Öröklés

ObudaFan # 2012.11.09. 14:07

A vételár rád eső részét, illetve a támogatás rád eső részét kérheted, ha az örököstársaid kapták meg.

Erika1966 # 2012.11.09. 20:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen válaszát.
Kérem egy gondolatban azért ha lehetséges még egyszer erősítsen meg Tisztelt Ügyvéd Úr, csak és kizárólag olyan földterület után lehet megigényelni a földalapú támogatást, ha valaki vagy tulajdonosa, vagy bérbevevője (megművelője) a területnek? Ha el lett volna idegenítve ez a földterület már Édesapám halála pillanatában, akkor már az új tulajdonost illette volna meg a támogatás kérelme. Vagy esetleg van más alternatíva még Ön szerint, mert örököstársaim nagyon nem akarják bevallani, hogy nemcsak a földalapú támogatást, hanem a teljes vételárat is felvették jelen esetben helyettem is.Az a baj, mindent tételről -tételre nekem kell bizonyítanom és még a hagyatéki leltárt is nagyon hiányosan adták be, én viszont szeretném még a hiányzó tételeket póthagyatékba felvetetni.
Tisztelettel várom válaszát.

ObudaFan # 2012.11.10. 08:47

A földalapú támogatások szerintem használathoz kötöttek, az a lényeg, ki volt a jogos használója a földnek.

Erika1966 # 2012.11.10. 09:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A megadott intervallumban( Édesapám halálától a földeladásáig), amikor örököstársaim vis maior esetre hivatkozva beadták a földalapú támogatás iránti kérelmet még Édesapám nevén volt a földterület és használója is Ő volt haláláig, hogy egyik örököstársam már ugyan nem művelte, de azért felvette a támogatást néhai Édesapámra hivatkozva.Hmmm, hogy jogosan-e azt már kétlem...
Igen, a Vidékfejlesztési Hivatalnál is ezt mondták nekem, hogy független attól, ki a tulajdonos, csak az kaphat földalapú támogatást, aki a beadott földterületet megmunkálja. Most már világos, kérni fogom az eladott vételárból is és a támogatásból is a rám eső részt. Nagyon szépen köszönöm szíves válaszát.

tobar # 2012.11.11. 20:31

Tisztelt Fórumozók!

Örökséggel kapcsolatosan lennének kérdéseim.
Előzmény: Van egy lakás melynek az egyik tulajdonosa a testvérem, aki eddig nem lakott a lakásban (nem is fizetett semmit a lakással kapcsolatosan /közöskölts./ stb), a másik tulajdonos édesapám volt, aki márciusban váratlanul elhunyt. A testvérem, édesapánk halála után áprilisban felújította a lakást és júliusban a családjával, (jogtalanul) birtokba vette. A hagyatéki tárgyalás okt. 30.-án lezajlott, ahol a közjegyző meg is jegyezte, hogy milyen jogon újította fel a lakást (függetlenül hogy tulajdonos) és költözött be, hiszen történt egy haláleset….(amúgy a testvérem nyáron a lakcím kártyát sem tudta erre a lakcímre megcsináltatni, mert ott is közölték vele, hogy hiába tulajdonos, ha eddig nem lakott ott, akkor meg kell várni a hagyatéki végzést.)
Most, hogy a hagyaték átadásra került, magyarán jogerőre emelkedett a testvérem köteles nekem kifizetni a lakás negyed részét,(egy másik lakást szeretnének értékesíteni) mivel én ugye beköltözni nem tudok így nem „élvezem” az örökségemet (ami nem mellesleg sok-sok közüzemi tartozással is együtt jár). Ezeknek a tartozásoknak a kamatai addig nőnek, ugye amíg nincsenek rendezve….
Kérdésem a következő: mi az az időintervallum, vagy türelmi idő amíg várnom kell a kifizetésre, vagy mi a módja, hogy érvényesítsem jogaimat, és mielőbb rendezhessem a szolgáltatók felé az örökségül „kapott” tartozások rám eső részét és élvezhessem a maradék örökségemet?

tobar # 2012.11.11. 20:33

Tisztelt Fórumozók!

Előzmény: Van egy lakás melynek az egyik tulajdonosa a testvérem, aki eddig nem lakott a lakásban (nem is fizetett semmit a lakással kapcsolatosan /közöskölts./ stb), a másik tulajdonos édesapám volt, aki márciusban váratlanul elhunyt. A testvérem, édesapánk halála után áprilisban felújította a lakást és júliusban a családjával, (jogtalanul) birtokba vette. A hagyatéki tárgyalás okt. 30.-án lezajlott, ahol a közjegyző meg is jegyezte, hogy milyen jogon újította fel a lakást (függetlenül hogy tulajdonos) és költözött be, hiszen történt egy haláleset….(amúgy a testvérem nyáron a lakcím kártyát sem tudta erre a lakcímre megcsináltatni, mert ott is közölték vele, hogy hiába tulajdonos, ha eddig nem lakott ott, akkor meg kell várni a hagyatéki végzést.)
Most, hogy a hagyaték átadásra került, magyarán jogerőre emelkedett a testvérem köteles nekem kifizetni a lakás negyed részét, mivel én ugye beköltözni nem tudok így nem „élvezem” az örökségemet (ami nem mellesleg sok-sok közüzemi tartozással is együtt jár). Ezeknek a tartozásoknak a kamatai addig nőnek, ugye amíg nincsenek rendezve…).
Kérdésem a következő: mi az az időintervallum, vagy türelmi idő amíg várnom kell a kifizetésre, vagy mi a módja, hogy érvényesítsem jogaimat, és mielőbb rendezhessem a szolgáltatók felé az örökségül „kapott” tartozásokat és élvezhessem a maradék örökségemet?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.11. 21:35

Nem egészen így van. A közjegyző is tévedett, ráadásul olyanba ártotta magát, ami nem az ő dolga.
Megpróbálhatsz beköltözni, azt a tulajdonostárs köteles tűrni. Ha nem azt teszi, akkor kérhetsz tőle használati díjat. Ő meg kérheti a közös ingatlanon általa finanszírozott szükséges és indokolt munkálatok költségének rád eső részét. (Sőt, tulajdonképpen a szükségességtől függetlenül is, hiszen szótöbbségről bármikor dönthet a felújításról.)

Kérheted, hogy váltsa magához a tulajdoni hányadodat, de még perben sem biztos, hogy kötelezik rá.

Berava # 2012.11.12. 16:32

Sziasztok,

Egy apa hitelkártyaszerződése 2005-ben köttetett, majd 2010-ben -amikor megnyílt a lehetőség az illetékmentességre- egy nagyobb értékű ingatlanát elajándékozta az unokájának. A hitelkártya fedezetéül a nyugdíja szolgált, egészen haláláig rendben fizetve volt. Halálakor az egyenleg mínuszban volt. Az ingatlan nem volt fedezete a hitelnek, azon teher nincs és nem is volt. Felmerülhet-e a bank részéről, a fent említett hagyatéki helyzetből adódóan, hogy mivel az egyéb örökölt vagyon nem fedezi a teljes tartozást, fedezetelvonásra hivatkozzon és az unokától követelje a maradék összeget? Megállhat-e egy ilyen követelés, lévén, az apa tulajdonjoga illetve az abból következő rendelkezési joga semmilyen formában nem volt korlátozva a hitelkártya hitel kapcsán?

ObudaFan # 2012.11.12. 18:20

Szerintem felmerülhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.12. 18:51

Mondta valaki, hogy a rendelkezési jognak korlátozva kell lennie?

Berava # 2012.11.12. 19:38

Eltérő véleményeket kapok, úgy tűnik, nem egységes a jogrend ezen a téren. A fedezetelvonó jelleg pontosan hogyan állapítható meg egy hitelkártya esetén? A hitel megléte vagy éppen hiánya állandóan változik. Mit tekintünk relevánsnak? Jelen esetben, az ajándékozás 2010-ben történt, a halál beállta pedig 2012 februárban volt. Közte -a hitelkártya jellegéből adódóan-, a hitelösszeg folyamatosan változott, az ajándékozást megelőző időszakban felvett hitel esetén az már visszafizetésre került, míg a halál pillanatában fennálló tartozás már az ajándékozás megtörténtét követően került felvételre, tehát a fedezetelvonó jelleg legalábbis kérdéses. A másik, melyben nincs egységes álláspont az általam eddig megkérdezett jogászok körében, az a fedezetként felmerülő vagyon. Létezik olyan megközelítés, mely szerint fedezetelvonásról akkor beszélhetünk, ha az adott vagyontárgy konkrét fedezetül szolgált a hitelező felé, vagy, ha már megkezdett eljárási/végrehajtási fázisban történik a vagyontárgy ajándékozással való átruházása, nyilvánvaéóvá téve ezzel a fedezetelvonó szándékot. Itt azonban, az ajándékozást követő 2 éven belül még rendben ment a fizetés, semmilyen eljárás nem indult. A tartozás a halál okán került a hagyatéki eljárás részévé.

Kár a gúnyos megjegyzésért, természetesen nem vagyok jogász, éppen ezért kérdezék itt!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.12. 20:05

Sem egyik, sem másik nem releváns szempont. Mindössze az számít, hogy bírósági döntés alapján az átruházott vagyontárgy végrehajtás alá vonható lett volna a követelés kielégítése érdekében. Ráadásul itt két okból is vélelmezni kell a fedezetelvonó jelleget: ingyenes volt az átruházás, és közeli hozzátartozó a kedvezményezett.

(Te nem tudod, milyen az, amikor gúnyos megjegyzést teszek.)

Berava # 2012.11.12. 21:24

Akkor kélrek még arra válaszolj, hogy pontosan mit jelent a "hitelezői követelés"?

ObudaFan # 2012.11.12. 21:44

1/2011. (VI. 15.) PK vélemény a fedezetelvonó szerződés egyes jogalkalmazási kérdéseiről

3. A szerződés fedezetelvonó jellegének és ebből következően a relatív hatálytalanság megállapításának feltétele, hogy a szerződés megkötésének időpontjában a jogosultnak a kötelezettel szemben követelése álljon fenn, amelynek a fedezetét a kötelezett el akarja vonni.

Indokolás

3. A kötelezettel szemben fennálló követelés léte előfeltétele a szerződés fedezetelvonó jellege megállapításának. A követelésnek a fedezetelvonó szerződés megkötésekor már léteznie kell, az azonban nem szükséges, hogy a követelés ekkor már lejárt, esedékes követelés legyen.

Berava # 2012.11.12. 22:01

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ!
Akkor tehát ez öntudatlanul egy fedezetelvonó ügylet lett. Már csak az a kérdésem, hogyan egyenlíthető ki a tartozás akkor, ha az örökös egy kiskorú? A szülők kifizethetik peren kívül? Hogyan nyilatkozzanak a hagyatéki eljárásban?

ObudaFan # 2012.11.13. 11:09

Szerintem a gyámhatóságot nem ártana felkeresni ez ügyben.

tauben # 2012.11.14. 08:18

Az apa előző kapcsolatából született gyermek is örököl a későbbi házasság során közösen szerzett vagyonból? Nyilván a köteles részt. Akkor is ha a ház a feleség nevén van?

Sherlock # 2012.11.14. 08:37

Az apa után rendesen örököl. A háznál attól függ, hogy a házasságkötés után szerezték-e. Attól még hogy a feleség nevén van, közös vagyon (kivéve ha különvagyon, de azt általában szokták tudni).

ObudaFan # 2012.11.14. 11:26

A házastárs különvagyonához tartozik:

1. a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
  2. a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
  3. a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
  4. a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
Castellum # 2012.11.15. 17:35

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyánk végrendeletet nem készített még,és nem is áll szándékában.
Nevelőapánk a férje,mi meg 3-an vagyunk édestestvérek.Az érdekelne,hogy végrendelet nélkül a meglevő 2 családi ház felett amíg él nevelőapánk rendelkezik ?
A várható temetéssel kapcsolatban ebben az esetben gondolom emiatt az összes költség őt terhelné,de ha erre nem mutat hajlandóságot,akkor mit lehet tenni ?
Pillanatnyilag egyik ingatlan eladása sem jön szóba,emiatt ha mi gyerekek fizetjük a temetést,akkor marad a pereskedés ?
Ha édesanyánk számláján van pénz,akkor ahhoz a temetés után hozzáférünk,ha addigra nem szedi le a nevelőapánk ?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm !

Erika1966 # 2012.11.16. 13:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megismételt hagyatéki tárgyalásban, amely azért történik, mert két örököstársam a rendes hagyatéki eljárásban letagadott,majd az ingóságokat gyorsan elértékesítették. Most volt a megismételt eljárás szám szerint is 3. halasztott tárgyalása. A T. Közjegyző megpróbálja végre elkészíteni az öröklés rendjét.Ehhez azonban a két ellenérdekű személy ( most már így nevezném), még most sem akar adekvát kifizetni engem az általuk értéksített ingóságokból. Erre megvan már a forgatókönyvem (polgári per útján kívánom érvényesíteni)s mivel eltelt két év a rendes hagyatéki eljárás óta kérhetem-e majd a megállapított összegre a jegybanki alapkamatot? Tisztelettel várom válaszát.

ObudaFan # 2012.11.16. 14:03

Erika1966

Véleményem szerint az értékesítés időpontjától lehet kérni kamatot.

Castellum

Neki haszonélvezete lesz, de nem ő viseli a temetés költségeit, hanem a hagyatékból kell azt kifizetni.

Erika1966 # 2012.11.16. 14:18

Tisztelt Ügyvéd Úr, nagyon szépen köszönöm a segítségét.

Castellum # 2012.11.16. 15:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a választ.Végrendelet hiányában haszonélvezeti jog lép automatikusan életbe,ami az összes ingatlant és ingóságot érinti,abból hagyaték csak a nevelőapánk halálakor keletkezik ?
Az ingatlanok tulajdoni lapjára az örökösöknek kell felvezettetni a tulajdonjogot,vagy az automatikusan történik ?
Köszönöm a választ előre is !

anna85 # 2012.11.16. 21:08

Tisztelt Fórumozók!

Örökléssel kapcsolatos a kérdésem!

Nagymamám (apai ágon) vásárolt részben egy lakást az egyik testvérével együtt közösen. Csak a nagymama lakott benne. Az iratokon úgy tudom 1/3, 2/3 elosztás szerepel a testvér javára. Mivel ez év januárjában a nagymamám meghalt, nem vagyok tisztában, hogy ilyen esetben mi a teendő. El lehet adni a lakást, vagy kiadható-e? Amennyiben igen, ilyen esetben kell-e beleegyezés az eladás vagy kiadás szempontjából az unokák részéről, vagy sem -ill. fordítva, a testvér részéről. A közüzemi számlák megfizetése ilyenkor kire hárul? Ki lakhat a lakásban? Vagy már semmi rész nem örökölhető? A hagyatékiról értesítenek, vagy nekem kell utánajárni?

Köszönettel: Anna