Öröklési kérdés


Nagy Izabella # 2022.02.07. 12:04

Sziasztok!

Újra itt, öröklési kérdésben :)
a ) Milyen vonzatai vannak annak, ha az öröklés kapcsán az illetékes adóosztály kevesebbre értékeli fel az örökölt házat, mint amennyi az adott piaci értéke? - lásd ennél kisebb hasonló állapotú ház 17 M-ért kelt el 2 házzal feljebb, adott ingatlant 8M-ra értékelték fel a másik örökössel megbeszélve- Hol fog ez engem hátrányosan érinteni?( Gyanítom, hogyha eladásra kerül az itt megállapított érték felett, akkor a vagyonosodási illetéket a kettő közti összegre kell fizetni, esetleg van még más is? )

  1. Közös öröklés történik 50-50%-os tulajdonban az adott ingatlan felett. A másik örököstárs nem akarja megvenni, sem eladni, osztani a telket és az azon álló két házat nem lehet. A bíróság meg tudja szüntetni az osztott közös tulajdont, és mik ennek a lépései, effektíve mennyi időbe kerül? Minél hamarabb nyélbe szeretnénk ütni, hogy az ingatlan ne amortizálódjon.

Köszi: Iza

drbjozsef # 2022.02.07. 11:52

Illetve javítanám magam : egy szempontból fontos is lehet akár, hogy kezes is. Ugyanis a jogutód örökösök, mint adósok, egyetemlegesen kötelezhetőek a teljes tartozás megfizetésére, de csak az örökölt örökrészük értékéig. A saját vagyonukkal (főszabály szerint) nem felelnek ezért a tartozásért.

Ezzel szemben a kezestől továbbra is teljes egészében, korlátlanul követelhető a teljes tartozás, a szerződés szerint.

drbjozsef # 2022.02.07. 10:59

Steee,

Biztos bennem van a hiba, de továbbra sem értem, hogy mi a valódi problémád, mi az igazi kérdésed.

Olvasva a választ nyilván nem sokat számít, ha mindenki egyetemlegesen felel a hitelért
Ööö... nem sokat számít? Szerintem számíthat azért...

Nem a "hitel 25%-át" örökli meg. Egy tartozásban - esetetekben : végrehajtási eljárásban - jogutód lesz. Minden örökös, egyetemlegesen.
(Megjegyzem, feltehetően nem a jogosult (a bank) "elégedik meg" a fizetett összeggel, hanem ez a végrehajtás normális menete, feltehetőleg Ausztriában is, ha a levonással belátható időn belül megtérülhet a tartozás, akkor az megy. De ez egyébként nektek k*va sok plusz pénzetekbe fog kerülni, mert közben a végrehajtót is fizetni kell, amely nem kis összeg...)

A jogutódlás után már a gyakorlatban nemigen számít, hogy kezes is volt. Követelhető tőle így is, úgy is a teljes tartozás.

vagy az örökölt ingatlant is elárverezhetik adott esetben, mert terheli a jelzálog?
Természetesen, ha a jogosult kéri, mert a fenti feltétel nem biztos, akkor bevonható az ingatlan a végrehajtási eljárásban.
Bár ha ez Ausztriában van, akkor nem tudom hogyan van, de feltételezem elég hasonlóan mint itthon.

Ha örököltetek vagyont is (a jelzáloggal lekötött ingatlanon kívül), vagy van lehetőségetek máshogy megoldani, lehet, hogy érdemes lenne megegyezni a jogosult bankkal, esetleg a tartozás egy részének elengedéséért cserébe egyben kifizetni, és megszüntetni a végrehajtást. Egy külföldi bankkal kevésbé egyszerű dolog lesz, de ki tudja. Ha nektek megfelel így, folytathatjátok is a törlesztgetést.

Steee # 2022.02.07. 10:41

Igen, ez már egy "felmondott" hitel, amit az elhunyttól nyugdíjból letiltással vont a végrehajtó, míg a nagyobbik gyermek (a másik adós) is fizetett valamennyit, amiről az Osztrák bank rendszeresen küldte az elismervényt, hogy mennyi érkezett az elhunyt nyugdíjából, és mennyi a nagyobbik gyermekétől. Eddig a kissebbik gyermeket, mint kezest nem keresték, mert elegendőnek ítélte meg a bank a havonta beérkezett összeget. Olvasva a választ nyilván nem sokat számít, ha mindenki egyetemlegesen felel a hitelért, de főleg a kezes, attól azért még megkérdezném, ha az a gyermek, aki jelenleg az ügyletben a kezes, ő megörökli a hitel 25%-át az elhunyt adóstól, akkor jogilag gondolom a továbbiakban az már nem lehetséges, hogy ő -ugyanabban a hitelügyletben- egyszerre már nem lehet adós is (mert örökölte) és kezes is egyben? Persze ettől az akkor még nem változik az egyetemlegesség révén, hiába papíron csak a 25% hitelt örökölte, attól még kérhetik rajta egy személyben is számon a tartozást, ha a másik adós majd nem fizet, vagy az örökölt ingatlant is elárverezhetik adott esetben, mert terheli a jelzálog?

drbjozsef # 2022.02.06. 18:47

Steee,

Nem figyeltél eléggé KBS-re, bár nem szokta bő lére ereszteni.

A tartozásért az elhunyt(ak) jogutódja(i) EGYETEMLEGESEN felelnek. Bármelyiküktől követelheti az egészet bank, sőt, ha felmondaná a szerződést (ami szintén kicsit fura, mert ha nem mondják fel, nem lehet végrehajtani, és te valami letiltást emlegetsz...) a bank, akkor az egész tartozást követelhetné egyben bármelyik örököstől (elsősorban persze a hitel kezesétől). Aztán hogy utáni ti, egymás között hogyan rendezitek, az a bankot nem érdekli. Nyilván, ha nincs megegyezés, fizetési meghagyással vagy perben követelheti a többletbefizetését az, aki fizetett a másik(ok) helyett.

Amikor ő visszautasítja az örökséget, -mivel nincs más egyenesági leszármazottja-, akkor az elhunyt másik gyermeke, akié eleve az 50% rész az ingatlanban jelenleg is, akkor őt illeti meg a visszautasított örökrész, és a tartozás, ezt jól tudom?
Igen. A kieső örökös helyén leszármazó hiányában a másik örökös fog örökölni.

Steee # 2022.02.06. 18:26

Köszönöm a válaszokat! Sajnos biztosan nem lesz egyszerű ez az egész, mert a nagyobbik gyermek a hitelt eléggé megbízhatatlanul fizette eddig is, és az elhunyt nyugdíjából végrehajtói letiltással volt fizetve a zöme a hitelnek havonta, több volt vonva, mint amennyi az elhunyt adóst illette volna a hitel felvételekor a felvett pénz elosztása alapján. Amennyiben ez a havi fizetendő összeg az alább leírtak szerint törvényileg elosztásra kerül az örökösök között, akkor várhatóan a nagyobb részt nem fogja (tudni/akarni) fizetni az örökös, hiszen már eleve a nevén volt a hitel 50%-a, amit már eleve nem is annyit fizetett havonta, hanem csak kb. 20-30%-át a havi törlesztésnek. Amennyiben pedig nem fizeti, akkor az ő alap 50% hitele, és a kezes által örökölt 25% a kezesre/örökösre terhelődik, aki ezt az összeget fizethetné végülis úgy, hogy bérbe kiadja az örökölt ingatlant, de akkor végül, mikor ki lesz fizetve a tartozás, akkor még jön a 25%-ot örökölt testvér, hogy igényt tart a részére az örökölt ingatlanból. Így kb. mondjuk úgy jól is jár, mert a kiadott ingatlan hasznából a nagyrészt ő általa elköltött hitel lenne rendezve, és aztán még az ingatlan hajdani értékesítésekor megkapná a 25%-nyi pénzbeni részét is. Hogyan lehetne, vagy kellene ezt igazságosan megoldani, hogy aki nem vette fel a hitelt, nem költötte el, de kezesként íratták alá vele a hitelszerződést, az ne fizessen már szinte duplán? Amennyiben a nagyobb hitellel rendelkező örökös visszautasítja az őt illető 25% örökséget, és 25% adósságot, akkor már végülis azzal a résszel, amit nem kér örökséget, azzal rendezi végülis a fennálló tartozás rá eső részét. Amikor ő visszautasítja az örökséget, -mivel nincs más egyenesági leszármazottja-, akkor az elhunyt másik gyermeke, akié eleve az 50% rész az ingatlanban jelenleg is, akkor őt illeti meg a visszautasított örökrész, és a tartozás, ezt jól tudom?

drbjozsef # 2022.02.06. 14:07

(megjegyzem, a "egyik gyereknek 25% a másiknak 75% adóssága lesz" matematikai szempontból pontosan 3:1 arányt jelent...)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.06. 12:54

2000-ben fele-fele részben megörökölt az elhunyt férj házastársa, és vér szerinti gyermeke
Nem. Csak a gyermek örökölt - az özvegy már addig is tulajdonos volt.

Jól gondolod. (Az azért elég köztudomású, hogy a törvényes örökösök első soron az örökhagyó gyermeki, egymás közt egyenlő arányban. Az sem speciális ismeret, hogy 1/2 fele 1/4 és hogy 2/4+1/4= 3/4.)

Ezt viszont nem jól gondolod. A két gyereknek 3:1 arányban kell törleszteniük a kölcsönt - de ez csak az egymás közti jogviszonyukra érvényes.

Steee # 2022.02.06. 12:41

Üdvözletem! Segítséget szeretnék kérni öröklési kérdésben. Adott egy ingatlan, amelyet 2000-ben fele-fele részben megörökölt az elhunyt férj házastársa, és vér szerinti gyermeke, és az özvegy lett a haszonélvező. Sajnos elhunyt az özvegy is, akinek van még egy gyermeke (előző kapcsolatából). Jól gondolom-e, hogy az elhunyt özvegy eddigi 50% részét fogja most fele-fele arányban örökölni a két gyermeke, akik közül az egyik (a vér szerinti) már eleve fele részt örököse volt az édesapja után az ingatlannak, tehát a vér szerinti gyermeknek végül a teljes ingatlanban összesen 75% tulajdonrésze lesz, míg a másik (az özvegy előző kapcsolatából született) gyermek része 25% lesz?

Ez volt a kérdés első része, a második: az ingatlant szabad felhasználású, Euro alapú jelzálog hitel terheli, melyet (vegyük most az egyszerűség kedvéért úgy) fele-fele részben vett fel a most elhunyt özvegy, és az első kapcsokatából született gyermeke, és a kezes pedig az a gyermek, akinek az ingatlanban eleve volt 50% tulajdonrésze. Ebben az esetben is gondolom az elhunyt özvegy fennáló hitelét örökli fele-fele részben a két gyermek, tehát a (kezes) gyermeknek lesz 25% adóssága, míg a hitelt felvevő másik gyermeknek lesz összesen 75% adóssága? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

drbjozsef # 2022.02.04. 19:52

Bandi,

Nos, jogi szempontból igazad van, ha kifogása van a - feltételezem, leendő - közös tulajdonotok használatával kapcsolatban, akkor neked kellett volna szólnia, hogy vedd le a kamerát, mert nem járult hozzá a felszereléséhez, de nem verhette volna le.

Kérd tőle a károd megtérítését, ha nem fizeti ki, fizetési meghagyást bocsáttathatsz ki ellene egy közjegyzővel.

Bandi # 2022.02.04. 19:17

Teljesen üres a lakás semmi érték nincs benne.Igazából az ingatlan védelme lett volna a cél,nem az öcskös nézegetése.
Szomorú örökös- Sajnos van további kérdés,mert a rongálás nem kellene egyik félnek se érdeke legyen.Vagy igen?

drbjozsef # 2022.02.04. 08:20

Bandi,

Ha öcskös ennyire fél attól, hogy látod az ő mozgását, jó lenne, ha nagyon pontosan felleltároznátok mi van abban az ingatlanban, nehogy kiürüljön, mire egyáltalán lesz hagyatéki végzés... bár jó eséllyel, ami értékes és könnyen mozdítható, az már elpárolgott...

Szomorú örökös # 2022.02.04. 05:58

Bandi

Egy szép napon öcskös bement és leverte azt a helyéről,mondván,hogy ő erre nem adta a beleegyezését. Az lenne a kérdésem,hogy van-e ehhez joga....

Megbeszélted előtte vele, hogy felszerelsz egy kamerát a várhatóan közös tulajdonotokra? Gondolom nem. További kérdés?

Bandi # 2022.02.04. 05:39

Üdv! Hagyatékira várunk! Van egy ingatlanunk amire felszereltettem egy kamerát,mivel nem lakunk benne így gondoltam nem árt ha látja az ember a mozgást. Egy szép napon öcskös bement és leverte azt a helyéről,mondván,hogy ő erre nem adta a beleegyezését. Az lenne a kérdésem,hogy van-e ehhez joga,és a keletkezett kárral mi a helyzet.

drbjozsef # 2022.01.31. 09:25

boldog nagyi,

Végrendelet esetén az örököl, akit abban megnevez az örökhagyó. Ha a törvényes örökösének (itt: gyermekei) nem juttat a köteles részt elérő részt a hagyatékból, akkor azt ők követelhetik a végrendeleti örököstől.

Ha jól értelek, közös gyermek nincsen.
Ez esetben az elhunyt gyermekei és a túlélő házastárs örököl mindent 1/3 arányokban, kivéve a közösen lakott utolsó lakást amelyből a házastárs nem örököl, de holtig tartó haszonélvezeti jogot kap. Természetesen, csak akkor, ha van mit örökölni amúgy belőle.
Főszabály szerint a közjegyző a hagyatékot a nyilvántartások szerint adja át - ha ettől az érdekeltek el akarnak térni, akkor arra hivatkozni kell. Tehát:

Ha párod hal meg, akkor minden 1/3 arányban öröklődik, az ő két gyereke és közötted, a te neveden lévő lakás nélkül természetesen, az nem része a hagyatéknak. Ha te, vagy valamelyik örökös hivatkozik arra, hogy az szerinte házastársi közös vagyon, és a hagyatékba tartozna a fele (te pedig ekkor persze ugyanezt megteheted a hagyatékban lévő ingatlanra), akkor a közjegyző felkérdez, ha elismered (és ők is a párod nevén lévő lakás esetében), akkor aszerint adja át a hagyatékot a közjegyző, tehát a most az ő nevén lévő ingatlan felét házastársi vagyonközösség néven szerzed meg, a másik fele 3 felé oszlik, míg a most a te neveden lévőből fele marad a tied, a másik felét a két gyerek örökli, és te az egészen haszonélvezetet. Ugyanez az autóval és az üzletrésszel : vagy úgy öröklődik, ahogy van, vagy ha hivatkozik rá valaki (és ezek is tényleg közös vagyonok), és a másik fél elismeri, akkor azok is oszlanak (felét a házasság miatt kapod vagy épp adod a hagyatékba).

Ugyanez fordítva, ha te halnál meg. Természetesen ha nincs egyetértés, és nem ismered el te vagy a párod valamelyik vagyontárgy közös vagyon jellegét, akkor pert kell indítania a jogosultnak/örökösnek/érdekeltnek.

boldog nagyi # 2022.01.31. 07:58

Tisztelt Fórumozók!
Öröklés témában vagyok bizonytalan. Második házasság két- két gyerek az előzőkből. Két ingatlan, egyik az én nevemen a másik a férjemé. Mindkettő házasság alatti vásárlás. Életvitelszerűen az én nevem lévő ingatlanban lakunk. A férjem nevén van egy autó, nekem pedig vagyonrészem egy kft-ben. Bármelyik fél halála esetén ki mit örököl végrendelettel vagy anélkül.
Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.24. 12:30

Ezt azt hiszi, puszta kíváncsiságból kérdeztem. :D

drbjozsef # 2022.01.24. 10:39

Ja hogy te is inkább a konkrét kérdésekre szeretnéd a választ?

Ebben az esetben rendőrségi feljelentést lehet tenni az elkövető megnevezésével?
Igen. Természetesen feljelentést mindig lehet tenni, bárkinek a megnevezésével.

Rendőrségnek van hatásköre ilyen lopással szemben?
Erre már nehezebb, az "ilyen" szó nélkül lehet csak rá válaszolni (bár a "szemben" is problémás) : igen, lopás esetén van hatásköre a rendőrségnek általában.

Krigi # 2022.01.24. 10:13

Én nem csak ide fröcsögtem, normálisan írtam... Ennyire uncsi van?! tata!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.23. 19:07

Szerinted.

Hol van most az a bankkártya?

Krigi # 2022.01.23. 18:23

Szép estét

Édesapám 2021. márciusban elhunyt, élettársával élt együtt. Hagyatékátadó végzés szeptemberben meg volt. Ami után egyetlen gyermekként egyedüli örökös lettem. Szerettem volna azokat az ügyeket elintézni, amikhez végzéssel kell rendelkeznem. Első körben édesapám bankszámláját szerettem volna megszüntetni.
A számlavezető bankban derült ki, hogy az utolsó jogszerű nyugdíja összegét tartalmazta a számla + halála utáni két!!!!! havi nyugdíja is folyósítva volt.
Amit a volt élettárs okozott, mivel szándékosan elhallgatta édesapám halálát a nyufig előtt. Anno azt hazudta, ő bejelentette...
Viszont a számlavezető bank közölte, a számla teljesen le lett nullázva. Bankautomata adatokat is kaptam, így az időpontok és felvétel helyek is nyilvánosak. Helyileg a volt élettárs a lakhelye legközelebbi, illetve munkahelyén emelte le 100 ezrenként az édesapám bankszámláján fellelhető összeget.

Örökösként tisztában vagyok azzal, hogy hagyatékátadó végzésig nem lehet leemelni az elhunyt bankszámlájáról. Bankszámla egyedi örököse én vagyok. Ráadásul a volt élettárs a halál után azonnal kezdte a lopást...
Ebben az esetben rendőrségi feljelentést lehet tenni az elkövető megnevezésével? Rendőrségnek van hatásköre ilyen lopással szemben? Kizárásos alapon az élettárs fért a bankkártyához és a hozzá tartozó PIN kódhoz. (Ketten éltek édesapám lakásában.). Illetve az összeg leemelésének helye is az élettárs bűnösségét igazolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.19. 08:39

Bocs, az valóban nem ugyanaz. :) De nem is végrehajtó.

drbjozsef # 2022.01.19. 07:54

Szerintem ez nem lehet fizetési meghagyás - feltéve, ha az "MKK" az a Magyar Követeléskezelő Zrt., és nem a "MOKK", vagyis a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Czheni,

Ha a feladó a fentiek szerint nem a kamara, hanem a Zrt., és ez nem fizetési meghagyás, csak egy fizetési felszólítás, akkor az csak egy behajtó cég. Teendő : írsz nekik egy tértivevényes levelet, amelyben leírod, hogy a kiskorú gyermeked az örökös, de az elhunytnak vagyona nem volt, ezért kéred, hogy töröljék a tartozást, tekintve, hogy a Ptk. 7:96.§(1) bekezdés szerint az örökös csak a hagyatéki vagyon erejéig felel a tartozásokért, és az itt most pont nulla. Csatold az öröklési bizonyítvány fénymásolatát.

Ha mégis fizetési meghagyás, akkor nagyon fontos, hogy 15 napon belül ellentmondj, ahogy KBS írta.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.19. 06:20

Drbjozsef a MKK a feladó,tőlük jött a levél.

Az nem a végrehajtó. Ha ez egy fizetési meghagyás, akkor a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellentmondhatsz neki, másképp jogerős lesz és végrehajtható. (Ha ez egy "tájékoztatás fizetési meghagyás tartalmáról", akkor nem ez volt az első levél.)

Czheni # 2022.01.19. 04:30

Grave7 igen így van,az a levél meg van,nem volt hagyatéki tárgyalás,illetve nem kellett el menni pont ezért,de nem tudom hova forduljak mert nem szeretném ha kislányom így kezdené a nagy betűs életet. Bár tudom,hogy ezek a végrehajtó cégek nem rugalmasak. Ma fel hívom őket,de szerettem volna tisztán látni jogilag.