apaság, fiktív név

nandy # 2008.06.19. 21:34

pl nem szívesen finanszíroznám a 300 000Ft-os bababútorcsaládot

Hiszed vagy sem, én HAT évvel ezelőtt 200 ezer forintot költöttem el a gyerekemre úgy, hogy még meg sem született...

Semmi drága holmit nem vettem, folyamatosan bújtam a Kismama újság hirdetési rovatát, a bútorokat használtan vettem, a babakocsit újonnan - de csak azért, mert olcsóbb volt, mint a használt -. a kis ruhácskákat börzén szerezetem be, szintén használtan. A kezdő pelenkacsomagot nagykerben vettem, az autósülést használtan (a bolti ár feléért), viszont a gyerekszobát muszáj volt tapétázni, mivel a régi festés... Talán ez utóbbi tétel volt a legnagyobb, kb. 30 ezer forint.

Gyűjtöttem a nyugtákat, és amikor összeadtam, majdnem padlót fogtam... 200 ezer.

ha még hozzávenném, hogy csak az első egy évben havi 50 ezer forintot buktam azon, hogy fizetés helyett GYED-et kaptam....

(bocs, de nagyon pipa vagyok)

monalisa1 # 2008.06.19. 21:51

Kedves nandy!

Én soha nem mondtam, hogy ilyen v. olyan nemű lennék, nem., a "monalísa" név úgymond felvett nich név. (Amúgy van három gyermekem...)

És ismét leírom: nem ritka amikor a nő csőbe húzza a férfit azzal a gyerekkel!...

A nőnek zsigereiben van a gyermek iránti vágy, helyes, egyben az élete fő alkotása és akár ölni is tudna érte - lásd az anyatigris mondás.

Az már sajnálatos - és egyben szociális téma -, hogy egy anya a béka feneke alatt van ha egymagának kell megbírkóznia: lakhatás, rezsi, gyermeknevelés, megélhetés.

nandy # 2008.06.19. 21:57

Aha, már értem... Bár pasastól elég szokatlan nick(!)név a monalisa...

Az már sajnálatos – és egyben szociális téma -, hogy egy anya a béka feneke alatt van ha egymagának kell megbírkóznia: lakhatás, rezsi, gyermeknevelés, megélhetés.

De ez sokszor nem az anyán múlik... És a másik félnek (az apának) akkor is kötelessége gondoskodni a gyermekéről, ha az a saját rovárásra megy. Nem?

Akkor miért kell mégis az anyát elítélni? Miért kell "magvas", személyeskedő - sőt, sértő!!! -megjegyzéseket tenni? Főleg, hogy segítséget kér az anyuka, nem véleményt.

monalisa1 # 2008.06.19. 21:57

Jó kis bolt babakelengyét stb. üzemeltetni...

nandy # 2008.06.19. 21:59

nem ritka amikor a nő csőbe húzza a férfit azzal a gyerekkel!…

Lehet, de ez a gondolkodásmód általában az igen korlátolt emberekre jellemző, hisz ők nem tudják felmérni a döntésük következményeit.

De egyébként az sem ritka, hogy a hőn szeretett és megbecsült férfi a babahír hallatán, vagy a gyermek 2-3 éves kora körül lécel le egy szó nélkül...

nandy # 2008.06.19. 22:05

Jó kis bolt babakelengyét stb. üzemeltetni…

Ez így van (bár már nagyon OFF), egy bébiholmiért több pénzt elkérnek, mint egy felnőttre való ruházati cikkért. Egy rugdalózó újonnan kb. 5-6 ezer forinttól indul (a jó minőségű), a rossz minőség sem kapható 2 ezer alatt. És ebből kell legalább 4-5 darab. Ennyiből magamnak mennyi mindent vehetnék...

De beszélhetünk az óvódai/bölcsődei étkezésről is. A gyerekem havi ebédpénze 6800-7500 forint között van. Ha én egy ebédszállító cégtől rendelek magamnak ebédet, kb. ugyanennyiből kijön (na jó, egy kis spórolással, dehát én felnőtt ember vagyok, és kétszer annyit eszem, mint egy 5 éves gyerek)...

monalisa1 # 2008.06.19. 22:08

Jószerével üres lenne ez a "... és családjog" rovat, ha minden apa korrektül és becsületes gondoskodna a gyermekéről, de sajnálatosan nem - lám a nap mint nap beíró újabb kérdezők.

A férfi vagy nem fizet, v. nem tud, v. nem akar... Igaz, lehetett itt olvasni rendes apukákról is, akik nem ritkán erőn felül is a gyermekük iránt - aztán a volt ex-nek minden kevés...

Igen, sajnálatosan anyagias világban élünk.

Engem a minimálbér-, a minimálnyugdíj- az alig családi pótlék stb., stb. rendre kiakaszt.

nandy # 2008.06.19. 22:12

Valóban van apja a gyermeknek, de nem biztos, hogy a férfi „kérte“ a gyermeket…

Ha annyira nem akarja, akkor húzzon fel gumit. Vagy ennyire gyerekek lennének a férfiak? Ó nem, inkább az a helyzet, hogy könnyű mindig másra hárítani a felelősséget.

P.s. mi van, ha a nő sem "kérte", csak becsúszott?

nandy # 2008.06.19. 22:16

Figyelj, engem is sok minden kiakaszt. Nem csak a minimálbér, hanem egyáltalán a bérszínvonal. Az, hogy a munkáltató nem és nem képes tisztességesen fizetni a munkáért. Az, hogy ha fizet is, nagyrészét elviszi az igen magas adó-, és járulékteher.

De az nonszensz, hogy egy ffi azzal védekezik: én nem is akartam ezt a gyereket (aki nem mellesleg később az apuka nyugdíját is fizeti majd), és ezt a védekezést csont nélkül beveszi bárki.

monalisa1 # 2008.06.19. 22:19

Igazad van, a gyerekek okán a kedves szülő/nagyszülő zsebét rendre csak nyítogatják, minden túlárazva - a mínőséget ne fírtassuk...

Itt a nyári szűnídő, tele az újság ilyen-olyan táborozási lehetőségekkel - csak bírja a kedves szülő...

Amikor anno a kisebbik lányunk pár napos Velence-i osztálykírándulásra szeretett volna elmenni, szó szerint sírtunk a párommal a "nincs" miatt., rég volt, de máig fájó tüske a szívemben. (A gyerek partner volt, és a későbbiekben sem hozta elő.)

nandy # 2008.06.19. 22:23

Szerintem az a természetes, hogy a gyermek miatt a szülő/nagyszülő pénztárcája megnyílik. Később fordított helyzet lesz, és a gyermek fog gondoskodni a szülőről/nagyszülőről. Legalábbis ez lenne az élet rendje. Nem?

Én legalábbis megelőlegezném ezt a bizalmat a gyermekeknek.

monalisa1 # 2008.06.19. 22:30

És ismét csak igazad van, vagyis "a szeplőtlen fogantatás" csak a Bibiliában, de nem a biológiában... Tehát gyerek apa nélkül nincs, vagyis ha "huncutkodunk" egy kicsit, annak nagyon is következménye lehet. És innentől fel kell venni a kesztyüt, mert a kissrácnak százféle szükséglete van, meg az anyukának is megélni valahogy...

Ami "a" kiasztás témáját illeti - ha már a bérszínvonal stb. -, akkor az állambácsi valahogy nagyon elcseszte: éveken át az osztrákok átjártak ide tankolni, pedig kétszer-háromszor több a keresetük. Mi meg ugye "elértük" a világszíntonalat - a benzinárban legalább is bizonyára.

Amerikában ma is jóval kevesebbe kerül a benzin mint Mo.-on., persze "le a kapitalízmussal..."

monalisa1 # 2008.06.19. 22:31

Na, egy anya képes felneveli x számú gyermeket - ha szegénységben is, de ismersz: x gyermek nem képes eltartani egy anyát...

monalisa1 # 2008.06.19. 22:35

Ma kivételesen "korán" megyek aludni, hajnalban csörög - sok dolgom lesz.

Jó éjt neket is!
"Látjuk" még egymást...

kaméleon # 2008.06.20. 16:00

Jaj, kedves nandy, most nagyon-nagyon szubjektív volt a szemüveged!

Nekem az a tapasztalatom, hogy egyenlőség ide vagy oda, nők és férfiak között – nem csak szervi :) - különbség van.
Bizonyos dolgokban a nőkön nagyobb a felelősség, de ezekben a dolgokban az ő hozzáértésük, felelősségérzetük is sokkal nagyobb. Ugyanígy, az anyák (a gondos anyák és természetesen csak általában) már serdülőkortól féltik és folyamatos „fülrágással” okítják a lányaikat, míg a fiúk ebből a fajta féltésből és felkészítésből kimaradnak. Milliószor hallottam: jaj, a férfiak mind csak „azt” akarják, vagy a hülye viccet arról, hol hordják a pasik az eszüket. Vagy a kívánságot: remélem fiam lesz, mert azt nem kell félteni.
A genetikai kódolás is más, hiszen a nő véges számú utód szülésére és eltartására képes, ennek megfelelően választ gondosabban, a férfi után pedig számtalan utód maradhat, … stb.
Lehetnének felelősségteljesebbek, és én azt mondom, sokkal bizalmatlanabbak a férfiak is. Ettől még, ebben a tárgyban mi vagyunk az „okosabbak”, és ezt az előnyt kétségkívül több nő használja ki, mint férfi.

Ha nem lennének nők, akik életük „megoldásának” egy megfelelő eltartási képességgel rendelkező férj megszerzését tartanák, aminek fontos eszköze a gyermek – akkor is, ha egyébként jó anya lesz belőlük – jóval kevesebb lenne a félelem, harc és vita a kapcsolatok körül. Nemrég olvastam, hogy egy felmérés szerint – igaz az oroszoknál készült –, a fiatal nőknek még mindig nagyon nagy százaléka gondolja pl., hogy a meggazdagodás legjobb módszere a férjhez menés. Na, az ilyen nőknek vannak szerényebb - de azért még nem ügyetlen – változatai is. Ez akkor is így van, ha vagyunk még sokan, akik másképp gondolkodunk és viselkedünk. Akinek meg nem inge, nem veszi magára. :)

reker # 2008.06.30. 17:31

Sziasztok!

Jött végre levél a bíróságról, hogy elvan rendelve a dns vizsgálat.

"elnöki letétbe van téve 220.000 Ft szakértői költség"

Ezt apuka már kifizette vagy a bíróság előlegezte meg neki? Mert ugyebár esetünkben ő vitatja az apaságát.

Köszi

monalisa1 # 2008.06.30. 18:54

Ha azt írták, hogy letétben a pénz, akkor az befizetést jelent.

reker # 2008.07.01. 04:22

köszi. Na ha a hülyének ilyenekre van pénze :) Bezzeg a gyerektartást sokallja

maya80 # 2008.07.12. 13:58

Segítséget szeretnék kérni. Van egy kislányom, aki 2 hét múlva tölti be az 1 évet. Mikor fogant a páromon kívül voltam egy másik férfival. Mikor megtudtam kismama vagyok, közöltem ezt a "másikkal" is. Őt nem érdekelte mit csinálok, teljesen elzárkózott. mivel szerettük volna megtartani a babát, férjhez mentem a páromhoz, együtt neveljük a kicsit (szerintem bizti hogy az övé). a "másik" viszont most megjelent az életembe, tudni akarja Ő-e az apa. Azzal magyarázza a késői belépőt, hogy ha neki egyszer lesz egy fia nehogy összetalálkozzon a lányommal. a férjemnek nem mondtam el akkor (tudom hiba volt), de olyan jól elvagyunk, hogy nem akarom felrugni a házasságom, és a férjem imádja a lányát. úgy tudom 1 éves kora után már nem indíthat pert ellenem, de persze ez nem zárja ki, hogy ne keresse fel a férjem. nem tudom mit tegyek.. azt mondta ő csak tudni akarja ő-e az apa, mert fél, hogy egyszer megkeresem ha netán elválok. nem akar belemászni a házasságomba, de szertintem ezzel pont azt teszi. ha akkor nem érdekelte, nem kért vizsgálatot, akkor most joga van "zaklatni"?

lajoska32 # 2008.07.12. 14:54

Mond meg neki,ha születik egy fia ,akkor csináltatsz egy DNS tesztet.Addig meg mit izgul?

ObudaFan # 2008.07.13. 10:14

Azt rosszul tudod, hogy a gyermek egyéves kora után nem indíthatna pert. Ugyanakkor - ha a gyermek születésekor már a férjed volt a jelenlegi férjed, vagy később a házasságkötéskor nyilatkozott, hogy övé a gyermek, vagy tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot - addig nem tud apaság megállapítása iránti pert indítani, amíg a férjedre vonatkozó apasági vélelmet meg nem döntötték. A megdöntés iránmt viszont ő nem tud pert indítani, legfeljebb gyámhatóságtól kérheti eseti gondnok kirendelését a perindításra. A gyámhatóság viszont nem fogja kirendelni az eseti gondnokot, ha úgy véli, hogy megfelelő a gyermek és a férjed kapcsolata, és így nem áll a gyermek érdekében az apaság megdöntése.

tövisie # 2008.07.28. 13:22

T.Válaszoló!

Férjem elöző házasságából 2 gyermek,egy 19 és egy 16 éves gyerek van.Sokáig minden rendben volt,a házasság már több mint 14 éve felbomlott,mi 13 éve vagyunk házasok (van közös gyermek is)Férjem megegyezett írásban a volt feleséggel,hogy az otthagyott lakás értékét betudják a havonta fizetett gyermektartás- így nem olyan nagy összegébe.A gyermekek nagykorúságáig szól a szerződés.A volt nej pert indított (a 19 éves fiú még középiskolás)és teljesen alaptalanul nagy összeget igényel.A házasságuk folyamán és főleg az elmúlt egy évben többször tett olyan kijelentést-persze nem tanuk előtt,hogy a nem is a férjem gyerekei (erre van esély ,főleg a 19 éves fiú esetében).Lehetőség van-e válás után,egy nagykorú,de még tartásra jogosult gyermek esetében vérvizsgálatot kérni,hogy tisztázódjon,hogy ennyi évig,nem is a vérszerinti gyerekre fizettünk ki ennyi pénzt.(nyaralni vittük őket,külföld,belföld,ajándékok,sajnos az utóbbi 1-2 évben romlott meg a viszony az anyagiak miatt)Köszönettel,T.M

ObudaFan # 2008.07.29. 12:38

Az ügyészség indíthat pert az apa kérésére ez iránt. De a már kifizetett tartásdíjat nem lehet visszakövetelni.

reker # 2008.08.15. 11:39

Szép napot mindenkinek!

Esetünkben a bíróság dns vizsglatot rendelt el, apaság megállapítása iránt. Június 25.én érkezett a levél, hogy ez van és hogy 60 napot ad az igazságügyi intézetnek, hogy vérvétel alapján megállapítsa az apaság kizárt vagy nem kizárt. A 60 nap már lassan letelik, de még nem kaptam időpontot, meg egyáltalán semmit,hogy jelenleg meg valahol időben.
Mi van ilyenkor? Jöhet még az utolsó pillanatban is levél. Már lassan lejár a 60 nap. Vagy értesítenének, ha valami más történne?

ObudaFan # 2008.08.15. 13:19

Értesítenek, de a bíróságon magad is betekinthetsz az aktába.