifizetni nem akar (vegyen fel hitelt), sem eladni közösen, akkor pert fogsz indítani, amivel legfeljebb időt nyer, de sok költséggel jár, és a végén még lehet, hogy árverésen kevesebbért megy el, mint amit most egy vevő adna érte. Nem fog jól járni.

drbjozsef # 2022.02.07. 12:19

Nagy Izabella,

Illetéket szerzéskor kell fizetni, ha nem illetékmentesen örökölsz, akkor ez jó neked, mert bár az illetéket a forgalmi érték után kell kiszabni, egy hivatalos értékbizonyítványt elfogadnak, és minden bizonnyal az alapján lesz megállapítva.
Ha el akarod adni 5 éven belül, akkor ADÓ-t kell fizetned, és igen, ez hátrányos neked, mert az adóalap az eladási árnak és ennek az értéknek a különbözete lesz.

Pert kell indítani bíróságon. Néhány hónap - egy év. Ha nincs semmi extra.