Öröklés

TimiT # 2014.04.07. 17:18

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Időközben sikerült felvegyük a kapcsolatot az illetékes közjegyzővel, igy "nem vesszük igénybe" a fejvadász szolgáltatását. Személyes találkozóra vele nem kerül sor. Reméljük, ebből nem lehet problémánk.

Niki1 # 2014.04.08. 05:41

Köszi

MargóCs # 2014.04.08. 13:18

SZÉP NAPOT KÍVÁNOK!!!GALAMBOSNÉ MARGÓ VAGYOK.A DRÁGA PÁROM ITT HAGYOTT 2014.02.14.-ÉN.AZ Ő CSALÁDI HÁZÁBAN LAKTUK.VAN EGY LEÁNYA,AKINEK VETT EGY NÉMETORSZÁG-I INGATLANT.1996.BAN AMI HATSZÁZEZER MÁRKÁT ÉRT.SZERENCSÉMRE ÍRT ÜGYVÉDDEL VÉGRENDELETET,AMIBEN AZT ÍRTÁK LE AMI A VALÓSÁG.MINDEN MAGYARORSZÁGI INGATLAN ÉS ÉRTÉKE AZ ENYÉM.AZT SZERETNÉM KÉRDEZI MIT KÖVETELHET A LEÁNY TŐLEM?????KÖSZÖNET ÉS HÁLA.MARGÓ

ObudaFan # 2014.04.08. 14:04

Követelheti a kötelesrészét, ami jelen esetben a teljes hagyaték értékének a fele. Az 1996-os ajándékozás túl régi, nem lehet a kötelesrészbe beszámítani.

babikaa # 2014.04.08. 21:56

Tisztelt Fórumozók és hozzáértők!
AZt szeretném megtudni hogy ha testvéremmel egyetemlegesen öröklünk 250 ezer Ft áruhitel tartozást elhunyt Édesanyánk után , az kamatozhat e tovább az örökhagyó halála után immáron már az örökös(ök) nevén? Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2014.04.09. 06:16

Igen. Magáért a tartozásért csak az örökrészetekkel feletek, de ha ez alapján van tartozásotok és nem fizetitek, a kamatért már a teljes vagyonnal.

anyamaci22 # 2014.04.09. 15:08

Üdv a Fórumozóknak!
Közel 3 éve örököltem egy ingatlant apai nagybácsim után.Végrendelet nem volt.Rajtam kívül még 2 unokatestvérem lett volna jogos az öröklésre,de őket nem tudtuk sehol felkutatni(30éve nem tudok róluk semmit).De most feltűnt egy állítólagos "rokon",aki azt állítja,hogy ugyanolyan joga van az örökséghez,mint nekem.A temetési költséget én álltam,örökösödési illetéket fizettem,nem is keveset, a lakás után azóta is rendesen fizetem a közüzemi számlákat,mert áron alul nem akarom eladni.Mit tehet ellenem a semmiből felbukkanó rokon?Köszönöm,előre is!Mária

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.09. 16:19

Rajtam kívül még 2 unokatestvérem lett volna jogos az öröklésre,de őket nem tudtuk sehol felkutatni
Attól ők még örökösök. Vagy úgy érted, hogy lazán eltitkoltad őket a közjegyző elől?

monalisa1 # 2014.04.09. 18:01

anyamoci22

Tulajdonjogi igény nem évül ez, tehát az hogy x és y évtizedekig nem tartotta a kapcsolatot a nagybácsival, attól ők még örökölhettek tőle. / Szerintem új hagyatéki eljárás lesz: fel kell kutatni őket ill. a leszármazóikat.

Ebben az új esetben a hagyaték megoszlik: megállapítják kit mekkora százalék illet meg. / Amit a temetésre költöttél valamint az illetékfizetés, a pénz ez esetben szintén megoszlik - százalékos arányt követelhetsz majd tőlük.

A közüzemi stb. számlák utólagos elszámolásra kerülnek.

xy felkutatása a Központi Elektronikus Nyilvántartóban megkísérelhető, a közjegyző majd eljár ez ügyben.

----
  • laikus hozzászóló
anyamaci22 # 2014.04.10. 08:53

Kedves Kovács Béla Sándor!Csak tisztázni szeretném a dolgokat:Nem vertem át a közjegyzőt,és nem titkoltam el a 2 unokatestvéremet,mert megadtam az összes információt róluk,amit csak tudtam,beleértve az utolsó lakhelyüket is.És ez a hagyatéki jegyzőkönyvben is szerepel!A felkutatásuk pedig szerintem a közjegyző feladata lett volna.Ennyi.

anyamaci22 # 2014.04.10. 08:56

Kedves monalisa1!
Köszönöm szépen a választ!Legalább Öntől megkaptam azt,amit szerettem volna tudni.Tisztelettel:Mária

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.10. 09:20

És ez a hagyatéki jegyzőkönyvben is szerepel
Akkor ők is örököltek. Nem néznéd meg a tulajdoni lapot?

maci2005 # 2014.04.10. 10:21

Tisztelt jógi fórum.

Öröklési szerződéssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni?
1996-ban a nagymamám Öröklési szerződést kötött velem.
Sajnos ö tavaly elhunyt.A nagybátyám és fia örökölt mindent!"mert ők közben odaépítettek a mamám háza mögé.Érdeklődni szeretnék? 1996_os Örökösödési szerződésemet én élhetek mind örökös?
Köszönettel.

anyamaci22 # 2014.04.10. 11:04

A hagyatéki jegyzőkönyvben az áll,hogy nevezett xy nem jelentek meg a hagyatéki tárgyaláson,és ezzel teljes egészében én vagyok a kizárólagos örökös.A tulajdonlapon is ez szerepel.De nem is ezzel van gondom,hanem jelentkezett egy ú.n.késői unokatestvér,akiről eddig még csak tudomásunk sem volt.És ő példálózik,tesz célzásokat,konkrétan még nem tette szóvá,de ahogy látom,ezt később megteszi.Ez édesapámnak a testvérének az állítólagos fia,aki "hallott a nagybátyámról"(személyesen nem ismerte)Ezért is vagyok kiakadva.Mert aki tényleg jogosult volt rá,azt a közjegyző nem találta meg.Hát erről van szó.Én nem tudom,hogy ebben az esetben milyen jogaim vannak.

Niki1 # 2014.04.10. 11:36

Annyit kérdeznék,hogy ha páromnak volt a nevén bankban pénze melyben engem jelölt meg halál eseti kedvezményezettnek de mivel értékpapír így nem érvényes csak bankbetétekre meg folyószámlára és ezt az összeget közösen raktuk be az együttélésünk alatt akkor ebből jár nekem a fele attól független,hogy a végrendeletben ingó és ingatlan van írva melyben többen örökölnek és a pénz is mint kiderült ingóságnak számít.
Elvileg több fele kell,hogy menjen a pénz a végrendelet szerint és azt mondta a bank ügyvédje,hogy hiába voltam halál eseti kedvezményezett megtámadhatom a végrendeletet de semmi esély rá,hogy megkapjam a pénzt több fele fog menni a pénz.Mi ezt nem tudtuk,hogy az ingóságba is beletartozik a pénz.

Van e esély arra,hogy azzal indoklom,hogy együttélésünk alatt szereztünk és ezt is még a hagyatéki tárgyalás előtt kellene elintézni közös vagyon megosztás címén mint ahogy nemrég a többi dolgokban is javasolták?

benji # 2014.04.10. 12:57

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődnék, hogyha végrendeletet írok
- elég e úgy írni, hogy minden ingó és ingatlan
vagyonom, vagy részletezni kell?

- lehet e helyettes örököst beírni, arra az esetre
az eredeti örökös nem élne az örökség megnyíltakor?

- alá kell e iratni tanuval ha végig sajátkezüleg írom
és aláirom?

Munkáltatóm rendes felmondással felmondott,ha bírósághoz fordulok kártérítésért és a tárgyalásig munkanélkülit vagy bért kapok, levonnak -e a kártérítésbõl? Ha

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.10. 13:31

Elég; lehet; nem. De célszerű lenne szakemberre bízni. Ha valamit elrontasz, a dolog természetéből adódóan az már nem lesz javítható, amikor kiderül.

ObudaFan # 2014.04.10. 14:13

maci2005

Érvényesítheted az öröklési szerződést, ha nem szüntettétek meg. De az örökléshez egyébként semmi köze a ráépítésnek. Ha ráépítettek, akkor az öröklési szerződéstől függetlenül szereztek résztulajdont.

ObudaFan # 2014.04.10. 14:14

Niki1

Van esély, de ha a párod az nem házastárs, hanem élettárs volt, akkor nem biztos, hogy a felére.

benji # 2014.04.10. 15:54

Köszönöm a gyors választ.

Munkáltatóm rendes felmondással felmondott,ha bírósághoz fordulok kártérítésért és a tárgyalásig munkanélkülit vagy bért kapok, levonnak -e a kártérítésbõl? Ha

monalisa1 # 2014.04.10. 17:22

A kártérítés a jövedelemveszteséget pótolja és nem azon felüli "juttatás".

Niki1 # 2014.04.10. 18:14

Köszi igen csak élettársak voltunk.Elvileg csak a negyede jár nekem belőle végrendelet szerint de a fele kellene,hogy járjon mivel közös volt.Ez ügyben hova lehet fordulni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.11. 06:13

Niki1

Amikor válaszoltam neked, akkor azt hittem hogy a párod most készíti el a végrendeletét.

Ha szándékosan félrevezeted a válaszolókat, akkor ne várj olyan választ, amire támaszkodni is tudsz.

Niki1 # 2014.04.11. 10:11

Most már biztos,hogy van végrendelet eddig azért beszéltem feltételes módba mert nem láttuk.Ő mondta ha csinálna is így és így lenne ezért gondoltam,hogy talán csinált ha már ennyire tudta mit akar beleírni.

Nem vezetek félre senkit azért mert nem állítottam idáig ,hogy van végrendelet és csak érdeklődi szinten voltam ez ügyben.
Most már biztos az amit leírtam és,hogy mi áll benne.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.11. 10:16

Bocsika, eddig élő személyről és egy meglévő párkapcsolatról beszéltél.

Ha nem így lenne, akkor ez eddig nem derült ki, vagy csak sejtelmesen.

Nem mindegy, hogy örökhagyóról beszélünk, vagy sem.