Öröklési kérdés


Szomorú örökös # 2022.05.13. 03:33

gulyasne52

Joghátránya az én gyerekeimnek származik ebből, mivel jögtalanul van az özvegynek haszonélvezet bejegyezve.

Ebben azért ne legyél annyira biztos.

semmilyen ajánlatot nem fogad el. a lábukat be nem tehetik az ingatlanba, mindenben betart az özvegy

Naná! A haszonélvező az ingatlan teljes jogú használója, az ő engedélye nélkül valóban nem mehetnek oda a gyerekeid. Olvasd csak ezt el:

A haszonélvező jogosultságai a birtoklásra, a használatra, a hasznosításra és a hasznok szedésére terjednek ki.

Tehát ő „haszonosíthatja” is az ingatlant. Szerintem most épp ezt teszi.

Ha jól értelmeztem a jogszabályt akkor nem rendeltetésszerű használat esetén a haszonélvezet felfüggeszthető.

Rendeltetésszerűen használja, hiszen épp hasznosítja az ingatlant.

csak azt nem értem, hogy hogyan kaphatot működési engedélyt.

Pl. úgy, hogy kért rá.

Szomorú örökös # 2022.05.13. 03:35

gulyasne52

Ez az épület soha nem volt lakás, ez eredetileg is üzleti céllal épült.

A használatbavételi engedély kiadását követően egy ilyen változásért soha nem fogják elmarasztalni. Szerinted hány olyan lakás van, ami jelenleg épp irodaként működik? Pedig azok sem annak épültek eredetileg szerintem. :-)

drbjozsef # 2022.05.13. 04:28

gulyasne52,

Ha jól értelmeztem a jogszabályt akkor nem rendeltetésszerű használat esetén a haszonélvezet felfüggeszthető..
Ezt nem tudhatjuk, de megpróbálhatunk segíteni. Lássuk azt a jogszabályt.

Szomorú örökös # 2022.05.13. 04:32

drbjozsef

Lássuk azt a jogszabályt.

Szerintem ez a jogszabály arra vonatkozik, ha valaki olyan szinten rendeltetéstől eltérően használja, hogy az már az ingatlan jelentős állagromlásával, tönkremenetelével jár. Pl. mondjuk a lakóházat istállónak használja, stb.

drbjozsef # 2022.05.13. 04:53

Annál, hogy jogszabályra hivatkozik valaki a jogszabály nélkül, már csak egy nagyobb hülyeség van, ha valaki a más általi jogszabályra hivatkozást megpróbálja a jogszabály nélkül kitalálni hasra.
Várjuk meg, mi az, amit a kérdező értelmezget.

gulyasne52 # 2022.05.13. 11:23

Szomorú örökös.
Szerintem teljesen szabálytalanul működik ilyen formában, mert neki át kellene minősíttetni és mindjárt mások lennének az ingatlannal kapcsolatos költségei pl, ingatlan adó.
"Naná! A haszonélvező az ingatlan teljes jogú használója, az ő engedélye nélkül valóban nem mehetnek oda a gyerekeid. Olvasd csak ezt el:" igen ezzel mi is tisztában vagyunk, csak a kérdéses ingatlanon kívül van egyéb ingatlan is( pl, föld, nyaraló másik ház és abban sem hajlandó egyezséget. pl, a földalapú támogatást azéért nem tudják a gyerekeim igénybe venni, mert Ő nem írja alá a felosztási tervet,hogy ki melyik részt használja. Természetesen az ingatlanokat nem tartja rendben, az enyészeté minden.Akkor ennek fényében ki a negatív jelenség? Tudom,lehet pereskedni évekig és a végén többe kerül a leves, mint a hús. Bemérgel és meghirdetjük a kérdéses ingatlant, hátha lesz olyan balek ,aki megveszi haszonélvezettel.

osztap # 2022.05.13. 12:15

gulyasne52,

Vissza kéne menned Sombokor hozzászólásához. Egy helyrajzi szám az ingatlan, ahol az üzlet meg a lakásként használt melléképület van? Azon a helyrajzi számon lakott az özvegy meg a férje annak halálakor? Akkor itt belép a Ptk. 7:58. § (1) , és az özvegynek jár a holtig tartó haszonélvezet arra a helyrajzi számra.

Az, hogy a felfüggesztést a bíróság alkalmazza, olyan ritka, mint a fehér holló. És ha fel is függesztené, az sem segítene rajtatok. Maximum onnantól az özvegy nem boltnak használja, hanem kiadja mint lakást bérbe, és egyből feléled a haszonélvezeti joga. Ha pénzt akartok a tulajdoni hányadotokból látni, el kell adni, haszonélvezettel terhelten. És nem "balek" fogja megvenni, hanem befektető, nyilván jóval olcsóbban, mint haszonélvezet nélkül. Vagy lehet várni, amíg az özvegy meghal.

Szomorú örökös # 2022.05.13. 14:45

gulyasne52

Szerintem teljesen szabálytalanul működik ilyen formában, mert neki át kellene minősíttetni és mindjárt mások lennének az ingatlannal kapcsolatos költségei pl, ingatlan adó.

Ettől még ő maradna a haszonélvező és magasabb költségei lennének, de te semmivel nem lennél előrébb.
Nem mellesleg én nagyon kevés olyan lakásról hallottam, amit ha irodának használtak, akkor átminősítették.
Szóval be lehet próbálkozni vele részedről hivatalos helyen, de ne lepődj meg azon, ha ott is elhajtanak.

drbjozsef # 2022.05.13. 17:45

gulyasne52,

Az a baj, hogy amit te akarsz, az nem megoldás a problémátokra.
Igen, szabálytalan, ha nincs a rendeltetés módosítva, emiatt bejelentést tehetsz az illetékes önkormányzatnál, mint engedélyező hatóságnál. Esetleg megbüntetik valami jelképes összegre, de ha lakóingatlanként használja tovább, akkor a haszonélvezete nem fog megszűnni. Vagyis ugyanott lesztek, ahol eddig. Van értelme?
Most is üzemel az ingatlanban az üzlet? Milyen vállalkozás ez?

gulyasne52 # 2022.05.13. 20:22

drbjozsef
Nem kenyerünk ez a módszer,de egyszerűen nem lehet vele boldogulni.Azért foglalkoztat, hogy megtegyük e ezt a lépést, vagy esetleg az ingatlan gyerekeimre eső részének eladását, hogy esetleg ezzel jobb belátásra bírni.mi csak azt szerettük volna, hogy a kérdéses ingatlanon kivételével a többi vagyont osszák el. de sajnos reménytelen.egyébként virágüzletről van szó a város szívében. a dolog píkantériája, hogy a férj halála után a közös vállalkozást nyugiba tette( Bt.lévén nem vont be új tagot)hagyta hogy töröljék. közben alapított egy Kft. amit a hagyatéki lezárása után el is indított.

Majordomus # 2022.05.13. 21:05

Sajnálattal tájékoztatlak jogy ez nem járható út.
.
Én például az egyik lakásomban rendeztem be az irodámat 26 éve,mai napig nincs átminősitve.
Egyszer próbálkozott a szomszédasszonyom hogy fizessenek magasabb közös költséget "azok" akik nem lakásnak használják.
Elhajtottam a közgyűlésen hogyaz szmsz-ben nincs ilyen rendelkezés..

Nem válaszoltál a kérdésre!
Hogy kerültél ki a képből és hogy "lett" az özvegy?

Szomorú örökös # 2022.05.14. 03:42

gulyasne52

a dolog píkantériája, hogy a férj halála után a közös vállalkozást nyugiba tette( Bt.lévén nem vont be új tagot)hagyta hogy töröljék. közben alapított egy Kft. amit a hagyatéki lezárása után el is indított.

És ezzel mi a baj? Szerintem teljesen rendben van.

Sziszicsi # 2022.08.01. 13:48

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi ügyben kérek szépen segítséget:
Szüleink után - testvéremmel 50-50 %-ban - megörököltünk egy családi házat, amit értékesíteni kívánunk.
Az illetékes Adóosztály hivatalosan 35 millió Ft-ra értékelte az ingatlant, amit valószínűleg csak 30 millió Ft-ért tudunk majd eladni.
Amennyiben testvérem pl. 10 millió Ft-ért megváltja a tulajdonrészemet, akkor
1./ nálam ez a bevétel illeték és SZJA mentes lesz-e
2./ testvéremnél keletkezik-e illeték és SZJA fizetési kötelezettség, s ha igen mennyi, ha a fenti tételekkel számolunk
3./ az ügylet dokumentálására sima adás-vételi szerződés elégséges, vagy speciális elemeinek is kell lennie, netán ügyvédi ellenjegyzés is szükséges
4./ a vevő felé a testvérem így már önállóan felléphet-e és köthet adásvételi szerződést (bemutatva a kettőnk között keletkezett "tulajdonmegváltási" szerződést)
5./ elég, ha a földhivatalba csak a házeladásról szóló adásvételi szerződés érkezik, vagy a földhivatalnak a tulajdoni lapon először mindenképpen át kell vezetnie, hogy a testvérem lett a kizárólagos tulajdonos
Előre is köszönöm a választ!

osztap # 2022.08.01. 15:29

Sziszicsi,

Az ingatlan-adásvételnél ügyvédkényszer van. Két adásvétel = két ügyvédi díj. Emellett lassabb is, mert két adásvételt kell egymás után bejegyezni a földhivatalban.

Olcsóbb és gyorsabb, ha köttök a vevővel egy adásvételi szerződést, ahol Te és az öcséd lesznek az eladók. Annak sincs akadálya, hogy Neked fizessen a vevő 10 mFt-t a Te tulajdoni hányadodért, az öcsédnek pedig 20 mFt-t az övéért, annak ellenére, hogy fele-fele arányban vagytok tulajdonosok.

Adózni a jövedelem után kell. Ez bevétel (a vételár) mínusz költség (durván a hagyatéki végzés szerinti érték).De az adó alapját lehet tovább csökkenteni, attól függően, hogy mikor örököltétek az ingatlant. Részletek: https://nav.gov.hu/…an-adasvetel

Szomorú örökös # 2022.08.01. 16:04

osztap

Ezt írta a kérdező:

Szüleink után - testvéremmel 50-50 %-ban - megörököltünk egy családi házat, amit értékesíteni kívánunk.
Az illetékes Adóosztály hivatalosan 35 millió Ft-ra értékelte az ingatlant, amit valószínűleg csak 30 millió Ft-ért tudunk majd eladni.

Tehát ha 30 milláért adják el a 35 millás ingatlant, akkor nincs jövedelem, mivel kisebb az összeg, mint a hagyatéki érték.
Viszont itt van egy kis bibi: „Annak sincs akadálya, hogy Neked fizessen a vevő 10 mFt-t a Te tulajdoni hányadodért, az öcsédnek pedig 20 mFt-t az övéért

Ha a testvér 20 millát kap, akkor neki 20 milla - 17,5 milla (ez a hagyatéki érték fele), azaz 2,5 milla mínusz költségek után adóznia kell(ene).

osztap # 2022.08.01. 17:46

Szomorú örökös,

Nem veszed figyelembe, hogy melyik évben lettek tulajdonosok. Az tovább csökkentheti az adó alapját, akár nullára - a testvérnél releváns.

Majordomus # 2022.08.01. 18:42

Hát valószinűleg nincs meg az 5 év.

Szomorú örökös # 2022.08.02. 04:34

Majordomus

valószinűleg nincs meg az 5 év

Viszont jövedelem sincs, ha olcsóbban adják el, mint a hagyatéki érték.

Foldi # 2022.08.02. 04:44

Tisztelt fórumtagok, idén haszonbérlője lettem egy területnek, amely terület gazos, évek óta nem művelt szomszéd földterülettel rendelkezik, ezt szeretném megvásárolni, mint szomszéd földműves. A tulajdoni lap adatainak utánnajárva kiderült, hogy a tulaj sajnos elhalálozott 2 éve, az említett szántó pedig nem volt a hagyaték része, mivel elfeledkeztek róla az örökösök. Hasonló ügyben jártasok tanácsát kérném, hogyan tudnám megvásárolni ezt a szántót a tulajdoni lapon még nem örökösöktől. Csak és kizárólag a póthagyatéki eljárás után van erre lehetőségem, esetleg köthetek-e rá egy előszerződést most, a végleges adásvételit pedig a póthagyatéki után? Bármilyen tanácsot, ötletet szívesen vennék a témában, köszönettel.

drbjozsef # 2022.08.02. 04:57

Foldi,

Erre van kitalálva az előszerződés, célszerű azt kötni.
Ugyanakkor egyáltalán nem tilos végleges szerződést kötni, az örökösök már tulajdonosai annak a földnek, az elhunyt halálával már megörökölték, csak ez nincs hivatalosan megállapítva (=hagyatéki eljárás), és nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve (a hagyatéki hiányában).
Maga a (végleges) szerződés is megköthető, csak nem nyújtható be a földhivatalba a póthagyatéki jogerőssé válásáig. Ezt csak akkor szokták megkötni előre, ha 110% biztosak abban a felek, hogy TÉNYLEG a szerződést megkötő lesz az örökös, nincsen igénye, követelése senki másnak (élettárs, rokon, hitelező).
Érdemes most előszerződést kötni, az jobban véd téged, cserébe kicsit drágább lesz, mert az végleges szerződést is meg kell majd kötni.

FAnita # 2022.08.02. 19:19

Tisztelt Fórumtagok!
Hagyatéki eljárás elhúzódott. 2020-ban indult és csak 2021-ben zárult le. Volt a hagyatékban egy lakás, amit alul értékeltek a hagyatékban, így az eladási árnak több, mint a 40%-a jövedelemnek számít. Lehet ezzel valamit még kezdeni? (Az eladással, tekintettel a több tulajdonosra, nem lehet várni.) Köszönöm előre is a segítséget.

drbjozsef # 2022.08.02. 20:09

FAnita,

Már nem. Az értékbizonyítvány egy hatósági bizonyítvány, fellebbezni sem lehet ellene közvetlenül, de lehet kérni a felmérést/megtekintést, ha az a kiállításkor nem volt. De ezt ott és akkor, a kiállítás után kellett volna. Most, hogy a hagyatéki végzés is jogerős, már nincs mit kezdeni vele.
Ez a hajó elment.

Foldi # 2022.08.03. 05:25

Drbjozsef köszönöm!

Majordomus # 2022.08.03. 10:17

Ha az eladási árat ingatlanba fekteted,akkor nincs adózási kötelezettséged.

Bár ha sok tulajdonos van,akkor nem valószinű hogy az összeg elég egy befektetéshez vagy neked egy lakáscseréhez.

drbjozsef # 2022.08.03. 12:07

Ha az eladási árat ingatlanba fekteted,akkor nincs adózási kötelezettséged.

Volt ilyen, nagyjából 25 évvel ezelőtt. Kicsit lemaradtál.