Öröklési kérdés


sahara72 # 2023.11.07. 19:01

Köszönöm a választ.
Az ági vagyont hogy lehet bizonyítani? Elég az, ha anyósom fizette ki a ház részleteit, az akkori TSZ felé?
És akkor ki örökli az ági vagyont? Gyermekünk nem volt, a férjemnek nincsen testvére. A néhai Édesapjának van 2 élő testvére.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.07. 18:18

Anyósodé nem - hiszen ránézve is ági vagyon. Te haszonélvezetet kapsz az ági vagyonon.

sahara72 # 2023.11.07. 17:40

Szép estét.

Egy újabb csavarra van kilátásom. Úgy néz ki, h anyósom, és a rokonsága ági vagyoni igény jelentettek a közjegyző felé. (persze nekem nem mondták,csak célozgattak rá) Szerintük mivel a férjem az Édesapja (+1985) után örökölte a ház felét ( 13 évesen) ezért ági vagyonnak számít. Ha ági vagyon, akkor azt nem örökölhetem meg, hanem anyósomé lesz.?

Válaszokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.05. 16:24

Meg mostanában változott is az öröklési törvény.

Ezt mondták? :) A Ptk. az, és már majndem tíz éve hatályos.

sahara72 # 2023.11.05. 10:27

Dr B. József.

Köszönöm a gyors választ.
Kérdeztem én mindenről, de megzavart, h 3 ügyvéd különbözőképpen nyilatkozott. Meg mostanában változott is az öröklési törvény.
Mégegyszer köszönöm a segítséget

drbjozsef # 2023.11.05. 10:24

sahara72,

A haszonélvezet miatt az ingatlanban nem maradhatsz.
Ha nem akarsz közös tulajdont az exanyósoddal, tegyél te is ajánlatot neki. Számold ki mennyit ér az ingatlan fele, vond le belőle a haszonélvezeti jogának értékét az illetéktörvény 72.§-a alapján.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A különbözetet kifizetik, plusz az ingóságokat (beleértve az autót is) vagy elviszed, vagy megegyeztek arról is egy árban, akkor lehet szó az ingatlan átadásáról.

Egyébként meg mondd meg neki, hogy ha ez nem tetszik, akkor megöröklöd, és kérni fogod a közös tulajdon megszüntetését bíróságon. Aztán ott majd ingatlanjogi igazságügyi szakértő megállapítja az árat, és az alapján kell megvennie, vagy ha arra sem hajlandó (vagy nem tudja), majd elárverezik az egész ingatlant, ami a fél haszonélvezetével együtt sem biztos, hogy jó lesz neki.

drbjozsef # 2023.11.05. 10:17

sahara72,

Mire számíthatok a Közjegyző előtt?
Ennyiből? Szerintem vitára.

Ha ügyvédhez mész, miért nem kérdezed meg, hogy MI alapján állítja amit állít?
Szerintem :

Ptk. 7:60.§
(1) Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.
(2) Az (1) bekezdésben nem érintett hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.

Tehát az ingatlan férjed nevén lévő 1/2 részt teljesen te öröklöd - természetesen az anyósod haszonélvezeti jogával terhelten -, és az ingatlan berendezési és felszerelési tárgyait is, ami a férjedé volt. Ezt persze nem lesz könnyű meghatározni...
Minden más vagyonnak a felét öröklöd. Elvileg az autónak is. Sőt : ha nem is tudsz semmit bizonyítani, hivatkozhatsz a házastársi közös vagyonra, vagyis az autó 50%-a eleve a tied, hiába nem voltál bejegyezve (ún. nyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy), ez törvényi vélelem, a másik félnek kell ellenbizonyítania. A másik 50%-nak a felét öröklöd, vagyis az autó 3/4-ed része eleve a tied lesz.

De ha lemondok a ház rámeső részeről, akkor vihetem az autót.
Ha ez egy nagyon olcsó hát és egy nagyon drága autó, akkor esetleg érdemes, de leginkább számolni érdemes a fentiek alapján.

sahara72 # 2023.11.05. 10:06

Üdvözlök mindenkit.

Segítséget az alábbi ügy miatt kérnék.
A férjem 2023.szeptemberében elhunyt végrendelet nélkül. Gyermekünk nem lett. A házban, ahol eddig az édesanyjával együtt laktunk, most ketten vagyunk. 50-50 %-ban van a volt férjem, és az édesanyja nevén. A férjem részén holtig tartó haszonélvezeti joga van anyósomnak. Vele a kapcsolatom soha nem volt jó, azt sem engedte, h ide bejelentkezzem.
A kérdésem a következő lenne : anyósom a részét elajándékozza az unokaöccsének a hagyatéki után.
Az unokaöccs engem ki akar majd fizetni, de az ügyvédje szerint nekem 1/8-ad jár a férjem után. Én is voltam ügyvédnél, és nekem 3/8-ad részt mondott. Egy harmadik ügyvéd szerint meg a férjem 50%-át én öröklöm,az ingóságoknak meg a felét.
2019 február óta ott élek, és 2020 novemberben házasodtunk össze. Anyósomék szerint igazolnom kell majd tanúkkal, h életvitel szerűen ott élek (a mai napig is).

Másik kérdésem. 2022 - ben örököltem, aminek az utolsó részletét 2023.04.04-én
vettem ki a bankból. Április végén a férjemnek odaadtam az örökségemből 2.300.000.- forintot egy autóra,amit a saját nevére íratott. Anyósom ezt tudja, de mégis beletetették a hagyatéki leltárba, és jogot formálnak rá. 2 ismeretlen tanúval írtak egy papírt, h a férjem adott az autóra 2,míg én 1 milliót,és azt is betették a leltárba. Szerintük úgysem tudom bebizonyítani, h az én magánvagyonomból lett az autó, és "kiperelnek mindenemből". De ha lemondok a ház rámeső részeről, akkor vihetem az autót.

Mire számíthatok a Közjegyző előtt?
Válaszokat előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.10.20. 20:04

Értem. Sokat lehet ebből tanulni.

drbjozsef # 2023.10.20. 04:05

Mindent.

Ptk.7:23 § (1) Két vagy több személynek bármilyen alakban ugyanabba az okiratba foglalt végrendelkezése érvénytelen.
(2) Házastársaknak az életközösség fennállása alatt készített, ugyanabba az okiratba foglalt írásbeli végrendelete érvényes, ha ...

Élettársaknál ez érvénytelen.

Majordomus # 2023.10.19. 19:49

Mit kell kijavitani?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.19. 14:42

Ez bizony érvénytelen. (De a végrendelet tartalmi okból való érvénytelensége mindig csak megtámadhatóság.)

vaabaa # 2023.10.19. 10:59

Üdvözlöm Önöket !

Véleményt szeretnék kérni az alábbi végrendeletről , amely az örökösödési ügyünkben előkerült. Bíróság elfogadja az ilyen végrendeletet?
A neveket kivettem de szó szerint írtam be minden más mondatot. Az örökhagyó és örökös élettársak voltak 12 évig.

Köszönöm a segítséget !

Végrendelet

XY (1111.11.11)
Édesanyám neve: XY
Lakcím:_ ABC
Kijelentem, hogy XY 2222.22.22.(Édesanyja neve: XY) városi lakossal 2012 január hónaptól élettársi viszonyban élek.
Közösen használjuk mindkettőnk tulajdonában lévő ingatlanokat.
ABC város ABC u.1, valamint ABC város ABC utca 2. lakást, valamint a bennük lévő ingóságokat., és berendezési tárgyakat.
Mivel sem nekem sem az élettársamnak gyermekei nincsenek, ezért egymást tekintjük örökösünknek.
Amennyiben valamelyikünk elhalálozik, kettőnk ingatlana, illetve ingóságai a túlélő társra marad.
Megállapodásunkat szabad akaratunkból tettük.

Város, 2022.január 5.

Egyik fél aláírása

Másik fél aláírása

Tanú 1. aláírása
Tanú 2. aláírása

drbjozsef # 2023.09.19. 04:30

A párom - nem élettársam, sem férjem
Érdekes. Mondjuk pontos jogi definíciója nincs a "párom" kifejezésnek, de ez alatt általában a házastársat vagy élettársat értik. Csak amolyan fiúbarát? Nem mintha számítana, végrendelettel bárki juttathat örökséget bárkinek.
(A "párodnak" van leszármazója, szülője? Mert akkor a kötelesrész még szóba kerülhet.)

drbjozsef # 2023.09.19. 04:28

kati48,

Tekintve, hogy az élettársak nem törvényes örökösei egymásnak, ezt csak végrendelettel - esetleg szerződéssel - teheti meg.

Nem sokkal egyszerűbb, ha már egyből a lányodra végrendelkezik?

Az egyszerűség mellett már csak azért is célszerű lenne ez, mert te "átadhatod" azt a lányodnak, de az jogilag ajándékozásnak fog minősülni. Márpedig az ingyenes juttatások esetén a hitelezőid joggal mondhatják azt, hogy ez fedezetelvonás, és a lányodnak tűrnie kell azt, hogy kielégítsék abból magukat.
Ha egyből ő a végrendeleti örökös, akkor nem lesz közük a hitelezőidnek ehhez a vagyonhoz.

kati48 # 2023.09.18. 20:27

A párom - nem élettársam, sem férjem - rám szeretne hagyni mindenét. Nekem több millós tartozásom van.
Ha úgy alakulna, hogy rám hagy mindent, én a hagyatékin " átadhatom" a teljes örökégemet a lányomnak ?

H_Hajni # 2023.09.12. 09:56

Kedves Osztap, köszönöm, én is így értelmeztem laikusként, de a férj állítja, hogy ezt neki ügyvéd mondta, hogy ha időközben házasságot kötött, akkor a teljes elotte lévő kapcsolat ugy számít mintha házasok lettek volna, így jár neki kötelesrész…. Teljesen ledöbbentett, amikor ezzel előállt, hisz egyelőre még él anyukám, másrészt nem értem, hogy volt képes már most ügyvéddel konzultálni az örökség kapcsán? Persze lehet csak kamu ez az ügyvéd dolog…

osztap # 2023.09.12. 08:59

A kislakás már a kapcsolatuk előtt évekkel a nevén volt, a férje valóban követelhet belőle kötelesrészt?

Kötelesrészt nem egyes vagyontárgyakból lehet követelni, hanem az egész örökség után. Annyit lehet (pénzben) követelni, amennyi számított kötelesrész és a ténylegesen megkapott örökség értékének különbözete. Tehát ha a férj örököl bármit is, tulajdonjogot, haszonélvezetet, stb., az mind csökkenti a kötelesrész iránti igényt.

A kötelesrész alapjába viszont szerintem nem számít bele az elajándékozott lakás, pontosan az általad hivatkozott Ptk. 7:81. § (1) b) miatt. A házasság a férj jogalapja, az pedig később történt, mint az ajándékozás. Az, hogy az életközösség már fennállott az ajándékozás időpontjában, az öröklés szempontjából szerintem nem számít, mert a fenti szakasz nem az életközösséghez, hanem a házassághoz köti a kötelesrészre való jogosultságot.

H_Hajni # 2023.09.12. 06:31

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy anyukám nekem ajándékozta a kislakását 6 évvel ezelőtt. 3 éve újra férjhez ment, előtte együtt éltek 8 évet, időközben sajnos beteg lett és végstádiumban jár. A kislakás már a kapcsolatuk előtt évekkel a nevén volt, a férje valóban követelhet belőle kötelesrészt? A férjével megromlott a viszonyom és most ezzel fenyeget… ez a törvény ebben az esetben nem érvényes?
“az az adomány, amelyet az örökhagyó a kötelesrészre való jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően juttatott nem képezi a kötelesrész alapját”

Majordomus # 2023.07.15. 20:06

Elég régi jogszabály ez már. De jogos.

drbjozsef # 2023.07.15. 10:19

Rozsa68,

Így van, de nem azért amit írsz.
Az egyenes ági rokonok között (nem csak gyerekek, de unokák-dédunokák-szülők-nagyszülők-dédszülők viszonylatban is) MINDEN ügylet illetékmentes. Az öröklés is, az ajándékozás is, az adásvétel is. Vagy egy évtizede már.
A testvérek között az öröklés és az ajándékozás illetékmentes pár éve, de az adásvétel nem.

Most július 1-től csak az örökös nélküli vagyonokra való rendelkezés változott meg, az állam helyett a helyi önkormányzat fog örökölni.

Rozsa68 # 2023.07.15. 09:04

Üdvözlöm,

Az új öröklési szabályzat, ami 2023 julius 1-től érvényes, ha jól értelmezem akkor az egyenesági örökösök illeték mentesek. ( gyermekek )!!
Valóban igy van ? Mindenki mindenfélét mond ezzel kapcsolatban. Köszönöm a választ
Üdv:

Majordomus # 2023.07.12. 19:16

Azért valami papir legyen róla akár egy ajándékozási szerződés mert az ördög...

osztap # 2023.07.12. 05:44

hagyatékátadó végzést mondjuk megtámadja
Ha a nővér visszautasítja, párod meg elfogadja az örökséget, akkor tiszta a helyzet. A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző hozhat teljes hatályú hagyatékátadó végzést, amit ott nyomban kézbesíthet, Hetv. 90. § (3).
Az örökösök ezután ott nyomban lemondhatnak a fellebbezési jogukról, és azzal a hagyatékátadó végzés jogerőssé válik. A jogerősítést kérelemre a közjegyző rávezeti a végzésre, szintén ott helyben. Hetv. 109. § (1) b) és 112. §
Érdemes ezeket a közjegyzőnek előre jelezni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Annak nincs akadálya, hogy eztán 1,25 mFt-t ajándékba adjon párod a nővérének. Nyilván, amint drbjozsef írta, valamekkora bizalomra szükség van ehhez.

drbjozsef # 2023.07.12. 04:45

Steee,

Ha tartozásai vannak, akkor neki is jobb, ha nem kerül a nevére az ingatlan, mert ha elajándékozza, akkor az fedezetelvonás, és a megajándékozott köteles lehet tűrni, hogy a hitelezője elvigye.
Osztályos egyezség nem jó, mert abban CSAK a hagyaték tárgyai szerepelhetnek. Van a hagyatékban 1,25millió pénz? Ha nincs, a sajátodból fizetnéd neki, és akkor már nem jöhet szóba az osztályos egyezség.

Mekkor a bizalom?
Ha van, akkor neki is a visszautasítás lenne a legjobb, a hitelezői nem zaklathatják emiatt a vagyon miatt, neki is jobb, ha nem örököl. Bízik bennetek annyira, hogy odaadjátok neki a pénzt? Bíztok benne annyira, hogy utólag nem lesz gond?
Ha igen, akkor nem kell semmi papír, ő visszautasítja az örökséget, ti meg kifizetitek neki a pénzt. Ez esetben ez jogilag ajándék lenne, erre érdemes egy okiratot írni, de ugye, ha gond van, erre nem hivatkozhattok, hiszen ajándék.

Ha nincs elég bizalom, akkor meg megint nincs szükség extra papírra, csak plusz kört kell futni egy ügyvédnél. Ő örököl, nevére kerül az ingatlan, és ha a hitelezői nem viszik el, akkor eladhatja nektek, rendes adásvétellel, egy ügyvédnél. Itt esetleg az a kockázat, hogy jóhiszemű harmadik fél vevő szerezhet biztonsággal tulajdont így, de ha a párod a testvére, akkor vélelmezhető, hogy tudnia kellett a tartozásairól, tehát akár bukó is lehet, és megintcsak fedezetelvonás.

Ezt közvetlenül a közjegyző előtt megtehetné a két fél egyáltalán?
A közjegyző bármit okiratba foglal nektek, jó pénzért, miért ne tenné?