OFF
Előfizetéssel megy, nem?
Válás - Vagyonmegosztás - per
OFF
Az njt. ? Az szerintem ingyenes, nyilvános és közhiteles. Csak az időgépe nem az igazi. A szóban forgó törvény állapotait pl. 2012-ig mutatja, korábbra nem.
ON
Alkalmazottja volt a téesznek. Ez alapján akkor közös vagyon? :) Köszönöm.
Igen.
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni váláskori vagyonmegosztásnál.
Adott egy 2007-ben vásárolt lakás 11,7 millióért.
Ebből a külön vagyonom (saját pénzem ) 4,3 millió, a többi hitel, volt feleségemnek nem volt külön vagyona.
Házasságunk után örököltem 3 millió Ft-ot, mely teljes egészében a törlesztésbe ment bele (ezt igazolni tudom). Az ingatlan hitele vissza lett fizetve 2013-ban.
Kérdésem az lenne, hogy az én örökségemet, hogyan kell elszámolni az osztozkodás során, ha az ingatlan jelenlegi értéke 18 millió Ft.
Ahogyan kalkuláltam:
63,2% a közös vagyon, ennek a fele járna a feleségemnek,
31,6%, vagyis 5688000 Ft járna a feleségemnek az ingatlanból, de az örökségemet nem tudom, hogyan kell számolni. Ebből az összegből lejön a 3 millió Ft vagy azt is %-ban kell számolni az ingatlan jelenlegi értékéhez képest?
Köszönöm
„ örököltem 3 millió Ft-ot, mely teljes egészében a törlesztésbe ment bele (ezt igazolni tudom). ”
Egy összegben előtörlesztettetek?
„Egy összegben előtörlesztettetek?”
Tulajdonképpen a havi törlesztőkbe ment bele ill. a végtörlesztésbe. Külön számla volt fenntartva erre a célra, semmi más mozgás nem volt a számlán csak a törlesztés ill. egy egyszeri utalás, ami az örökségem volt.
Köszönöm
A végtörlesztés is egyösszegű törlesztés.
A különvagyonnak a közös vagyoni tartozás törlesztésére fordított része tulajdoni igényt nem, de elszámolási igényt keletkeztet.
„tulajdoni igényt nem, de elszámolási igényt keletkeztet.”
Akkor ha jól értelmezem, a volt feleségem felé fizetendő összegből levonhatom a 3 millió Ft örökségemet. Viszont az ingatlanba % formájában, mint tulajdoni hányad nem tudom érvényesíteni.
Köszönöm
Valahogy így.
Ha a férj elhalálozik (válás előtt) végrendelettel "kisemmizheti" a feleségét - vagy a feleség kérheti a "házassági vagyonközösségi igényét" a közjegyző előtt?
ucandoit,
Vannak vagyontárgyak, amelyek gyakran csak az egyik fél nevén vannak. Házastársak esetén ez nem számít, ha nem dedikáltan különvagyona volt az elhunytnak, akkor az közös vagyonnak számít. (Egyébként öröklődni a különvagyona is öröklődik persze).
Vagyis : akár végrendelet esetén, akár törvényes öröklés esetén csak az elhunyt vagyona lehet az öröklés tárgya. Ami a közösből a házastársat illeti, az nem.
Akár törvényes öröklés alapján, akár végrendeleti juttatásként rendelkezik róla az örökhagyó, ha a túlélő házastárs úgy gondolja, hogy a hagyatékba bekerült közös tulajdon is, amelyiknek egy része őt illeti, akkor azt teheti, hogy ezt jelzi a közjegyzőnek. Ha az örökös(ök) elismerik ezt, akkor megegyezés esetén kikerül a hagyatékból, és a közjegyző csak ténylegesen azt a részt adja át az örökösöknek, amelyik ténylegesen is csak az elhunyt része.
Ha nincs megegyezés, a közjegyző fel fogja hívni a túlélő házastársat, hogy indítson pert (eközben vagy felfüggeszti a hagyatéki eljárást, vagy ideiglenes jelleggel adja át a hagyatékot az örökösöknek, amelyben megtiltja az elidegenítést, és véglegesen a bíróság döntésétől függően változtatja meg az átadandó hagyatékot). Ha nem indít határidőben (általában 8 nap), akkor átadja véglegesen a hagyatékot.
Természetesen az elhunyt végrendelkezhet a saját vagyonáról. De a közösből a másik felet illető részről elvileg nem, ha mégis megtette, lásd a fentieket.
drbjozsef
köszönöm!:)
A kérdés eleve rossz volt, hiszen a végrendelkezéssel semminek a tulajdonjoga nem száll át; de nem jelenti a vagyon "lekötését" sem.
Sőt, a kisemmizést se jelenti, úgyhogy igen, a kérdés úgy volt rossz ahogy van, de szerintem valami ilyesmire gondolhatott a kérdező.
Ha az egyik házastárs a közös vagyonba tartozó külterületi ingatlant értékesíti úgy abban az esetben azon kívül hogy követelheti a vételárat a másik fél - vagyonmegosztás esetén a bíró ezt felróhatja a félnek?
(A másik fél (aki nem az értékesítő lenne) jelentős többletvagyonnal rendelkezik a közös vagyonból (papíron) tehát válás esetén az eladott ingatlan értékének felével kevesebbet kéne "adnia" )
ucandoit,
"felróhatja"?
A bíró nem ró fel semmit. Mindkét fél bemutatja a bizonyítékait meg igényeit, és majd az alapján eldönti, hogy kinek mi jár.
Ha arra gondolsz : minden közös vagyonnak számító értéket meg kell osztani, és be kell számítani az osztozkodásba.
Üdv!
Adott pár külterületi szántó amiben a feleség "ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos".. a férj a válás előtt bérbe adhatja e a földeket? Ha igen, és a feleség válás után értékesteni szeretné lesz joga "kitenni a bérlőt" a földről?
Köszönöm
Ha az asszony nem akarja bérbeadni a földeket, akkor bizonyítható módon közölje a potenciális bérlővel, hogy a föld házassági közös vagyon, és ő nem járul hozzá a bérbe adáshoz. (Halkan kérdezem: de akkor mit csinál vele? Megműveli saját maga?)
Később értékesíteni.
Parlagon hagyja? Gazdaságos.
Üdv,
Idén kimondták a válásomat 17 év együttélés,illetve 12 év házasság után. Mivel külföldön dolgozunk mindketten,ezért itt mondták ki. A gyerekelhelyezés,illetve a vagyonelosztás,még elöttünk van,de a volt férjem részéről már elindult a harc.
Kérdésem,hogy van-e értelme,illetve esélyem elindítani a magyarországi vagyonelosztást is. A férjem nevén van egy kocsi,telek,illeteve miután különköltöztünk(de még nem mondták ki a válást) vett egy motort is.
A kocsit hitelre vette,de nagy részét együtt fizettük(tavaly lett végleg kifizetve).
Ezek a vagyontárgyak Magyarországon vannak nyilvántartva?
Igen,minden magyarországi
(a gépjárművet fél év után honosíttatni kellett volna, azaz német rendszámot és forgalmit kellett volna kérnetek. Biztos nem szólított fel benneteket erre a német hatóság?)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02