Lehet kérni a tartásdíj hátralékot is, és érvényesíteni lehet az ügyvédi munkadíj költségnek legalábbis egy részét mindenképpen.
apaság, fiktív név
Érdeklődnék.Az én gyermekemnek rendezett a családi jogállása.Külsős személy kezdeményezhet-e bármit ellenünk a gyámhivatalnál?
Ennél kicsit konkrétabb kérdés kellene. Sokmindent kezdeményezhet a gyámhivatal hivatalból is, és ezt bárki indítványozhatja. Pl. átmeneti nevelésbe vétel, stb. stb.
Sziasztok!
nekem kicsit más jellegű kérdésem lenne, remélem jó helyen teszem fel.
7 hónapos terhes vagyok. gyermekem biológiai apjával már nem vagyok együtt, új kapcsolatban élek. ő mindenben támogat, segít. egyelőre igen együttműködőnek mutatkozik.hajlandó lenne az apasági nyilatkozatot is aláírni, és így a gyereket akár a nevére venni.
engem a következők érdekelnének, amikre sehol nem találtam választ:
- lehet-e a kettős vezetéknévvel anyakönyvezni a gyermeket
- milyen jogokkal és kötelességekkel jár, ha aláírja az apa a nyilatkozatot (mi illetti meg? mibe van későbbiekben ilyenkor beleszólása?)
előre is köszönöm
Lehet.
Mindenben. Apának kell tekinteni.
ez konkrétan mit jelent?
pl. láthatás, gyermektartás, iskolaválasztás stb.
mindenben ki kell majd kérnem az ő véleményét, jóváhagyását?
Láthatás? Már ha nem nála lesz elhelyezve a különélésetek esetén. Mondom, apának kell tekinteni.
értem. és ha nem nyilatkozunk, fiktiv apa kerül az anyakönyvi kivonatban, később még mindig bármikor sor kerülhet perre, igaz?
félre ne érts, csak azért kérdezek ilyeneket, mert nem tudom pontosan mik illetik meg ilyenkor az embert. a mostani kedves biológiai "apajelölt" mikor fordul 180 fokot. mi van ha 10 év múlva már nem ilyen jó a viszonyunk és ő magának követelné a kicsit?!
Kivéve, ha a biológiai apa a házastársad volt az elmúlt 300 napban bármikor. Akkor őt kell apának tekinteni, ha nem házasodsz a gyermek születéséig újra.
Plusz, ha nincs az apai jogállás betöltve, akkor a biológiai apa bármikor pert indíthat apaság megállapítása iránt.
Ha valaki jártas ilyen ügyben mint amihez a hozzászólásom kapcsolódik kérem válaszoljon.
A születendő gyermeket nem vállalja az apa, erről hivatalos papírforma létezik.
A bíróságra be van adva a papír, mégpedig azért, hogy az anya szociális ellátásban részesülhessen.
De ehhez, kell az apa aláírása is.
A kérdésem a következő:
Ha az apa nem ismeri el az apaságot, jog szerint nincs gyermeke, akkor milyen aláírás szükséges az anyának bármiféle intézkedéshez????
Valami nincs renden ezzel a tényállással.
- Ha a gyermek apasága rendezetlen, akkor természetesen nem követelhetik sehol, semilyen ügyintézéshez az apa hozzájárulását.
- A szociális ellátásokat nem a bíróságon intézik, főszabályként nem is ott döntenek róluk.
- Arról, hogy valaki tagadja az apaságát, létezhet okirat, de hogy "hivatalos" lenne, azt nem hiszem. De még ha az is, semmi mást nem igazol, csak azt, hogy az illető vitatja az apaságot - ettől még lehet ő az apa.
Éppen találgathatnánk, hogy mi is történt valójában, hol tévesztettél el valamit az eset ismertetésében; de aki találgat, az nagyokat téved. Úgyhogy mindenki jobban jár, ha nekifutsz mégegyszer. Adok néhány támpontot: milyen a viszony a szülők között; mi az a "hivatalos papírforma", amely arról szól, hogy az apa "nem vállalja a gyereket"; milyen eljárást, milyen céllal indítottatok a bíróságon; milyen szociális ellátásról van szó.
Köszönöm.
Tehát a lényeg:
Apa és anya nincs együtt, anya terhes, ügyvédi papír van mindkét fél aláírásával, hogy az anya nem követel semmit a születendő gyermekkel kapcsolatban, apa meg nem vállal apaságot.
És a kérdés ez lett volna amire tulajdonképp megkaptam a választ:
Tehát a bíróság és az önkormányzat 2 különbőző eljárás.
Igazolni kell esetleg bármiféle segély kérelméhez, hogy anya és apa nem élnek együtt, és nem laknak együtt?
„ügyvédi papír van mindkét fél aláírásával, hogy az anya nem követel semmit a születendő gyermekkel kapcsolatban, apa meg nem vállal apaságot”
Innen is gratulálok kitűnő kollégámnak, ha ez így van. Sajnos ezzel az apa nem menekült meg semmitől, mert ez így semmis.
:) Csatlakozom a gratulációhoz!
Az anyakönyvbe ki van bejegyezve apaként?
Az anyakönyvbe senki nincs bejegyezve apaként mert a gyermek 4 hónap múlva születik. De ha az apa nem ismeri el a gyermeket és nem tesz nyilatkozatot akkor nem az apa nevét fogja viselni a gyermek, tudomásom szerint jogilag. De ha tévedek javítsanak ki mert nem vagyok jogász és tájékozódom a mai jogállásokkal kapcsolatban. Tehát az ügyvédileg hivatalosan kiállított papír, amit ha beadnak a bíróságra, elvileg semmis?
ObudaFannak merészkedtem az e.mail címre kűldeni egy levelet, hogy tisztább legyen a dolog.Elnézést előre is!
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni....
Az alapszituáció...
Válási papír beadva...közös megegyezés (ez az idő miatt lehet fontos). A feleség terhes - természetesen nem a férjtől...
A következő lenne a kérdésem: ha a válást kimondják, a gyerek pedig ez után születik, akkor is a (akkorra már) volt férj nevét kapja?
Van arra valami jogi megoldás, hogy ez ne így legyen?
Előre is köszi a segítséget!
Igen a (volt) férj minősül apának. A leggyorsabb ha még a válás után van idő rá, még a szülés előtt házasságot köt az anyuka. Ha nem akkor per útján kell rendezni az apai státuszt.Egy haszonló című topikban kiveséztük a témát.(lusta vagyok megkeresni, de nagyjából a cím: apai elsimerő nyilatkozat megtagadása)
Névtől függetlenül apának minősül az illető.
„Az anyakönyvbe senki nincs bejegyezve apaként mert a gyermek 4 hónap múlva születik. ”
O, pardon, átsiklottam felette. De akkor végképp nem értem, hogy a még meg nem született gyermek vitás apjának milyen szociális ellátáshoz kellene az aláírása.
Mert a kérdés, ha jól emlékszem, mégis csak ez volt.
„Tehát az ügyvédileg hivatalosan kiállított papír, amit ha beadnak a bíróságra, elvileg semmis? ”
Miért kellene egyáltalán beadni a bíróságra?
Köszi a választ hablea!
Kissé már tényleg "áttekinthetetlen" a fórum... Talán érdemes lenne valahogy "egységesíteni" a hasonló témával foglalkozó topicokat, valamit egy kis "összeállítást" készíteni a "leggyakrabban feltett kérdések-válaszokról"...
Szerkesztő Urak...hajrá! :)
Bocsi, hogy egy kicsit off voltam....
Ster
Nem is az a lényeg, hogy kinek a nevét viseli, mert viselheti az anya nevét is, de ha nem lesz még a születés előtt újabb házasságkötés, akkor csak apaság megdöntési perben lehet a korábbi házastárs vonatkozásában az apaság vélelmét megdönteni, és új apának megtenni az elismerő nyilatkozatot. (Itt a fórumon egy bizonyos Dr. Attika ettől eltérő tévtanokat terjeszt, amelyek azonban a jelenlegi Csjt. szabályozásával sajnos ellentétesek. )
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem. Elég faramuci a helyzet. 1999-ben született a kisfiam, de akkor nem volt párom, aztán a későbbi vőlegényem aláírta az apasági nyilatkozatot. Még két éves sem volt a fiam és különváltak útjaink, azóta nem tartjuk a kapcsolatot, de útlevél és egyéb hivatalos ügyekhez őt kell hívnom. Most férjnél vagyok, a párom neveli a gyermeket, mintha sajátja volna, és még az iskolában sem írhatom be gondviselőnek. Mivel a bejegyzett apával házasok sem voltunk, és bírósági végzésem sem volt arról, hogy egyedülálló vagyok, sok helyre kellen őt hívnom. Nem tudom, hogy van-e valami jogi lehetőség arra, hogy ezen a dolgon változtassunk? Nem szeretném, ha a jövőben az apai jogok és kötelességek a volt páromat illetnék meg.
köszi
Jégcsapretek
Ha mindenki (az apa is) úgy gondolja, akkor a férjed örökbe fogadhatja a gyereket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02