apaság, fiktív név


diamond88 # 2008.10.13. 09:52

De az itteni anyakönyvezető, meg az ügyvéd is azt mondja hogy ez nem lehetséges. Ha van apasági nyilatkozat akkor a gyermek csak az apja, vagy max kettös családi nevet kaphatja. Jó lenne tudni, mert már nagyon a szülés körül vagyok. Kérem aki tud segitsen, s hol lehet ennek utánnanézni.

Jupiter # 2008.10.13. 10:30

1982. évi 17. törvényerejű rendelet

az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről

Születési névről a 27§ rendelkezik, de ebben egy árva szó nincs arról, hogy csak az apja nevét kaphatná. Hiszen házasságkötéskor is dönthet úgy a két fél, hogy a születendő gyermek az anyja vezetéknevét kapja meg családi névként.

_Wasp_ # 2008.10.13. 11:35

Jupiter: a Csjt-t is érdemes lenne megnézni....

diamond88: az ügyvéd és az anyakönyvvezető is az "easy case" felé mozdul, rutinból mondd ezt-azt.

ez esetben a törvény:

42. § (1) A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.
(2) Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték. Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során bejelentheti, hogy a gyermeke továbbra is az ő családi nevét viseli.
(3) A gyermek utónevét a szülők határozzák meg.

A kommentár szerint, ha a szülők között a névviselés kérdésében vita van, akkor együttélő szülők esetén (ami nem gyakori eset) a gyámhatóság dönt [Csjt. 73. § (1)]. Különélő szülők esetén pedig a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések körében a döntés a bíróság hatáskörébe tartozik [Csjt. 73. § (2)].


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

anetta # 2008.10.13. 12:52

Tuti, hogy viselheti az anya családi nevét a gyerek! Sajnos az ügyvéd és az anyakönyves kolléga tévesen tájékoztatott. Ha az anyakönyvvezető értetlenkedne, hívja fel az IRM Anyakönyvi Osztályát, majd megkapja a pontos felvilágosítást!

reker # 2008.10.22. 14:01

Na pont idevágó téma. az én kislányom 1 éves, és most jutottunk oda dns során, hogy megvan az apa. De én azt szeretném, ha továbbra is az én nevemen maradna a gyermek, de anyakönyvben pedig legyen bevezetve az apa. Hova kell fordulni meg mit kell kérni stb.
Melyik paragrafus ez?

Köszi

ObudaFan # 2008.10.22. 18:48

Ha erről vita van a szülők között, akkor a bíróság dönt nemperes eljárásban.

reker # 2008.10.22. 19:54

Még nem merült fel vita tárgyaként, csak megakarom előzni ezt és kérni akarom, hogy az én nevemen maradhasson a gyerek. Mit kell ilyenkor csinálni ez ügyben?
ha nem peres eljárás, de nekünk perben van most az apaság megállapítása.Hogylehet elkerülni, hogy ne nevezzék össze-vissza a gyereket, hanem egyszerűen maradjon az enyém a neve?

reker # 2008.10.23. 05:36

A házasságon kívül született gyermek névviselése

A fő szabály az, hogy ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték .

A gyermek harmadik életévének betöltése után a gyámhivatal intézkedik, hogy a születési anyakönyvbe a gyermek apjaként képzelt személyt jegyezzenek be Ilyenkor az apa családi nevéül - ha az anya ismert - az anya legközelebbi ismert anyai ági férfi felmenőjének családi nevét kell megállapítani. Kérheti azonban az anya, hogy az apa neveként szerepeljen inkább az anya családi neve, és ezzel maradjon a gyermek a születésekor anyakönyvezett néven. Kérheti azt is, hogy egy egészen más családi nevet jegyezzenek be apaként, ennek azonban az a feltétele, hogy azzal más jogos érdekét ne sértsék.

A gyermek névviselése az apaság bírói megállapítása esetén

Az apaság megállapítása iránti perben a bíróság nem dönthet arról, hogy a gyermek melyik szülője nevét viselje (lásd: PK 217.). Ilyenkor az általános szabályok szerint dől el a gyermek neve.

Ha a bíróság az apaság vélelmét megtámadó keresetnek helyt ad, indokolt esetben - kérelemre - a gyermeket feljogosíthatja családi nevének további viselésére .

reker # 2008.10.23. 06:19

valaki megtudná nekem mondani, hogy a Pp 293 mit tartalmaz? elég nagyvonalakban

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.23. 07:54

293. § (1) Az apasági és a származás megállapítása iránt indított egyéb perekre - a 277. § (2) bekezdése, a 285. §, a 288. § (2) bekezdése, a 289. §, a 290. § (2) és (5) bekezdése, végül a 291. § kivételével, valamint a jelen fejezetben foglalt eltérésekkel - a XV. fejezet rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.648 649
(2) Az apaság vélelmét megdöntő ítélet ellen - az apaság vélelmét megdöntő részében - perújításnak nincs helye, ha az apaság vélelmének megdöntését követően a gyermeket valamely személy teljes hatályú apai elismeréssel a magáénak ismerte el, vagy az apaságot jogerős bírói ítélet állapította meg, illetőleg a gyermek anyjának utólagos házasságkötése folytán az anya férjét kell a gyermek apjának tekinteni.650
(3) Az apaság vélelmének megdöntése iránti perben az alperest - a vértulajdonság-vizsgálat és a származás megállapításához szükséges más orvosszakértői (élettani) vizsgálat költségei kivételével - a perköltségek megfizetésére kötelezni nem lehet; a pernek a felperesre nem hárítható költségét az állam viseli.906

(Van ám a Jogi Fórumon hatályos jogszabálygyűjtemény.)

apasági vizsgálat # 2008.10.26. 11:20

Apasági vizsgálatot Magyarországon már 60000+Áfáért lehet kérni, azaz 72 000ft-ért.
Az eredmény pár nap alatt megérkezik, mintavétel gyors és fájdalommentes.
A minta alapján 16 markert vizsgálnak. A vizsgált férfi, ha nem az apja a vizsgált gyermeknek, akkor 100%-ban kizárható eredményt adnak, ha az apa biológiai apja a gyereknek, akkor 99.9% vagy a fölötti megbízhatóságot ad az eredmény.

Aki meg akar bizonyosodni az apaságáról keresse meg a www.dnsteszt.fw.hu oldalt.

Szolgáltatásuk nagyon precíz.

Tudom ajánlani , aki ebbe a helyzetbe került.
Bizonytalanságból biztos állapotba kerül és kételyek nélkül szeretni fogja gyermekét.

Gyerek, anya, apa áll fel a "család" !!!
Ez a gyerek érdeke is, megtudni az igazságot.
Pozitív válasszal egyszerübb a gyereknevelés is.

reker # 2008.10.28. 20:36

Na szóval akkor hova is kell kérvényt beadnom, hogy a gyerek az én nevemen maradjon és ne kapja az apjáét. Nem egyezkedek apukával, szóval bíróság dönt majd.
De hova és mit kell írnom???

Köszi a választ

monalisa1 # 2008.10.28. 20:51

Egy gyermeknek nem lehet kétfélé családi (= vezeték) neve, tehát az hogy a te neveden maradjon (...)miközben a biológiai apa megvan..., ezt így nem lehet az anyakönyvbe dokumentálni.

Ha nem tudtok megegyezni, akkor ahogy Obudafan írta: a bíróság dönt nemperes eljárásban.

Bizonyára a "másik" apa véleményét is megkérdezik majd...

reker # 2008.10.29. 08:36

köszi monalisa, ezzel tisztában vagyok. A kérdésem nem is erre vonatkozott, hanem arra, hogy hova kell a kérvényt beadnom, hogy az én nevemen maradhasson. És mit kell bele kb írni.
Apukával nem egyezkedek bíróságon kívül.

ObudaFan # 2008.10.29. 09:36

Ha nem szeretnél változást, akkor neked egyelőre sehova.

anetta # 2008.10.29. 11:21

Ha megállapítja a bíróság az apaságot a gyerek születse szerinti anyakönyvvezető fogja bejegyezni. Neki kell beadni a kérelmet, hogy a Te neveden maradjon a gyerek, de ehhez kell az apa hozzájárulása is. Meg kell egyeznetek az apával, különben a gyámhatóság fog az ügyben eljárni.

Gabi72 # 2008.11.06. 21:16

sziasztok!

na most segítsetek. van a gyerekem apja, aki anno a terhességem alatt nem vette a nevére a gyerekét. nem házasodtunk össze jelzem. megszületett, a nevemre került. az apa visszakönyörögte magát az életünkbe, most már ő ragaszkodik ahhoz, hogy a nevén legyen a gyerek. a gyerek 1 éves. az a kérdésem, hogy milyen hátrányos következménye lehet annak rám és a gyerekre nézve, ha az apa a nevére veszi a gyereket? nem vagyok biztos abban, hogy együtt fogunk maradni és tartok attól, hogy rosszabbra fordul a viszonyunk, és előre szeretnék gondolkodni, hogy mit tehet ellenünk, ellenem, ha az ő nevére kerül a gyerek, mert nekem aztán nem fontos, hogy átírassuk, csak neki. szerintetek belemenjek?

monalisa1 # 2008.11.06. 21:53

Még egy rendezett, békés párkapcsolatban is viselheti a gyermek az anya családi nevét, hát még ha az anyának oka van ekként dönteni.

Szerintem nem kell a témát túltárgyalni., szeresse az apa a gyermekét és az anyát is (...) a többi meg mondhatni lényegtelen...

Amit röviden leírtál, annak alapján szvsz minden maradjon úgy ahogy most van - mármint a gyermek névviseletének dolgában. (Később problémás lesz visszacsínálni.)

Monalisa
laikus hozzászóló

nandy # 2008.11.07. 07:17

Gabi: ha jól sejtem, nem a név a probléma, hanem az, hogy az apa eddig "ismeretlen" volt.

Gabi72 # 2008.11.07. 09:59

az a bajom, hogy 3 éves korában úgyis nyilatkoznom kell, hogy fiktív vagy a tényleges apa. és mivel mindketten tudjuk, hogy ő az apa, ezért nem lenne kérdés, hogy felvegye a nevét. meg jobb még most, míg kicsi, nem akkor, amikor már megtanulta a nevét stb. de nekem minden gyanús, amit ő erőltet, ezért kérdeztem, hogy ránk nézve mi ebben a buktató, mert nem akarom utólag megszívni. ha rajtam múlna, maradna az én nevemen.

ObudaFan # 2008.11.07. 11:55

Ha ő a biológiai apa, akkor egy apasági perben nem lesz nehéz elérnie, hogy a jog is őt tekintse apának.

ObudaFan # 2008.11.07. 11:56

Hacsak nem tesz más férfi még ez előtt a jóváhagyásoddal teljes hatályú elismerő nyilatkozatot.

Czitrom # 2008.11.11. 15:00

Tiszteletem!

Egyik kérdésem egy a napokban születendõ gyermek névadására vonatkozik. Párom nemrég elvált, megvan az írásbeli ítélet. Az világos, hogy a gyermek vélelmezett apja még egy darabiga volt férj. Viszont a Csjt. 42. §-a (1) szerint: "A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb két tagú lehet."

Azt olvasom, hogy a házasság fennállása alatt... , tehát ha a házasság már nem áll fenn, kaphatja a gyermek az anya családi nevét?
A másik kérdésem, hogy mi a jelentõsége annak, hogy a válóper ítéletében szerepel az a mondat, hogy "Felperes élettársi kapcsolatot létesített 2006 novemberében x.y-nal, amely kapcsolatból jelenleg várandós." Könnyít ez valamit azon, hogy én lehessek a gyermekem apja?

monalisa1 # 2008.11.11. 16:59

A gyermek viselheti az anya családi nevét - ha a férj ehhez hozzájárul. (Szóval közös döntés szükséges.)

Szerintem az anya a születéskor az "apa neve" rovatba anonim megjelölést tegyen, aztán amint megvolt a hivatalos eljárás az apaságod megállapításáról, utóbb a nevedre veszed a picit.

Egyben javaslom ezen topic visszaolvasását, mert az általad felvetett kérdés mások részéről is leírásra került., a hozzászóló jogászok válaszából sokat lehet hasznosítani.

Monalisa
laikus hozzászóló

Czitrom # 2008.11.12. 07:43

Monalisa1, köszi a választ, de amit írsz, hogy "A gyermek viselheti az anya családi nevét – ha a férj ehhez hozzájárul. ", azt nem értem. Egy elvált nõnek ki a férje?
Sokat visszaolvastam a fórumon, ezért tudom, hogy ez az anonim apa dolog nem megy, hiszen még a volt férj a vélelmezett apa.

A második kérdésemre továbbra is szívesen várnék ötleteket.